Scudo Sports

Bisiklet kullananların diz kapaklarıyla ilgili sorun yaşaması!

Murat Çağlayan 2

Aktif Üye
Tepki
35
Bisiklet
Bianchi
Merhaba arkadaşlar benim çok bilmiş arkadaşlardan birisine günlük en az 20 km bisiklete bindiğimi söylediğimde bana çok tehlikeli dedi. Neden dedim. Anlatmaya başladı.

"Benim arkadaşımın annesi bisiklet tutkunuydu çok fazla bisiklete binerdi. 5 yıl sonra diz kapaklarında sorun çıktı doktora gittiler. Doktor diz kapaklarındaki sıvı bitmiş demiş. Bu da dizinde kalıcı bir hasara sebep olmuş. Bisiklete 10 dk-10 alıştıra alıştıra binmek lazımmış gün gün süre çok az uzatılmalıymış yoksa en geç 5 yılda bu sorun yaşanırmış falan dedi."

Böyle saçma bir açıklama yaptı. Tecrübeli uzun zamandır bisiklet kullanan arkadaşların diz kapaklarıyla ilgili sorun yaşayıp yaşamadıklarını neler yaşadıklarını yazabilirler mi?

Ben de 14-21 vites aralığında kilo vermek amaçlı kullandığım için dizlerimi zorlamış oluyorum bazen diz ağrısı oluyor böyle bir durum varsa daha dikkatli kullanalım. Gerçi bunu doktora sorucam ama aramızda varsa uzman birisi cevaplarsa sevinirim.

• Beğen
Tepkiler: Olcay alkan
Scudo
kardeşim videoya bittim yaa:)ne güldüm yaa..ne güldüm::):):):)

Yanlış kadro seçimi, yanlış sele yüksekliği ve açısı, yanlış sürüş biçimi, düşük kadansla , ağır vitesle bisiklet sürülmesi gibi hatalı yaılan birçok şey elbette çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Diz ağrısı da bunlardan birisi. Bilinçli olup doğru ayarlarda doğru şekilde kullanınca bırakın zararı, oldukça fazla faydası olur dizlere.

Şu başlıkları incelemenizi tavsiye ederim:

Yüksek kadans her derde devaymış

Bisiklette Ergonomik ayarlar: SELE

Bisiklet Ergonomisi

Kadro ve dolayısıyla sele ayarının boyunuza uygun olmadığı durumlarda diz ve bel ağrısına maruz kalabilirsiniz. Doğru pozisyonda kullanmak önemli.

• Beğen
Tepkiler: Murat Çağlayan 2
AykutÇ arkadaşım son derece haklı. Özellikle zayıflamak isteyenler bu hataya çok düşüyor. Daha fazla kalori harcayıp daha çabuk kilo verelim derken insan sağlığından oluyor.
Zaten ne kadar hızlı kilo verirsniz o kadar hızlı alırsınız bunu unutmayın lütfen bu arada yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeyi unutmayın.

Sağlıklı zayıflamalar.
@AykutÇ.

AykutÇ arkadaşım son derece haklı. Özellikle zayıflamak isteyenler bu hataya çok düşüyor. Daha fazla kalori harcayıp daha çabuk kilo verelim derken insan sağlığından oluyor.
Zaten ne kadar hızlı kilo verirsniz o kadar hızlı alırsınız bunu unutmayın lütfen bu arada yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeyi unutmayın.

Sağlıklı zayıflamalar.

@Murat Çağlayan 2

Hurafe bunlar. Sele yüksekliğini doğru ayarladığın sürece diz eklemlerine çok faydalı bir spor. İki diz eklememimden de ameliyat oldum. Ortopedik ameliyatların iyileşme süresi 60 gün. Birinci ameliyattan sonra 61. gün, ikinci ameliyattan sonra 30. gün bisiklete binmeye başladım. Doktor da binebiliyorsan bin demişti.

Murat abi bizim bir komşu var. Bu adamda aynı olaydan dolayı ameliyat oldu. Fakat bisiklete binmişliği yoktur, belediyede otobüs şoförü. Olay tamamen dengesiz hareketten kaynaklı olabilir bence. Yanlış oturuş pozisyonu, yanlış sele boyu, kilo fazla olduğu için fazla güç uygulamak ... Ama ben işleyen demir pas tutmaz diyerek, bisikletten öyle bir şey olacağını sanmıyorum. Ki bizim doktorlarımızda illa bir sebep bulmaya çok meraklı oluyor. Niye geldi bu başımıza deyince.. Bisiklettendir demek kolay geliyor.

• Beğen
@Murat Çağlayan 2

Genelde eklem ve diz kapagi sorunlari kisinin yasantisinda baska sorun yoksa, bisiklet nedeni ile olmussa Murat B. arkadasimizin dedigi gibi. Antrenör ve yarışçı Hakan Yazman'da "yüksek kadans" üzerine yazısında bu konuyu belirtmiş:
(link)

Diz eklemlerinize gereksiz asiri yuk bindirmezseniz, isinma - esneme hareketlerine ozen gosterirseniz, sele yukseklik ve konumunu ergonominize uygun tutarsaniz sorun olmamasi gerekir.
Bu arada temizlik hastasi bir arkadasim (kadın) paspas yerine yerleri elde bez dizleri uzerinde senelerce sildigi icin diz eklemlerini deforme etmiş ve meniskus olmuştu. Bu da doktor teshisi. Her bisiklete binenin diz sorunu bisikletten oluyor diye bir sey yok :)

Bizzat ben yaşadım bu durumu

1 hafta önce yavaş yavaş dizlerimin ağrıdığını hissettim yüksek vites kullanmasam bile ağrıyı hissettim (daha doğrusu bütün gücün dizlerimde olduğunu hissettim)

pedala ayağımın tam ortasıyla yani çukur yeri ile basıyordum
seleyi iyice inceledim biraz yükselttim ve ayağımın ön tarafıyla basmaya başladım şuanda rahatım

bence dikkatli olup o diz ameliyatı durumuna gelmeden önce önlemimizi almak gerekiyor

• Beğen
@SEYFULLAH MEHMET SÜER

katılıyorum, seyfullah abiye. Ben de aynı şeyi yaptım, seleyi biraz daha yükselttim ve ayağımın ucu ile ya da ön tarafı ile basmaya başladığımdan bu yana hiç ağrı hissetmedim, tabii yüksek vites ile kalkmazsam.

Bisiklete binmek diz ağrılarını artırır demişti bana bir doktor çünkü dizlerimde kıkırdak zedelenmesi var. Pek artırdığını söyleyemem ama doğru kullanım şeklinin dışında bence eklem yerlerini koruyacak besinler tüketmekte de fayda var.

• Beğen
ağır viteslerde sürüş ağrı yapabilir. hızlanmak için vites artırmayın daha çok pedal çevirin pedal boşa dönecek dereceye geldiğinde vites artırın. yani ne kadar çok kadans yaparsanız o kadar iyi.

• Beğen
Tepkiler: Antares
Üst bacak kaslarınızı güçlendirecek hareketler yaparsanız dizlerinize binen yük hafifleyecektir ve dizlerinizi koruyacaktır. Aşırı kilolu kişilerin normal kilolara gelmeden koşması veya bisiklete binmesi iskelet sistemine zarar veriyor diye biliyorum.

Bana glukozamin almamı, paça çorbası içmemi söylediler yeni başladım öğüre öğüre içiyorum ama şifa olsun :)

birde şu yazıyı okuyun..
(link)

• Beğen
Tepkiler: Abdullah Cimis
@Murat B.

Cevap için teşekkürler arkadaşların gönderdiği bilgilendirici yazıları okuyacağım. Anasayfada Bursa Osmangaziden merhaba yazısı var orada ilk gönderide bisikletimin resmi var koltuk falan herşey görünüyor boyum da 1.78 göz kararı bir şey söyleyebilecekseniz bakabilirsiniz. Koltuğu hemen hemen en yüksekte kullanıyorum.

@AykutÇ.

Cevap için teşekkür ederim. Yazılar uzun yazılar en kısa zamanda okuyacağım şöyle bir göz attım bazı şeyleri bilinçsiz olarak doğru yapıyormuşum ama hatalı yaptıklarımda var galiba. Siz bu bilgilere hakim birisi olarka kısaca ben günlük aktivitemden bahsedeyim siz de uygunsanız en önemli hatamı söylerseniz sevinirim.

Anasayfada Bursa Osmangaziden merhaba yazısı var orada ilk gönderide bisikletimin resmi var koltuk falan herşey görünüyor boyum da 1.78 göz kararı bir şey söyleyebilecekseniz ayarlarına bakabilirsiniz. Koltuğu hemen hemen en yüksekte kullanıyorum.

Aşağıda vereceğim bazı değerler Assize AS8000 KM sayacımın verileridir.

Günlük en az 20 km 5-10 derece eğimli bir yolda 15-40Kmh/s hız ile kullanıyorum.

Vites olarak minimum 10-12.viteste kullanıyorum. Ayak topu ile basıyorum pedala.

Rpm olarak yorulup bırakmadıkça 100'ün altına düşmüyorum 200 küsürlere kadar gidyor 250'yi geçmemiştir sanırım pek dikkat etmedim.

Ortalama Hızım 20-22 Kmh/s Maksimum hızım 40 küsür birşeyler oluyor.

Diyet yaparken bisiklete biniyorum çok az yiyorum çok su tüketiyorum.

Ortalama tur süremi hatırlamıyorum ne desem yalan olur bugün bakabilirim belki. En az 1.5-2 saat biniyorumdur.

50 Km normal devirde yere göre 1 ila 21 vites aralığında kullandığımdansa 20 Km yüksek devirde kullandığıma daha çok kalori yakıyorum. Gerçi o cihazdaki kalori olayını da anlayamadım tam. 50 Km'de 80 kalori yaktığımı, 20 km de yüksek devirde 60 kalori yaktığımı söylüyor doğru mudur acaba bilginiz var mı?

@ouzoo

Cevap için teşekkürler sele hemen hemen en yüksekte boyum 1.78 ama arkadaşın verdiği yazılara göre daha ince ayar yapıcam inşallah ;)

@mete semiz

Teşekkür ederim bu şekilde diyeti 3.kez yapıyorum. Daha önce de bu şekilde diyet ve bisiklet sürerek 1 ayda 15 kilo gibi kilo verdim. Uzun sürede kilomu korudum ancak okul zamanı hareketsizlik ve stres, dışardan yemek, ekmekle yemeyince doymama durumlarından dolayı, çok fazla evde yemek yapmaya vakit ayıramadığımdan dolayı okul dönemi boyunca verdiğim tüm kiloları alıyordum. En stresli son okul dönemini geçen hafta bitirdim. Bu zamana kadar ki çıktığım en çok kiloya ulaştım. 92.5 kiloydum. Bisiketle beraber diyete başladım. 5 günde 3.5 kilo verdim. Ama dün de arkadaşın işinde çalıştığım halde iş sonrası yediğim yemekle kilomda ne artı ne de eksi oynama olmadı. (Yemeği fazla kaçırmıştım çünkü özel bir yemekti yanında bolca ekmek de yedim). 6 günde 3.5 kilo vermiş gibi oldum sayılır.

@Ali Uzel

Cevap için teşekkürler hurafesinden ziyade artık hatalı kullanmaktan kaynaklandığını düşünmeye başladım. Ben de daha dikkatli olucam.

@Tuncer I.

Anlıyorum teşekkür ederim artık daha dikkatli kullanacağım. Gerekli ayarları yapacağım. Hatalı olanlardan vazgeçmeye çalışacağım.

@suat akman

Daha önce sırf diz kapaklarına zarar veriyor dedikleri için yerde dizkapakları üzerinde yapılan bir sporu terk ettim çünkü diz kapaklarına zararlı olduğunu öğrendim ama bisikleti terk etmeyi düşünmüyorum. Sadece varsa hatalı yaptıklarımı düzeltip daha dikkatli kullanmayı düşünüyorum.

@SEYFULLAH MEHMET SÜER

Bayağı bilgilendiğim bir soru oldu önemli yazılr paylaştı arkadaşlar onlara bakarak doğru ayarlarımı bulup daha özenli kullanacağım bisikleti. Koltuk ayarımın iyi olduğunu düşünüyorum ama yine de duruma göre bakıcam.

@dogukan demirbek

Cevap için teşekkürler benim hatam sanırım sürekli yüksek vitesle kullanmam varsa başka hatalarımda düzeltip daha dikkatli kullanacağım.

@Antares

Bakalım hatalarımın ne olduğunun farkına varıp sonra teker teker düzelteceğim. Sağlık her şeyden önemli.

@Abdullah Cimis

Teşekkür ederim bu bilgiyi de göz önüne alacağım. ;)

@Antares

Bende şükür şimdilik bir sorun yok ama daha dikkatli kullacağım önerilen ayarları yapacağımdan artık eminim :)

Annemin diz kapaklarındaki kıkırdak jelsi sıvı bitik. doktoru merdiven çıkma demiş. merdiven çıkarken her basamakta dizlere binen yük vücut ağırlığının yaklaşık 5 katı olduğunu belirtmiş doktoru. aynı anlamda, dizlere ileri yaşlarda sorun yaratırmış gibi geliyor bana.

• Beğen
@Mehmet Levent

Sanırı elemanın bahsettiği olayda tam olarak buydu. Belki de kadın hatta büyük olasılıkla bir çok detaya dikkat etmeden öylesine bindi bisiklete. Ben şimdi hassas ayarları yaparak artık daha dikkatli bineceğim baktım ağrı yapıyor doktora gider gerekirse daha da az binerim sıkıntılıysa hiç binmem ama vazgçemek istemiyorum.

diz kapağımla ilgili problem yaşadım hala da tam geçmiş değil ,konuda açmıştım hatta.Doktorda bisikletçilerde sık görüyorum vs demişti. Ama bu rahatsızlığımı tamamen bilinçsiz binmekle alakalı buluyorum. Pedal ayarım doğru değildi ,belki sele de öyle. 2sene sonra onca şey okumama rağmen yeni yeni etkilerini görüp daha da ciddiye alıyorum bunları. Bilinçli binildiği ,gereksiz gaza gelinmediği durumlarda büyük problemlerin yaşanacağını sanmıyorum. Elbette sorunlar olur problemler yaşanır ama herşeyi de büyütmemek gerek. Diz kapakları sıvısı arttırımı için doktorların da ortak ağzı glukozamin hap desteği ,buda aşılmayacak problem değil yani

• Beğen
Geri