Scudo Sports

Bisiklet kullanmak hemeroide neden olur mu?

mathcup

Daimi Üye
Tepki
171
Bi arkadaşım böyle bir iddada bulundu kendisi rahatsızlığı sebebiyle bisiklet kullanamıyor şuan :( .Kullandığı selenin çok rahatsız olduğunu söyledi ve bu sebeple zamanla bu hastalığa sebep verdiğini söyledi .Bende böyle bir sorun yaşamadığımı söyledim ama o ısrarlı benimde kafama takıldı böyle bir ihtimal var mı cidden :eek: ?

Scudo
@mathcup

doktorlar hemoroid hastalarına bisiklete ve ata binmeyi yasaklıyor ama bu bisiklete binmek hemoroide sebep olur denemez bence, ama boyle bir sıkıntın varsa tetikleyebilir...

pedli tayt giymezsen olursun , ben oldum ordan biliyorum :)

10 gün boyunca eksik ekipmanla istanbuldan çanakkaleye mart yağmurları, ters rüzgar ve bilimum absürd hava koşulu eşliğinde gittikten sonra hayatımda buda mı olacaktı dediğim bir hadiseyle karşılaştım :) ; hemoroid.

böyle olmasının sebebi, ucuz yağmurluğa ve üstümdeki kat kat elbiselere güvenerek sert rüzgar ve yağmura rağmen saatler boyunca pedal çevirmemdir.

özellikle bisikletin arka lastiğinden doğrudan sırtın alt ve popo bölgesine sıçrayan su yüzünden bu bölge neredeyse gün boyu ıslak kaldı. üşüttüm ve zatüre olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldım.

belki ateşlendim, boğazlarım ağrıdı, bademciklerim şişti ve tüm bunların toplamı zatüreye çevirmedi ama hemoroid oldum. krem ve ilaç tedavisiyle bir haftada üstesinden geldim ve ben bunu o bölgeyi üşütmeme, ıslak tutmama bağlıyorum.

doktor önerisi paralelinde bi daha başıma gelmesin diye bol baharat ve hamur işinden sakınıyorum ve en kalitelisinden pedli tayt giyiyorum :)

bu pedli tayt önerisini bende dikkate alayım bari ben normal sortla biniyordum bisiklete :).arkadaşım öyle bir anlattıki bende tırstım yani :D.araştırdım çok berbat bi hastalık ya ALLAH kimseye vermesin.

@Haşim Okyay

bu banada çok mantıklı geldi.

ben msjımda daha çok o bölgenin kuru ve sıcak tutulmasına dikkat çekmeye çalıştım.

yukardaki msjımda problemi bisiklete değil, bisiklete binerken eksik ekipman kullanımı paralelinde o bölgenin iyi korunmamasına bağladım.

• Beğen
Tepkiler: mathcup
Bende şöyle bir soru sorsam bilen arkadaşlara Pedli Tayt nerede satılıyor ve hangisi daha kalitelidir.(Anadolu yakasında)oturuyorum.

bisikleti oturmadan ayakta sürerseniz böle bişey olmaz bir alternatif :) ben çoğunlukla ayakta sürerim

• Beğen
@TOPlama_bicycle

Bisiklet sürmeseniz de böyle bir problem olabilir.

Bisikletle ya da seleyle ilgisi olduğunu düşünmüyorum aksine ben de olumlu etkisi olmuştu.

Uygun sele ve tayt ile sorun olacağını hiç sanmıyorum, hiçbir bisikletçi arkadaş eş dostda (yılda 15-20 bin km binen) bu tür şikayet duymadım, zaten bu rahatsızlığın özellikle Türklerde çok olduğunu okumuştum bi zamanlar. Ne kadar doğru bilmiyorum ama.

• Beğen
var olan hastalıkta binilmemeli ama olmayan bir hastalığıda bisiklet yapmaz.

Hemoroid nedir?
Hemoroidal doku damar yumağı (anjiyo kavernöz) yapısında olan ve anüsün çıkışında yastıkçık görevi gören bir dokudur. İç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. Anüsün ciltten kalınbarsak hücrelerine geçiş bölgesinde dişli çizgi olarak adlandırılan çizginin üst kısmında olanlara iç hemoroid, alt kısmında olanlara dış hemoroid denir.

Hemoroidal dokuda atardamar ve toplardamarlar (arteriyovenöz) arası direkt bağlantılar mevcuttur. Bu yapı sayesinde kalınbarsağın en son kısmındaki sensörlerin uyarısıyla hemoroidal doku içindeki kan miktarı hızlı bir şekilde ayarlanıp istemsiz olarak anüsten sıvı ve gaz çıkışını engelleyen bir yastık mekanizması şeklinde çalışır. Hemoroidal doku bu yönüyle insan yaşamının günlük yaşam kalitesini sağlamakta önemli yere sahiptir.

Hemoroidal doku kalınbarsak duvarına Park ligamanı olarak adlandırılan bağlarla bağlıdır. Kronik kabızlık, ıkınma, gebelik ve uzun süreli ayakta durarak çalışmak gibi nedenler bağların (Park Ligamanı) zarar görmesine, bu dokunun aşağıya doğru sarkmasına, içindeki kan dolaşımının bozulmasına ve doku içinde kan göllenmesine neden olur.

bu konuda kafamın biraz karışık olduğunu kabul etmeliyim.berberlik yapan bir akrabamız hemoroid oldu.adamın hayatı bisiklet üzerinde geçmiş ve doktoru da bisikleti neden olarak göstermiş.fakat bence biz hep olumsuz örnekleri görmek istiyoruz.100 tane bisiklet kullanıcısından 1i bile hemoroid olsa bisiklet suçlanır.oysa çevremde bisikletini aldığı günden beri binmediği gün geçmemiş insanlar var ve onların böyle bir sorunu yok.

• Beğen
@Haşim Okyay

bir yakınımda hemoroid problemi vardı.bisiklete binmeye başladıktan sonra hemoroid problemi tekrarlamadı ama anal fissur diye bi problemle karşılaştı ki bu hastalığın verdiği sızının hemoroidinkinden 5 kat fazla olduğunu duymuştum.anal fissur=anüs kaslarında yırtık oluşumu.ileri derecede değil ise ilaç ve krem tedavisi işe yarar.eğer ileri derecedeyse ameliyat gerekir.yırtık kas ameliyatla dikilir diye biliyorum...

• Beğen
@mathcup

Arkadaşım bisikletin, motosikletin, ata eşşeğe binmenin, acılı ve baharatlı besinlerin hemoroide yol açtığı tıbben kanıtlanmıştır. Ancak bu belirttiğim şeylerin herkesi hemoroid yapması söz konusu değildir. Hemoroid makat bölgesindeki kan akımının bu saydığım şeyler ve diğer şeyler tarafından engellenmesi sonucu olur. Hemoroide bisiklet nedeniyle yakalanmamak için iyi bir sele kullanacaksın, makat bölgesini arada sırada sabunlu suyla yıkayıp bu bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracaksın. Özellikle sabunlu su olayını yaparsan hemoroid riskini epey bir azaltırsın. Çünkü o bölgeyi sabunlu suyla yıkamak (özellikle soğuk su) hemoroide sebep olan kan akımının engellenmesi olayını en aza indirir.
İyi pedaller

Konuya gösterilen ilgiden çok memnunum teşekkür ederim ilginiz için. gerçekten hemeroidin araştırınca çevremde birçok kişide olduğunu öğrendim :).türklerde fazla görüldüğü bilgisine inanmaya başladım çünkü beslenme kültürü olarak acı baharatlı şeylere bayılıyoruz.hamur işi ve benzeri kabızlık yapıcı şeylerde fazlaca tüketiliyor.

Çok oturmakta bu hastalığın nedenleri arasındaymış. Bilgisayar başında uzun saatler harcıyorsanız eğer arada kalkıp bir iki hareket yapmak çok önemliymiş.

ayrıca bisikletin böyle bir etki yaptığı bilimsel olarak kanıtlanmamış bu hastalığa yakalananların genetik sebeplerden yakalanma ihtimalide fazlaymış. yani yakalanan kişinin ailesinde de bir kaç kişide görülme ihtimali fazlaymış.

bol sebze yemeyi ve bisiklete binmeyi unutmayın

@Semih Temiz

Bisiklet, motosiklet ve at/eşek konusundaki bilimsel makaleleri bizimle paylaşır mısınız?

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Ben de dört yıldır hemoroid var. Ortaya çıkışı ise bisikletle ya da herhangi başka bir binekle alakalı olmadı. Hemoroidin o kadar çok nedeni vardır ki kimi doktorlar bünye meselesi bile der. Ayakta dursan olur, otursan olur, bisiklete binsen olur binmesen olur, ilaç kullanırsın geçmez, diyet yaparsın geçmez. Çok ilerlemediği için de ameliyata gerek duyulmaz. Dört yıl içinde şunu anladım: Siz ona iyi davranırsanız o da sizi üzmez :) Gerisi teferruat...

Motosikletin hiçbir zararını görmedim -ki sürekli kullanırım. Bisiklet söz konusu olduğunda fazla üşütmemek ve pedli tayt kullanmak yeterli önlemler bence. Abartmanın lüzumu yok. Aşırı önlem ataleti getirir diye düşünüyorum...

Geri