Bisiklet sporu için teknik terimler ve kısaltmalar

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
Hakan Yazman hocamız zamanında buna benzer bir başlık açmış ama yeterli ilgiyi görmediğinden ilerlememiş.

(link)

Bisiklette performansımızı geliştirmek istediğimiz zaman (donanımdan bahsetmiyorum tabii ki), önümüze çok sayıda teknik terim ve kısaltmalar çıkıyor. Bunların ne olduklarını anlamaya çalışırken de, asıl hedefimizden sapıyoruz. Hatta bu terimleri yanlış yorumladığımız zaman, anlatılanı da yanlış anlamamız ve uygulamamız mümkün hale geliyor.

Buraya tek tek teknik kelimeleri veya kısaltmaları yazıp karşılarına açıklamalar yazmak yerine, öncelikle hangi terimlerle çok sık karşılaştığımızı ve merak ettiğimizi yazabiliriz mesela. Yani, şu aşamada merak edilen terimleri açıklamak zorunda değiliz. İhtiyaçlar belirlendikçe ve liste alt alta uzadıkça, zamanla, bir çalışma tablosu hazırlayıp, bu konu başlığından kolayca erişilebilir hale getirebiliriz.

İleride oluşturmayı planladığım çalışma tablosunu şimdiden boş şekilde paylaşıyorum.

(link)

Bu tür sözlük hazırlayanlar olmuş mu diye bir kaç yere baktım. WKO Power Users bir sözlük hazırlamış, ancak WKO uygulamasına özel hazırlamışlar ve bir kısmını bilmesek de olur. BikeRadar forumda bir sözlük hazırlanmış ve epey detaylı ((link)). İlk sorun İngilizce olması; ikincisi ise, bizim terimlerimizi ve ihtiyaçlarımızı yansıtmıyor olması.



Açılışı yapayım:

- Anaerobic Power
- ATL (Acute Training Load)
- CTL (Chronic Training Load)
- TSB (Training Score Balance)
- TSS (Training Stress Score)
- FTP (Functional Threshold Power)
- FTHR (Functional Threshold Heart Rate)
- HIIT (High Intensity Interval Training)
- HR (Heart Rate)
- Power
- NP (Normalized Power)
- IF (Intensity Factor)
- LT (Lactate Threshold)
- LTHR (Lactate Threshold Heart Rate)
- MMP (Mean Maximal Power)
- NeuroMuscular Power
- Power-Duration Profile
- VO2max
- Resting Heart Rate
- Maximal Heart Rate
- RPE (Rate of Perceived Exertion)
- SST (Sweet Spot Training)
- TRIMPS
- VI (Variability Index)
- EF (Efficiency Factor)
 
Scudo

TamerGisan

Üye
Kayıt
28 Kasım 2017
Mesaj
6
Tepki
0
Yaş
50
Şehir
İstanbul
İsim
Tamer
Merhaba @Bahadır Gürel sanırım bu konu da ilerleyememiş. Oysa ne güzel bir bilgi olurdu yine. Kimse bir terim ilave etmediğine göre acaba açıklamalara geçmeyi düşünür müsünüz? Yoksa konu eskidi diyerek hepten gözardı mı edeceksiniz? Selam ve saygılarımla.
 

Abdullah ozturk

Daimi Üye
Kayıt
15 Ekim 2012
Mesaj
226
Tepki
547
Yaş
41
Şehir
Antalya
Bisiklet
Ghost
Merhaba ,
Bahadır Bey çok güzel bir konuya değinerek, giriş yapmış.
Konunun detaylandırılması (bu değerlerin nasıl iyileştirilebileceği gibi..) olursa , efsane konular arasına girecektir.
Syg.
 
  • Beğen
Tepkiler: TamerGisan
Kayıt
15 Nisan 2018
Mesaj
18
Tepki
16
Yaş
20
Şehir
İstanbul-Antalya
İsim
Furkan İlyas Atakan
Bisiklet
Mosso
Merhaba yarışlarda görüyorum 10K bisiklet falan diye acaba burada ki K ne anlama geliyor?
 

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Kayıt
14 Kasım 2017
Mesaj
7.164
Tepki
32.966
Yaş
41
Şehir
İzmir,Denizli
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@filyasatakan
Buradaki ''k'' kilonun kısaltması.Kilo da ''bin'' demek. 10k denildiğinde onbin (10000) metre denilmeye çalışılıyor.
 

edemirdag

Üye
Kayıt
4 Mart 2015
Mesaj
74
Tepki
72
Yaş
48
Şehir
Balıkesir
İsim
Emre D.
Bisiklet
Carraro
Oturup yarış seyretmek isterseniz bazı terimleri öğrenmeniz gerekiyor. Nasıl ofsaytı bilmeyen birisine bir golün neden sayılmadığını anlatmak develerle birebir çalışma yapmayı gerektirse de yol yarışlarındaki bazı tabirleri bilmeyenlere de olup biteni izah etmek imkansızdır.

Peloton:
Yarış sırasında en çok bisikletçinin bulunduğu gruptur. Bisikletçiler rüzgardan minimum etkilenmek için toplu olarak hareket eder ve peloton’u oluştururlar. Kimi yarışlarda tek başına giden bir bisikletçi, pelotonda korunaklı bir şekilde yol almış bir başkasına göre yüzde 40 daha fazla enerji sarf etmiş olur. Ve haliyle son metrelerde güçsüz kalır ve yakalanıp geçilir.

Kaçanlar:
Peloton’un bu etkisine rağmen yarışın hemen başında atak yapan bir ya da birkaç kişilik gruplar olur. Ana grubun onları yakalayacağını bilirler ama yine de atak yaparlar. Hepsinin farklı hesabı vardır. Kimi yol üzerindeki puanları toplamak, kimi daha sonra arkasına gelecek takım liderine yardımcı olmak, kimi ise sadece takımının sponsorlarının televizyondaki yayında daha fazla görünmesi için bu deliliğe kalkışmıştır. Kimi zaman peloton tembellik yapar ve kaçanlardan birine yarışı kazanma piyangosu çıkar!

Takip Grubu:
Kaçanların fazla da kaçmaması, gerektiğinde yakalanıp geçilmesi için yarışın belli bir zamanında oluşan başka bir grup.

Zamana Karşı:
Bisikletçilerin tek tek yarıştıkları ve belli bir mesafeyi en kısa zamanda aşanın kazandığı yarışlar ve etaplara bu isim verilir. Birçokları başkasından yardım alınmadan yarışıldığı için en çok bu stili sever. Kendine has bisikletleri, ekipmanları ve kıyafetleri vardır.

Bisikletin er meydanı: Time trial!
Bu işin ustası da Spartaküs Fabian Cancellera
HC: En zorlu tırmanış rotalarına verilen kategorik derece. Yokuşlar ve zirveler en kolayı 5 olmak üzere 4, 3, 2, 1 olarak sıralanır. HC, yani "Hors Categorie" en zorludur. Geçmişte Fransa Turu’nda rota belirlenirken otomobillerin hangi viteste o yokuşu çıktığına bakılarak bu derecelendirmeler yapılmış. HC’lere o zamanın otomobilleri çıkamıyormuş!

Sarı (ve diğer renk) Mayo: Yarışlarda belirli liderleri belli etmek için farklı renkli ve başkasının giymediği mayolar vardır. Örneğin Fransa Turu’nda yarışın o anki lideri sarı mayo giyer. Bu İtalya Turu’nda pembe, İspanya Turu’nda kırmızı olur. Yine Fransa Turu’nda yeşil mayo en çok sprint puanı toplamış bisikletçiyi, beyaz üzerine kırmızı yuvarlaklı forma yokuş puanı kazananı, beyaz mayo en iyi dereceye sahip 26 yaş altı bisikletçiyi simgeliyor. Bir de gökkuşağı desenli Dünya Şampiyonu mayosuyla ülkelerin şampiyonlarının giydiği farklı renk ve desende mayolar vardır.

Sprint Kapısı:
Etap sırasında bazı düzlüklerdeki takların altından ilk geçen birkaç bisikletçiye puanlar verilir. En çok puan düzlükte biten yarışlardın finişindedir. Bunlara sprint kapısı denir. En çok puanı toplayan bisikletçi, yarışın en hızlısı kabul edilir.

Domestik:
Her takımın bir ya da iki tane yarışı kazanması amaçlanan lideri bulunur. Diğerlerinin bir kısmının yarıştaki tek amacı liderin önünde tempo yapmak, lideri rüzgardan ve diğer bisikletçilerin yaratacağı kazalardan korumak, icabında onu su ve yiyecek taşımaktır. Bu kişilere domestik denir.

Domestikler yarış sırasında yiyecek içecek işinden bile sorumlu
“Annem beni yarışçı sanıyor. Çekmeyin ya!”
Çekmek: Domestiğin, liderinin önünde tempo verip onu rüzgardan koruyarak taşıması.

Düşmek:
Tabii ki kaza yapıp düşmeye de düşmek denir ama bu terim daha çok tempoya dayanamayıp gerilerde kalmaya başlayanlara denir.

Grupetto:
Dağlık etaplarda özellikle sprint bisikletçileri çok geri düşer ve yarışı belirlenmiş zaman dilimi için bitirebilmek için (yoksa yarıştan ihraç edilirler) İtalyancada küçük grup anlamına gelen "Grupetto"ları oluştururlar.

Suvenyor:
Yarışların belirli bölgelerinde bisikletçilere yiyecek torbaları veren takım görevlileri.

(link)
 

Smh

Üye
Kayıt
12 Şubat 2018
Mesaj
95
Tepki
114
Yaş
34
Şehir
Kayseri
İsim
Semih ARSLAN
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Peki yol bisikleti kategorisinde görseldeki ölçüler var bunlar hangi değerleri gösteriyor?

8BB43E50-F3FA-4660-935C-2C7BF8889D2D.jpeg
 

garwy

Üye
Kayıt
30 Aralık 2020
Mesaj
5
Tepki
3
Yaş
43
Şehir
Bursa
İsim
Gökhan
Başlangıç
2002—03
Bisiklet
Salcano
Merhaba, hortlatıyorum ama kusuruma bakmayın; bir çeviri yapıyorum bisikletlerle alakalı, içinde birkaç bisiklet sporuna özel terim geçiyor. En iyi yardımı burada alabileceğimi düşündüm, konu açamadığımdan bu konu altına yazıyorum, bilen birileri vardır mutlaka :D

Pump
Counter-Pump
Tweak (Havada ve yerde yapılan olarak iki farklı yerde geçiyor)
Tweak Out
Attack Stance

Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar!
 

Veto8

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Mayıs 2018
Mesaj
959
Tepki
1.818
Şehir
Muğla
Merhaba, hortlatıyorum ama kusuruma bakmayın; bir çeviri yapıyorum bisikletlerle alakalı, içinde birkaç bisiklet sporuna özel terim geçiyor. En iyi yardımı burada alabileceğimi düşündüm, konu açamadığımdan bu konu altına yazıyorum, bilen birileri vardır mutlaka :D

Pump
Counter-Pump
Tweak (Havada ve yerde yapılan olarak iki farklı yerde geçiyor)
Tweak Out
Attack Stance

Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar!
Pump: Pompa

Counter-Pump: Bu şekilde kullanıldığını duymadım. Ama "counter" genelde ters/zıt anlamı katan bir ön ek olarak kullanılır. Yani hava basmak yerine hava çeken bir şeye counter-pump denilebilir.

Tweak: Küçük ayarlar yapmak. Mesela frenlerinizi 1-2 cm sağa sola çekip mükemmel hale getirecekseniz tweak fiili kullanılır. Ama sıfırdan ayarlıyorsanız kullanamazsınız. Havada ve yerde yapılanı açıklayabilmek için içerik lazım. Nerde, nasıl geçiyor?

Tweak out: Küçük ayarlar yaparak çözmek/halletmek.

Attack Stance: Bisiklet camiasında bu şekilde kullanıldığını duymadım. Ama "Stance" duruş anlamına gelir. Bikefit uzmanları stance'ı ayakların birbirine göre pozisyonu olarak isimler. Yani bisikletin üzerindeyken ayakların arasındaki açıklık. Uzun akslı pedal kullanarak ya da kallerin pozisyonuyla stance'ı değiştirebilirsiniz. Genelde ayaklar birbirlerine yaklaştıkça aerodinamik drag azalır ve daha hızlı gidersiniz. Nerde, nasıl geçtiğini söylerseniz daha kesin bir şey söyleyebilirim ama Attack Stance'ın düz çevirisi Hücum Duruşu/Pozisyonu olabilir.


Her dilde olduğu gibi kelimeler yerine göre farklı anlamlarda kullanılabiliyor. Eğer kelimelerin geçtiği içerik de sunulursa daha doğru çeviri yapılabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: trainspotting35

ag249

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2018
Mesaj
779
Tepki
1.701
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Attack stance bu büyük ihtimal, MTB için kullanılıyor.

1609405168810.png
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.204
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Merhaba, hortlatıyorum ama kusuruma bakmayın; bir çeviri yapıyorum bisikletlerle alakalı, içinde birkaç bisiklet sporuna özel terim geçiyor. En iyi yardımı burada alabileceğimi düşündüm, konu açamadığımdan bu konu altına yazıyorum, bilen birileri vardır mutlaka :D

Pump
Counter-Pump
Tweak (Havada ve yerde yapılan olarak iki farklı yerde geçiyor)
Tweak Out
Attack Stance

Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar!
Bunlar MTB terimleri; Türkçesi yoktur tahminen, varsa da ben bilmiyorum.

Pumping ve counter-pumping, küçük yükseltilerden hızlı geçmek, havada daha uzun süre kalmak gibi amaçlar için bisikletin üzerinde alçalmak ve yükselmek. Attack stance de hızlı inişler için alınan pozisyon; pedallar 3-9 pozisyonunda, ağırlık iki teker arasında eşit dağılmış...
 

garwy

Üye
Kayıt
30 Aralık 2020
Mesaj
5
Tepki
3
Yaş
43
Şehir
Bursa
İsim
Gökhan
Başlangıç
2002—03
Bisiklet
Salcano
Pump: Pompa

Counter-Pump: Bu şekilde kullanıldığını duymadım. Ama "counter" genelde ters/zıt anlamı katan bir ön ek olarak kullanılır. Yani hava basmak yerine hava çeken bir şeye counter-pump denilebilir.

Tweak: Küçük ayarlar yapmak. Mesela frenlerinizi 1-2 cm sağa sola çekip mükemmel hale getirecekseniz tweak fiili kullanılır. Ama sıfırdan ayarlıyorsanız kullanamazsınız. Havada ve yerde yapılanı açıklayabilmek için içerik lazım. Nerde, nasıl geçiyor?

Tweak out: Küçük ayarlar yaparak çözmek/halletmek.

Attack Stance: Bisiklet camiasında bu şekilde kullanıldığını duymadım. Ama "Stance" duruş anlamına gelir. Bikefit uzmanları stance'ı ayakların birbirine göre pozisyonu olarak isimler. Yani bisikletin üzerindeyken ayakların arasındaki açıklık. Uzun akslı pedal kullanarak ya da kallerin pozisyonuyla stance'ı değiştirebilirsiniz. Genelde ayaklar birbirlerine yaklaştıkça aerodinamik drag azalır ve daha hızlı gidersiniz. Nerde, nasıl geçtiğini söylerseniz daha kesin bir şey söyleyebilirim ama Attack Stance'ın düz çevirisi Hücum Duruşu/Pozisyonu olabilir.


Her dilde olduğu gibi kelimeler yerine göre farklı anlamlarda kullanılabiliyor. Eğer kelimelerin geçtiği içerik de sunulursa daha doğru çeviri yapılabilir.
Çok haklısınız, biraz üstü kapalı anlatmışım; şöyle açıklayayım:

Pump dediği küçük küçük rampa tarzı yüksekliklerden hız almak gibi bir şey, bisikleti ileri ittirir gibi bir hareket uyguluyor ve o küçük rampalarda havalanmayı önlüyor.

Counter-Pump: Bir zıplayıştan sonra yere daha yumuşak inmek ve havada geçen süreyi azaltmak için uygulanan bir hareket.

Tweak: Havadayken bisikleti sağa sola yatırmak gibi bir hareket. Olur ya bisiklet sporuyla uğraşanlar bir tepeden atlar yere inene kadar havada bisikleti sağa veya sola yatırıp ardından tekrar düz hale getirip yere inerler. Biliyorum bu biraz karman çorman oldu :D Sanırım whip denen hareketle aynı veya çok benzer bir anlam taşıyor.

Tweak out: Bu ise bir fiil gibi kullanılmış.Yani şöyle, "havada bisikletini "tweak out" yap." gibi. Bu arada havada yapılan bir hareketten bahsediyor.

Attack Stance: Sizin ve diğerlerinin dediği gibi, sürücünün öne eğilip aerodinamiği arttırması gibi bir hareket, akın pozisyonu demeyi uygun bulmuştum önceden.

Umarım bir şeyler çağrıştırmışlardır, iyi forumlar!

EDİT: Pump terimini pompa olarak çevirsem counter-pump "karşı/zıt pompa" gibi bir şekilde çevirmem gerekiyor, bu da bana bira absürt geliyor doğrusu. Bu nedenle terimlerinin Türkçe anlamları daha çok önemli, ama Türkçe anlamı yok da siz terimleri yerelleştirdiyseniz ne ala, uygun bir şeyse seve seve kullanırım. Aksi takdirde bu şekilde bırakmayı düşünüyorum. (Bu şekilde bırakırsam da "counter" çok sırıtıyor :D)
 

garwy

Üye
Kayıt
30 Aralık 2020
Mesaj
5
Tepki
3
Yaş
43
Şehir
Bursa
İsim
Gökhan
Başlangıç
2002—03
Bisiklet
Salcano
Bisikletler için böyle ince tahtalar üzerinde bisiklet sürmeye çalıştığınız park tarzı yerlere verilen genel bir isim var mı acaba? Çevirdiğim kaynakta "Stmp Line" şeklinde belirtmiş, bunu da sorup hem de konuyu up'lamış olmak istedim.

İyi Forumlar
 

ag249

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2018
Mesaj
779
Tepki
1.701
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Attack Stance: Sizin ve diğerlerinin dediği gibi, sürücünün öne eğilip aerodinamiği arttırması gibi bir hareket, akın pozisyonu demeyi uygun bulmuştum önceden.
Atak pozisyonu aerodinamik olarak daha kötü bir pozisyon. Kontrol amaçlı alınıyor.
 

ag249

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2018
Mesaj
779
Tepki
1.701
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
"Cronostaffetta" nedir? Türkçesi nedir?
 

lrfan

Cyclist
Kayıt
27 Şubat 2014
Mesaj
1.165
Tepki
8.184
Yaş
51
Şehir
İstanbul
İsim
İrfan Türetgen
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
"Cronostaffetta" nedir? Türkçesi nedir?
Takım zamana karşı yarışı. 90'lardan sonra dünya şampiyonalarından kalkan 4'lü 100 km takım zamana karşı yerine artık karışık takım (kadın-erkek) yarışları oluyor. Hatta bugün dünya şampiyonası menüsünde var, mixed team relay
 

cazci

Dört Mevsim Pedal...
Yönetici
Kayıt
25 Kasım 2015
Mesaj
4.076
Tepki
17.303
Yaş
55
Şehir
BURSA
İsim
MEHMET CEM SAYGI
Başlangıç
1974—75
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Evet, bugün uzun zaman sonra 3 kadın- 3erkek'den oluşan "karışık bayrak yarışı" diye çevirebileceğimiz ilginç ve güzel bir yarış olacak..
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.204
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
"Cronostaffetta" nedir? Türkçesi nedir?
Zamana karşı bayrak yarışı.

Crono (veya cronometro) zamana karşı yarışları ifade ediyor, staffetta da bayrak yarışını. Bir nüans yüzünden doğrusu kayda geçsin diye bu mesajı yazmak istedim. Tüm takımın aynı anda başladığı takım zamana karışıya (TTT) İtalyanca'da "Cronometro a squadre" veya "Cronosquadre" deniyor. "staffetta" olmasının sebebi önce erkeklerin ardından kadınların sürüyor olması; atletizm veya yüzmedeki 4x100 yarışları için de (sporcuların cinsiyeti aynı olsa bile) aynı ifade kullanılıyor.