bende neye hayret ediyorum biliyormusunuz. ne yapsakta kendi insanımızı kötüleyecek bişeyler paylaşsak. sanki tecavüze uğrayanların başında bir istatistikçi var not tutuyormuş gibi güya belge sunuyorsunuz. Kardeşim medeni dediğiniz ülkelerin geçmişi hep kan sömürü doludur. Son birkaç yıla bakın mallarını paralarını çaldıkları sömürdükleri milletlerin insanlarını denizlerde suriyede filistinde ırakta cezayirde aklına gelecek heryerde öldüren gene bu medeni dediğiniz ülkelerdir. kardeşim bu yaklaşımlarınız avrupalı gördüğünüzde sizde ezikliğe yol açar. Doğu insanı batıdan daha iyidir. Bu ispata muhtaç yaklaşımlara şüphe ile bakıyorum açıkçası.
Leopold Afrika'da insanları öldürdü diye Belçika bugün psikopatlarla mı dolu ?
Hitler milyonlarca insanın öldürdü diye Almanya'da gece sokaklarda kadınlar yürüyemiyor mu ?
Mussolini gibi bir manyağı tüm İtalyan'lara mı mal edeceğiz ?
Tarihlerinde kötü olaylar olması bu halkları günümüzde kötü yapmaz ve tüm Avrupa ülkeleri de sömürgeci değil.
Bugünün şartlarında Avrupa ülkeleri çok daga güvenli ve yaşanabilir durumda. Bunun sebebi de eğitim seviyesinin yükselmesi ile birlikte sorgulama, olayları değerlendirme, ahlaki gelişimin artması vs. gibi olumlu sonuçlar.
Ayrıca günümüzde Avrupa'nın mültecilere karşı olan politikalarının yumuşak bile olduğunu düşünüyorum. İtalya ne yapmış ta her gelen mülteciyi almak zorunda ? Hiç sömürgecilik geçmisi olmayan ülkeler bile mülteci doldu. Geçenlerde İskandinav ülkelerinden bir siyasinin konuşmasını dinledim. Her şeyi veriyoruz ama adapte edemiyoruz, çalışmıyorlar ve sisteme yük olarak yaşıyorlar diyor. Benim çocuğum benim doğduğum kadar güvenli bir ülkede değil diyor. Hiçbir şey diyemeyeceğimiz kadar temiz geçmişe sahip ve güvenli avrupa ülkeleri de var.
Doğu toplumlarında ahlaki anlayışının çok gelişmiş olduğu örnekler mevcut ama hangi doğudan bahsediyorsunuz ? Irk, din, kültür ve tarih farklılıkları doğu tanımına sığmaz. Bir kadının bisiklet ile Kırgızistan'tan geçmesi ile Afganistan'dan geçmesi arasında çok ciddi farklılıklar var bana göre. Birinde cinsellik tabuyken, diğerinde değil mesela.
Yaklaşık 6 aylık bir gemi stajından 1 ay önce geldim. Gemiyle gittiğim ülkeler arasında ahlaki sıralama yapacak olursam; Singapur > Taiwan > Rusya > Lübnan > Çin > Arabistan > Libya > Mısır > Bangladeş
Bunların arasında analiz yapacak olsak çok tuhaf sonuçlar çıkıyor.
Taiwan dediğimiz ülke Çinden kaçan sağcılar tarafından kuruluyor. İnanılmaz derecede saygılı ve yardımsever insanlardı. Bir an olsun tedirginlik hissetmedim.
Singapur yine aynı keza. Geneli Çin'lilerden oluşan çok milletli küçük ve kısa tarihli bir ülke.
Çin ile aynı milletten olan bu iki ülkenin arasında yaklaşık 100 yıllık bir ayrılık süreci var.
Lübnan ile Mısır arasında neden bu kadar fark var mesela ? Lübnan savaş, hükümet, hizbullah vs gibi sorunlardan dolayı oldukça karışık bir halde ama insanları olabildiğince yardımsever davrandılar. Mısırda ise daha istikrarlı bir ortam varken insanlığımı sorgulayacağım anlar yaşadım. Ağızlardan haramın düşmediği konuşmalardan sonra 3x fiyatlara ürün satılıyor ve rüşvetler alınıyordu.
Bangladeş'te demirde tahliye yaparken ise güvertede bile tedirğin olduğum anlar oluyordu. Olabildiğince iyi davrandığımız ve bizden yana bir sorun olmadığı halde işi zora sürerek keyfi isteklerini gerçekleştirdiler, rüşvet aldılar vs.
İnsanlar bazı toplumlar ve ülkeler hakkında boşuna bazı düşüncelere kapılmıyorlar. Bu düşüncelerin hepsi aslında sonuç.