Bisiklet toplama deneyimi

F

Ferhat Fırat

Misafir
Merhaba. Şimdiye kadar kendime ve çevremde bisiklete binmeyen 7 arkadaşıma bisiklet topladım. Edindiğim deneyimi ilk kez toplayacak olanlarla paylaşmak istedim. Topladığım bütün bisikletler MTB formunda olduğu için deneyimim de bu yönde. Marka bir ürün almak elbette bir diğer seçenek ancak ben hem tüm donanımları kendi zevk ve tercihlerinize göre almak, hem de alırken tanımak, monte ederken öğrenmek açısından toplamanın daha doğru seçenek olduğunu düşünüyorum. (Sınırsız bir bütçenin olmadığı varsayımıyla) Hiçbir bisikleti elimde kuyumcu tartısıyla toplamadım. Zira ilkesel olarak kendi kilolarca fazla ağırlığıma rağmen (83 kiloyum:)) bisiklette gram hesabı yapmayı mantıklı bulmuyorum. Yine de bu paylaşımda ağırlık konusuna da önemseyen arkadaşlar için değineceğim.

Kadro
Bisiklet toplamaya mutlaka kadro ile başlayın. Fiziksel özelliklerinize uygun ölçüde sevdiğiniz renk ve geometride bir kadro edinin. Bunun için farklı yollar var. Benim önerim Kadronun sıfır alınmasıdır. Çünkü kadro bisikletin en görünen ve estetik parçasıdır. o ne kadar estetik olursa bisikletinizi de o kadar seversiniz. Kadro için bütçeye uygun olarak bir yer seçebilirsiniz. Yurtdışı alışveriş siteleri bu konuda iyi bir alternatif. Kadro seçiminde kullanım önemli. Eğer zor şartlarda kullanım tercih edilecekse aliminyum, şehir içi kullanım tercih edilecekse Carbon seçilebilir. Orta beden bir aliminyum kadro 1.5-1.6 kg bir carbon kadro ise 1.1-1.2 kg civarı bir ağırlığa sahip. Daha ağır bir kadro tercih etmeyin. Bu özelliklere sahip aliminyum bir kadroyu 150-300 USD, carbon kadroyu 350-500 USD fiyatlarıyla almak mümkün.

Maşa
Bir diğer önemli donanım maşa, iyi bir maşa hem sürüş konforu hemde istikrarı açısından son derece gereklidir. Bu noktada magnezyum alaşımlı maşaların tercih edilmesini öneririm. Zira orta seviyeli bir magnezyum maşa 1.6 kg civarıyken muadili bir başka alaşım maşa 2 kg üzerinde oluyor. Aralarında çok ciddi bir fiyat farkı olmamasına rağmen ciddi bir ağırlık farkı var.Bir kolu havali, bir kolu yağlı maşalar genelde orta segmentin en çok tercih edilen tipi. Böyle bir maşa uygun olacaktır. Bu tarz bir maşanın fiyatı ortalama 200 USD civarı

Jant Seti
Jant seti oldukça çeşitli marka ve modelin olduğu geniş bir alan. Benim önerim 6 vida ve rulman set göbekli (Hidrolik bir disk fren takacağımızı varsayarak) seti öneririm. Fabrikaston seçeneklerde burada alternatif. Mavic, DT swiss, Shimano gibi markalardan seçim yapılabilir bütçeye göre. Ayrıca rulman setli bir takım göbek alıp, çember ve tellerle beraber toplamakta mümkün. Benim tercihim genelde bu.

Fren Seti
Bisikletin en hayati donanimlarından biri fren. Hidrolik sistem bir fren seti kullanmayı öneriyorum. Bu kapsamda önerebileceğim spesifik birkaç model önerebilirim. Tektro Auriga Pro benim şimdiye kadar denediğim XTR dahil fren setleri içerisinde fiyat/Performans açısından en memnun kaldığım ürün oldu. İki bisikletimde de bu set mevcut şu anda. Fiyat olarak diğerlerine nazaran makul, performans gayet tatminkar ve ağırlık çok düşük.

Aktarma seti
Aktarma sistemini bir butun düşünmek her zaman daha doğrudur. Aynakol, attırıcılar, zincir, ruble, vites kolları olarak. Zira üreticilerin aktarma modellerini farklılaştıran şey kullanılan temelde metaller ve mekanik sistem. Mekanik bir mühendislik olarak birbirleriyle en uyumlu çalışacak ürünler aynı serinin ürünleridir. Bunu unutmamak gerekir. Modeller arasındaki tek fark ağırlık değildir. Bu nedenle mümkün olduğunda aynı seri veya hiç olmazsa birbirlerine çok yakın seriler kullanmakta fayda vardır. Benim bu konuda fiyat/performansını en çok beğendiğim seri Shimano SLX'tir. Kalitesi ve sağlamlığı gayet başarılı, fiyatı makul, ağırlığı tatmin edicidir.

Lastik
Lastik seçimini kullanım şekli belirler. Ağırlıklı şehir kullanımı yapılıyorsa bir MTB için en uybun lastik genişliği bence 1.75'tir. Zira MTB'lerin aks aralığı geniş olduğu için daha ince lastikler estetik olarak şık durmuyor kanaatindeyim. Bu noktada Schwalbe veya Maxxis iyi bir seçenek olabilir. Fiyat olarakta çiftini 60-100 USD civarı almak mümkün.

Pedal
Pedal için önerim çift yüzlü kullanılabilen bir pedaldır. Hep Lock ayakkabıyla hemde normal ayakkabıyla kullanılabilmesi faydalı olacaktır. Piyasada bu özellikli pedalları 60-80 USD arası bulmak mümkün.

Sele
Bir kritik parça da Sele. Çok yoğun kullanmıyorsanız çok gençte değilseniz tahta gibi seleler almakta ısrar etmeyin. Zira bu hem sürüş konforunuzu azaltır hemde sağlıksız olur. önerim çok olmamakla birlikte jel dokusu olan, Profesyonel selelerden birkaç cm daha geniş oturma yüzeyi olan bir sele alın. Çok zorluyorsa pedli tayt veya jel kılıfta kullanabilirsiniz bir süre.

Gidon, Boyun ve Sele borusu
Bu üçünü set halinde almanız bisikletinize estetik ve bütünlük katar. Uzakdoğudan replika carbon ürünler alabilirsiniz. Ben denedim zorladım gerçekten sağlamlık konusunda bir sorun yok. Fiyat olarakta makul. Yanlız onunda birkaç kalitesi var. En ucuz yerden almanızı önermem. Ebay tarzı sitelerde yüksek hacim yapmış ve olumlu feedback almış satıcıları tercih etmeye çalışın.

Gelelim bunları biraraya getirme deneyiminize. Başlamadan önce bir bisiklet montaj tamir seti alın. Hayat boyu lazım olacağını düşünürsek iyi birşey almanızda fayda var. Ebay'de 80 USD civarına ihtiyacınız olan her aletin olduğu setler mevcut.

Önerim bütün parçaları siz takın (Ama hiçbirini tam ayarı gibi sıkmayın) Her bir parçayı, sökmeyi, takmayı öğrenin. Hatta eliniz yaktınsa jantlarınızı bile kendiniz örün. (Finalde akort ve ayar için zaten bir bisikletçiye gideceksiniz başlangıçta) Yapamayacağını düşünene Youtube'u öneririm çok sayıda faydali video var. Tüm parçaları taktıktan ve temel ayarlamalarını yaptıktan sonra iyi bir servise götürün. Çoğu bisiklet servisinde bunu sen mi topladın diyip gülecek bir zevzek usta bulunur. Aldırış etmeyin gülün geçin (Ben senin ustalık genetik galiba demiştim ilk gittiğimde :)

İnce ayarlarıda bittiğinde her bir parçasında emeğinizin olduğu, kendi tercihlerinize, bütçenize göre kendinizin topladığı bir bisikletiniz olacaktır. Güle güle kullanın.

Bunu satın alamazsınız. Burada yazdıklarımın hiçbirisi "Ne uğraşacağım veririm parasını alırım bir sıfır makine" diyenler için değildir. Özelden her türlü sorunuza yanıt verebilirim.
 
Scudo

K. Aydın

Aktif Üye
Kayıt
25 Mart 2014
Mesaj
199
Tepki
101
Şehir
Ankara
Bisiklet
Mosso
Haklısınız tabiki lakin birbiriyle uyumlu parçaları seçebilmek, montaj aşaması, ürünün kalitesini bazen tam kestirememek bu yoldan ilerlerken biraz zor olacaktır. Yalnız dediklerinize tamamen katılıyorum keşke o enerji ve bilgi birikimine sahip olabilsem ve kendi bisikletimi kendim toplasam çok güzel olurdu... Fotoğraflarla bu yazınızı süslerseniz çok çok daha verimli olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Dethagorf
F

Ferhat Fırat

Misafir
Evet fotograflamak hiç düzgün yapamadığım bir iş aslında. Farkındayım. Önümüzdeki ay bir arkadaşıma toplayacağız. Bu sefer unutmam ve her aşamasını fotoğraflarım inşaAllah...
 

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
Çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık..
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Evet bilgilendirici ve açıklayıcı bir yazı genç arkadaşlara ve yeni başlayanlara ilaç gibi gelecekdir.
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Biraraya getireceğiniz parçalar için hiçbirşeye ihtiyacınız yok. Youtube'da o parçanın ingilizcesini yazmanız yeterli. Başına how to install tarzı birşey eklerseniz daha net videolar bulursunuz. Hatta parçanın seri numarasını bile yazabilirsiniz. Çoğu parça için gayet net anlatımlar mevcut. Türkçe aramanızı önermem olmadık anda olmadık videolarla karşılaşabilirsiniz.
 
Kayıt
9 Haziran 2011
Mesaj
34
Tepki
0
Şehir
BURSA
Güzel bir anlatım olmuş,tebrik ederim.Benim de bu aralar uğraştığım konu bu.Eşime, hafif ve bütçeye uygun bir bisiklet toplamaya çalışıyorum.Bakalım başarabilecekmiyim.
 

Melih Çolak

Cyclist ♥
Kayıt
10 Ağustos 2013
Mesaj
2.541
Tepki
3.073
Şehir
Kocaeli-Kartepe
Bisiklet
Scott
ellerinize sağlık çok faydalı olmuş :) full slx ve rock shox bir maşa iş görür sanırsam benim için :) daha sonrada çinden karbon sele,sele borusu ve gidon boğazı almayı düşünüyorum umarım arazide sıkıntı çıkarmaz :)
 
  • Beğen
Tepkiler: YüzSürKoş
F

Ferhat Fırat

Misafir
Full SLX bir mekanik set oldukça tatminkar olacaktır. Sert arazi kullanımı için Replika carbon set risk içerebilir (Olmaz demiyorum ama az-çok riski bilerek karar verin) Önerdiğim şey birilerinin canını yaksın istemem.
 

Melih Çolak

Cyclist ♥
Kayıt
10 Ağustos 2013
Mesaj
2.541
Tepki
3.073
Şehir
Kocaeli-Kartepe
Bisiklet
Scott
@Ferhat Fırat

benimde şüphelerim var replika konusunda en iyisi alu ritchey almak :)
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Sert arazi koşullarında aluminyum gidon mantıklı bir seçim olur.
 

rsomuncu

Üye
Kayıt
4 Şubat 2015
Mesaj
67
Tepki
30
Şehir
gümüşhane
İsim
remzi
Bisiklet
b'Twin
Cok güzel paylaşım ama bunun maliyeti ne kadar oluyor bu konuda da bir bilgi verin. Almak mı toplamak mı daha mantıklı olur
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Böyle bir kıyaslamayı net olarak yapmak maalesef mümkün değil.
 

mfurkan

Forum Demirbaşı
Kayıt
7 Kasım 2015
Mesaj
491
Tepki
551
Şehir
Bursa
İsim
Furkan
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Karbon kadro için önerebileceğiniz yurt dışı siteleri öğrenebilir miyim ?
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Uzakdoğu bu işin cenneti. Ama Carbon kadroyu görmeden almayın. Büyük sürprizlerle karşılaşmanız mümkün . Kendiniz almanız veya Uzakdoğu'ya giden bir arkadaşınız varsa ondan istemenizde fayda var
 

MustafaOnderATiK

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2007
Mesaj
621
Tepki
755
Şehir
Ordu
İsim
Mustafa Önder ATİK
Bisiklet
Giant
@mfurkan ilgili markanın Türkiye bayiisi ile bi görüşmenizi öneririm. Bende geçen yıl bütçemi zorlayarak kusursuz bir bisiklet topladım. İnternet alışverişleri hiç ummadığınız sürprizler çıkartabilir size
 

MustafaOnderATiK

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2007
Mesaj
621
Tepki
755
Şehir
Ordu
İsim
Mustafa Önder ATİK
Bisiklet
Giant
Valla ben Giant topladım. Türkiye bayiisinden biraz yardım rica ettim. İstediğim parça ve malzemeleri eleştirip akıl vermeye başlandı. Bana toy muamelesi yapılmaya başlandı. Sıfır bir bisiklet toplamaktansa ellerindeki bisiklet modellerinden öneri de bulundular. Bende geri adım attım. Türkiye de satılan bisikletlerin çoğuna dikkat ediyorum. Birçoğunda ya renk uyumundan ya maşasından ya da jantından kaybediyor. Veya herhangi bir parçası istediğin renkte bile olmayınca insan başka modellere yöneliyor. Ama yok. Ben uğraşamam öyle. Sağolsun Ankara Erdoğanlar Bisikleti yıllardır tanırım. Çok yakından ilgilendiler. Parçaların birçoğunu onlardan ve bazı önemli parçaların bir kısmınıda kendi bağlantılarımla ve yurt dışı siparişlerimle kendim aldım. Mesela Beyaz renk ritchey üretimi artık yok.

Neyse. Lafın kısası ben hop diye yapmadım zaten. 2 yıllık araştırma ve 6 aylık çalışma ile topladım. Arzu edersen bakabilirsin.

Link: (link)
 
  • Beğen
Tepkiler: galen

mfurkan

Forum Demirbaşı
Kayıt
7 Kasım 2015
Mesaj
491
Tepki
551
Şehir
Bursa
İsim
Furkan
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@boşgezeninboşkalfası Bu bisiklete hastayım :)
Bu işe başlamadan önce bütçeyi belirlemek ve ardından karar vermek çok önemli. Ben daha bütçe konusunda karar vermediğim için ne kadar düşünürsem düşüneyim somut bir sonuca varamıyorum.