Bisiklet iktidarsızlık yapar mı?

AErhan

Üye
Kayıt
27 Mayıs 2012
Mesaj
10
Tepki
9
Şehir
izmir
Selam arkadaşlar, bu konuyla ilgili yerli yabancı bir sürü yazı gördüm. Havaların düzelmesiyle birlikte bisiklet tutkunları, onları bulundukları yerden çıkartıp, bakımını yaptıktan sonra, dağ bayır pedal çevirmeye başladı. Bu noktada hem sağlık açısından çok faydalı, hem kişinin sağlığını korumasına ve daha formda bir vücuda sahip olmasına yardımcı, hem de stresi yenmeye yardımcı olabilen bisiklet sporunun meraklılarını olası bazı riskler konusunda uyarmak ve bilgilendirmek gerekiyor. Çünkü Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistlerine göre; bisiklete binmek zevkli bir spor olmakla birlikte, aşırıya kaçıldığında cinsel sorunlara yol açabiliyor.

BİSİKLETE ÇOK BİNMEK İKTİDARSIZLIK YAPABİLİYOR!
Cinsel Sağlık Enstitüsü Onursal Başkanı Dr. A. Cem Keçe’ye göre; erektil disfonksiyon yani halk arasında bilinen adıyla iktidarsızlık, cinsel temas için yeterli sertliği elde edememe veya ilişkiyi sonuna kadar koruyamama durumu. Sertleşme sorunu olarak bilinen bu hastalığın, şeker hastalığından kalp hastalıklarına, nörolojik rahatsızlıklardan depresyon gibi psikiyatrik durumlara kadar birçok farklı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceğini ifade eden Dr. Keçe; “Ancak en yaygın görülen bedensel kaynaklı neden penisteki damarsal bozukluklar olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı bir şekilde bisiklete binen erkelerde penisin damarsal yapısında bozulmalar meydana gelerek iktidarsızlık görülme olasılığını artıyor. Yapılan araştırma sonuçları, yoğun bir şekilde bisiklete binenlerin yüzde 60'ının cinsel sorun yaşadıklarını gösteriyor. Bisiklete binen erkeklerde iktidarsızlık oranı, binmeyenlerin iki misli. Bunda bisiklet selelerinin yapılış şekillerinin sorumluluğu bulunuyor. Erkeklerde penise giden damarların çoğu sele bölgesinde yer alıyor. Genelde dar ve sert oturaklı olan bisikletlerde sürüş sırasında veya sarsıntıdan dolayı perine bölgesine devamlı baskı oluyor ve bu da o bölgedeki damarlar için travma etkisi yapıyor. Anatomik olarak bir kanaldan geçip, penise giden damar ve sinir kılıfı bu travmadan çok etkileniyor ve bazen damarlarda tıkanmalara yol açabiliyor. Bu da iktidarsızlığa neden olabiliyor. Bu nedenle bisiklet kullanmayı seven ve uzun süre kullanacak olanların koruyucu ekipman kullanmaları ve sele seçimlerinde dikkatli olmaları gerekiyor.” diyor.

BİSİKLET SÜRÜCÜ HASTALIĞI OLMAYIN!
Perine ve anal bölgeyi etkileyen bisiklet sürücü hastalığı (Le syndrome du cycliste – Neuropathie honteuse)’nın bisikleti sık kullananlarda görülebileceğine dikkate çeken Dr. Keçe; “Bisiklet sürücü hastalığı; uzun süreli bisiklet süren kişilerde görülen, genital bölgedeki sinirlere olan baskıdan dolayı ağrıyla başlayıp, basit bir irritasyondan, uyuşma, his kaybı, idrar kaçırma ve iktidarsızlığa kadar giden bir rahatsızlıktır. Araştırmacılar hastalık belirtilerini 4 grupta sınıflandırıyor. Bunlar; pelvis bölgesinde ağrılar,idrar problemleri, kalın bağırsak sorunları ve cinsel problemler. Cinsel sorun olarak kadınlarda; penisin vajinaya girdiği esnada ağrı, cinsel ilişki süresince sebebi bilinmeyen ağrı, cinsel ilişki sonrası genital ağrı, boşalmanın veya orgazmın azalması veya yokluğu, boşalma esnasında ya da sonrasında ağrı ve cinsel uyarıyı devam ettirememe görülürken, erkeklerde ise; sertleşme sorunları, cinsel ilişki sonrası genital ağrı, boşalmanın veya orgazmın azalması veya yokluğu, boşalma esnasında ya da sonrasında ağrı görülmektedir.” diyor.

NE SIKLIKTA GÖRÜLÜYOR?
Beden ağırlığının büyük bir kısmının sert ve küçük bir alanda uzun süreli ve tekrarlayan bir biçimde taşınmasının bisiklet sürücü hastalığının sebebi olduğuna dikkat çeken CİSED Genel Başkanı Doç. Dr. Cebrail Kısa; bu hastalığın ciddiyetinin bisiklete binme süresi ve tekrarıyla doğru orantılı olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Bu hastalıkla ilgili araştırma sonuçları birinden diğerine değişiklik göstermektedir. Uzun süre bisiklet süren profesyonel yarışmacılar üzerinde yapılmış bir araştırmaya göre 200 erkekten 17 sinde (yüzde 8,5) ve 65 kadının 3 ünde (yüzde 4,7) genital bölgede bisiklet sporuna bağlı uyuşma, karıncalanma görülmüş. 540 km.lik bisiklet maratonuna katılan yarışmacıların yüzde 22 sinde genital ve anal bögede yukarıda bahsedilen belirtiler, yüzde 13 ünde ise daha ciddi sorunlar görülmüş. Bu da bisiklet sporunun genita-üriner sistem problemlerinde sık rastlanan bir neden olabileceğini gösteriyor.” diyor.

CİNSELLİKTE EN İDEAL SPORLAR YÜZME VE TEMPOLU YÜRÜYÜŞTÜR...
Bisiklete binmenin hem ruh sağlığı hem fiziksel sağlık açısından kişileri mutlu kıldığını ifade eden CİSED Genel Başkanı Doç. Dr. Cebrail Kısa; bisiklet kullanırken sele seçimine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Bisiklet kullanımı gibi diğer sporların da aşırı yapılması cinsel yaşamda olumsuz etkiler yaratabiliyor. Örneğin günde 10 km koşuluyorsa vücut bunu algılıyor ve özellikle bacaklardaki ve ciğerlere giden damarlar genişliyor. Bu sefer hem erkek hem kadında genital bölgeye giden kan azalıyor. Bu da cinsel anlamda sorunların ortaya çıkma olasılığını artırıyor. Cinsellikte en ideal sporlar yüzme ve tempolu yürüyüştür. Hafif ağırlık kaldırma egzersizleri de fayda sağlıyor. Bununla birlikte aşırıya kaçmadan yapılan düzenli egzersizler ileri yaşlara kadar cinsel performansın devamını sağlayabiliyor.” diyor.

ERKEKLERDE GEÇİCİ KADINLARDA İSE KALICI HASARLARA NEDEN OLABİLİYOR!
Aşırı bisiklete binmenin sadece erkelerin cinsel yaşamında değil kadınların cinsel yaşamında da olumsuz etkileri olabileceğini söyleyen CİSED Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Kemal Özcan’a göre bisiklete binen kadınların yaşadıkları cinsel sorunların boyutları erkeklerden daha fazla ve kalıcı etkileri de olabiliyor. Bisiklete binen erkeklerde iktidarsızlık sorunlarının geçici olduğunu, cinsel organ üzerinde sürekli baskı nedeniyle ortaya çıkan bu durumun zamanla düzeldiğini, kadınlarda ise söz konusu baskının daha kalıcı hasarlar verebileceğini ifade eden Psk. Özcan; “Bisiklete binenlerin, seleleri iyi seçmeleri ve bisiklet kullanırken oturma pozisyonlarını, cinsel organları üzerine baskıyı azaltacak şekilde düzenlemeleri gerekiyor.” diyor.

TEDAVİDE NE YAPILIYOR?
Bisiklet sürücü hastalığının yaşam kalitesini düşürdüğünü ve böyle bir problem karşısında kişilerin genellikle nasıl davranacaklarını bilemediklerini ifade eden CİSED Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Kemal Özcan; basit değişikliklerle büyük bir fark yaratılabileceğini söylüyor ve aşağıdaki önerilerde bulunuyor:

-Bir ay bisiklet sporuna ara verin. Zarar gören sinirlerin kendini onarması zaman alır. Yapılan araştırmalar onarma sürecinin yaklaşık bir ay kadar sürdüğünü gösteriyor. İyileşme olduğunda tekrar başlarken bisiklet sürmeye hafiften başlayıp, kademeli olarak artırın, ani düşme ve şoklardan sakının.

-Bisiklet kullanma alışkanlıklarınızı değiştirin, bu tedavinin ilk aşamasıdır. İleriye doğru burnu olmayan geniş oturak kullanın. Sürerken daha sık pozisyon değiştirin. Pedal çevirmeden yapılan düz gidişlerde dik durun. Temastan oluşan cilt tahrişlerine karşı kaliteli giysiler kullanın. Gün boyu basınç oluşturan sert koltuklardan ve kabız olmaktan sakının.

-Fizik tedavi alın, esnetme egzersizleri yapın ve masaj yaptırın. Fizik tedavinin amacı, kas ve sinirlere basınç oluşturan etmenleri ortadan kaldırmaktır. Bunun için uzmanların özel olarak geliştirdikleri masaj aletlerini kullanın. Evde kalça ve bacak kaslarını esnetme egzersizlerinin yanında, top ya da rulo şeklindeki özel masaj aletleriyle masaj yapın.

-Medikal tedavi alın. Bu tedavi diğer tedavilerin başarısız kaldığı durumlarda uygulanmalıdır. Amacı cerrahi yöntemlerle sıkışan sinirleri açmaya yöneliktir ve bu müdahaleye nadiren gerekli duyulur. Enflamasyon durumunda kortizon iğnesi yapılabilir ya da ağrı kesiciler kullanılabilir.

Kaynak: (link)

Bu risk ne ölçüdedir? Bırakalım mı bisiklet sürmeyi? Bu konuyu daha detaylı araştıran, alınacak önlemler konusunda fikirleri olan arkadaşlar varsa yorumlarını bekliyoruz.
 
Scudo

faruk meto

Üye
Kayıt
23 Aralık 2012
Mesaj
31
Tepki
39
Şehir
istanbul
Bisiklet
Carraro
Yazıyı okudum bana biraz atmasyon geldi
 

ßarış Yavaş

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Ekim 2012
Mesaj
512
Tepki
116
Şehir
Edremit körfezi
Bisiklet
Salcano
Verdiğiniz linkteki bilgiler kanıtlanmış doğrudur ama riskin az olduğunu görüyorsununz onun yerine uzun süre oturan insanlar da da bu sorun ortaya çıkabilir. Bahsettiği gibi selenin şekli sertliği kullanım şekli birçok etmen var bunlara dikkat etmek gerekli ama burda yazılanların hepsi bisikleti bırakacağımız anlamına gelmez.
 

tshalil_61

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Nisan 2012
Mesaj
408
Tepki
5
Şehir
Eskişehir
İsim
halil ibrahim tok
Bisiklet
Trek
:D Bisiklet kullanımını engelleme amaçlı hareketler bunlar kanmayalım.O kadar cinselliğe zararlı durumlar varken buna mı takılmışlar ?
 

AErhan

Üye
Kayıt
27 Mayıs 2012
Mesaj
10
Tepki
9
Şehir
izmir
En başta dediğim gibi bu konuda yazılmış yerli yabancı birçok yazı var. Ortak noktalari sele secimi ve pozisyonunun dogru yapılması. Genel olarak burunsuz sele öneriliyor fakat o tür bir sele kullanan kimseye rastlamadım ben. Onun dışında sürerken sürekli pozisyon değiştirilmesi ve arada bir ayağa kalkarak sürmek öneriliyor. Cok fazla abartmamak gerektiği de söyleniyor ama beye göre!! Pedli tayt kullanırsanız risk yok diye birseyler aradım ama oyle birsey göremedim :( Telefondan yazıyorum, fırsat olursa diğer linkleri gönderirim.
 

Semih_ÇELİK

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Nisan 2009
Mesaj
625
Tepki
346
Şehir
Bursa
ince mavi pedli taytın üzerine turuncu 3d jelli ped lerin en kalını ve jelli olanını o taytın üzerine diktirdim 2 kat ped ile afersiniz koltuk kıçıma değmiyor :) hayatda herşeyin zararı var arabaya dikkatsiz şekilde çok inip binmekde menüsküs yapıyor aha ne alaka ama yapıyor işte :)
 

ßarış Yavaş

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Ekim 2012
Mesaj
512
Tepki
116
Şehir
Edremit körfezi
Bisiklet
Salcano
O da iyiymiş pamuktan sele gibi olmuş çok fark ediyomu peki ? :) Bu biraz kişiye bağlı önlemini almazsan olabilr :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Semih_ÇELİK

Ogulcandaan

Daimi Üye
Kayıt
3 Ağustos 2012
Mesaj
374
Tepki
192
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Merida
İktidarsızlığın nedenini hepimiz biliriz bütün vucüdun ağırlığı doğrudan o bölgedeki damarları sıkıştırıyor. Jelli tayt kullanırsanız tayt o bölgeye uygulanan basıncı emer ve kalçanıza bir nevi dağıtır basıncı. Bu yüzden bu riski tabii ki azaltabilirsiniz
 

Alper Yılmaz

Aktif Üye
Kayıt
15 Ağustos 2012
Mesaj
161
Tepki
126
Yaş
29
Şehir
Balıkesir
Bisiklet
Fuji
bu mantığa göre düşünecek olursak, en basidinden, bacaklarımızın üzerine koyduğumuz laptoplar da kısırlık sebebi.Ben bu konuda bisikletin masum olduğunu düşünüyorum
 

AErhan

Üye
Kayıt
27 Mayıs 2012
Mesaj
10
Tepki
9
Şehir
izmir
Okuduklarım canımı sıktı açıkçası biraz:
(link)
 

İbrahim Yurtseven

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Nisan 2007
Mesaj
463
Tepki
1.370
Yaş
65
Şehir
KIRKLARELİ - lÜLEBURGAZ
İsim
İbrahim YURTSEVEN
Bisiklet
Specialized
Yazının tamamını okumadım. Daha önce de bu konu açılmıştı. Dünya neredeyse oto sanayii ve petrolcü sülüklerin kontrolündeyken ver adamın birine üç-beş kuruş, süratle yayılmakta ve işlerine gelmeyen bisiklet aleyhinde atıp tutsun. Bir arkadaşımız (Kim olduğunu hatırlayamadım) bu konuya birkaç yıl önce yine bu forumda çok güzel bir cevap vermişti. (( Dünyada bisiklet en çok hangi ülkede, uzun süredir kullanılıyor. ÇİN'mi. :)) Peki dünyanın nüfus olarak en kalabalık ülkesi neresi.? :)) Bisiklet iyiki de kısırlık yapmış.:))
 

Abdülkadir Ergin

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ocak 2012
Mesaj
2.251
Tepki
7.151
Yaş
44
Şehir
Manisa
İsim
Abdülkadir Ergin
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Uzun süreli yanlış kullanımlarda olabilir bence de. Yazılardaki tavsiyeleri kulak arkası etmemek lazım. Geçen ay yaptığım bir tırmanış vardı %10+ eğimde. İlk defa tırmanmaya çalışıyorum ve forumda okuduğum kadarıyla da sık sık ayağa kalkıyordum. Ayıptır söylemesi tırmanmaya başladıktan bir süre sonra o bölgeyi düzeltmek için apış arası pantolonu çekiştirirken yerinde olmadığını fark ettim. Şimdiye kadar hiç bu şekilde telaşlanmamıştım :) Normalde tırmanışta durmayı istemiyordum ancak hemen kenara yanaştım bi 10-15 dk. ayakta turladım. Yüksek eğimde selede oturmaktan kan akışı kesildiği için resmen kaybolmuş, varlık hissi yok olmuş derece. Bence bu yazılardaki bilgiler ciddiye alınarak kullanmalı bisikleti. Burunsuz sele neredeyse almak lazım.

Lakin pek methedilen uzun mesafe turcuların vazgeçilmezi brooks seleler de var bilirsiniz, onların kullanımı da bu yazılara ters. Brook selelerin burunları havaya doğru bir tarzı var ama uzun mesafe turcular da bunu kullanırlar. Tecrübe ettiğim uzun süre oturmak hakikaten kan akışını kesiyor ve mutlaka olumsuz bir etkisi olacaktır uzun vadede olsa. Açıkçası ben de şu rahat ve sorun çıkarmayacak sele hangi tip seledir sorusunun cevabını arıyorum...
 

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
Yazılanların hepsi doğru. Ereksiyon problemine de kısırlığa da yol açıyor bisiklet selesi.
Bunun nedeni de selenin kan damarlarını engellemesi ve bu nedenle kansız kalan organların önce his kaybına sonra da komple işlev kaybına uğraması.

Fakat bunun çözümü de var, vücudunuza uygun sele seçimi.
Mesela ben bundan önce Specialized Toupe sele kullanıyordum. Oldukça rahat, esnek bir sele. Ek olarak Specialized'ın özel Body Geometry dizaynına göre yapılmış. Kanatları esniyor ve leğen kemiğini doğudan destekliyor. Kısacası alınabilecek en rahat selelerden biri. Fakat 20 dakika kullanımdan sonra uyuşmalar ve uzun sürede ağrıyı da geçen acılar başlıyordu. Nedeni ise sele tasarımı ne kadar ergonomik olsa da, benim vücuduma uygun değildi. Şimdi o seleyi başka bir arkadaşım kullanıyor. Çok memnun.

Ben ise daha sert, ortası delik olmayan (benim vücudumu asıl rahatsız eden kısım burası, ortası delik seleler), çok daha az esneyen, daha uzun bir seleye geçtim.
Konfor olarak normalde daha kötü bir sele. Fakat benim vücuduma çok daha uyumlu bir sele olduğu için 3-4 saatlik sürüşlerden bile sonra en ufak bir his kaybı yaşamıyorum. Bu da herhangi bir damarın engellenmediği anlamına geliyor.

Neyse, uzun lafın kısası;
Eğer seleniz rahat değilse, en kısa zamanda değiştirin. Seleye harcadığınız parayı da kask ve gözlüğe harcamış gibi düşünün. İleride hepsi size sağlık olarak geri dönecek.
Bırakın gidonunuz alüminyum kalsın, ama seleniz size uyumlu olsun. Yoksa ileride çok pişman olursunuz.


ekleme;
Bütün bunları gözlemlerken sele ayarları milimetrik olarak doğru yapılmıştı, ve her seferinde en incesinden en kalınına kadar farklı kalitelerde pedler kullanıyordum.
Sele size uyumlu değilse kalın pedler bile işe yaramıyor.
 

phrygian

Halaybaşı
Kayıt
3 Nisan 2012
Mesaj
433
Tepki
559
Yaş
35
Şehir
Eskişehir
İsim
Ali Burak
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Şehir - Tur
insanların ağzında sigara ile "bisiklet iktidarsızlık yapar hacı" demesi hiç samimi değil, önce onu söndür bi onu:) evet belki yapıyor olabilir zira kan dolaşımı meselesi, fakat günlük hayatta bisikletten önce bizi işlevsiz kılacak o kadar duruma maruz kalıyoruz ki bence bisiklet bunların yanında küçük kalır. insan vücudu çoğu şeyi tolere edebilecek yapıdadır ve ben bugüne kadar bisiklet yüzünden kendinden bir şey kaybeden duymadım. sele ayarına dikkat edip rahatça bininiz.
 
Kayıt
12 Ağustos 2010
Mesaj
79
Tepki
57
Şehir
Ankara
Bisiklet selesinden daha kusurlu şeyler olması, selenin kusursuz olduğu anlamına gelmez.

Şimdi, ben de bir ara bununla ilgili çok sayıda yazı okumuştum. Gayet mantıklı aslında, burunlu selenin dolaşımı azaltması ve burunsuzların da buna çözüm sunuyor olması (NIOSH'un araştırmaları var, okuyabilirsiniz). Burunsuz bir sele de alıp denedim ve apış aramın rahatladığını farkettim, ama...
ama... burunsuz seleyle agresif pozisyonda bisiklet sürülmüyor, ben seleden aşağı kayıp durdum. Yol tipi olmayan gidonlardan kullanan ve daha kısa bir boyun kullananların burunsuza geçmelerini öneriyorum da. Burun olmadan da bisiklet kontrol edilebiliyor yüksek hızlarda.

Yazın Nexride marka burunsuz seleyi deneyeceğim, ona göre buraya bir yorum yazarım.

Zaten yaş 35 olsun, recumbent alacağım, sele derdi bitecek.
 

Edip D.

HTFU!
Kayıt
12 Haziran 2011
Mesaj
3.625
Tepki
5.376
Şehir
Sarıyer, İstanbul
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
Diğer
Doğrudur. Bisiklet iktidarsızlık yapar. Fakat bu süreç bir anda "Hop. Hemen oldu" gibi bir süreç değil.
Ben de bu konuda yazılar ve makaleler okudum merak edip.

Makaleyi hatırlamıyorum ama bir makalede şöyle diyordu;
Hatırı sayılır bir sayıda bisiklet kullanan insan 1 ay boyunca teste tabi tutuldu.
Günde 3-4 saat veya daha fazla, hergün bisiklet kullandırıldı.
1 ay sonunda insanlarda "hafiften" hissizlik yaşandığı görüldü.

Bu süreçte ilk önce bir süre hissizlik yaşıyorsunuz. Bu süreçten sonra da hala aynı sele ile devam ederseniz ED (erectile dysfunction) (ereksiyon bozukluğu) sorunu oluşabiliyor.

Yani hissizlik yaşamaya başladıysanız bu ED sorununun daha başındasınız. Geri dönüşü çok kolay olan bir süreç.
Gökhan'ın da dediği gibi poponuza uygun sele seçerseniz böyle sorunlar yaşamazsınız.

Bu seleyi nasıl bulacaksınız? Deneyerek..
Herkesin poposu ayrı, bu yüzden önerilerle doğru seleyi bulamazsınız. Deneyerek bulmanız gerekir.
Eski Kron bisikletimin üzerinde çok da kaliteli olmayan bir sele vardı. Şu anda Bontrager ve Felt seleler kullanıyorum ki ikisi de kaliteli seleler.
Ama ikisinde de Kron'daki kadar rahat edemedim. Hala sele arayışım devam ediyor.

Birçok sele yorumu okudum. Eğer hissizlik sorununu her sele ile yaşıyorsanız en uygunu, Ahmet Bey'in dediği gibi, burunsuz seleler.
Bazı insanlar ortası delik seleler ile bu sorundan kurtulduğunu söylüyor, bazısı ise aynı selelerin daha çok sorun yarattığını.

Bir de çok az negatif yorum alan seleler var. Bunlardan gözüme en çok çarpanı "(link)" markası. Herkes çok memnun olduğunu söylüyor.
Fiyatları da ortalama selelere göre daha pahalı. En ucuzu 42€, en pahalısı 489€.
 

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
Bunların hepsinin ortası delik. İmkanı yok kullanamam ben :D
 

Onur07

Aktif Üye
Kayıt
1 Mayıs 2012
Mesaj
124
Tepki
25
Şehir
Alanya/Mahmutlar
Bisiklet
Sedona
Ortası delik olan seleler şekil itibariyle baskı yaratmayacağından işe yarayabilir gibi duruyor.
Kullanan arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim. :)