Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

Bir çok ülkede sokak köpeği olmadığı gibi sahipsiz kedide yok (Sokakta özgürce gezen kediye bir kaç defa rastladım ama tasması vardı) Bazı şehirlerde fare sorunu yaşanmasına rağmen durum böyle. Az çok sebebini bilsem de gerçekten bilen biri açıklayabilir mi?

Scudo
Kız köpek ısırması/saldırması yüzünden ölmedi. Bilgisiz birinin yaptığı gereksiz kaza yüzünden öldü. Yola aniden fırlayan köpek değil, kedi, taş, kütük, odun, vs de olabilirdi. Aracın hızı belli bir hızın üstünde ise (slaloma olanak vermeyecek ölçüde hız yüksek ise) aracın kontrolünü yitirmeyecek ölçüde sert frenleyip, gerekirse fırlayan cisim/canlının direkt üstünden geçmek gerekiyor, kendi can güvenliğiniz açısından. Bu yazılı olmayan sürüş kuralıdır. Özellikle motosiklet kullananlar bu kuralı bilir, otomobil kullananlar pek bilmez.

Aracı kullanan bu kuralı bilmediği için ölüme yol açtı. Bilgisiz birinin yol açtığı bu ölümü köpeğe mal etmeye çalışarak komik durumda kalıyorsunuz.
Trafikte araç kullanan kimsenin bilmediği gizli kuralları bilen trol arkadaşımızı tebrik ediyoruz

Kız köpek ısırması/saldırması yüzünden ölmedi. Bilgisiz birinin yaptığı gereksiz kaza yüzünden öldü. Yola aniden fırlayan köpek değil, kedi, taş, kütük, odun, vs de olabilirdi. Aracın hızı belli bir hızın üstünde ise (slaloma olanak vermeyecek ölçüde hız yüksek ise) aracın kontrolünü yitirmeyecek ölçüde sert frenleyip, gerekirse fırlayan cisim/canlının direkt üstünden geçmek gerekiyor, kendi can güvenliğiniz açısından. Bu yazılı olmayan sürüş kuralıdır. Özellikle motosiklet kullananlar bu kuralı bilir, otomobil kullananlar pek bilmez.

Aracı kullanan bu kuralı bilmediği için ölüme yol açtı. Bilgisiz birinin yol açtığı bu ölümü köpeğe mal etmeye çalışarak komik durumda kalıyorsunuz.
Bu haberde zaten köpek ısırması saldırması demiyor. Kazaya sebebiyet verdiğinden bahsediyor. Yani köpek populasyonun arttığını anlamak gerek. Her mahallede her caddede karşımıza çıkıyor. Mahalleyi caddeyi bırak sitemizin içinde kızlarıma bisiklet sürdüremiyorum "Baba köpek var ben gelmem" diyor. Bu da ülkemizin Hindistandan farkının kalmadığının göstergesi. Sahipsiz ne kadar köpek varsa toplatılmalı ve sahiplenen buyursun baksın. Yoksa net uyutulmalı.

Bu haberde zaten köpek ısırması saldırması demiyor. Kazaya sebebiyet verdiğinden bahsediyor. Yani köpek populasyonun arttığını anlamak gerek. Her mahallede her caddede karşımıza çıkıyor. Mahalleyi caddeyi bırak sitemizin içinde kızlarıma bisiklet sürdüremiyorum "Baba köpek var ben gelmem" diyor. Bu da ülkemizin Hindistandan farkının kalmadığının göstergesi. Sahipsiz ne kadar köpek varsa toplatılmalı ve sahiplenen buyursun baksın. Yoksa net uyutulmalı.
Ben uyutulmasını istemiyorum. Gerekli iyileştirmeyi yapılıp tüketen ülkelere cüzi ücretle satılsın ki ülke ekonomisine katkıları olsun gider ayak.
Uyutmak denince döve döve öldürülmeyecek, ilaç kullanılacak ve bu da bir gider.
...
İyileştirmesine gider olmayacak sanki.😒

İnsanlara dil dökmekten artık usanır hale geldik. Özellikle kendisini hayvan haklarına adayan arkadaşlar, dünyanın en merhametli insanları, iyilik melekleri, evet efenim sizler, karşı görüşte ki çözüm odaklı olan insanları vicdansız birer canlı olarak gören sizlere sesleniyorum. Bir bisiklet sever olarak sokaklarda arkamdan koşan ve bana zarar verme iç güdüsü ile haraket eden bir canlının başı boş gezmesini istemiyorum. Bizler köpek düşmanı yada böyle düşünüyoruz diye hiç hesapta olmayan kedilerin düşmanı değiliz. Kaldı ki bu köpekler kac tane kediyi canlı canlı parçaladı internette sayısız video var. Bu gun bir tweet gördüm. İtperest bir bayan. Çocuğu köpekler tarafından parçalanan bir ailenin fotoğrafı altına su yorumu yazmış. "Senin çocuğun parçalandı diye bu kadar can katledilemez". Bu nasıl bir cümledir ya, bunun hayvan sevgisiyle uzaktan yakından alakası olmaz. Başkada diyeceğim birşey yok. En kısa zaman gereğinin yapılmasını temenni ediyorum.

Herkese iyi forumlar.

Bundan 8-10 yıl önce olsaydı ben de uyutulmaya karşı çıkardım. Herkes etrafındaki iki üç köpek üzerinden hesap yapıyor. Eskişehir özelinden değerlendirecek olursam, şehrin içindeki köpeklerden şikâyetçi değilim. Şehre renk katıyorlar. Zaten tek tükler. Ama şehirden çıkmayı geçtim şehir merkezinden biraz uzaklaşınca işler değişiyor. O sevimli, uysal kuçu kuçuların yerini saldırgan köpek sürüleri alıyor. Özellikle bu aylarda kızan dönemi agresifliği ve sürü rekabeti artıyor. Sürü birey sayıları 10 geçiyor. Çoğu perişan halde. Kemikleri sayılıyor, karınları çökmüş. Şehirdekiler öylemi, şişmanlıktan yürüyemiyorlar, et atsan tokluktan yemiyorlar. Şehirden uzaklaştıkça işler daha da kötüye gidiyor. Açlıktan vahşileşmiş, yamyamlığa başlamış köpek sürüleri görüyorsunuz.

İşte bu kalabalık sürüleri hesaba kattığınızda artık sayı kısırlaştırmayla barınağa almayla çözülecek noktayı geçti. İnsanlara ve diğer canlılara verdikleri zararı geçtim, bu hayvanların yaşadıkları yaşam zorluğu bile asıl vicdanen sorgulanması gereken.

Sayı öyle bir haldeki kısırlaştırmak ve bu hayvanları ömürleri sonu beslemek, dört dörtlük bir ekonomide bile zorlayıcı.

Popülist bir yaklaşım ama itlafa karşı çıkan da bir zahmet sahiplenip evinde baksın.

Bu olayı tartışırken "uyutmak" terimini kullanmasak olur mu? Uyutulacak olan köpekler uyanmayacak çünkü. Yapılacak olan işin adı öldürmek.

Uyutulacaklar, denilince sanki çok masum bir şey yapılacakmış gibi anlaşılıyor da...

• Hahaha
Tepkiler: Metal06
Bu olayı tartışırken "uyutmak" terimini kullanmasak olur mu? Uyutulacak olan köpekler uyanmayacak çünkü. Yapılacak olan işin adı öldürmek.

Uyutulacaklar, denilince sanki çok masum bir şey yapılacakmış gibi anlaşılıyor da...
Uyutulacaktan herkes uyutularak öldürüleceklerini anlıyor zaten

Gündem bu ve zıt yaklaşımlar var:
(link)

Kendini hayvanseverler olarak adlandıran insanların anlamadıkları bir şey var; bu sorun bir şekilde çözülmek zorunda. Çözüm yolunda da bir şey yapmıyorlar, sadece vicdan yıkamak için sağa sola mama fırlatıyorlar ki veterinerler bunun sorunu çok büyüttüğünü söylüyor nedeni ayrıntılı ve uzun, merak edenler araştırır. bunca yıldır belediyeler ve bu arkadaşlar bu mama paralarını hayvan kısırlaştırmaya harcasalardı şu an bambaşka bir şekilde konuşuyor olurduk. Şunu net şekilde söyleyebilirim ki bu sefer de sorun çözülmezse zaten tüm köpekleri öldürmekten başka bir çare kalmayacak.

Çözüm yolunda da bir şey yapmıyorlar, sadece vicdan yıkamak için sağa sola mama fırlatıyorlar ki veterinerler bunun sorunu çok büyüttüğünü söylüyor nedeni ayrıntılı ve uzun, merak edenler araştırır. bunca yıldır belediyeler ve bu arkadaşlar bu mama paralarını hayvan kısırlaştırmaya harcasalardı şu an bambaşka bir şekilde konuşuyor olurduk.

Genellemeler yapmayı ne çok seviyoruz...

Bağ evimizin olduğu bölgede yaşayan 4 sahipsiz köpeğin kısırlaştırma ve aşılama bedellerini çıkarıp kendi cebimden ödedim.

Oturduğum sitede yaşayan kedileri kısırlaştırmak ve aşılamak için kendi aramızda para topluyoruz. Bütün kedilerimiz aşılı ve sağlıklı.

Bugüne kadar hiçkimseye saldırmadılar, hastalık bulaştırmadılar. Özellikle çocuklarla çok iyi anlaşıyorlar. Alın size başka bir genelleme...

Mama da koyuyoruz hayvanlara. Aç mı bıraksak acaba? Onlar da iyice saldırganlaşsalar. Uykucuların da işine gelir hem...

Yerel yönetimlerden sahipsiz hayvanlarla ilgili talepte bulunmak için hayvansever olmaya gerek yok. Sahipsiz hayvanlardan yakınanlar, olayın tüm yükünü ve sorumluluğunu hayvanseverlere yıkmak yerine kendileri de bir şeyler yapmayı deneyebilir.

• Beğen
Tepkiler: erhan erhan
Trafikte araç kullanan kimsenin bilmediği gizli kuralları bilen trol arkadaşımızı tebrik ediyoruz
"gizli kural" demedim "yazılı olmayan kural" dedim. yolda aniden karşınıza çıkan cisim / hayvanda ne yapılacağı, sürücü kurslarında söylenmez, kitaplarda yazmaz, deneyimle öğrenilir. 50bin km motosiklet kullanıcısıyım, motosiklet camiasında öğrendim ben de. Bu bilgiyi ilettiğim için trol demenize ise sadece gülüyorum.

Bağ evimizin olduğu bölgede yaşayan 4 sahipsiz köpeğin kısırlaştırma ve aşılama bedellerini çıkarıp kendi cebimden ödedim.

Oturduğum sitede yaşayan kedileri kısırlaştırmak ve aşılamak için kendi aramızda para topluyoruz. Bütün kedilerimiz aşılı ve sağlıklı.

Bugüne kadar hiçkimseye saldırmadılar, hastalık bulaştırmadılar. Özellikle çocuklarla çok iyi anlaşıyorlar. Alın size başka bir genelleme...

Mama da koyuyoruz hayvanlara. Aç mı bıraksak acaba? Onlar da iyice saldırganlaşsalar. Uykucuların da işine gelir hem...

Yerel yönetimlerden sahipsiz hayvanlarla ilgili talepte bulunmak için hayvansever olmaya gerek yok. Sahipsiz hayvanlardan yakınanlar, olayın tüm yükünü ve sorumluluğunu hayvanseverlere yıkmak yerine kendileri de bir şeyler yapmayı deneyebilir.
Napalım yani yaptığımız iyilikleri mi anlatalım? Merak ediyorsan söyleyim madem buradaki çoğu kişinin yıllık kazancı kadar yıllık bağış yapıyorum ben merak etme
Bu üye bilinçli olarak insanları tahrik edip forumda polemik yaratan bir troldür arkadaşlar. Lütfen yazdıklarına itibar etmeyiniz!!!

Yukarıda çok vahim örneklerle insanlar kendileri ve sevdikleri açısından bir takım endişelerini dile getirdi farkındaysanız.
Bu mesajların üzerine şu yaptığı net tahriktir.
@cazci
trol dememim nedeni bu arkadaşın da dediği gibi bunu sürekli yapman

Dostum hayvanlara olan yaklaşımından ötürü seni tebrik ederim ama ben de şöyle bir ekleme yapayım madem ;
Her şeye zıplamayı ne çok seviyoruz....
Sen başıboş diye anlattığın köpeği alıp veterinere götürmüşsün, düzenli olarak sitenizde dolaşan, düzenli olarak insanlar tarafından beslenen, çocuklarla oynayan 4 adet köpek. Bu köpekler artık başıboşluktan çıkmış, sahiplenilmiş. İnsanların bahsettiği ise sokakta mahalle mahalle dolaşan, ormanda onlu yirmili gruplar halinde gezen köpekler.
Sen sanıyor musun ki Floryadaki her gün mama ile beslenen köpekle Esenyurttaki köpek bir... Sen sanıyor musun ki aynı şekilde besleniyor, sevgi görüyor hepsi...

Bunu 2.ye yazıyorum ama bazen tekrar tekrar söylemek gerekiyor...
Öncelikle kendini HAYVANSEVER olarak tanımlayanlar şunu anlamalı KİMSE KİMSEYİ SEVMEK ZORUNDA DEĞİL, KİMSE HAYVAN SEVMEK ZORUNDA DEĞİL.
Olması gereken saygı duymak... Ormanda yaşayan bir kurda, tilkiye, ayıya, domuza herkes saygı duyar, kimse de hükümete yeter artık uyutun bunları demez fakat bunlar şehre inerse, halk zarar görürse herkes ölüm ister. Kimse canı yansın istemez çünkü....
Sorunu anlamaya çalışmak yerine zıpçıktılık yapmaya çalışıyorsunuz. SORUN TAM OLARAK KÖPEKLER VE SALDIRGANLIKLARI ve İNSANLARIN CANININ YANMASI...

Gerçek bir şeyler görmek istiyorsanız ölen çocuklara bakın.
Ölen çocuklara, insanlara bakmak yerine köpeklere bakmayı bırakın artık.
Sizin hayvanseverlik duygularınız tatmin olacak diye kimse köpeklerle aynı ortamı paylaşmak zorunda değil. Kimse sokakta korkmak zorunda değil...

Ufak bi depremde pencerden dışarı atlayıp ölen insanlar, depremden mi, bilgisizleri yüzünden mi öldü? Bence bilgisizlikleri yüzünden öldü. Bu kazada da sürücü bilgisizlik, bilinçsizlik, sorumsuzluk, adına ne derseniz deyin, kendi yaptığı bir seçim (aracı aniden direksiyon kırmak) yüzünden ölüme sebebiyet verdi.

Kaza anı MOBESE görüntüleri olsa daha sağlıklı yorumlayabiliriz. Sürücü hangi hızda gidiyordu, vs birçok parametre var.

ayrıca devamında insanların çocuğu ölmüş sen hala ajitasyona devam ediyorsun demek ki arkadaş haklıymış

Bunu düşünebilen her canlıyı o köpeklerle itlaf etme taraftarıyım.😒
Aynen. Geçenlerde Iraklı bi göçmen, Türk öğretmenin başına 2 kurşun sıkarak öldürdü. Ondan önce de bir Suriyeli göçmen kiracısı olduğu Türk evsahibini öldürdü. Şimdi bunlar oldu diye Türkiye'de (Nasuh Mahruki'nin rakamlarıyla) 20 milyon arap göçmeni gaz odasına gönderip uyutalım mı yani. Türkiye'deki köpekler uyutulsun diyenlerin mantık bunun gibi.

• Hahaha
Tepkiler: Cemal Ç.
Dostum hayvanlara olan yaklaşımından ötürü seni tebrik ederim ama ben de şöyle bir ekleme yapayım madem ;
Her şeye zıplamayı ne çok seviyoruz....
Sen başıboş diye anlattığın köpeği alıp veterinere götürmüşsün, düzenli olarak sitenizde dolaşan, düzenli olarak insanlar tarafından beslenen, çocuklarla oynayan 4 adet köpek. Bu köpekler artık başıboşluktan çıkmış, sahiplenilmiş. İnsanların bahsettiği ise sokakta mahalle mahalle dolaşan, ormanda onlu yirmili gruplar halinde gezen köpekler.
Sen sanıyor musun ki Floryadaki her gün mama ile beslenen köpekle Esenyurttaki köpek bir... Sen sanıyor musun ki aynı şekilde besleniyor, sevgi görüyor hepsi...

İsterseniz önce bir terbiyemizi takınalım, ondan sonra medeni insanlar gibi tartışmaya devam edelim. Kimsenin hoplayıp zıpladığı yok; insan gibi meramımızı anlatmaya çalışıyoruz.

Konuya dönersek, eğer gündemdeki yasa söylendiği gibi çıkarsa, devlet sizin yaptığınız gibi bir ayrım yapmayacak. Kısırlaştırılmış, aşılanmış, site mahalle sakinlerinin bir şekilde bakıp beslediği veya barınaklarda beslenen tüm hayvanlar 30 gün sonunda bireysel olarak sahiplenilmez ise öldürülecekler.

Bu arada günümüzde hayvanlardan çok insanlar insanları öldürüyor. Ama çıkıp da "İDAM! İDAM!" diye bağırmıyoruz öyle değil mi? Çünkü insanlığın ortak vicdanı olarak o noktayı çoktan geride bıraktık.

Napalım yani yaptığımız iyilikleri mi anlatalım? Merak ediyorsan söyleyim madem buradaki çoğu kişinin yıllık kazancı kadar yıllık bağış yapıyorum ben merak etme

İyilik yarıştırmıyoruz. Lakin kullandığınız en ilkel akıl yürütme yöntemi olan tümdengelim argümanlarınızı çürütmek için aksi yönde bir örnek veriyorum sadece. Hayattaki her şey sizin kafanızda kurguladığınız şekilde, kalıplarda gerçekleşmiyor.

• Beğen
Tepkiler: Scott_Bisikletli
Aynen. Geçenlerde Iraklı bi göçmen, Türk öğretmenin başına 2 kurşun sıkarak öldürdü. Ondan önce de bir Suriyeli göçmen kiracısı olduğu Türk evsahibini öldürdü. Şimdi bunlar oldu diye Türkiye'de (Nasuh Mahruki'nin rakamlarıyla) 20 milyon arap göçmeni gaz odasına gönderip uyutalım mı yani. Türkiye'deki köpekler uyutulsun diyenlerin mantık bunun gibi.
Dostum sen insanla hayvanı bir tutmaman gerektiğini ne zaman öğreneceksin.
Her düşüncen yarım ve saçma. Kimsenin Arap öldürmek istediği yok. Herkes kontrolsüz göçe ve bunun doğuracağı/doğurduğu sorunlara dikkat çekiyor.
Kimsenin Araplarla alıp veremediği de yok, burda alıp veremediğimiz sınırdan elini kolunu sallayıp gelen grupla.
Kendi kafanızdan saçma sapan sorun ve çözümler yaratıyorsunuz, tıpkı başıboş köpek olayındaki gibi...

Geri