Scudo Sports

Balık Avlama Sporu / Balıkçılık

@necmeddin bende doğu Karadeniz liyim Bayburt, bizim oralarda çok farklıdır alabalık akarsudaki kayanın rengine göre renklenen alabalık görmüşlüğüm var

Scudo
Yine bir gun Adriyatik okyanusundayim, sallamisim karbon çıbıklı ultegra mekanizma shimano oltamı. Birden olta cildirmis gibi oldu. 3 kişi zor cektik. Meger filmlerdeki jaws sen takil oltaya, biraz nasihat ettik saldik keratayi boyu 8 metreydi

Bizim forumun balıkçılarında birşeyler eksik :okyrm:Hiç atmıyorsunuz.:ssrtcbya:
Ben yine de hazırlığımı yapıp bir köşede hazır bekleyeyim, lazım olur belli mi olur:D

Atma Ziyaaa... :D

227905 dosyayı görüntüle
İstediğiniz kabul oldu. Sayın @mariokaldato atıyordur demiyorum illa ki yaşanmışı vardır sadece mübalağa ediyordur. :D
Yine bir gun Adriyatik okyanusundayim, sallamisim karbon çıbıklı ultegra mekanizma shimano oltamı. Birden olta cildirmis gibi oldu. 3 kişi zor cektik. Meger filmlerdeki jaws sen takil oltaya, biraz nasihat ettik saldik keratayi boyu 8 metreydi

Balıkçılık tamam da, başka bir canlıyı öldürmek nasıl "spor" olarak isimlendirilebiliyor, anlamıyorum.
Umarım bir gün bu yaptıklarımızın karşılığında gelişmiş bir canlı türü çıkıp da "insan avlama sporu" diye bir kavram icat etmez.
Bu dünyayı yaşanmaz bir hale getirelim de ondan sonra birbirimize düşer, insan avına da başlarız.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Balıkçılık tamam da, başka bir canlıyı öldürmek nasıl "spor" olarak isimlendirilebiliyor, anlamıyorum.
Umarım bir gün bu yaptıklarımızın karşılığında gelişmiş bir canlı türü çıkıp da "insan avlama sporu" diye bir kavram icat etmez.
Bu dünyayı yaşanmaz bir hale getirelim de ondan sonra birbirimize düşer, insan avına da başlarız.
Spor kelimesi evet sanki banada tuhaf geldi ama " spor " dan kasit yakalayip, tekrar saliyorlar ya ondan olabilir belki. Avcilik diyek mi ona biz ?

Yanlış bilmiyorsam eğer; sportif balıkçılık dedikleri tek bir olta ile ticaret amacı gütmeden tutup salma işine deniyor. @necmeddin abi bu konuda üstat aydınlatır bizi birazdan. Ama ben yeterli boyuttaysa salmam.

Sait Faik Abasıyanık'ın Dülger Balığının Ölümü adlı bir hikâyesi var. Tüm balıkçı arkadaşlara öneririm. Bir de Medar-ı Maişet Motoru adlı küçük bir romanı da var. İlginç balıkçılık hikâyeleri var romanda da... Bir de Halikarnas Balıkçısı zaten balıkçılık işlerinin edebiyattaki pîridir. Onu okumadan balıkçı olduysanız çok şey eksik kalır. Onu da okumalısınız. Balıkçılıktan hiç anlamam ama balıkçılık edebiyatından iyi anlarım. Benim de katkım bu olsun. Elimizden gelen budur.

@Kuzey Ege sportif balıkçılıkta amaç kesinlikle ve kesinlikle hem balığa hem doğaya zarar vermemektir. Bunun için kullanılan sert yem olsun , hook dediğimiz kanca sistemi olsun , ip ve makine sistemi olsun, kullanılan kamış olsun her bir şey normal balıkçılık tekniklerine göre değişiyor.
Genelde spin yada jig sistemi kullanılıyor. Bu sistem iş bilen usta balıkçılar tarafından uzun zamandır uygulanan bir sistem fakat amatör balıkçılıkta son 20 yıldır geliştirilen ekipman ve teknikler sayesinde yaygınlaştı. Yine geleneksel yemli balık tutma sistemleriylede sportif balıkçılık yapanlar var.
Sportif derken bu yakalanan her balığın doğaya geri salınması anlamına gelmesin. Boyut,limit ve yasal statülere uyularak yapılan balıkçılığın genel tanımı diyebiliriz.
Adı sportif oldu. Daha çok hareketli ve sabit olmayan bir balık avlama tekniği olduğu için. Boy , toplam kg ve zaman limitine uyulduğu için. Dileyen alıyor ,dilemeyen geri salıyor. Maalesef olay bu kişi kararını vicdanına göre veriyor. Aşağı yukarı yılda 10 milyar doları bulan bir sektör. Laf oyunlarıyla ve türlü hilelerle bu işin adını sportif koydu. İşi bilmeyen eline oltayı alan herkes sportif dedi bu işin adına. Sebebine gelince yemi alan balığın tam mideye indirmeme garantisi yok. Yem mideye indikten sonra hayvanın kurtulma şansı çok zor. Gerçek olan bu.
Ha dünyada gerçekten spor olarak yapan yokmu var. Türkiyede de var. Bir elde bir parmağı zor geçer. 30 yıldır balık tutuyorum zor gördüm.
@abidin3714 kardeşim söylediğin doğrudur tek olta ile yapılır. Bir sırt çantası yada balıkçılık yeleği kullanılır. Ama arabada en az 3 yedek kamış daha vardır. :) Ne olur ne olmaz diye siperde yatar.

Sezonu açar açmaz kendi kullandığım sistemlerin tanıtımını yaparım. Çünkü ben tüm sistemleri kullanıyorum. Ekstrem balıkçılığı hariç. Hayda o nerede çıktı demeyin binbir türlü teknik var.

@Ali Kılıç 35.5 hocam hiç birini okumadım. Okumuş olmakta istemiyorum. Ya balık tutmaktan vazgeçersem. Balık yakalamak herzaman için ikincil oldu. Esas kaygım balığa gidememektir.

Balık tutabilirsem resimler gelir. :harika:
@abidin3714 eyvallah kardeşim saolasın.
Evet 2020 nin ilk tatlı su levreğini ( perch yada kısa levrek te derler, testere balığı veya bazen kızıl kanat derler) yakaladık bakalım.20200603_175127.jpg

Son düzenleme:
@necmeddin off ortam muazzam. Hemen yan tatafta da ben olmak isterdim.

Aslinda balik biraz da işin kaymağı, oradaki bol oksijenli miss gibi hava, yeşil ve mavinin tonları, cicek kokulari insana zaten yetiyor ama o balik vuruşları da bu mukemmel atmosferi taçlandıriyor.

Balık tutmak böyle bir şey. Bi kere akla girdim mi kurtuluş yok, kriz gibidir... Hemen kendini suyun kenarına atmak gerekir.

Balık fotoğrafları bekliyoruz 🙂🐟🐟

@amasseia inşallah çok nazlı vuruyor 1 saat anca oldu. Keyfi yetiyor. Sabah saat 10 dan sonra4 saat kadar dağ yürüyüşü yaptım.

20200603_150339.jpg

Bir kiloya yakın mantar anca bulabildim. Yağmurlar geç kaldı bundan sonra çoğalır. Bugün doğa ile iç içeyim.

GENEL MALZEMELER

Arkadaşlar yeni başlayanlar yada başlamayı düşünenler için yazıyorum. Ustalar bağışlasınlar . Birkaç arkadaş genel olarak bahsetmemi istedi. Bisiklet ile taşıması kolay tipten bahsedeceğim.

Kamış olarak 30-60 veya 40-80 gram atarlı 2.40 veya 2.70 cm arası telespin tarzı hafif ve katlanır bir yada iki kamış yeterli olur. Çok yer kaplamaz. Zaten amatör balıkçılıkta yasal limit 4 oltadır. Ve her olta 2 bağlı kancadan fazla olamaz. Yanı 3 kancalı takımlar suçtur. Tespit edildiğinde yasal olarak ceza uygulanabilir.

Yukarıda söylediğim kamışlar için bir tane 30 luk veya 40 lık makina yeterlidir. Aldığınız makinalarında spin olmasına dikkat edin. Marka önemlidir, shimano veya daiwa bir makinanın tek yada iki bilyelisi ucuz 9 bilyeli makinadan çok iş görür.

Misina yani olta ipine gelince 26 mm ile 32 mm yukarıdaki söylediğim takımlarda iş görür. Alabalık kancası ve 40 lık makina be 240 cm lik telespin bir kamışla 4 kilo sazan almışlığım var. 3 kiloluk sudak ve 2 kiloya yakın perch( tatlı su kısa levreği) almışlığım var. Yani büyük kamış, büyük makina, kalın misina büyük balığı tutacak diye bir kaide yoktur. Ama çok iyi yemler. 🤣

İğne olayı avladığın balık ,avlağın yerine ve takacağın yeme göre değişir. Tatlı suda yahut denizde binbir türlü yöntemler vardır. Ege denizi, karadeniz ve Çanakkale boğazını da sayarsak denizlerimizin çoğunluğunda avlandım diyebilirim. Çoğunluk ege denizi , tekne yada kıyı avcılığı oldu. Tatlı suda kızılırmak ve tatlı su gölet ve barajlar diyebilirim. Denizlerimizde yaşayan balıkların büyük bir kısmını, tatlı suda ise alabalık hariç büyük bir kısmını yakalayabildim. Amaç hiç bir zaman balık tutmak olmadı. Hep doğa ile başbaşa kalmaya gittim.

Kurşun 20 gr ile 40 arası tercihimdir. Akıntı ve derinliğe göre 60 gr iş görür. Daha ağır kurşunlarda hem vuruşu hissedemezsiniz hemde ekipmana boş yere ağırlık verirsiniz. Zaten av balık bayileri bir çok konuda yardımcı olacaklardır.

Olta ve kamışa gerek yok derseniz kasnak el oltalarıyla rahatlıkla avlanabilirsiniz. 4 kasnak ve 4 zil çok yer kaplamaz çantamızda. Hem bisiklet hem malzeme taşıması zorda olacaktır. Yukarıda yazmış olduğum kamış ve makina ölçülerinide bisikletle gideceğinizi düşünerek söyledim.

Arabamda 3 tane parçalı spin 3 tanede telespin olmak üzere 6 kamış ve 4 tane makinem var . 4 makina ve kamışı kamplı yada 6 saat üzeri avlarda açmışlığım vardır. Normal zamanlarda 2 takım olta set yetiyor. Dediğim gibi esas amaç kafa dinlemek.

Giyim olayı bisikletle aynıdır. Terletmeyen, sıcak tutan, rüzgar almayan, hızlı kuruyan ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan tip giysiler tercih edin. Şapka, gözlük, eldiven, çizme, ayakkabı, bere vb. Mevsimine göre stilinizi oluşturun.

Bisiklette olduğu gibi shimano balıkçılıkta da söz sahibidir. Yerli marka sorarsanız Albastar iyidir. Bisiklette elbette önemli fakat balıkçılıkta marka çok önemlidir. Aleminyum kamış görülmez ama Karbon kamışlar balıkçılığın tercih edilenidir. Gördünüz mü alüminyum mu yada karbon mu sormayın. Bütçeniz yetiyorsa direk karbon alın.:ssrtcbya:

Şimdi makine önerisi veya kamış önerisinde bulunmak istemiyorum. Hangi tür balığı yada ne tür bir balıkçılık yapmayı düşünüyorsanız çekinmeden sorabilirsiniz. Araştırma yaptığınızda linklerini yada görsellerini atın , soru sormaktan çekinmeyin vakit buldukça bilgim dahilinde cevaplamaya ve yardımcı olmaya çalışacağım. Forumda benden çok usta balıkçılar var. Eminim onlarda yardımcı olacaklardır. Bu sene sadece bir kez siftah yaptım. Bir dahaki sefere kullandığım ekipmanı fotoğraflar atarım inşallah. Zaten hep derim 30 yıla yakın oldu ama Acemi Balıkçıyım.:)

Sevgiyle kalın . Fırsat buldukça bu başlığı takip edeceğim. Allah'a emanetsiniz şimdilik.

@necmeddin abi ağzına sağlık. İnşallah bu sene nasip olursa beraber olta sallayalım. Tutabilirsek orada bir güzel kızartıp yiyelim

@abidin3714 inşallah kardeşim. Sorun değil tutamazsakda semaver çayı yada mangal yakar keyfimizi süreriz. Olmadı saç tava yaparız . Ya nasip bakalım. :harika:

@abidin3714 Tabi bunlar olmadan balık tutmanın keyfi olurmu :harika:

• Beğen
Tepkiler: abidin3714
@abidin3714 inşallah kardeşim. Sorun değil tutamazsakda semaver çayı yada mangal yakar keyfimizi süreriz. Olmadı saç tava yaparız . Ya nasip bakalım. :harika:
Çocukken dedemlerin oralar komple tarla ve ağaçlıktı. Elimizde sapan kuş vuracağız av yapacağız diye gezer, bir birimizi yada hedef vururduk. Etrafta ne yetişiyorsa erik, vişne böğürtlen hepsinden yer dönerdik. Balıkçılıkta biraz o hesap, ava diye gidersin bazen sadece oltalar suda bekler, o doğa içinde vakit geçirirken içtiğin çayın hoş sohbetin yerini hiç bir şey tutmaz.

Geri