Herkes yasadigi yerden ornek vermis, ben de yasadigim yerden ornek vermeye calisayim sonra da selam mevzusunda bir seyler soyleyecegim, benim neyim eksik??
Bizim buralarda bisiklet kullanimi cok yaygin oldugu icin, bisikletci kavrami da kendi arasinda bir kac gruba ayrilor. Biraz burada tarf etmeye calistim.
Bisikletçi türleri
Konu bisikletcilerin birbirlerine ve yayalara karsi davranislari, o detaya gelirsek butun bisikletcilerin burada nefret ettigi tek grup var o da scooter kullananlar. Max hizi 40 km ile limitlendirilmis, mavi plaka sahibi scooterlar bisiklet yolunu kullanabiliyor ( sehir ici icin kisitlama geldi sonunda ) insanlar bu arkadaslardan tiksinmis durumda. Kullananlar genellikle apaci gocmen ya da 25 yas alti kokos kizlar, bunlarin kimseye saygisi olmadigi icin 7den 70'e herkesi kendilerinden nefret ettirmeyi basarmis durumdalar.
Bu arkadaslardan sonra en tehlikeli 2. grup elektirkli bisikletler ile teslimat yapan arkadaslar, bunlar da Istanbul'daki kuryeler gibi. Biraz daha medeniler, kaldirimdan yayalarin arasindan kullanmaya cesaret edemeseler de yasak olmasina ragmen surekli telefonla oynamalari saga sola donerken sinyal vermemeleri gibi sebeplerle bunlar da tepki goruyor.
Ardindan sehir icinde bisiklet kullananlarin bas belasi turistler. Ne kadar iyi bisiklete binerseniz binin, sehrin bisiklet kulturune 2 saatte uyum saglamak mumkun degil malesef. Bu arkadaslar da bisiklet romantizmi yapacaklar diye tum duzeni alt ust ediyorlar. Yolun ortasinda durup selfie ceken 10 kisilik bisiklet konvoylariyla butun yolu bloke eden yoldaki isaretlerin anlamini bilmeden gecis ustunlugunu dinlemeyip ortaligi karsitiran bu arkadaslar icin yerlilerin buyuk tepkisi var.
Olur da Amsterdam'a gelirseniz mumkunse bilindik yerlerden bisiklet kiralamayin, bisikletleri ayni tip oldugu icin turist oldugunuz kabak gibi belli olur, en ufak hatanizda tepki gorursunuz. Mahalle bisikletcilerinden kiralayin daha ucuz olur. Olmadi bana haber verin, ben veririm size odunc bisiklet
Bisikletcilerin bu 3 grup disinda birbirlerine olan davranislarlari gayet medenice, is giris/cikis saatleri haric. O saatler guclu olanin yol hakkini kazadigi, kan/ter/gozyasi dokulen saatler. Hele bir de yagmur yagiyorsa mad max ortami yasanabilyor.
Yol bisikletcileri ozelinde ise benim tecrube ettigim kadariyla Turkiye'den en buyuk farki insanlarin toplu sekilde hareket edebilmesi.
Cok kullanilan rotalarda yolda sizinle ayni tempodaki insanlarla hemen peloton olusturabiliyorsunuz. Insanlar bu konuda tecrubeli olduklari icin hemen hemen herkes rotasyon nasil yapilir, yol durumu icin isaret nasil verilir biliyor. Tek basima suruse cikip 10 kisilik grup halinde devam ettigim pek cok ornek var. Insanlarin rotasina uymuyorsa, gruba tesekkur edip ayriliyorlar kendi yollarina gidiyorlar.
Ben bunu Turkiye'de hemen hemen hic yasamadim. Birisinin arkasina takilip iki nefes alayip desem insanlar tedirgin oluyordu. Yarismaya ya da tempoyu dusurup gecmemi bekliyorlardi. Ya da var olan gruplarin arkasina takilsam "git burdan arkadasim" diye kibarca kovuldugum dahi oldu. Bu yol bisikletciligi acisindan benim gordugum en buyuk fark.
Selam konusuna gelirsek, insanlarin birbirlerine selam vermesi gayet olagan. Bisiklet ustunde olsun ya da olmasin. Ben surus sirasinda pek cok insana selam verip aliyorum fakat arada benim selam vermeyi kacirdiklarim ya da selamimi almayan pek cok surucu oluyor.
Bisiklet ustunde 40 km tempo tutturmaya calisan, buna konsantre olmus fiziksel olarak efor sarfeden insanlarin dikkatlarini baska seylere de verebilmeleri zor bence. Selam almadi diye birisine soylenmek, arkasindan bagirmak burada en kibar tabirle garip olarak karsilanir. Bundan sikayet edenler ise bazi hassas arkadaslar tarafindan fasitlik ile dahi suclanabiliyor ( efsane duyarlar, evet ) . Sonucta kimse sizin selaminizi almak zorunda degil, bu bir tercih. Insanlari rizasi olmayan bir seye zorlamak anlamsiz.
Insanlar yolda kalan bisikletcilere yardim ederken de bu tarz ayrimlar siniflandirmalar yapmiyor. Eger yol kenarinda durup elinizi kaldirirsaniz durmayan bisikletci hemen hemen yok ( yine forumda yardim istenmedigi halde durmayanlara soylenmislerdi epey ). Duran insanlar da "bu adam benim selamimi aldi" diye kosul da aramiyor, yardim etme sebepleri selamlarinin alinmasi degil birisinin yardima ihtiyac duymasi sadece.
Yol bisikletciliginin en guzel yanlarindan birisi hem bireysel hem de grup halinde farkli hazlar verebilmesi bana gore. Bireysel olarak izolasyon istemek gayet dogal, grup halinde surus yapmak icinse (link) sahane bir alternatif. Bir suru farkli bisiklet grubu var. Gruplar da surus tempolari, grup kurallari, rotalari vs. hepsi gayet net yaziyor, disinize gore olan birisini bulup suruslere katilabiliyorsunuz. Turkiye'de ise gruplar biraz daha kapali, kaynasmak biraz daha emek ve zaman istiyor.