@wardrobe
Beta balığına bayılırım. (yemeye değil, seyretmeye be beslemeye

)
Canlı yeme ve özellikle su kurduna bayılırlar. Solucan şeklindeki kurdun bir ucu ağızlarındayken diğer ucu solungaçlarının arasından dışarı fışkırır ama bu balık yine de kendi boyundan uzun ince kıl şeklindeki kurdu yavaş yavaş yutmayı becerir.
Siyam da dövüş balığı olarak kullanılırlar bunlar.
Yuvayı erkekleri yapar. Yumurtaları ağızlarında oluşturdukları hava kabarcığı içine yerleştirip su yüzeyine köpükten bir yuva yaparlar.
Üstelik yeni yetme yavruları annelerinin şerrinden(yemesinden) de erkek betalar korur. Yavrular büyüyene dek yaklaşık 10-15 gün aç kalırlar.
Ben lise çağlarımda bu balıklardan yavru almayı başarmıştım.
Labirent tabir edilen solunum sistemine sahip olan bu balıklar bir çaybardağı suyun içinde aylarca canlı kalabilirler.
Aynada kendi yansımalarını bile görseler kavga etmek için yelelerini(yüzgeçlerini) kabartırlar.
Suratları çok asık bir şekildedir. Kızdıklarınde öyle bakarlar ki gözlerinden öfkelerini dahi okuyabilirsiniz..
Kavga eden betaları ayırmazsanız birisi ölene dek kavgaya devam ederler.
Kırmızı, mavi, lacivert, bordo renkli olanları vardır.
Erkekleri, dişilerinden daha güzeldir. (bu benim fikrim değil, mesela resimdeki beta da bir erkek)
Fotoyu gönderen arkadaşa teşekkürler, bana eski günlerimi hatırlattı..
Ben ayrıca astronot, çiklit ve japonları da çok severim.
japonlara yedirmek için karaciğer ve ıspanak haşlardım. çok oburdur japonlar. sumo güreşçileri gibi
neyse lafı çok uzattım. hoşçakalın.