GENEL MALZEMELER
Arkadaşlar yeni başlayanlar yada başlamayı düşünenler için yazıyorum. Ustalar bağışlasınlar . Birkaç arkadaş genel olarak bahsetmemi istedi. Bisiklet ile taşıması kolay tipten bahsedeceğim.
Kamış olarak 30-60 veya 40-80 gram atarlı 2.40 veya 2.70 cm arası telespin tarzı hafif ve katlanır bir yada iki kamış yeterli olur. Çok yer kaplamaz. Zaten amatör balıkçılıkta yasal limit 4 oltadır. Ve her olta 2 bağlı kancadan fazla olamaz. Yanı 3 kancalı takımlar suçtur. Tespit edildiğinde yasal olarak ceza uygulanabilir.
Yukarıda söylediğim kamışlar için bir tane 30 luk veya 40 lık makina yeterlidir. Aldığınız makinalarında spin olmasına dikkat edin. Marka önemlidir, shimano veya daiwa bir makinanın tek yada iki bilyelisi ucuz 9 bilyeli makinadan çok iş görür.
Misina yani olta ipine gelince 26 mm ile 32 mm yukarıdaki söylediğim takımlarda iş görür. Alabalık kancası ve 40 lık makina be 240 cm lik telespin bir kamışla 4 kilo sazan almışlığım var. 3 kiloluk sudak ve 2 kiloya yakın perch( tatlı su kısa levreği) almışlığım var. Yani büyük kamış, büyük makina, kalın misina büyük balığı tutacak diye bir kaide yoktur. Ama çok iyi yemler. 🤣
İğne olayı avladığın balık ,avlağın yerine ve takacağın yeme göre değişir. Tatlı suda yahut denizde binbir türlü yöntemler vardır. Ege denizi, karadeniz ve Çanakkale boğazını da sayarsak denizlerimizin çoğunluğunda avlandım diyebilirim. Çoğunluk ege denizi , tekne yada kıyı avcılığı oldu. Tatlı suda kızılırmak ve tatlı su gölet ve barajlar diyebilirim. Denizlerimizde yaşayan balıkların büyük bir kısmını, tatlı suda ise alabalık hariç büyük bir kısmını yakalayabildim. Amaç hiç bir zaman balık tutmak olmadı. Hep doğa ile başbaşa kalmaya gittim.
Kurşun 20 gr ile 40 arası tercihimdir. Akıntı ve derinliğe göre 60 gr iş görür. Daha ağır kurşunlarda hem vuruşu hissedemezsiniz hemde ekipmana boş yere ağırlık verirsiniz. Zaten av balık bayileri bir çok konuda yardımcı olacaklardır.
Olta ve kamışa gerek yok derseniz kasnak el oltalarıyla rahatlıkla avlanabilirsiniz. 4 kasnak ve 4 zil çok yer kaplamaz çantamızda. Hem bisiklet hem malzeme taşıması zorda olacaktır. Yukarıda yazmış olduğum kamış ve makina ölçülerinide bisikletle gideceğinizi düşünerek söyledim.
Arabamda 3 tane parçalı spin 3 tanede telespin olmak üzere 6 kamış ve 4 tane makinem var . 4 makina ve kamışı kamplı yada 6 saat üzeri avlarda açmışlığım vardır. Normal zamanlarda 2 takım olta set yetiyor. Dediğim gibi esas amaç kafa dinlemek.
Giyim olayı bisikletle aynıdır. Terletmeyen, sıcak tutan, rüzgar almayan, hızlı kuruyan ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan tip giysiler tercih edin. Şapka, gözlük, eldiven, çizme, ayakkabı, bere vb. Mevsimine göre stilinizi oluşturun.
Bisiklette olduğu gibi shimano balıkçılıkta da söz sahibidir. Yerli marka sorarsanız Albastar iyidir. Bisiklette elbette önemli fakat balıkçılıkta marka çok önemlidir. Aleminyum kamış görülmez ama Karbon kamışlar balıkçılığın tercih edilenidir. Gördünüz mü alüminyum mu yada karbon mu sormayın. Bütçeniz yetiyorsa direk karbon alın.
Şimdi makine önerisi veya kamış önerisinde bulunmak istemiyorum. Hangi tür balığı yada ne tür bir balıkçılık yapmayı düşünüyorsanız çekinmeden sorabilirsiniz. Araştırma yaptığınızda linklerini yada görsellerini atın , soru sormaktan çekinmeyin vakit buldukça bilgim dahilinde cevaplamaya ve yardımcı olmaya çalışacağım. Forumda benden çok usta balıkçılar var. Eminim onlarda yardımcı olacaklardır. Bu sene sadece bir kez siftah yaptım. Bir dahaki sefere kullandığım ekipmanı fotoğraflar atarım inşallah. Zaten hep derim 30 yıla yakın oldu ama Acemi Balıkçıyım.
Sevgiyle kalın . Fırsat buldukça bu başlığı takip edeceğim. Allah'a emanetsiniz şimdilik.