Hayvanları çok seviyorum, köpek korkum yok, köpekleri okşayarak mayıştırmayı, oynamayı, boğuşmayı çok severim. Hatta çocukken sevmeye çalışırken ısırıldım. Demem o ki köpeklerle derdim yok.
Bisiklet turlarında en azılı köpek sürülerinin bile içine dalar dağıtırım. Şehir içinde, bulunduğum bölgede çok olmalarına rağmen pek saldırgan olmasalar arada saldırganlaşan köpekleri yoruncaya kadar kovalarım ki gözlemlediğim bunu yapınca artık saldırma cesaretleri kırılıyor. Özel bir eğitim almadıkları sürece hayvanlar savaşmayı seçmez, kaçarlar.
Hatta daha pazar günü Kalabak köyünde havlayarak, hırlayarak etrafımızı saran Akbaş sürüsünü dağıtırken, genç bir Akbaş kuyruk salla salya gelip sırnaştı, böylede şapşikler.
Ben ittapar demeyeceğim ama durumu bu yönde abartan köpek severler, benim gördüğüm dağ başına terkedilmiş bir birini yiyen köpekleri görseler ne düşünürler acaba.
Bireylerin aldıkları kararların sorumluluklarını üstlenmesi gerekli. Ben sokak köpeklerinin uyutulması gerektiğini düşünüyorum. Bunun bende ağır bir vicdani sorumluluğu olacak. Peki tersini düşünenler, bunun sorumluluğunu alıyor mu? alabilecek mi? Köpeklerin uyutulmamasını isteyen biri toplam sokak köpeği sayısının kendisi gibi düşünen kişi sayısına oranınca köpeği (atıyorum kişi başına 100 köpeği), köpeklerin hayatlarının sonuna kadar barındırıp, besleyip, ilgilenebilecek mi? Bu hayvanların uyutulmamasını istiyorlarsa bu sorumluluğu almaları gerekiyor.
Belki oranla çok düşük ama bu hayvanlar birilerinin yaralanmasına, sakat kalmasına veya ölmesine yol açıyor. Birilerinin almadığı sorumluluk yüzünden bırak ölmeyi engelli olarak yaşamlarını sürdürmek zorunda olan insanlar var.
Kendi yaşadığım şehirden örnek vereyim. Kırsala, doğaya çıkmayan insanlar Eskişehir'de sokak köpekleri ne rahat yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında sıcak sıcak kafelerde mekanlarda yatıyorlar diye bilirler. Ama kırsala bırakılan onlarca köpek açlık sefalet içinde. Yolun hemen kenarında derisinin kemiklerine yapıştığı bir köpeğin başka bir köpeği yediğini ilk gördüğümde dehşete düşmüştüm. Bu durumdaki köpekleri uyutmak mı, yoksa uyutmamak mı?
Bir defaya mahsus, en sıkı eleme sistemiyle (en az sayıda) sokak köpekleri uyutulmalı. Mevcut köpek sahipleri ve gelecekte köpek edinecekler ise her ne şartta olursa olsun sahiplendikleri hayvanın ihtiyaçlarını hayvanın yaşam süresince karşılayacaklarını devlet denetimi altında taaddüt etmeli. Sahibi hayvanı sokağa mı attı, devlet barınağa alıp hayvanın hayatı boyunca ihtiyacını sokağa atan sahibinden tahsil etmeli.