Bisan Mountain Cat yeniden toplama ve bana verdiği önemli dersler

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikle aranıza yeni katıldım fakat foruma üye olmakta çok çok geciktiğim için herkesten özür dilerim. çünkü okuduklarımdan birşeyler öğrenip geçmekle hakkınızı yediği düşündüm asıl olan bilgi işine yarıyorsa en azından bir beğen butonu ile destek olabilmek bir teşekkür edebilmek ama yapmadım. Hakkınızı helal edin. şimdi ise okuduğum konuları bulup en azından beğeni yapmaya başladım.

Bu ilk konum ve biraz uzun bir yazı içerecek. Sebebi ise bisikleti yeniden onarmaya çalışırken yaşadığım sorunlar ve bana verdiği dersleride içermesidir.

Bu yazının amaçlarından biride benim gibi hiç birşey bilmeden başlayacak arkadaşların araştırmadan insanların fikirlerini almadan nelerle karşılaşabileceği göstermek ve benim yaptığım hatalara düşmelerini bir nebze engellemektir.

Ama inanın tüm zorluklarına rahmen muhteşem bir duygu ve zevk aldım. kendiği emeğinizi katarak yaptığınız başardığınız duygusu fevkalade.

Şunuda belirtmek isterim ilk defa bisiklet parçalarını söktüm daha önce tel bile değiştirmişliğim yoktur. Yapım aşamasının resimlerini çekmedim ve buna da sonradan çok pişman oldum güzel bir anı olarak kalabilirdi.

Bisiklete tekrar binmek için heveslendim ve bu heves birden gerçekleşti ve iyikide oldu.
Ortalama 20 senelik Bisan Mountain Cat bisikletimi tekrar kullanmak için hazırlamam gerekiyordu. Rahmetli babam bana sürpriz yaparak gazeteden kuponla almıştı, elime geçtiğindeki mutluluğu halen hatırlıyorum ve yüzümde bir tebessüm oluyor. Bisikletten çok uzaklaştım ve yaklaşık bir 8 sene kadar hiç binmedim ve haliyle bakımda yapılmadı. Heryeri pas tutmuştu ne olacak ki gaz yağı, pas sökücü, gres yağı internette videolarda var yaparım ben bunu kolay dedim. Öncelikle dağıtmam gerekiyordu. sirkeciden zincir sökme, ruble sökme, aynakol sökme araçlarını, bilya ve furç yataklarını satın aldım.Tüm parçaları dağıtıp temizledim.

Tüm göbekler ve furç bilyaları dağılmıştı, furç yataklarıda çatlamıştı, fren kolları dipten kırılmış, kadro ve jantlar çok paslıydı.

Kadroyu zımparaladıktan sonra sprey boya ile boyadım. Boyada tek sıkıntı son kat olan sprey vernikte yaşadım sanırım beceriksizliğim yada sprey vernikte olan bir bozukluktan hafif portakallaşma oluştu yüzeyde. Vernik atmadan önce boya parlıyordu. ilk hüsranım burda başladı.

Bisikletin tüm işlemlerini tek başıma yapıyordum. videoları izleyip, yazıları okuyup gerekli parçaları temin edip tek tek değişimleri gerçekleştiriyordum. kimseye soru sormuyordum yada yardım istemiyordum. malzeme gerektikçe gidip sirkeciden tedarik ediyordum.

1. ders internetten zincir boyuna baktığımda iki bakla olayı bende olmuyordu zincirin uçları birbirine kavuşmuyordu bile. zinciri değiştirdim 4 ve 5 viteslerde pedal çeviriken yüklenince boşa atıyordu araştırdım ki uzun zaman zincir değiştirmezsen aynakol ve ruble aşınırmış ve sonuç ruble, aynakol almam gerekiyordu. Forumu dikkatli okumazsan az araştırırsan kimseye danışmazsan yürü gene sirkeciye.

2. ders aynakolda çıktı. en ucuz olan aynakolu alıp takmak istedim. vidayı sıkarken zorlandım neden oturmuyor bu dedim oda ne aynakol kadroya yaslanmış. orjinal aynakolda dişli 2sayısı düşükmüş yeni aldığım üründe ise daha yüksek. Orta yatak milimi değiştirmem gerektiğini öğrendim. gidip daha uzun orta mil aldım. zaten bilgin yok niye tam okumadan alıyorsun herşeyi yada anlatıp fikir almıyorsun yürü sirkeciye.

3. ders gene en ucuz olan rubleyi aldım taktım bu seferde 8 çizme sorunu ve zor dönüyor! araştırdım sorun arka mil olabilir diye gittim arka milde alıp değiştirdim.

4. ders fren ya ne olacak hepsi aynı düşüncesi elimde patladı. 15 liraya komple kolları kabloları vs. içinde olan fren seti aldım sonuç ince plastik daha ayar vidalarını bile çevirirken çatlıyordu. gidip yeni fren bacakları aldım. (forumda bir arkadaş ikinci el satıyordu onu almak istedim ama elimdeki ürünü iade edemiyince alamadım)

bisiklet toparlandı sadece akort kalmıştı jantlar 8 çiziyordu. Bu sorunuda çözmek için forumdaki tavsiye bölümlerini okuyunca Fatih'te Dadaş Bisiklet Murat arkadaşımıza götürdüm. öğrendimki bu jantlar demirmiş ve ayar tutmaz istediğin akort ayarını yapamayız mutlaka değiştirmen lazım dedi. En büyük hüsranım yer ile teması sağlayan yegane parça tamir olmuyor. ve daha fazla parada harcamaktan çekindim. genede murat sağ olsun çok teşekkür ederim komple bir ince ayarları yeniden elden geçirdi birazda olsa akort yaptı.

İletişimin önemi!!! Sadece yazılan yada videolar ile olmuyor insanlarla sohbet edip tecrübelerinden feyz almak fikirlerini almak. kişilerle tanışıp kaynaşmak gerekiyor. mükemmellik ayrıntılarda gizlidir. belki iletişime başta geçseydim bunları yaşamayacaktım yada sonradan okuduğum kadarı ile toplama bisiklet yapabilecektim.

Birde bisiklet diyip geçilmemesi gerektiğini hayatımızın önemli olduğunu anladım. aksamları değiştirirken sırf ucuz diye bilinmez şeyler almak yerine ikinci el sağlam makul ürünler daha akılcı oluyor. Bunu çok geç oldu ama kavradım.
şuan için bu hali ile 2 günde 40 km kadar yol yaptım. Güzergahım topkapıdan yedikule ordan sahilden yenikapı ve aynı yoldan geri dönüş şeklinde.

Değişmesi gerekenler var ama en başta acil olarak jant takımı ve yol lastikleri geliyor birde güvenlik için kask işimiz kaldı.

Değiştirdiğim parçalar;
Sele Sportourer FLX MAN GEL FLOW Beyaz Sele
Fren Tektro 837 bacakları ve pabuçları
Assize AS 888 sayaç
Ruble Vidalı Shunfeng 6'lı 14-28T
Arka Aktarıcı SYPO 7'li
Neco furç takımı
XERAMA SP-601 bilyalı plastik pedal
Aynakol 28-38-48T çin malı markasız
Fren kolu S.Shine plastik kol
Zincir
Tüm yatak göbek ve milleri
Kablo ve teller
Elcik


Bisiklet üzerinde değiştirmediğim parçalar;
Shimano Ty22 18 vites kollar
Shimano AX55 ön aktarıcı
Gidon ve maşa
Jant ve lastikler

20160721_154847.jpg 20160721_154932.jpg 20160721_154941.jpg 20160721_155018.jpg 20160721_155031.jpg 20160721_155042.jpg 20160721_155054.jpg 20160721_155103.jpg 20160721_155127.jpg
 
Scudo

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
7.786
Tepki
19.416
Yaş
51
Şehir
Giresun
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
Güzel calisma olmus hayirli olsun. Yalniz arka frenin sol bacagi yanlis ayarlanmis, paralel durmuyorlar. Sag bacak gibi dik durmasi gerekiyor.
 

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
Merhaba Murat bey,
Öncelikle teşekkür ederim. Şimdi kontrol ettim hatayı buldum diğer taraftaki pabuçu takarken kalın koniyi öne getirmişim. Hemen düzelticem.
Sizinde çalışmalarınızı takip ediyorum değerlendirmeleriniz ve yorumlarınız benim için çok önemli. Yardımlarınızın için teşekkür ederim.

Bugün yedikule sahilde maşa gidon borusunun dibinden kırıldı. Biraz şanslıymışım trafikte olduğum zaman kırılmadı. Bir toplamanın daha sonu
 

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
Yarın gidip maşa bakıcam, biraz şanslıymışım ki maşa kırılmadan 10 dakika önce yolda 30-40 km arası hızla gidiyordum o anda kırılmaması çok büyük şans oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato

SOZUAK

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Nisan 2016
Mesaj
564
Tepki
778
Yaş
49
Şehir
Ankara
İsim
Barış SÖZÜAK
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Portakallasma olan yeri 1200 no su zimparasi ile islak zimparalayin. Yuzey duzelince araba cilasi ile cilalayin. Boya duzgun ise vernikte duzelir. Parcalarda ucuza kacmayin. En kotu Shimano, suntour alin. Oldukca uygun fiyatli ve uzun omurlu olur. Cin markalarinin en iyisinden de iyi cikar.
 

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
Barış bey teşekkür ederim maşa olayını halledince dediklerinizi uygulayacağım. Çin malı konusunda sonuna kadar haklısınız kullandıkça pişmanlığım arttı sürekli aldığım parçalarda sorun çıkarıyor
 

SOZUAK

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Nisan 2016
Mesaj
564
Tepki
778
Yaş
49
Şehir
Ankara
İsim
Barış SÖZÜAK
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Aslinda Cin mali kotu degil iyi olanlarda var ama piyasa ucuz talep edince birileri de ucuz ve kalitrsiz olanlarini ithal ediyor. Sonucta da kisa omurleri nedeni ile ulkemizin hurda demir ihtiyacini karsiliyor.
 
Kayıt
30 Ağustos 2015
Mesaj
12
Tepki
2
Yaş
34
Şehir
antalya
Bisiklet
b'Twin
merhabalar hocam bi arkadaşımın kullanmadığı mountain cat ini bende alıp başlamak istiyorum bisikletin çürüğü çarığı yok başlangıç olarak lastik, akort, vites, fren ayarlarını kontrol ettirip bide güzel boya yapayım diyorum sizin bi öneriniz varmıdır resmide atıyorum
 

Dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: ebaklaci

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
Merhabalar,
Üstat arkadaşlar daha iyi yorum yaparlar ama bu resime göre boya yerine rütuş yapıp, göbek vs. bakımlarını gerçekleştirip keyifle pedallarsınız. Benim gibi donanımları yenilemeye çalışırsanız harcadığınız paraya ikinci el çok daha iyi bir bisiklet sahibi olabilirsiniz. Ama para mühim değilse uğraşması inanılmaz zevkli, size bisiklet bakımı ve sorun giderme konusunda çok eğitici bir araç oluyor. Tavsiyem fazla değişime girmeyin orjinal halde bakımları yapıp keyfinize bakın. Eğer sormak istediğiniz bir şey olursa elimden geldiğince tavsiyede bulunurum. Değiştirdiğim parçalar ve maliyetlerinide yazabilirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: maydingurkan

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
@BF Okuru
Yorumunuz için çok teşekkürler son halinin resminide yakında eklerim. Dış lastikleri yol lastiği ile değiştirmesi kaldı sadece.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@ebaklaci rica ederim fakat yanılmıyorsam eğer Bisan'ın en iyi modellerindendi bu Mountain Cat değil mi? Harika bir iş çıkartmışsınız :)
 

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
O konuda bir bilgim yok zamanında rahmetli babam gazeteden kuponla almıştı bana birazda manevi değeri olduğundan yürütmeye çalışıyorum.:)
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato

nuruasakir

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Eylül 2015
Mesaj
703
Tepki
320
Yaş
33
Şehir
istanbul
İsim
recep
Bisiklet
Salcano
görünümleri aynı olan bisan ve peugeot bisikletleri.bisana göre peugeot çok daha kalitelidir.sürüşleri zevklidir akıcı bisikletlerdir hatta yol lastiği takılırsa cok hızlı giderler :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ebaklaci

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
Haklısınız hız konusu tatmin ediyor 800m ortalama %2 eğimli yolda orjinal göbek ve lastikleri ile as888 sayaça göre 50.4km hıza çıktı bu bisiklete göre gayet yeterli
 

deadlistcach

Daimi Üye
Kayıt
31 Ocak 2015
Mesaj
364
Tepki
443
Şehir
Istanbul
Bisiklet
Felt
Ilk bisikletim mountain cat❤

Marka model onemli degil onemli olan ugrasmak basarmak, tebrik ederim kolay gelsin daha iyilerine de binersiniz ins :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ebaklaci

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
@deadlistcach
Çok teşekkür ederim ufak ufak parça toplamaya başlıycam kısmetse önce şehir bisikleti toplarım
 

mariokaldato

En yeniden bir önce kayit olan adam
Kayıt
1 Ağustos 2015
Mesaj
10.978
Tepki
34.471
Şehir
Bursa
İsim
Raşit Cumhur Çakın
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Tecrubeye guvenmek ve danismak onemlidir dostum. Ben kendi capimda restore ettigm kadroda bazi kritik konularda tavsiyeleri diinlemeyip bosuna zaman kaybettim. Hayatta her seyde oldugu gbi bu istede tecrubeye guvenmek lazimdir. Iyi kotu kadrodaki isler bitti nasipse insallah haftaya toplucam bebegimi :)2016-08-12_23-04-51_HDR.jpg

2016-08-13_01-12-54_HDR.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: ebaklaci

ebaklaci

Üye
Kayıt
29 Haziran 2016
Mesaj
83
Tepki
142
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Ertuğrul
Bisiklet
Bisan
haklısın abi bunu yazmamdaki amaçta tamda buydu. İlk defa toplayacak arkadaşlar en azından benim hatalarımı görerek kendileri çok daha iyi bir iş çıkarsınlar istedim. Senin makinede çok güzel gidiyor iki teker üstünde duracağı zamanı bekliyoruz abi. Saygılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato