Scudo Sports

Bisiklet Giyimi ve Aksesuarlar

Can Sonbay

Forum Bağımlısı
Tepki
300
Bisiklet
Giant
Bisiklete binerken giyimin çok önemli olduğunu çoğu kişi biliyordur..Ancak bilmeyenler için böyle bir konuyu açıp giyim için konuşulmuş çeşitli şeyleri bu başlık altında derlemek istedim...Ayrıca eksik olan bilgileri abilerim ve üstadlarım
eklerse sevinirim.
En doğru şekilde giyindiğimizi nasıl anlarız?
Kışın bisiklete bindiğimizin ilk 15dk si üşüyorsak doğru giyinmişiz demektir.Çünkü 15 dk den sonra sürekli hareket hâlinde olduğumuz için vücudumuz ısınmaya başlar.Ve normal vücut ısısına ulaşır.Eğer soğuk diye fazla kalın giyinirsek terlememize buda havanın soğukluğıunun ve rüzgarının etkisiyle bizi hasta yapabilir..
Windstopper(Rüzgar Geçirmeyen Kumaş)
Kış mevsiminde bisiklete binerken rahat hareket edebilmemiz için aşırı kalın giyinmemeliyiz..İnce giyinip üşümemek için "windstopper" adlı malzemeden üretilen kıyafetleri tercih etmeliyiz..Windstopper adı altında rüzgarı geçirmeyen bir kumaştır..Özellikle kışın terlediğimizde rüzgarı sırttan yiyip hasta olmamamız için yaratılmış bir mucizedir..Çoğu spor mağazasında ve bisiklet mağazasında windstopper ürünler bulunmaktadır.
https://www.deltabisiklet.com/File?_Args=ProductImage,2022,DeltaBisiklet
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
Bunların yanı sıra windstopper dan üretilmiş mont,bere,eldiven,çeket,yelek,tayt ve birçok ürünü bulabiliriz..Özellikle kışın windstopper taytlar oldukça rahat oluyor..
Kışın yüzümüzü,kulaklarımızı ve boynumuzu korumak için kaskın altına windstopper maskeleri kullanabiliriz..
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
Yazın Kask ve açık renk giysiler giymeliyiz.Rüzgarlı sıcak havalarda yanımızda terimizi kurutmayacak bir ceket bulundurmalıyız..(Güneşli güzel havalarda gününüzü hasta yatağında geçirmek istemezsiniz dimi !? )Rahat hareket için bisiklet için uygun Pedli taytlar giymeliyiz..
Daima bisikletle çıkarken ufak bir sele altı çanta veya sırt çantası bulundurmalıyız.Çantamızın içinde ufak kilidimizi,pompamızı,yedek iç lastiğimizi,levye takımımızı,cep telefonumuzu,yama takımızı,enerji bar ımızı(Muz,enerji verici gofret vs.),enerji içeceğimizi(Önemli not:burn, red bull'dan değil Powerade,Gatorade ve Isostar gibi içeceklerden bahsediyorum.Red Bull gibi içeceklerin Sportif aktivite öncesi ve sonrası kullanımı kesinlikle sakıncalı!),suyumuzu,alyan çakımızı,farımızı ve yedek pillerimizi eksik etmemeliyiz.İç lastik ve yama takımımızın sayısını çıkacağımız yolun uzunluğuna göre arttırabıilir veya eksiltebilirsiniz..Eğer yolculuğumuz sırasında hava karanlık ise farı kullanmalı ve reflektör bulundurmalıyız.Ayrıca ekstradan bir zil alabiliriz.Bunların dışında ilaç olaraktan Bir ağrı kesici(Aspirin,Panadol vs.),kas gevşetici(Ben-Gay(Bir Önemli dip not daha:Fazla kullanmayınız..Kullananlar ne dediğimi anlayacaktır),tendürdiyor,baticon,oksijenli su ve sargı bezi bulundurmalıyız...Tabi bütün bu saydıklarımı sele altı çantasına sığdırmaya çalışmayınız.:D

Şimdilik aklıma gelen bu kadar..Aklıma gelenleri aşağıya eklerim..Tabi bunun dışında abilerim ekleme yapmaktan çekinmezlerse sevinirim..
Sevgiyle,sağlıcakla ve bisikletinizle kalın..
Can Sonbay

Scudo
Teşekkürler..
Yazdıklarımın kusursuz olduğuna inanmıyorum..Elbet vardır bi eksiği..Ama ekleme yapan olmadı..:(

• Beğen
Tepkiler: lukunku86
ellerine saglık bizim gibi bu sporu yeni kesfedenler icin baya faydalı bilgiler iceriyo ...

• Beğen
Tepkiler: Can Sonbay
Eğer birazda olsa bişeyler katabildiysem ne mutlu bana... :)

Faydalı bilgiler için teşekkürler. Fakat bağlantılarını verdiğin ürünleri satın alıp giyebilmek için zengin bir baba, piyangodan ikramiye ya da sağlam bir miras sahibi olmak şart: )

Bu tür teorik bilgiler iyi, güzel, hoş. Ama bisikleti profesyonel bir meslek olarak görmüyorsan, hayatını yarışlardan kazanmıyorsan, bu paraları bu ürünlere vermek bence anlamsız. Anlamsızdan öte, verilen paraya yazık. Çok fazla kendini kaptırmamak gerek. Çünkü sonu yok bu işlerin. "Onu da al, bunu da al" diye diye, 20-30 bin dolar bile harcanabilir bisiklet ve aksesuarları için...

@Takaya

20-30 bin dolar abartı oldu sanırsam..Ancak sölediklerinde haklı sayılırsın..Ancak yapılan ürünler bir çok masraflı işlemlerden geçtiği için yüksek maliyette oluyor..Üreticide yüksek fiyata satmak zorunda kalıyor..Windstopper lı ürünlere bende sahip değilim..Ancak ilgilendiğim ve takip ettiğim bi konu olduğu için ufak tefek şeyleri sizede aktarmak istedim...Yani her bisikletçide bunlara sahip olucak gibi bi durum söz konusu değil..Benim gibi..:rolleyes:

@Can SonbayÖlçüm doğru ama uygulama eksik. Bu ayarın üstüne bir kat daha alınmalı ve ısınında o ekstrakat çıkartılmalı. Çünkü olur da ilerde -lastik patlağı gibi- bir sorundan dolayı durmanız gerkirse üşürsünüz.

Ayrıca yukardaki öneriler ortalama kış şartları ve kuru havalar için öneri. Ağır kış şartları için daha kalın malzemeler gerekir.

• Beğen
Ekleme için teşekkürler Gürol Abi..

eğer amatörsek şahsen ben öyleyim kışın o malzemeleri almaya pek gerek yok zaten geriye 3 mevsim kalıyor o 3 mevsimde bisikletten zevk alabilirim :)

@zodijackylGenelde tüm dünyada uygulanan biçim bu zaten. Ama şunu atlamamak lazım, bir çok yörede ilk bahar yada son bahardaki şartlar, Adana gibi yerlerin kışından soğuk olur. Yani hava olayı biraz karmaşık. Mesela yukardaki öneriler benim Ürgüp'te mart-nisan yada ekim aylarında yada nispeten ılık kış günlerinde kullandığım malzemelerdir.

http://goesc.letyourchildrenplay.com/images/2007/12/DSCN4473.JPG

@Can Sonbay

Yüksek fiyatlar maliyetlerin yüksekliğinden kaynaklanmıyor. Üreticileri melek ya da sevgi kelebeği sanıyorsun galiba sen. Yüksek fiyatlar, markaların yüksek kâr marjlarından kaynaklanıyor. Kâra doyamıyorlar. Bisiklet vb. hobi sektörlerinin tümünde fahiş kâr marjları söz konusu. Hepsi Çin'de Kamboçya'da Vietnam'da Endonezya'da üçüncü sınıf fabrikalarda, sosyal hakları olmayan ve aylık 10-20 dolara çalışan işçilere çok çok düşük maliyetlerle ürettirilen ürünler, dünyanın parasına satılıyor...

Bence bu aksesuar işlerini çok abartmamak, hobi sahibi insanları soymaya çalışan markalara prim vermemek gerek. Her zaman bilinçli tüketici olmuş, bu konuda mücadele vermiş bir aktivist olarak benim görüşüm bu.

Takaya kesinlikle haklı, beraber turlara çıktığımızda da konuşuyoruz bunları.Doğrusu kısık bütçeme rağmen bilinçli tüketici olduğum söylenemez."Alayım, bir kere alayım, iyisi olsun uzun süre kullanayım" mantığı ile giriyordum genelde alışveriş işlerine.Doğruluk payı var ama bir yere kadar.Fiyat/performans'ın yanında fiyat/maliyet hesabı yapmak ta gerekiyor.Bunu düşünüp uygulayanlar arttıkça bu fiyatlar düşecektir.

14 yaşında bir delikanlı olarak tabiri caizse "Eli yüzü düzgün" bir yazı ve bilgiler ile güzel örnek olmuşsun.

Ben fiyat yüksekliğinin maliyetten kaynaklandığını sanıyordum..Çünkü rüzgar bile geçirmeyen bir kumaşın üretiminin zor olduğunu düşünüyordum..Benim gibi veya başka bi şekilde yanlış bilenler sayenizde doğruyu öğrendi..
Ben doğru (veya öyle sandığım) bildiklerimi doğru bir şekilde aktarmaya çalıştım..Umarım yardımcı olabilmişimdir..
Can Sonbay

Sevgili Can, şu kanuya bi açıklık getirsen diyorum :D

"Bunların dışında ilaç olaraktan Bir ağrı kesici(Aspirin,Panadol vs.),kas gevşetici(Ben-Gay(Bir Önemli dip not daha:Fazla kullanmayınız..Kullananlar ne dediğimi anlayacaktır),tendürdiyor,baticon,oksijenli su ve sargı bezi bulundurmalıyız."

Dipnottaki uyarının sebebi ne?

Bilelimde yapmayalım...

benim kendi evimde sadece bu spor icin ayrı bir gardorabım var ve icinde ne arasan var kışlık yazlık mevsimlik formalar taytlar spd ler kasklar eldivenler tam bir butik gibi
bu bana yaptığım spordanm zevk almamı sağlıyor
ve yedek lastiklerim 4 cift hazırda ayrı kullanım alanları icin lastiklerim var
ve rotrlar zincirler bisklet adına ne varsa var odamda evimde en cok zaman gecirdiğim yerin başında geliyor atölyem ve magazin dergileri kataloglar yığınla bir sürü aksesuar ben hayattan böyle zevk alıyorum

bilgileri bizimle paylaştığın için teşekür ederim .bu sayede bizde eksiklerimizi tamamlıyoruz . .

• Beğen
Geri