BELLİ BİR UĞRAŞ SONUNDA AÇILMAYACAK KİLİT YOK. Kalabalık içerisinde güvenlik kameralarının önünde bile çalınabilir. Kimse napıyorsun diye sormaz, insanların çoğu bisiklet hırsızlığı konusunda farkındalığa sahip değil. İSTERSENİZ SOSYAL DENEY YAPIN KENDİ BİSİKLETİNİZİ KALABALIK BİR YERDE ÇALMAYA ÇALIŞIN. Sizi engellemeye çalışanların yüzdesi çok düşük çıkacaktır.
En çok çalınma ihtimali sürekli aynı yere kilitliyorsanız o zaman olacaktır. Gözüne kestiren bir hırsız başka bir gün, daha uygun zamanda gelip almayı deneyebilir.
Bisiklet hırsızlığı dünkü sektör değil 100 yıla yakın mazisi var. Dolayısıyla işin erbapları yılların deneyimine sahip diyebiliriz. Bisiklet Hırsızları filmini izlemenizi tavsiye ediyorum.
Bisikletinizi evinizde saklayın, mutlaka bir yer bulunur evde. Her gün aynı yere parkettiğinizde çalınması sizin hatanız. Kısa süreli parklarda çalınması ise sadece sizin şanssızlığınızdır. Bu parklar için kullanacağınız kilit hafif ve el çabukluğuyla etkisiz hale getirilcek kadar basit olmasın yeterli olacaktır.
Bin liralık motosiklet kilitlerinden bahsedenler var siz o şekilde ağaca bağlasanız ağacı keser alırlar, direği sökerler, uyuz olup bisikletinize zarar verirler vb. Ne yapıyoruz uzun süreli-kısa süreli ve sürekli aynı yere parklardan vazgeçiyoruz. Kısa süreli herhangi yeni bir yere park edebiliyoruz. Çok dandik kilit olmaması şartıyla. Yine de çalınmama garantisi yok.
Siz hep farklı yerlere parketseniz bile sizin için yeni olan o yerde her hafta bir bisiklet çalınıyor olabilir. Bu ihtimalide aklımızda tutuyoruz.
Bunları yazıyorum ama yıllar önce çok basit hatamla bisikletimi çaldırdım . Hani şu 10 kiralık kilitten kullanıp gece dışarda bırakmıştım. Yani düşününce çaldırmamak zor bişey değil. Hırsıza davetiye çıkarmayın, bisikletinizi gümüş tepsiyle sunmayın yeticektir.