Scudo Sports

Bisiklet turları ve ortalama nabız

***Çok ve çeşit çeşit nabız konusu var ama hangisine yazabilirim diye kurcalarken canım sıkıldı bunu seçtim ben de, o yüzden daha doğrusu var derseniz taşıyabilirsiniz bu mesajımı sevgili yöneticiler.***

Biraz evvel Fatih Topçu’nun Üvezli-Ahmetli full trainer vidyosu başlıklı vidyosunu izlerken nabzı dikkatimi çekti. Düzde 40km/s hızla pedallarken nabzı 115-120 dolaylarında seyrediyor. Sonra Strava’ya baktım 40 kilometreyi 31,5km/s ortalamayla geçmiş ve nabız ortalaması 117, maksimum nabzıysa 140. Böyle bişey olabilir mi, bana çok düşük değerler gibi geldi. Bazı yerlerde nefes nefese pedallarken bile nabzı 120-130 dolaylarında geziyor. Benim neredeyse bisikleti asansörle indirip apartmanın önüne çıkarana kadar nabzım 120 oluyor :) Adam 1 saat 15 dakikada ortalama 170 wattla bisiklet sürüyor nabız yok nerdeyse..

Nabız çok kişisel bir durum benim nabzım bir kaç kez 170'leri görmüştür. Nabız bandı bozuk diyenler oldu kaçıncı bant ve aynı anda saat ölçüyor. Dünkü sürüşten.
Ekran Alıntısı.JPG

Bu yılki nabzım

Screenshot_2024-06-13-14-38-44-63_efaee9233a816a5de5fd5a4cb49356f4.jpg

Scudo
***Çok ve çeşit çeşit nabız konusu var ama hangisine yazabilirim diye kurcalarken canım sıkıldı bunu seçtim ben de, o yüzden daha doğrusu var derseniz taşıyabilirsiniz bu mesajımı sevgili yöneticiler.***

Biraz evvel Fatih Topçu’nun Üvezli-Ahmetli full trainer vidyosu başlıklı vidyosunu izlerken nabzı dikkatimi çekti. Düzde 40km/s hızla pedallarken nabzı 115-120 dolaylarında seyrediyor. Sonra Strava’ya baktım 40 kilometreyi 31,5km/s ortalamayla geçmiş ve nabız ortalaması 117, maksimum nabzıysa 140. Böyle bişey olabilir mi, bana çok düşük değerler gibi geldi. Bazı yerlerde nefes nefese pedallarken bile nabzı 120-130 dolaylarında geziyor. Benim neredeyse bisikleti asansörle indirip apartmanın önüne çıkarana kadar nabzım 120 oluyor :) Adam 1 saat 15 dakikada ortalama 170 wattla bisiklet sürüyor nabız yok nerdeyse..

Kişinin kendisiyle, antrenmanlarla ve beslenmeyle de ilgili bir konu. Nabzı düşürmek için çok uzun ve düşük eforlu antrenmanlar yapıyor dayanıklılık sporcuları. Fatih zaten uzun mesafe triatlon ile ilgileniyor. Hatta tek işi antrenman yapmak ve yarışmak. Bir çok kez iyi sayılabilecek derecelerle Ironman yarışı (70.3 ve 140.6 mil) tamamladı.11-12 saat süren bu yarışlar için antrenmanları da buna göre yapıyorlar. Kendinizi onunla kıyaslamayın, daha önce de konuşmuştuk sizinle, bu işin sırrı sabır :) Hızlanmak daha sonra geliyor.

Dinlenik nabzım 48lere kadar düştü, ama yine de gaza gelmenin önüne geçemiyorum. 2 Hazirandaki yarışta yüzme etabında 173 ortalama nabız ile yüzdüm. En iyi derecemi yapmış olsam da yarışın geri kalanı sabote etmiş oldum. Kalan 5 saat 164(3sa) ve 155 (2sa) ortalama ile tamamlandı. :)

Son düzenleme:

ne ile ölçüm yaptığınız ile de alakalı nabız bandı hariç diğerleri(saat , koldan nabız vs) biraz düşük sayıyor bu arada şimdi baktım kadansı düşük kullanıyor avg cadans 68

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Nabiz kisiye ozeldir. 140 nabiz kime gore? neye gore? sahsin Max nabzi kac?
140bpm nabiz 18 yasinda max nabzi 210bpm olan biri ile 45 yasinda max nabzi 175bpm olan biri icin cok farkli performans seviyeleri.
Birinin nabzina bakip karsilastirma yaparken nabiz atim sayisina degil nabzin max nabiza oranina bakilmalidir.
Ornegin X sahis 140bpm nabizla ortalama 200W suruyor demek yerine X sahis %80 nabizla ortalama 200W suruyor demek gerekiyor.

Nabiz kisiden kisiye degisiyor. Antremanlari nabiz degilde hangi zone bölgesinde tamamladiginiz daha onemli. Bende mesela 160 nabiz alti zone 2 bölgesi. Nabzim ortalama bireylerin çok üstünde. 180 nabizda rahatca muhabbet edebiliriz :)

Kişiden kişiye değişir. Tamamen kişisel bir durum. Yaş, beslenme, uyku hatta günlük yaşantın bile etkilidir. demiştir spor doktoru.
Bende bir ara kafayı fena takmıştım bu işe. Bisiklete oturduğum gibi nabzım +120 lere çıkıyordu. Özellikle uludağ tırmanışında +175 aşağı inmiyor. Maks. nabzım 190. 185 sonrası oturma organımdan nefes alıyorum. Aynı yolu ben(33) 160-165 nabızla çıkarken abim(45) 135-140 nabız ile çıkıyor. Burada önemli olan yüksek nabızda gözün kararıyor mu, göğsün sıkışıyor mu demişti bana dr. Hayır dediğimde sorun yok. Bazı sporcuların genetik özelliği olarak düşük nabızları olabiliyor yada tam tersi olabiliyor demişti. O gün den sonra pek kafaya takmadım. Bam bam bam devam.

• Beğen
Garmin cihazlarda nabzin maksimum nabzin % yuzdesi olarak gosterilmesi

• Beğen
Bunlarda yukarıda paylaştığım antrenmanın zone leri. 170 max nabız ve 292 ftp değerine göre ölçekli.

Ekran Alıntısı.JPG

Ekran Alıntısı2.JPG

• Beğen
Kişinin kendisiyle, antrenmanlarla ve beslenmeyle de ilgili bir konu. Nabzı düşürmek için çok uzun ve düşük eforlu antrenmanlar yapıyor dayanıklılık sporcuları. Fatih zaten uzun mesafe triatlon ile ilgileniyor. Hatta tek işi antrenman yapmak ve yarışmak. Bir çok kez iyi sayılabilecek derecelerle Ironman yarışı (70.3 ve 140.6 mil) tamamladı.11-12 saat süren bu yarışlar için antrenmanları da buna göre yapıyorlar. Kendinizi onunla kıyaslamayın, daha önce de konuşmuştuk sizinle, bu işin sırrı sabır :) Hızlanmak daha sonra geliyor.

Dinlenik nabzım 48lere kadar düştü, ama yine de gaza gelmenin önüne geçemiyorum. 2 Hazirandaki yarışta yüzme etabında 173 ortalama nabız ile yüzdüm. En iyi derecemi yapmış olsam da yarışın geri kalanı sabote etmiş oldum. Kalan 5 saat 164(3sa) ve 155 (2sa) ortalama ile tamamlandı. :)
Bisiklete binmek fiziksel olarak hem görüntümü hem de dayanıklılığımı çok değiştirdi, aynı şekilde nabız konusunda da iyi durumdaydım geçmişe göre epeyce ama yanına koşuyu da ekleyince toplam antrenman sıklığını değiştirmememe rağmen her şey aniden iyiye doğru çok hızlı bir şekilde evrilmeye başladı. Bu koşuyla alakalı bir durum mu yoksa 2 farklı spor yapmakla mı alakalı bilemiyorum ama durumdan çok memnunum. Zannediyorum nabızla ilgili de bu iyileşme kısa sürede çok daha iyi duruma gelecek. Ancak yine de bisiklette 120-130 gibi bi nabız değeriyle tırmanış yapılabiliyor olması çok acaip geliyor, belki de profesyonel sporcuların nabız değerlerini görmediğim için hiç böyle amatörle profesyonel arası bir sporcunun değerleri beni şoka soktu. Herkesin fiziksel özelliklerine göre değişkenlik gösterdiğini biliyorum evet ama insan yine de hayret ediyor :)

Bakınız Salı günkü sürüş grafiklerim aşağıdaki gibi. Havanın sıcağı (40 dereceler gösterdiğine bakmayın Cycplus M1 kullanıyorum güneş altında alet yandıkça kafası karıştı biraz :) ) çok fena yaptı tabi onun etkisi de çok yüksek ama yine de pek bi fena sanki bendeki durumlar :D

1718286378218.png

Dosyalar

• 1718286396223.png
    1718286396223.png
    99,1 KB · Okunma: 34
  • Beğen
Tepkiler: PuncherZ
Bisiklete binmek fiziksel olarak hem görüntümü hem de dayanıklılığımı çok değiştirdi, aynı şekilde nabız konusunda da iyi durumdaydım geçmişe göre epeyce ama yanına koşuyu da ekleyince toplam antrenman sıklığını değiştirmememe rağmen her şey aniden iyiye doğru çok hızlı bir şekilde evrilmeye başladı. Bu koşuyla alakalı bir durum mu yoksa 2 farklı spor yapmakla mı alakalı bilemiyorum ama durumdan çok memnunum. Zannediyorum nabızla ilgili de bu iyileşme kısa sürede çok daha iyi duruma gelecek. Ancak yine de bisiklette 120-130 gibi bi nabız değeriyle tırmanış yapılabiliyor olması çok acaip geliyor, belki de profesyonel sporcuların nabız değerlerini görmediğim için hiç böyle amatörle profesyonel arası bir sporcunun değerleri beni şoka soktu. Herkesin fiziksel özelliklerine göre değişkenlik gösterdiğini biliyorum evet ama insan yine de hayret ediyor :)

Bakınız Salı günkü sürüş grafiklerim aşağıdaki gibi. Havanın sıcağı (40 dereceler gösterdiğine bakmayın Cycplus M1 kullanıyorum güneş altında alet yandıkça kafası karıştı biraz :) ) çok fena yaptı tabi onun etkisi de çok yüksek ama yine de pek bi fena sanki bendeki durumlar :D

318218 dosyayı görüntüle

Yavaş yavaş istediğiniz seviyeye gelir, bence çok iyi gidiyorsunuz. Hatta koşu yanına yüzme de iyi gider ;)

Bu arada sıcaklığında etkisi büyük. Sıcaklık adaptasyonu için de özellikle sıcakta antrenmanlar yapılıyor. Örnek veriyorum, sıcak bir bölgede yarışacaksanız, vücudun buna alışması (biri de sıcaktan dolayı ekstra nabız artışını önleme) için ayrıca bir çaba gerekiyor. Diğer değişkenler sabit tutulduğunda kış şartlarından yaza geçişte nabzın biraz yüksek olması beklenilebilecek bir tepki.

Yavaş yavaş istediğiniz seviyeye gelir, bence çok iyi gidiyorsunuz. Hatta koşu yanına yüzme de iyi gider ;)

Bu arada sıcaklığında etkisi büyük. Sıcaklık adaptasyonu için de özellikle sıcakta antrenmanlar yapılıyor. Örnek veriyorum, sıcak bir bölgede yarışacaksanız, vücudun buna alışması (biri de sıcaktan dolayı ekstra nabız artışını önleme) için ayrıca bir çaba gerekiyor. Diğer değişkenler sabit tutulduğunda kış şartlarından yaza geçişte nabzın biraz yüksek olması beklenilebilecek bir tepki.
normalde de öyle ama sıcakta ekstra önemli, Hidrasyon kötü olursa nabız artar

Son düzenleme:
  • Beğen
Bu arada hidrasyon demişken; anadan üryan 91,75 kg olarak başladığım 3 saatlik bu sürüş sonunda yine aynı şekilde tartıldığımda 89,20 kg çıktım. Üstelik sürüş boyunca 0,75 ml suluk, 2x0,50 ml su, 2x0,33 ml kola içtiğim halde. Yani bu sürüş boyunca kaybettiğim toplam vücut ağırlığı 5 kilograma yakın 😱 İyi sıvı aldığımı düşünmeme rağmen durum bu. Evet antrenman esnasında sıvı alımının önemini biliyordum ama gerçekten sıcak havalarda sıvı alımının bu kadar önemli olabileceğini bilmiyordum..

• Beğen
Tepkiler: onuRide ve mcanerg
Bu arada hidrasyon demişken; anadan üryan 91,75 kg olarak başladığım 3 saatlik bu sürüş sonunda yine aynı şekilde tartıldığımda 89,20 kg çıktım. Üstelik sürüş boyunca 0,75 ml suluk, 2x0,50 ml su, 2x0,33 ml kola içtiğim halde. Yani bu sürüş boyunca kaybettiğim toplam vücut ağırlığı 5 kilograma yakın 😱 İyi sıvı aldığımı düşünmeme rağmen durum bu. Evet antrenman esnasında sıvı alımının önemini biliyordum ama gerçekten sıcak havalarda sıvı alımının bu kadar önemli olabileceğini bilmiyordum..
Sivi aliminda yanlis yapmadiniz aslinda vucut tuz dengesini saglamaya calismis. O tarz bir suruste 3 4 tane tuz tableti almaniz lazim.

• Beğen
Bisiklet sporuna yeni yeni başladım 2 aydır kendimce elimden geleni yapmaya calışıyorum.göbek bölgemi 112 cm den 100 cm ye kadar incelttim.Göbek bölgesindeki yağlanma için beslenmeye dikkat ederek haftada 2 kere 40 50 km antremana cikiyorum .ve işe gider gelirkende yaklaşik 6.5 km yol yapiyorum .sabah kahvalti yapmadan cikiyorum ve nabiz bölgelerim kısa mesafede aerobik olmasimi bana daha fazla yağ yaktirir yoksa anaerobik bölgede olmasımı daha fazla yağ yaktırır.bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirirse cok sevinirim.
Uzun mesafede aerobik yada anaerobik bölgede olması fark ettirirmi ?
Screenshot_20240616-112716_Samsung Health.jpg

Bisiklet sporuna yeni yeni başladım 2 aydır kendimce elimden geleni yapmaya calışıyorum.göbek bölgemi 112 cm den 100 cm ye kadar incelttim.Göbek bölgesindeki yağlanma için beslenmeye dikkat ederek haftada 2 kere 40 50 km antremana cikiyorum .ve işe gider gelirkende yaklaşik 6.5 km yol yapiyorum .sabah kahvalti yapmadan cikiyorum ve nabiz bölgelerim kısa mesafede aerobik olmasimi bana daha fazla yağ yaktirir yoksa anaerobik bölgede olmasımı daha fazla yağ yaktırır.bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirirse cok sevinirim.
318287 dosyayı görüntüle
Ortaokul ve lise biyoloji bilgilerimden hatırladığım kadarıyla anaerobik bölgede yapılan egzersiz sırasında kırmızı kaslar oksijensiz enerji üretimi yapıyor. Bu da yağdan ziyade kaslardan götürüyor, akabinde sıkı bir toparlanmaya ihtiyaç duyuluyor. Ancak aerobik bölgede yapılan antrenmanlar kasların çalışması esnasında gereken enerjiyi vücutta yeterli miktarda oksijen bulunduğu için yağ yakarak enerji üretilmesini sağlıyor. Kesinlikle antrenman tavsiyesi değildir, doğru açıklamalar gelecektir :)

Zone 2 de yağ yakılıyor bildiğim kadarıyla. Adı üstünde zaten kilo kontrolü. Zone 2 antrenmanlarıyla yağ yakımı hızlı oluyor. Üst taraflarda dendiği gibi kaslardan yakıyor sanırım. Ama kalp sağlığı için nabzı ara ara yükseltip üst seviyelerde de bir miktar sürmek gerekli.

Sivi aliminda yanlis yapmadiniz aslinda vucut tuz dengesini saglamaya calismis. O tarz bir suruste 3 4 tane tuz tableti almaniz lazim.
Bi öncekine hemen hemen benzer güzergahı dün serin havada yaptım, ortalama süratim arttı, ortalama nabzım düştü, nerdeyse tüm tırmanış segmentlerinde PR yaptım. Havanın çok daha iyi olmasının yanında sürüşe yanımda içine yarım çay kaşığı tuz döktüğüm 800ml maden suyuyla çıktım :D Düşük bütçeli tuz tableti etkisi yarattı mı, bi miktar yaratmıştır muhtemelen çünkü ellerimde ve kollarımdaki karıncalanmalar hiç olmadı bu sefer. Baya bi iyi hissettim kendimi.

• Beğen
Tepkiler: gurkan
kısa mesafede aerobik olmasimi bana daha fazla yağ yaktirir yoksa anaerobik bölgede olmasımı daha fazla yağ yaktırır.

Aerobik ve Anaerobik Bölgeler

**Aerobik Bölge:**

- Kalp atış hızınız maksimum kalp atış hızınızın (%50-%70) arasında olduğu bölgedir.

- Enerji üretimi için vücudunuz oksijen kullanır ve yağları yakıt olarak kullanır.

- Uzun süreli ve düşük-orta yoğunluklu egzersizlerde bu bölgede kalırsınız.

- Bu bölge, yağ yakımını optimize etmek için en ideal bölge olarak kabul edilir.

**Anaerobik Bölge:**

- Kalp atış hızınız maksimum kalp atış hızınızın (%70-%85) arasında olduğu bölgedir.

- Vücut, enerji üretmek için daha fazla karbonhidrat (glikojen) kullanır, çünkü oksijen kullanımı yetersiz kalır.

- Daha yüksek yoğunluklu ve kısa süreli egzersizlerde bu bölgede kalırsınız.

- Bu bölge daha çok kas gücü ve hız geliştirmek için kullanılır, ancak yağ yakımı da gerçekleşir, fakat daha az oranda.

Uzun mesafelerde aerobik bölgede kalmak, vücudunuzu daha uzun süre yağ yakmaya teşvik eder.

318287 dosyayı görüntüle
Ben yıllardır her gün ya 10km koşu ya da 50km bisiklet sürüyorum kilom bir türlü 85'in altına inmiyor

• Beğen
Tepkiler: barisbahcuvan
Ben yıllardır her gün ya 10km koşu ya da 50km bisiklet sürüyorum kilom bir türlü 85'in altına inmiyor
Bence bünyeden veya beslenmeden kaynaklı olabilir 85 kg yağ oranin iyise kilo problem degil bel bölgemde yağlanmam var kronik hale geldi eritmem zor ama uğraşıyorum. Bel fıtığım var spor salonuna bu yüzden gidemiyorum.yogayla beraber bisiklet üzerine yoğunlaştım.

• Beğen
Tepkiler: SlowButProud
Geri