Scudo Sports

Bisiklet Gezgini Kapanıyor

Serkan.Sezer

Komedon
Tepki
214
Başlangıç
1982—83
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Türkiye'de, özellikle bisiklet turculuğu üzerine uzmanlaşmış tek dükkan olan Bisiklet Gezgini maalesef kapanıyor. Aslında bir kapanış değil taşınma, Atina'ya taşınıyorlar ama kendi açımızdan konuya baktığımızda kapanıyor. Aşağıda 5 yılın özeti var. Kendi adıma, bu duruma üzüldüm. Neyse ki o 70 kilo çayın içerisinde benim içtiklerim de var. Yolunuz açık olsun.

SİL.png

Scudo
Gerçekten onlar adına çok güzel, bizim içinse kötü haber bu. Bir dükkandan çok daha öte, bisiklet kültürünü yaşayan - yaşatan kalbi atan bir yerdi. Oradan geçerken işim olmasa bile uğrardım. İnsanı kendine çeken yerlerdendi. Üzüldüm yaw...

Fiyatları açısından beni aşan bir yer olsa da Türkiye'de turculuğun en önemli merkeziydi. Bisiklet camiası adına üzücü bir durum..

Dilerim Atina'da daha mutlu, daha özgür bir yaşama kavuşurlar.

Türkiye'de tur bisikletçiliği adına yeri doldurulmaz işler yaptılar. İlgili, bilgili, güler yüzlü bir ekiptiler ve insana keşke tüm bisiklet esnafları böyle olsa dedirtiyorlardı Ürünler evet pahalıydı ama gerçekten parasının hakkını veren sizi yarı yolda asla bırakmayan ürünleri vardı. Garanti noktasında inanılmaz ilgili ve yardımcı oluyorlardı. Gidon çantamın resmini göndermemle birlikte yenisini gönderdiler ve benim çantam onlara ulaşmadan yeni çanta bana ulaşmıştı.
Bu güzel insanların Atina'da yollarının açık olması dileklerimle.

Son bir sene içerisinde sevdiğim pek çok arkadaşım bazı ülkelere taşındı. Şimdi de bisiklet gezgini :kötü:

Kapanmalarına hiç şaşırmadım. Türkiye'ye yurtdışından gelen turcuların sayısında azalma olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Türkiye'de onlardan alışveriş yapan turcuların sayısının çok fazla olmadığını düşünüyorum.

Ve en önemlisi de bu iki kişinin tüccar olmadığını düşünüyorum. Dükkanlarına ne zaman gitsem dükkanın arkasındadırlar ve sanki utanmışlar, müşteriden saklanmaya çalışıyorlarmış gibi bir hava edindim. Soru sorarsın zoraki cevap verirler. "Hoşgeldiniz, iyi günler" gibi karşılama ifadeleri hiçbir zaman duymadım.

Bir keresinde kışlık su geçirmez streç pantalonlardan arıyordum. Dükkana gittim, bana kadın pantalonu satmaya çalıştı. Tam almaya karar vermiştim ki pantalonda bir farklılık hissettim, etiketlerini dikkatle okudum kadın pantalonu olduğunu anladım. Eeee bu kadın pantalonuymuş dedim. Hiç sesini çıkartmadı. Bir daha da dükkana uğramadım. Sattıkları ürünler ne kadar kaliteli olursa olsun müşteriyi iyi karşılamak, tatminkar cevaplar vermek, konuşkan olmak lazım. Satıcılık herkesin yapabileceği bir şey değil. Donuk insanlardı. Atina'da da başarılı olacaklarını sanmam. Onların yapacağı en iyi iş ofis işidir. Bir ofiste müşteri ile karşılaşmayacakları işler seçmeliler.

Dükkanlarına ne zaman gitsem mutlaka bir yerli turcu yada yabancı bir turcu mutlaka oluyordu. Yollarda arkasında "BİSİKLET GEZGİNİ İSTANBUL" yazan mavi etiketli bisikletlerin sayısı da artmaya başlamıştı. Belki algıda seçicilik durumu, ben daha fazla dikkat etmeye başlamış olabilirim.

Kesinlikle "TÜCCAR" değiller. Çok iyi esnaflardır. Ne zaman dükkanlarına gitsem, çayımız taze buyur derler, ondan sonra bir şey lazımmı diye sorarlardı. En son yaptıkları indirimde VSF-TX400 almak için gitmiştim. VSF-T300 üm var. Alex'in bana sorduğu şu soru muhteşemdi. "Neden değiştiriyorsun? Değiştirmek istediğinden emin misin?". İşte bu esnaflıktır vede unuttuğumuz gerçek Türk Esnaflığıdır. (Bu arada Alex Yunan bir kardeşimizdir). TÜCCAR olsa, "tabiiiii canım ağbiiiim, çok iyi karar" falan derdi.

Bir keresinde de yağmurluk almak için gitmiştim, yine Alex yağmurluğu bisiklet üzerinde denememi önerdi ve tam kendime uygun olanı almamı sağlamıştı.

Evet bu memlekette iş yapmak gerçekten zor. Hem maddi hem manevi olarak insan değeri bilinmiyor. 301 madenciyi kaybettiğimiz gün, bunlar normal şeyler diyen bir anlayışımız var, kim takar Bisikleti.

Seçil ve Alex, umarım bundan sonraki yolunuzda daha mutlu ve huzurlu olursunuz.

Sizleri çok sevdik ve ama değerinizi bilemedik.

@clubber yanlış bilmiyor isem burası tartışma platformu değil, paylaşma platformu. İnsanlar kişiler ile değil konularla ilgeniyor olması gerek. Konu bisiklet gezgini, fakat siz @3Fgezgin ile uğraşıyorsunuz. 832mesajınızın tamamı böyle ise yazık. Neyse, sizi gereğinden fazla dikkate almaya gerek yok diye düşünüyorum. Nokta.

@3fgezgin

Ben tartışmıyorum. Tartışan sensin. Tespit yazıyorum. Bana kadın pantalonu satmaya çalışan bir dükkanın esnaflığından bahsetmen komik oluyor.

Bisiklet gezginine ilk gittiğimde sele alacaktım. Alex yeni satılmış ve hemen brooks takılmış bir vfx'in selesini ücretsiz verdi. Mecbur muydu? Değildi. Başka bir seleyi, hatta o seleyi satabilirdi istese.
Bir sonraki gidişimde alacağım ürün yoktu, o kadar yol geldim diye çay börek yedirdiler ısrarla. Birde üstüne Alex bisikletimi denedi, vites ayarları hoşuna gitmeyince ince ayar yaptı, bisikletin sağını solunu kontrol etti yarım saat. Mecbur değildi. Hatta bu işlemler için para talep edenler var biliyoruz.
Her gidişimde sohbetle, güleryüzle karşılaştım. Dönüş yolunda yokuş var diye cebinize kuru üzüm ve ceviz koyacak kaç esnaf tanıdınız ?
Güzel insanların güzel dükkanıydı. Umarım yolumuz oralara düşer, yeni yerlerinde içeriz yine çayımızı.

@BerkEvren

O seleyi makul bir fiyata satmış olsa belki bugün dükkanlarını kapatmak zorunda kalmazlardı. Dükkan açmak yetmiyor dükkanı sürdürebilir şekilde ayakta tutmak gerekiyor.

@clubber
Bence işleri gayet iyi ki dükkanı Atina'ya taşıyorlar. Baştada belirttim, onlar için iyi, bizim için kötü bir haber bu.
O seleden 20-30 lira kazanmadılar ama arkalarından iyi konuşan birini kazandılar. Bunu anlayınca ayakta kalıyor dükkanlar, işler, işletmeler.

@clubber Dünyada mükemmel bir satıcı yoktur herkesin bir hatası vardır sizin dükkana gittiğiniz gün satıcı hata yapmıştır başkası gittiği gün yapmamıştır bence bu durumda genel olarak müşterilerin edindikleri izlenim önemlidir buraya yazan arkadaşların genel izlenimi olumlu görünüyor.Belki siz başka sefer gitseniz size de olumla gelicek davranışlar sergiliyecekti bu kadar olumsuz tavır takınmaya gerek yok herkes ikinci bir şansı hak eder.

Yahu hep laf kalabalığı, hayırlısı olsun fakat ''Kapatıyoruz!'' indirimi var mı, yok mu?

Not: Sosyal medyada çay üzerinden güzellemelerden gına geldiği şu günlerde çay demeyin ne olur, genç çaykolikler rahatsız..

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Geri