Scudo Sports

Bisiklet Kazaları

Scudo
Bir kaza haberi de benden bu sefer. Bugün her zaman geçtiğim yolda normal seyrimde gidiyorum 200 metre ilerde dörtyol kavşak var. Benim yönüme ışık yeşile döndü ben de ışığa yetişeyim diye pedallamamı hızlandırdım. Işığa 20 metre kadar kalmışken ışık sarıya döndü ben de bu saatten sonra duramam hızım da var diye düşündüm zaten düz devam edeceğim. Bu sırada sağda bir motor bir de araba var. Motorlu başta benden tarafa bakıyordu ama görmedi mi nedir bir çıkış çıktı ki, yavaş ve en sol şeride kadar ilerleyen bir parabol çizdi herif. Tekrar soluna da bakmadı şaka gibi. Ben de sola kaçıyorum bu sağda kalır sollar geçerim zaten ilerde beni geçer diye düşünüyorum. Bu geldikçe geliyor ben de o geldikçe çok az fren yaptım bu iyice üstüme geldikçe geldi sıfır bakışla. Eni sonu çok önüme geldi sağa kaçamayacağım, çarpacağım(sağdan çıkacak olan araba da hafiften hareket etme halindeydi) diye, iyice fren yaptım bu sefer arka teker kilitledi o sırada sağa doğru kaymaya başladı arka taraf. Ön tarafı da çok sıktım galiba ya da çok kaydım arka tekrar sola kaydı bu sefer toplayamadım ve sol tarafıma biraz sertçe düştüm. Neyse ki hızımın çoğunu kesmiştim dünyanın en yavaş ve gereksiz manevrasını yapan herife çarpmayayım diye. Motorun arkasındaki mesafem en son 40 cm falandır. O anki adamın yavaşlığı, gaza basmaması ve benim hala frenle uğraşmam beni ürküttü. Biraz gaza bassaydı ben de freni bırakabilir kontrolü sağlardım ama işte iyice kontrol kayboldu bu sırada. Çarpmaktan kurtuldum ama düştük artık. Dolmuş soldan çıkıyordu o da geldi iki şeridi kesti benim için indi aracından bir şeyin var mı falan dedi. Ben de yerde 2 saniye falan sırt üstü yattım olayı anlamaya çalışıyorum. Motorlu herif o sırada durmuştur heralde diye bi sanrıya düştüm, adam aynasına, arkasına bile bakmadan gidiyor. Sinir tepeme çıktı "bir de gidiyor ya şuna bak tır döndürse bu kadar şerit kaplamaz" diye arkasından bağırdım bir hışımla. Tabi adama giren çıkan yok, bana dokunmayan yılan bin yaşasın modu yaşıyor belli. Dolmuşçu ve birkaç kişi yanıma gelirken kendi kendime kalktım ayağa, bisikleti de iki liseli arkadaş sağ kaldırıma yanaştırdılar sağ olsunlar. Etrafıma gelenleri sakinleştirdim, dolmuşçuya çok teşekkür ettim işine dönmesini, bekletmemesini, gerek olmadığını söyledim. Çocuklardan biri su getirdi, bir yandan sinirliyim, bir yandan da sakince teşekkür ediyorum falan duygu karmaşası oldu ama neyse ki adama sinirim dışında çok sakin kalabildim. Elim ayağım titremedi yani en azından. Bisikleti kontrol ettim, zincir 3x6'daydı, 2x7.5 falan halde kalmış onu düzelttim, frenler tutuyor, tekerler normal dönüyor, maşada boşluk yok, vitesler çalışıyor, gidon düz duruyor falan. Çok şükür çizik de yok sol pedal ve arka qr mandal dışında. Biraz nefes aldım verdim, suyu içtim kolumda hafif sıyrık ve sol omzumda 2 cm çapında bi zedelenme olmuş sol dizim de de aynı zedelenmenin çok daha hafifi. Tekrar bindim eve geldim. Gelene kadar hatalarımı analiz etmeye çalıştım. Başta hızım biraz fazlaydı ama o anda tek seçenek o gibiydi artık. Sarıyı kestiremedim, sarıyı görünce yavaşlamadım diğer araçlar çıkar arada kalırım diye, motorlunun yapacağı mantıksızlığı, mantığıma sığdıramadım, frenlemeye ve kaçmaya geciktim gibi gibi birkaç şeyim var. O herifin yaptığının yanında incik boncuk hatalar aslında da işte. Şimdi dizim biraz ağrıyor tabi soğuyunca, ama sorun yok. Buna da şükür, çok şanslı bir kaza atlattım. Araba olsam altımda ezilecek adamın da yaşacak ömrü varmış, benim de yaşayacak kazam ve ömrüm varmış ne diyelim. Çok şükür.
Resmederek anlatmam gerekirse olay böyle; Yeşil benim, kırmızı renk motorlu, ışıklar görüldüğü gibi, mavi de düştüğüm yer.
Adsız.png

Son düzenleme:
3 Eylül’de Şırnak’ın İdil ilçesinde bisiklet süren 7 yaşındaki Miraç Miroğlu da zırhlı bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmiş . Geçte olsa Allah’tan rahmet diliyorum.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) verilerine göre 2021 yılının başından bugüne güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu dört çocuk hayatını kaybetti.
Vakfın son üç yıldaki verilerine göre ise güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu dokuzu çocuk, biri engelli, toplam 16 kişi hayatını kaybetti. 13’ü çocuk 41 kişi yaralandı.

(link)

Birgün gazetesi bugün basılı sayısında ana sayfadan bu haberi verdi. Ayrıca iç sayfada da haberin devamı oldukça geniş bir şekilde işlenmiş. Kendilerine teşekkür ediyorum.

(link)

Birgün gazetesi bugün basılı sayısında ana sayfadan bu haberi verdi. Ayrıca iç sayfada da haberin devamı oldukça geniş bir şekilde işlenmiş. Kendilerine teşekkür ediyorum.

(link)
Hocam gazeteci arkadaşların hassasiyeti için ben de çok teşekkür ederim ama, sokaktaki cahil sürüsünün malesef ki umurunda bile değiliz. İstanbul'da bisiklet kullanmaktan bunalmış durumdayım artık. Daha bir kaç gün önce sahil yolunda ilerlerken yaşadığım bir olayı step step yazmak istiyorum.
1) Kartal yönünde yolun sağ tarafında kenar çizgisi üzerinde ve içerisinde ilerliyorum.
2) Aracın biri bana sıfır şekilde yanımdan geçiyor.
3) Trafik ışığında yavaşlarken iyice sağa yanaşıyor.
4) Arabasını çizeceğim endişesiyle sağ koltuktan bir kol çıkıyor ve sağ işaret parmağını da uzatarak yolumu kesiyor.
5) Yavaşlıyorum, ayağımı kilitli pedaldan çıkarıyorum, ya sabır çekip kaldırımdan ilerliyorum.

Şimdi ben bisikletten inip bu iki kişiyle kavgaya tutuşsam ne olurdu?

a) Beni orada hunharca döverler belki de öldürürlerdi.
b) Ben o nabız ve adrenalinle birini döver belki hayati bir zarar verirdim.
Sonuç her şekilde benim açımdan kötü.

Mesele bisiklet kazalarının cezasız kalıp kalmamasından ziyade bisiklet kazalarının oluşmasına yo açan hukuki ve sosyolojik zeminin ortadan kalkması.
Bizim ülkede bu sosyolojik yapıyla ikisi de zor.
Sonuç: Dağ bisikleti veya gravel alıp kalan son yeşil alanlara vurmak.

Bazen daralıp aynı yolda ben de çıkıyorum yola sağ çizgi vs giderken olur da bir araba yakın geçerse betim benzim atıyor, bir an için film şeridi geçiyor VS. Ciddi bir korku oluyor. Her defasında diyordum gitme şu yoldan. Artık gitmiyorum. Arabanın bana çarpmasındansa ben bisiklet yolunda insana çarparım daha iyi. Başlarım böyle işin ızdırabına. Adam arabada gidiyor, mesaj yazıyor telefonda, sen hala yok katil yok eğitim yok seviye, mesaj yazarken seni bir an kaputta görüyor bir de dikiz aynasında yere yapıştığında, bir diğeri yarış yapıyor, şerit değiştirirken sağa bir atıyor kendini bir bakıyor sen oradasın, ya ayarlayamayıp vuruyor, ya teğet geçip rüzgarında sen düşüyorsun ya da tam sola kırıp arabayı kaydırıp alıyor altına. Hiç birisi benim canımdan daha değerli değil. Stabil asfaltta 1 gidiş 1 geliş yolda gitmek bile daha güvenli, öyle 3 şerit falan sahil yolu gibi yollar can pazarı. Grup binerken bir nebze ama ona da dalan var ama tek asla. Bir gün eğitim seviyesi ya da genel toplum bilincimiz gereken seviyeye gelirse ve tabi hala bisiklet binebiliyorsam o zaman yolda binerim. (not: trafiği karşıma alıp her türlü yolda giderim ama arkama almaktan bahsediyorum, ya da trafik ile aynı hızda ya da daha hızlı gidiyorsam da yoldan giderim)

Bazen daralıp aynı yolda ben de çıkıyorum yola sağ çizgi vs giderken olur da bir araba yakın geçerse betim benzim atıyor, bir an için film şeridi geçiyor VS. Ciddi bir korku oluyor. Her defasında diyordum gitme şu yoldan. Artık gitmiyorum. Arabanın bana çarpmasındansa ben bisiklet yolunda insana çarparım daha iyi. Başlarım böyle işin ızdırabına. Adam arabada gidiyor, mesaj yazıyor telefonda, sen hala yok katil yok eğitim yok seviye, mesaj yazarken seni bir an kaputta görüyor bir de dikiz aynasında yere yapıştığında, bir diğeri yarış yapıyor, şerit değiştirirken sağa bir atıyor kendini bir bakıyor sen oradasın, ya ayarlayamayıp vuruyor, ya teğet geçip rüzgarında sen düşüyorsun ya da tam sola kırıp arabayı kaydırıp alıyor altına. Hiç birisi benim canımdan daha değerli değil. Stabil asfaltta 1 gidiş 1 geliş yolda gitmek bile daha güvenli, öyle 3 şerit falan sahil yolu gibi yollar can pazarı. Grup binerken bir nebze ama ona da dalan var ama tek asla. Bir gün eğitim seviyesi ya da genel toplum bilincimiz gereken seviyeye gelirse ve tabi hala bisiklet binebiliyorsam o zaman yolda binerim. (not: trafiği karşıma alıp her türlü yolda giderim ama arkama almaktan bahsediyorum, ya da trafik ile aynı hızda ya da daha hızlı gidiyorsam da yoldan giderim)
hocam hiz konusunda haklisiniz. ben motor da suruyorum,250 cc motor bile sol seride cikamadigi icin yol ayrimlarinda ciddi tehlikeli oluyor 600 cc almak zorunda kaliyoruz.bisikleti dusunemiyorum,bazi gruplarda biz de tasitiz serit hakkimiz dusuncesi goruyorum da olen hep biz oluyoruz kanunun ne onemi var kazadan sonra.

Yaklaşık 1.5 sene Hatay'da bisiklet sürdüm. Bir kere tartıştığım bir kişi bilerek üzerime sürdü. 1-2 kere başka küçük kural ihlali durumları yaşadım. Ama genel anlamda normal arabasından kamyonuna kadar hep beni fark ettiklerini belli eden olumlu bir yaklaşım gördüm. Okul sebebiyle İstanbul'a döndüm ve daha bisiklet sürmedim ancak trafik akışı öyle aceleci öyle kuraldan yoksun ki gözüm korktu açıkçası. Bu acelenin içerisinde bisikletlinin görünmesinin imkanı yok. Kendileri hariç kimsenin yol hakkı olmadığını düşünüyormuş gibi kullanıyor herkes arabasını. Sürekli makaslar, 3 şeritli yolu 4 lemeler, caddeye burunu sokup yoldan gelenin geçiş hakkını istersen kaza yap daha fazla uğraşırsın mantığı çalmalar vs. sayılamayacak kadar ihlal. İskenderun'da bir kere bile kimse kenardan burnunu çıkartıp yolumu kesmedi 1.5 senede. Burada sanırım 10 dk içerisinde kesinlikle yaşarım bu durumu. Ben kendimi dikkatli ve çevreyi gözlemleyerek süren biri olarak görüyorum ama bu şartlarda kesinlikle kaza yaparım. Kampüs içerisi ve 1-2 sahil rotası hariç sürmeyi pek düşünmüyorum.

İstanbulda sokak kesişmelerinde yol almak için bile burun sokuyorsun. Bıraksan 20 araba geçecek herkes kendi geçsin derdinde. Ben direkt dalıyorum 1 arabaya yol verdikten sonra. Diğeri korna basınca durup bakıyorum, bazıları hak görüp saçmalıyor falan. Arabayla dalaşmak kolay. Çok çok vurursun kaportayı. Bisiklette ya da motorda kaporta sensin. Bu sebeple biz taşıtız bizi fark edecekler gibi tutumları naif ve çaresiz buluyorum. Bisikletlerin kabul görmesi için kendimi nefer canımında feda edecek değilim. Özellikle toplumun embesil zavallılarını eğitmek için. Kendimi korur yoluma bakarım. Bence herkes böyle yapmalı.

Hava durumuna bakarım,eğer hava uygun ise hanımdan izin belgesini alırım.O iş de tamamsa yol bisikleti lastiklerimi 100-110 psi basar, cumartesi veya pazar -ki genelde pazar oluyor bu aralar-sabah 05:13'te kalkarım.Nescafemi içer,enerji niyetine de tatlı bir şeyler atıştırır ve akşamdan hazırladığım forma,tayt,kask vs malzemelerimi giyinir, saat 05:35-45 arası sokakta kimselerin olmadığı saatlerde çıkar 90-100 km turumu yaparım.Evi dönüşüm 09:30-10:10 suları arasında olur. Bu zaman aralığında muhatap olduğum taşıt sayısı ile sinir katsayım arasında doğru orantı olacağından bu zaman aralığı en doğru saattir.Trafik sıkışık olmadığından ve onlarda bana karşı daha anlayışlı olduğundan taşıtlarla da iletişimim iyidir,kendilerine bana yol verdiklerinde 👍✋ işaretlerini yapar,kendileri de bana"dıııt" yani "önemli değil kolay gelsin"der fazla günaha girmeden evin yolunu tutarım

Hava durumuna bakarım,eğer hava uygun ise hanımdan izin belgesini alırım.O iş de tamamsa yol bisikleti lastiklerimi 100-110 psi basar, cumartesi veya pazar -ki genelde pazar oluyor bu aralar-sabah 05:13'te kalkarım.Nescafemi içer,enerji niyetine de tatlı bir şeyler atıştırır ve akşamdan hazırladığım forma,tayt,kask vs malzemelerimi giyinir, saat 05:35-45 arası sokakta kimselerin olmadığı saatlerde çıkar 90-100 km turumu yaparım.Evi dönüşüm 09:30-10:10 suları arasında olur. Bu zaman aralığında muhatap olduğum taşıt sayısı ile sinir katsayım arasında doğru orantı olacağından bu zaman aralığı en doğru saattir.Trafik sıkışık olmadığından ve onlarda bana karşı daha anlayışlı olduğundan taşıtlarla da iletişimim iyidir,kendilerine bana yol verdiklerinde 👍✋ işaretlerini yapar,kendileri de bana"dıııt" yani "önemli değil kolay gelsin"der fazla günaha girmeden evin yolunu tutarım
Bu olayda tek uygun olmayan şey Nescafe olmuş filtre kahveye geçin ve dualarınızı mail adresime gönderin. :):)

Bu olayda tek uygun olmayan şey Nescafe olmuş filtre kahveye geçin ve dualarınızı mail adresime gönderin. :):)
Abi French Press mi ne öyle bir alet evde var ama hayatımda 1 veya 2 kere içtim filtre kahveyi,yani nasıl kullanılır o makine bilmiyorum.Ayrıca 3ü1 arada falan değil,kahve çekirdeği+su/süt kombinasşonunu kullanıyorum ama yine mi olmuyor öyle :koptum:

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
Abi French Press mi ne öyle bir alet evde var ama hayatımda 1 veya 2 kere içtim filtre kahveyi,yani nasıl kullanılır o makine bilmiyorum.Ayrıca 3ü1 arada falan değil,kahve çekirdeği+su/süt kombinasşonunu kullanıyorum ama yine mi olmuyor öyle :koptum:
French press de olur. Şöyle 400ml kadar hazırlanmış kahve içine 50 gram tereyağı + 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı. Bunları mümkünse bir karıştırıcı içinde karıştırın, kremalı kahve görüntüsünde olacak, kaşıkla katıştırırısanız tam karışmayacağı için yağlar yüzeye baloncukların halinde olacak pek güzel bir içimi olmaz. Üzerine yanınıza atıştırmalık bir şey ALMAYIN. Sadece biraz su. O da boğaz kurursa diye. (bulletproof Coffee- kurşun geçirmez kahve). Muhtemelen alıştıktan sonra öğle yemeğini de pas geçip direkt akşam yemeğine bağlarsınız. Ama çok zorlamayın kendinize göre ayarlarsınız, zaten belirli bir vakte kadar bünye yemek istemeyecek 😁

ó...m.ooó
İstanbulda sokak kesişmelerinde yol almak için bile burun sokuyorsun. Bıraksan 20 araba geçecek herkes kendi geçsin derdinde. Ben direkt dalıyorum 1 arabaya yol verdikten sonra. Diğeri korna basınca durup bakıyorum, bazıları hak görüp saçmalıyor falan. Arabayla dalaşmak kolay. Çok çok vurursun kaportayı. Bisiklette ya da motorda kaporta sensin. Bu sebeple biz taşıtız bizi fark edecekler gibi tutumları naif ve çaresiz buluyorum. Bisikletlerin kabul görmesi için kendimi nefer canımında feda edecek değilim. Özellikle toplumun embesil zavallılarını eğitmek için. Kendimi korur yoluma bakarım. Bence herkes böyle yapmalı.
tam olarak ayni fikirdeyim.icinde yasadigim toplumun gerceklerinin farkinda olup cansagligim icin kanuni haklarimdan feragat ediyorum.
faceden goruo bir grup surusune katildim,2 seritli gidis gelis virajli kasaba yolunda tas tasiyan hizli giden tirlar var seridi kapatip gidiyorlar.adam karsidan salmis geliyor yuklu tiri,viraji bir donuyor bisikletliler.adam korna yapiyor adama kufur ediyorlar,dehsete kapilmistim :)
bir de ben kenardan gidince grup lideri gelip uyariyor ortadan git diye :)

ó...m.ooó

tam olarak ayni fikirdeyim.icinde yasadigim toplumun gerceklerinin farkinda olup cansagligim icin kanuni haklarimdan feragat ediyorum.
faceden goruo bir grup surusune katildim,2 seritli gidis gelis virajli kasaba yolunda tas tasiyan hizli giden tirlar var seridi kapatip gidiyorlar.adam karsidan salmis geliyor yuklu tiri,viraji bir donuyor bisikletliler.adam korna yapiyor adama kufur ediyorlar,dehsete kapilmistim :)
bir de ben kenardan gidince grup lideri gelip uyariyor ortadan git diye :)
Bir an için güzel görünüyor adrenalin vs ama gerçekten elin hödüğüne ben öğretecek değilim o yolda benim de gidebileceğimi. Adam kabuklu böcek ezer gibi üzerine sürüyor kızdırınca. 10 hücreden oluşan beyniyle.
Mesela cadde kenarında ayrılmış bisiklet yolundan gelen araba ya da motor olunca önünde durup bakıyorum. Kendileri çekiliyor zaten. Çelilmezse de çok çok dalaşırız no prob. En azından diğer yoldakiler gibi araba altında kalma riski yok.
O gruplar da gaip bir motivasyon var. Görüyorum ara sıra millete atar yapıyorlar ama değmez.

Bugun malesef bir bisikletli daha sorumsuzlar yüzünden veda etti.

(link)
Allah rahmet eylesin kalanlara da sabır versin. İçim burkuldu. Görebildiğim kadarı ile kendi halinde bisiklete binen bir sade vatandaş sanırım. Kazanın sol 2 şeritte olmasından bisikletin trafiğin ortasından gittiği kanaatine vardım. Tabi video kaydı varsa daha iyi anlaşılır fakat o yolun sol tarafında ne işin vardı kardeşim demeden de edemedim. Bazen biraz empati yapmak gerekiyor. Yolda giderken öyle olmaz yerde öyle olmaz şekilde bisiklet ya da motorlu çıkabiliyor ki önünüze, ne kadar dikkatli olursanız olun bazen kaçınılmaz olabiliyor. Ne olursa olsun çok üzücü. 😔

Çok üzücü..Allah rahmet eylesin,ailesine sabır versin,çok acı

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Ülke trafik denince katil kaynıyor. Önüne fırlar dikkat et deyince silah çeken şere...... var.

çevre yolunda ilerliyorum normal arabaların seyrettiği şeritte adam ara sokaktan önüme çıkıyor resmen hiç aldırış etmiyorlar. çok dikkatli olmak gerekiyor.

bence birtek biz bunun görgüsüzlük olduğu kanısındayız.

Geri