Scudo Sports

Bisiklet tamircilerinin parça çalması

Az kullanılmış bir rubleyi takamaz. Neden? Rubleyle zincir beraber eskirler. Ruble değişirse zincir de değişmelidir. Başka ruble takarsa eski zincir atlamaya başlar.
Az kullanılmış demiş. Dişlileri pek aşınmamış, sadece dişlerde zincir izi oluşmuş bir rubleyi taksa zincir atmaz. Tamirden aldığı bisikletini alıcı gözüyle süzmeyen kişi var mıdır asıl onu sorgulamak lazım :)

Scudo
Az kullanılmış demiş. Dişlileri pek aşınmamış, sadece dişlerde zincir izi oluşmuş bir rubleyi taksa zincir atmaz. Tamirden aldığı bisikletini alıcı gözüyle süzmeyen kişi var mıdır asıl onu sorgulamak lazım :)
Az kullanılmış Tiagra'yı Tiagra'yla değiştiriyorsa mantıklı değil ancak Ultegra'yla, Duraace'le falan değiştirmesi lazım. Bunu yapan kişi de hırsızdır, konu polisin alanına girer. Hiçbir şekilde benden başka hiç kimse bisikletlerime dokunamaz.

Bence decathlon gibi yerlerde yaptırmak daha mantıklı

@can_celik dikey akort denilen olan çok komplike veya masraflı bir iş midir? Yani yeniden örüm gerektirecek kadar var mıdır acaba? Yakın zamanda önden bir iki yeri arayayım dedim maliyet için ama ürküttüler resmen.
Akord denilen konu masraflidir evet, çünkü zordur. Zaman ve konsantrasyon gerektiren zahmetli bir iştir. Bu yüzden her tamirci bunu yapamayabilir.
Bazı jantlarda ise iyi bir akord yapabilmek için tel başlarının tümünün gevşetilip sıfırdan yeni bir ayar yapılması gerekiyor ki bu daha da zahmetli ve zaman alan bir iş.
Kısacası akord işin içerisine girdiğinde o maliyete katlanılacak, başka çözüm yok.

Akord denilen konu masraflidir evet, çünkü zordur. Zaman ve konsantrasyon gerektiren zahmetli bir iştir. Bu yüzden her tamirci bunu yapamayabilir.
Bazı jantlarda ise iyi bir akord yapabilmek için tel başlarının tümünün gevşetilip sıfırdan yeni bir ayar yapılması gerekiyor ki bu daha da zahmetli ve zaman alan bir iş.
Kısacası akord işin içerisine girdiğinde o maliyete katlanılacak, başka çözüm yok.
5 buçuk dakikada sıfırdan jant diziyorum. İnat etsem biraz daha aşağıya inerim gibime geliyor. Düzgün hazırlanmış bir jantın da akordunu yapmak çok zor olmuyor. Biraz çalışarak geliştirilecek konular bunlar. Tamirciye gidip gelinceye kadar harcanan zamanda 4-5 tane jantı hazırlarsınız.

@can onur Para - emek ikilisinde herkes emeği seçmek zorunda değil ki. "Parası neyse verir yaptırırım" diyebilir bir insan. Eve hem kafa hem de fiziken yorgun gelen biri haftasonu oturup kıymetli zamanından akort düzeltmeye harcamak istemeyebilir. Ayrıca 5,5 dakika dediğiniz tel boyu seçme ve örmedir tahmin ediyorum. Büyük akort bozukluklarına sahip bir jantı kusursuz hale getirmek o kadar kısa sürmeyebilir.

@can onur Para - emek ikilisinde herkes emeği seçmek zorunda değil ki. "Parası neyse verir yaptırırım" diyebilir bir insan. Eve hem kafa hem de fiziken yorgun gelen biri haftasonu oturup kıymetli zamanından akort düzeltmeye harcamak istemeyebilir. Ayrıca 5,5 dakika dediğiniz tel boyu seçme ve örmedir tahmin ediyorum. Büyük akort bozukluklarına sahip bir jantı kusursuz hale getirmek o kadar kısa sürmeyebilir.
Yarım saatten aşağı kurtarmıyor. İyi bir akort 1 saate yakın sürüyor. Tabi bu süre jantın durumuna bağlı.

• Beğen
Tepkiler: RoninRider
Ben öneride bulunuyorum sadece. Ağzım sütten yandı, aman dikkat edin diyorum. Zaman ayırırlar ayırmazlar, kendileri bilir. Jantınızı bana getirin, yapayım demiyorum. İşim bu değil, zaten çok uzaktayım, mümkün değil. Biraz araştırıldığında jant örmenin ve akort yapmanın çok kolay olduğunu söylüyorum. Hepsi bu.

Genelde parça çalmak yerine "abey bunun durumu çok kötü ya yenisini takayım." diyorlar. Tecrübe ile sabit maalesef. :)

Ek olarak tamir işinin kolay olduğunu düşünmüyorum. Evet bisikletin mekanizması herkesin tamir edebileceği kadar kolay, fakat vakti az olan ya da tamir için gerekli ekipmanlara sahip olmayan kişiler de var.

• Beğen
Tepkiler: hasanben
Bu kitabı okumadıysanız öneririm. Motosiklet ve tamircilerle ilgili çok tanıdık detaylar var. Kitaptaki konu olan motosiklet de benim yıllar önce sahip olduğum ve bazı tamircilerin beni bezdirmesi üzerine, üzülerek sattığım BMW R60/6'dır. Motosiklet ya da bisiklet, konu her yerde aynı.

(link)

5 buçuk dakikada sıfırdan jant diziyorum. İnat etsem biraz daha aşağıya inerim gibime geliyor. Düzgün hazırlanmış bir jantın da akordunu yapmak çok zor olmuyor. Biraz çalışarak geliştirilecek konular bunlar. Tamirciye gidip gelinceye kadar harcanan zamanda 4-5 tane jantı hazırlarsınız.
Dogrudur ama herkes sizin pratik becerinize sahip olmayabilir. Zira lastigine hava basmaktan aciz kullanicilar var maalesef. Bizim bu konustuklarimizi duysalar 5 saniyede beyinleri yanar :)

Dogrudur ama herkes sizin pratik becerinize sahip olmayabilir. Zira lastigine hava basmaktan aciz kullanicilar var maalesef. Bizim bu konustuklarimizi duysalar 5 saniyede beyinleri yanar :)
Dediğiniz gibi, maalesef lastiğe hava basamayanlar bile var. Gözümle görmesem inanmazdım 😃 Ancak öğrenilir. Sevmekle alakalı... Danimarkalı, kadın bir arkadaşım var. Beraber birkaç bisiklet projesi yaptık. Kız ilk başlarda yapamıyordu ama hevesi vardı. Çabası çok hoşuma gitti. Bana devamlı sorular soruyor, öğreniyor ve kendisi yapmaya çalışıyor. Ben gelmeden açma diyorum, ertesi gün bir bakmışım Nexus'u, roller freni açmış, dağıtmış 😃 Haydaa, otur topla şimdi😃 Tüm gün işte, biz de akşamları çalışıyoruz. Buz gibi havada ellerimiz donarak neler neler yaptık. Merak, heves, istek ve çok tekrar... Öğrenilir...

Başlık yanlış olmuş bence sanki kesin çalıyorlar gibi. Bu ülkede hiç mi namuslu esnaf yok arkadaşlar. Lütfen bunu yapmayın

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Bisiklete yeni başladığımda benim de bazı konular hakkında filrim ypktu. Bunu hisseden insan müsveddeleri parça değişimi yaptırmak için sürekli bu zaafımı kullanıyorlardı. Spora başlarken bilen ve kâr amacı gütmeyen birilerine danışmak lazım. Şimdi bir dağ bir yol bisikletim var. Akord tel örme göbek bakımı yapamıyorum malzemem olmadığı için ancal diğer çoğu ayarı öğrendim. V FREN AYARI YAPMAYI BİLMEYEN ,rotoru kalipere oturtamayıp balataları kıran bisikletçiler var

• Beğen
Tepkiler: can onur
Bir keresinde orta göbeğin bakkımı için fiyat sormuştum, dedi ki "eskimiş, daha fazla kullanılamaz. Rulmanlı olduğu için bakım yapamayız değiştirelim" ben de bir bilene danışıp değiştirmedim yaklaşık 1yıl sonra bakım için götürmüştüm, babası vardı bu sefer. Orta göbeğe bakım yaptınız mı dedim, "evet açtık bilyeleri yağladık dedi.😃
Bisiklette her şey açıkta olduğu için parça çalmaları çok mümkün değil. Ama biraz uğraşla düzeltilecek ekipmana ölmüş deyip yenisini kakalamaya çalışmak çok yaygın. Tekeri kusursuz akortlayıp veren ise görmedim desem yeridir. 3 farklı yere akort yaptırdım şimdiye kadar. Akortun kusursuz olmadığını duyunca, söz birliği yapmışcasına, "sonradan olma akort o kadar olur, fabrikasyon jant gibi olmaz" cevabını vermişlerdi.
Bence göbeklerden parça çalınabilir. Göbeğin milini söküp yerine ucuzunu takmak gibi.

Bence bu konuyu burada bıraksak da yapmak isteyenlere fikir vermesek?

Yaklaşık 2 yıl önce ilk bisikletimi aldım ve o tarihte bu yana aktif kullanıyorum. Bisikletimi ilk 6 aylık bakıma götürdüğümde hiçbir sıkıntısı olmayan arka freni bozup tek fren bacağını ücretsiz değiştirdi bisikletçi, güya bana iyilik yaptığını söyleyerek. O tarihten beri arka fren ayarım hiçbir zaman kusursuz olmadı, sürekli fren pabuçları sürtmesin diye elimde tornavida ile gezdim. İnadımdan yeni fren seti alıp değiştirmedim de. Sanıyorum 3 farklı bisikletçi gezdim sorunu mevcut parçaları değiştirmeden çözebilmek için ama işe yaramadı. En sonunda pes edip yeni bir arka fren seti taktırdım ama şimdi de akord problemi yüzünden fren pabucunun janta sürtmesi sorunu devam ediyor malesef :)

Ayrıca bisikletçilere yaptırılan yıllık, aylık vs bakım olayının da hiçbir artısı olmadığını düşünüyorum. Yaptıkları şeyler senin benim yapamayacağımız şeyler değil kesinlikle. Çok mecbur kalmadıkça bakım için bisikletçiye gitmemek gerektiğine kanaat getirdim şu bir buçuk senelik tecrübemle :)

Geçen gün bisikletimin zincirinin deyişmesi gerekdi. Şimano'nun ürün kataloğunda 116 bakla olduğu yazıyor, ancak saydım bakdım 112 bakla var. 4 baklayı çalmış pisitletçi...

Geçen gün bisikletimin zincirinin deyişmesi gerekdi. Şimano'nun ürün kataloğunda 116 bakla olduğu yazıyor, ancak saydım bakdım 112 bakla var. 4 baklayı çalmış pisitletçi...
Bisikletini hafifletmek istemiş anlaşılan😃
Yaklaşık 2 yıl önce ilk bisikletimi aldım ve o tarihte bu yana aktif kullanıyorum. Bisikletimi ilk 6 aylık bakıma götürdüğümde hiçbir sıkıntısı olmayan arka freni bozup tek fren bacağını ücretsiz değiştirdi bisikletçi, güya bana iyilik yaptığını söyleyerek. O tarihten beri arka fren ayarım hiçbir zaman kusursuz olmadı, sürekli fren pabuçları sürtmesin diye elimde tornavida ile gezdim. İnadımdan yeni fren seti alıp değiştirmedim de. Sanıyorum 3 farklı bisikletçi gezdim sorunu mevcut parçaları değiştirmeden çözebilmek için ama işe yaramadı. En sonunda pes edip yeni bir arka fren seti taktırdım ama şimdi de akord problemi yüzünden fren pabucunun janta sürtmesi sorunu devam ediyor malesef :)

Ayrıca bisikletçilere yaptırılan yıllık, aylık vs bakım olayının da hiçbir artısı olmadığını düşünüyorum. Yaptıkları şeyler senin benim yapamayacağımız şeyler değil kesinlikle. Çok mecbur kalmadıkça bakım için bisikletçiye gitmemek gerektiğine kanaat getirdim şu bir buçuk senelik tecrübemle :)
Tamircilere vereceğiniz paranın çok azı ile alet alabilirsiniz. Hem paranız cebinizde kalır, hem el beceriniz gelişir hem de ayarlarınızı, bakımlarınızı en iyi şekilde yapmış olursunuz. Bisikletiniz de zarar görmez.

• Beğen
Tepkiler: 789
Bence başlığa ilave yapılmalı " Bisiklet tamircilerinin parça çalması" + " Yapmadığı işe , yapmış gibi ücret istemeleri" olmalı.

Adı lazım değil , bakırköyde malum huysuz ihtiyarın millete , yerli yersiz atar yaptığı dükkan. Bir arkadaşımı bekliyorum. Dükkanın önünde buluşmak için sözleştik. O sırada bir bayan bisikletinde ses geliyor diye şikayette bulunuyor. Bakalım diyorlar ve yarım saat sonra gelin. Gözlerimle görmesem inanmam . Kadın bisikleti bıraktı. Yanına bile yaklaşmadılar. yarım saat sonra geldi. Kadın nasıl bıraktıysa pozsiyonu bile değişmemiş bisikletin. Vay orasını yağladık, vay burasını değiştirdik. Bir yandan da kadının yanında çaktırmadan tekerleği çevirdi. aşla göz arasında frenleri ayarladı. Bakın ses yok. Gülmekten kaç para istediğini duyamadım bile.

Geri