Scudo Sports

Bisiklet, Protein tozu ve Amino asit hakkında

Doğru Ferhat kardeşim.Yazının içinde tam olarak belitmedim ancak anladığın biçmi ile,karşı olduğum şey beslenmede doğallığın dışına çıkılması.Bazı arkadaşlar,profesyonel sporcularla aşık atmaya çalışıyor herhalde.Bu adamlar 20-25 günde 3500 km yol yapıyorlar biliyorsun.Makarnayla,snickers(!) ile gidecek halleri yok.Kola içiyorlar ayrıca sularına tuz ve şeker de katıyorlar ve daha bilmediğimiz ne naneler yiyorlar(?) değil mi.En gözdeleri bile gün geçmiyor ki dopingli çıkmasın.Dikkat ettiysen kola içtikleri bölüm son 20-40 km ve bu aşamada patlayıcı güce ihtiyaç duyduklarından olsa gerek. Hafta sonu bisiklete zevk için binen kardeşlerimin,bu kadar detay işlere girmesi şaşırtıcı. Görüşmek üzere.

Scudo
Body ile uğraşan birisi olarak whey proteinden biraz da ben bahsedeyim...
Vücudu ihtiyaç duyduğu proteini sağlamak için fazla yemek ile uğraşmamak adına, Yani protein almak için yenilen yiyeceklerde protein harici alınan karbonhidrat ve minarellerle uğraşmamak için tercih sebebi olurlar ama profesonel sporcular için...
Ama whey proteinin asıl güzelliği 30 dk. içerisinde vücut tarafından emilmesidir.. Ağırlık antremanı sonrasında aşırı çalışan kasların çabuk toparlanmasını ve büyümesini sağlamak maksatlı protein ihtiyacı bulunur.. Bu ihtiyaç ta antremanın hemen sonunda yani kasların dinlenmeye başlaması ile başlar... Nasıl reklamlarda motorun en çok aşındığı zaman, ilk çalıştığı ve yağın soğuk olduğu zaman deniyorsa, kas gelişimi/büyümesi için en önemli zaman kasın üzerindeki gerilimin kalkıp dinlenme/onarılma sürecine geçtiği zamandır..
Vücut geliştirirken, çok zor olsa da, doğru beslenme ve iyi bir genetik yapı ile kas gelişimini sağlayabilirsiniz.. Hem de ilave ek ürün kullanmadan.. Tabi bu dediğim gramı gramına arlanmış bir diet listesi demektir.. Tavuk göğüs eti, balık, brokoli ve bilumum sebze/meyve ama hepsi doğru miktarda,doğru pişirme usulü ile ve doğru zamanda yenecek şekilde... Ne var ki yiyeceğiniz hiç bir şey 30 dk. içerisinde sindirilen protein içermez... Whey peyniraltı suyu demektir... Peynir altı suyu içmeye de kalksanız, protein ile birlikte aldığınız yan elementler spor sonrasında mide rahatsızlığı çekmenizi sağlayabilir.. Ya da tam zamanında protein damarlarda dolaşsın diye yemek yedikten hemen sonra spor yapamazsınız...
Yani kas geliştirmek ama hacim kazanmak anlamında geliştirmekten bahsediyorsanız antreman sonrasında whey proteini kullanmanız işinizi oldukça kolaylaştırır.. Vücut geliştirenler bu anlattığımdan daha kompleks ürünler de kullanabilir... Hele ki profesyonellerse...
Stereoidleri saymadan, multi vitaminler, tribulus terrestis, gh(büyüme hormonunu arttıracak katkılar), nox( nitrik oksit arttırıcılar), whey protein, weight gainer, creatin, glutamin, arginine ve daha bir sürü amino asit.. Müsabıksanız bu kadar katkıyı kesinlikle doğal yolla alamazsınız...Örneğin günlük creatin kullanımı yaklaşık 5-10 gr. kadardır..Yükleme dönemlerinde günlük 20 gr. alınır.. Hatırladığım kadarıyla creatinin başlıca kaynağı olan kırmızı etin 1 kilosunda 2-3 gr kadar bulunmaktadır.

Tüm bunları yazma nedenim şu;
Özellikle whey protein mucizevi bir üründür ve bu tüm saydıklarım doğru amaç için doğru şekilde kullanılırsa işe yarar..

Bir vücutçunun yapısı gereği kalın ve güçlü bacak kasları vardır..Ancak bu şekildeki kasların bisiklet için uygun olmadığını biliyoruz.. Ronnie Coleman 1000 kg yani 1 ton kaldırabiliyor leg press hareketinde...Ancak o bacaklar ile bisiklete binecek olursa eline geçecek tek şey bacakların birbirine sürtmesinden dolayı pişik olacaktır...

Bisiklet sporcusunun beslenme düzeni elbette diğer sporulardan farklı olacaktır..Bunu vücut tiplerine bakarak da anlayabiliriz.. Bisikletçilerin vücutları hafif ve bacakları mevcut yapılarına göre güçlü olur... Yani bir maratoncudan daha iri ancak bir sprinterden daha güçsüz görünen bir yapıya sahiptir.

Gelelim diğer bir konuya, ağırlık kaldırma ve bisiklet/koşu gibi sporlar kasın kullanım mantığı olarak birbirinden ayrıdır... Ağırlık antremanı sonrası, gerçekten doğru bir antreman yaptı iseniz tükenmişsinizdir... Yani çalıştığınız kiloların 5de 1ini kaldıramayacak duruma gelmişsinizdir.. Ama bisiklet farklıdır...

Günlük beslenmesi yeterli olan ,biz amatör bisikletçilerin protein tozuna ihtiyacı olacağını sanmıyorum. Ama bu kullanılamaz demek anlamına da gelmez.. Beslenmenizi düzenleyemediğiniz durumda bu desteği kullanabilirsiniz.. Tabi ihtiyacınız olduğu oranda.. Kullanamayacağınız protein ya da aşırı alınan protein böbrekleriniz başta olmak üzere vücudunuzu yorar.

Kilo almak isteyen arkadaşlara önerim bunu olabildiğince doğal yollardan yapmaya çalışınlar.. Ancak bu devirde doğal sebze/meyve de bulmak zorlaştığı için destek ürünü kullanacaklarsa protein tozu değil weight gainer kullansınlar.. Bu ürünlerin içerisinde hem protein hem de ağırlığı kompleks karbonhidratlardan oluşmuş karbonhidrat bulunur...

Yani arkadaşlar, doğru amaç için doğru miktarda ürünü doğru zamanda kullanmak en iyisidir.. Sevdiğim bir söz var aklıma gemişken yazayım... ''Her şey zehirdir mühim olan dozdur'' Misal su hayatın mucizesi 50 lt içmeyi denesenize 1 günde vücut dengesi bozulup kaç organ iflas eder acaba?

Aynen katılıyorum abi.Zaten hepsi alıyor ilacı yakalanan unutuluyor yakalanmayan şampiyon oluyor :)

Gençlerin durumu ise gruplardaki abilerden ve yaşıtlarından kaynaklanıyor.Gençler birbirlerine karşı çok acımasız eleştriler yapıyor ve çabuk gaza geliyorlar.Bir anda da performans yükselmiyeceği için mecburen bu tip arayışlara giriyorlar.

Neyse bu konuda yeterince kaliteli bilgi verilmiş ben kaçar :) bundan sonrası zarara gidiyor çünkü :)

-paylaşılan her bilginin doğru olduğunu varsayıyorum- bu konu başlığından bir hatamı düzeltme şansı yakaladım. protein takviyesi esnasında vucudun normalden daha çok suya ihtiyaç duyduğu bilgisine sahip olmam çok iyi oldu.

ben de ne diye dilim damağım kuruyor diyorum. son üç gündür günlük ortalama 50 - 60 km lik sürüşler öncesinde toz alarak yola çıktım.

ancak şimdi, kasları şişirmek adına, toz alıp düz yolda vucudu ısındırdıktan sonra, bisikleti olduk olmadık yokuşlara sürerek, zorlayıcı çıkışlar yapacağım.

ocak ayında lisans çıkartıp, sonuçları görmek adına yol yarışlarına da katılacağım. yanımda sürekli muz taşıyorum zaten. elimdeki twinlab protein bittikten sonra weight gainer olayını da deneyeceğim.

hem spor yapıcam diyerek yola çıkıp, hem de amacı sadece kilo aldırmak olan tozları da almak istemiyorum. ben pedal çevirdikçe kas yapmak istiyorum(ki bu bisikletin doğasına aykırı biliyorum) ama imkanları zorlayacağız.

andy schhelek gibi dolaşmaktan bıktım.

ya da 50-60 km bisiklet sürdükten sonra, ısınan vucudu, dambıl lar ile şişirmeye çalışmak gibi bir işe girişeceğim. amacım ideal kiloma ulaşmak.

bu arada kombuçay denen mucizevi ürünü bir araştırın derim.

Herkese selam.
turlar öncesi ve sonrası protein tozu tüketmek bana mantıklı geldi.
bazı arkadaşların turlar esnasında protein barlar tükketiğini zaten biliyorum.
kullanan arkadaş varmıdır. etkileri nelerdir?

Protein tozu nu turdan sonra tüketmelisiniz. Protein tozunda ki asıl kullanım mantıgı spor aşamasında oluşan kas parcalanmalarını engelleyip büyümeyi tetiklemek. 1 iyi 1 de kötü etkisi vardır bence tabi ki kötü etkisi kişiden kişiye göre değişir. İyi olan etkisi tesirinin kuvvetli kas kütlesinin yapısını geliştirici olması. Bence kötü olan etkisi ise kasın parçalanmasını engellendiği için daha bulk* bir görüntünün ortaya çıkmasıdır. Her zaman definasyondan yana biri olduğum için bana ters geliyor bulk görünmek.

İyi beslenin turlar sonrası ve öncesi yeter. Profesyonel anlamda yapılmıyor ise önermiyorum. Önerilmez de. Doktora gidin hiç önermez.

Doktorluk bir durum yok bence, body building sporunda bu ürünler peynir ekmek gibi tüketilir, ben bir zararını görmedim görenide görmedim. Bence hem antrenman öncesi hem sonrası alman gelişmene katkı sağlıyacaktır.

• Beğen
Tepkiler: Enes Gürel
daha doğal beslenin arkadaş bisikletlisiniz siz protein tozu da neymiş ya

@Mustafa Şükrü YILDIRIM

Peynir ekmekten ziyade kişinin hedefine göre tüketilir. Bilinçsiz ve düzensiz kullanımı kalp sağlığını bozuyor. Tamamı ile karşı olduğumu söylemedim ama bir tura çıkılacak ise gerek olmadığını düşünüyorum. antrenmandan sonra muz ye elma ya ceviz fındık fıstık. Doğal olan her zaman daha iyidir.

peynir altı suyundan yapılıyor diye biliyorum. kimi taraf kalp sağlığını bozuyor diyor, kimileri de hiçbir zararının olmadığını söylüyor. bana kalırsa da antremandan sonra alınmalı. streoid ile karıştırılıyor da olabilir. belki insanlar o yüzden ön yargı ile bakıyorlardır.

Profesyonel olarak bisiklet sporuyla ilgilenmiyor iseniz hiç gereği yok doğal ve taze ürün tüketmeye gayret edin yeter

yapay olan hemen hemen herşey zararlıdır
Haşlanmış yumurtanın kabuğunda inanılmaz derecede protein vardır
Yumurtayla beraber birazcık yerseniz çok faydalı olur
herşeyin en güzeli doğal olanıdır
Allahın yarattığı mı
Kulun yaptığı mı
:mlk:

Ben de kalsıyum var dıye bılıyorum,ayrıca 50 km ustu tur bıtımlerınde onerılen mıktarın yarısından az olmak sartıyla karıstırıp alıyorum(whey gold)

ayrıca düzenli olarak spor yapıyorsan protein tozu rahatlıkla kullanabilirsin. muzla elmayla aynı şey olmayacak emin ol. animal pak kullanıyorum ben çok yoğun spor dönemlerinde. proteinden çok amino asit mineraller için. kilon, aldığın kalori ve harcadığın eforla doğru orantılı alırsan seni ne muz ne ceviz aynı şekilde rahatlatamaz.

yada şöyle söyliyim hayatınızda tükettiğiniz fast food ve türevi ev yapımı olmayan çoğu yemekten yaklaşık 10 kat daha sağlıklı. işlem görmüş bişeye ben sağlıksız derim diyorsanızda bisküvide yemeyin uht sütte içmeyin hiç. protein bi yapı taşıdır nerden aldığının önemi yok, ne kadar aldığının önemi var.

Protein tozundan alacağınız proteini yumurtadan,etten alabilirsiniz doğrudur ama protein tozunun asıl amacı kana yarım saat içinde karışıp kas yıkımını engellemektir. Ayrıca içindeki amino asitler vs ile protein sentezini hızlandırır. Diğer besinler bunu sağlayamaz sindirim çok uzun sürdüğü için. Bunun ne artısı olur derseniz ertesi güne kaslarınız çok daha iyi hazırlanmış olur tabi protein tozunun yanında düzgün beslenmede gereklidir. Protein tozunu ana besin yapmamalısınız. Mesela et,yumurta ve enerji depolarınız için birazda yağsız karbonhidrat (haşlanmış makarna) spordan sonra çok daha iyi olacaktır. Ama ben haftada 1-2 tura çıkıyorum diyorsanız sizin için protein tozu gereksiz bir tercih olur,zaten pahalı bir ürün. Kahvaltı,öğle ve akşam yemeklerinizde protein ve karbonhidrat ağırlıklı olarak düzgün beslenirseniz fazlasıyla yetecektir.

• Beğen
Tepkiler: Enes Gürel
Geri