Scudo Sports

Bakalım kimin bisikleti kaç kg :)

Bisikleti hafifletmekle kendimizi hafifletmek arasında bir bağlantı var mı:) Örneğin bisikletim 12 kg, 7 kiloya düşürmek istesem ciddi paralar harcayacam ama ben 90 kgdan 85e düşebilirim hem beleş:) hem de sağlıklı:) Bununla ilgili teknik bir bilgi, yorum var mı?
Bu durumla ilgili çağrı terzioğlu'nun bir videosu vardı. Hangisiydi hatırlamıyorum ama, kilo vererek alınan sonucun, bisikleti hafifletme ile elde edilen sonuçtan küçük olduğu ifade etmişti diye hatırlıyorum.

• Beğen
Tepkiler: TalhaB.
Scudo
Hafiflemek her durumda avantaj. Ama ivmelen yani hareketli donanımın hafifliği daha önemli. Jant ve lastik yani. Ayrıca bisikletçinin ağırlığın bir kısmı pedala güç olarak aktarılır, özellikle ayakta sürerken. Bisikletteki 300-500 gr ağırlığa takılan birisinin formda olmasını beklerim. Özetle bisikleti hafifletmeye jant ve lastiklerden başlayın derim. Ağır tekerlerden hafif tekerlere geçmek ciddi hissedilebilir bir durum.

Bisikleti hafifletmekle kendimizi hafifletmek arasında bir bağlantı var mı:) Örneğin bisikletim 12 kg, 7 kiloya düşürmek istesem ciddi paralar harcayacam ama ben 90 kgdan 85e düşebilirim hem beleş:) hem de sağlıklı:) Bununla ilgili teknik bir bilgi, yorum var mı?
Yokuş çıkan bir araba düşünün. Birinci turda sadece sürücü ve boş bagajla gidiyor. İkinci turda ise full bagaj + 5 kişi var. Hangisi daha rahat şekilde çıkar? Bisikletle aynı mantık olarak düşünebilirsiniz. Örneğin ben 10-15 kg fazla yağ taşıyorum yanımda(ne olur ne olmaz :) ). Bunu 2-3 tane beşlik su şişesi taşıyor gibi de düşünebilirsiniz. Onları bırakınca ne kadar da rahat giderdik öyle değil mi?

Gelelim donanım kısmında hafifliğe. Yine otomobil üzerinden gideceğim. Üst segment otomobillerde süspansiyonları hafif maddelerden yapmaya çalışırlar. Bu sayede süspansiyon çok daha iyi şekilde darbeleri absorbe edebilir. Bir diğer örneğimizde de hafif jant kullanan otomobil sahipleri vardır. Bunlar pahalıdır ama hızınızda ve yakıtınızda ciddi fark hissettirir. İstediğiniz hafif jant ve süspansiyonu takın, araba fazladan 600-700 kg taşıdığından dolayı(5 kişi + full bagaj) bu yükseltmelerden maksimum verimi alamazsınız(burada 5 kişi ve bagajı vücudumuzda bulunan fazlalık yağlar olarak düşünün.). Bisiklet de aslında bunlardan çok farklı değil. Benim önerim ilk başta fazlalık yağlardan kurtulmanız. Bu yağlardan kurtulurken zaten belli bir kondisyona ulaşacağınız için çok daha fazla fayda sağlayacaksınız. Eğer sonraki aşamada bu durum yetersiz gelirse-ki gayet tatmin edici hale gelecektir-o zaman donanımda yükseltmelere gidersiniz.

130 kilo iken bisiklet ile yokuş çıktığımda kısa sürelerde sürekli jant bakımı gerektirirdi. Teller kırılırdı, akort bozulurdu. 81 e kadar düştüm . Bisiklet saat gibi oldu. Benim ağırlığım büyük bir problem imiş. Şimdilerde de fazla kilo mücadele ediyorum. Çok zor.
Bisiklete ilk başladığımda 120 kg idim, şimdi 87 lere kadar düştüm. Hedefim 70 li kilolar. Ama artık çok zorlanıyorum. Sanırım bu konuda destek almalıyım.

kilo vererek alınan sonucun, bisikleti hafifletme ile elde edilen sonuçtan küçük olduğu
Bu cümle teknik olarak doğru değildir. Yani fit noktasından 1 kg fazlası olan sporcu için geçerli olabilir, yani bu durumda bisiklete 1 kg lık hafifletme daha iyi sonuç verebilir. Bir arkadaş az evvel 130 kg dım 81 kg a kadar hafifledim demiş. Ya da optimal ağırlığından çok yukarıda kilosu olan kişi için kendi kütlesini azaltması çok mantıklıdır.

Kişisel yorumum, yol bisikletinde 7 kg altında ki ağırlıklar keyfi tercihe girer 😎

Bu cümle teknik olarak doğru değildir. Yani fit noktasından 1 kg fazlası olan sporcu için geçerli olabilir, yani bu durumda bisiklete 1 kg lık hafifletme daha iyi sonuç verebilir. Bir arkadaş az evvel 130 kg dım 81 kg a kadar hafifledim demiş. Ya da optimal ağırlığından çok yukarıda kilosu olan kişi için kendi kütlesini azaltması çok mantıklıdır.
O kadarlık bir kilo kaybının faydası illa ki daha büyük olacaktır tabii. Ona katılırım.

Bu durumla ilgili çağrı terzioğlu'nun bir videosu vardı. Hangisiydi hatırlamıyorum ama, kilo vererek alınan sonucun, bisikleti hafifletme ile elde edilen sonuçtan küçük olduğu ifade etmişti diye hatırlıyorum.
Benim aklıma o video geldi

Cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar. Şimdilik kendimden hafifletmek hem daha karlı hem daha sağlıklı benim için:)

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Bisiklete ilk başladığımda 120 kg idim, şimdi 87 lere kadar düştüm. Hedefim 70 li kilolar. Ama artık çok zorlanıyorum. Sanırım bu konuda destek almalıyım.
Aynı sorunu bende yaşıyorum. 89-90 arası gidip geliyorum hedefim 85kg ve işler gerçekten çok zorlaştı diyebilirim. Kilo verdikçe kilo vermek çok zorlaşıyor.

İyi tırmanmak iyi bir FTP gerektirir. İyi FTP iyi bir antrenman. Bunlar tamamsa artık ufak kazançlar ile ilgilenebiliriz demektir. Ama vücut kitle endeksi iz 30 ise en kg vermek çok daha mantıklı. Buradan elde edeceğiniz kazancı bisiklet ile kapatamazsınız. 10 kg verirseniz bu ortlama kg başı 5 watt dan 50 watt yapar. Bu gücü hiçbir donanım size veremez

Kendimden bir değer örneği vereyim. En formda olduğum zaman 69 kg idim. En iyi 20 dakikalık güç değerim 358 watt idi. Yani (358*0,95)/69 = 4.93 w/k. Şimdilerde o değer 305 watt ve 73 kg'yum. Yani 3,97 w/k. Eski gücüme ulaşsam bile 4,66 w/k olur ki sırf kilodan kaynaklı ciddi bir fark oluşuyor. Şu anki durumumu alalım ve işin içine bisikletin ağırlığını da katalım 8.2 kg, düz 9kg diyelim. (305*0,95)/(73+9) = 3.53 w/k Bisikleti 1 kg hafifletirsem (305*0,95)/(73+8) = 3.58 w/k. Bisikletimi 1 kg hafifletmek bana yaklaşık 50 bine mal olur ki 0.05 w/k kazanç sağlar. Ama biraz ter ve göz yaşıyla eski formuma ve kiloma ulaşırsam bedavadan 0.96 w/k kazanabilirim :koptum:
Ek olarak kişi uzun boylu iri kemikli biriyse kilosuna oranla bisikletin ağırlığı daha az olacaktır. Yani minyon birisinin bisikletini hafifletmesiyle iri birisinin bisikletini hafifletmesi aynı değil diyebiliriz.

Yaş ilerledikçe kilo vermek zorlaştığı gibi yıllar geçtikçe bisikleti hafifletmek de (parasal olarak) zorlaşıyor.

Aynı sorunu bende yaşıyorum. 89-90 arası gidip geliyorum hedefim 85kg ve işler gerçekten çok zorlaştı diyebilirim. Kilo verdikçe kilo vermek çok zorlaşıyor.
İdeal kilom 72 olması lazım diyor makale ve sistemler.
Ben 82 ye düştüğümde çevremdekiler bu kadar düşmek sana yakışmadı demişti. Gerçekten de yüzümde ki kemikler çıkmıştı. Korktum mu ne sonra 85-87 lere çıktım. Uzman zamanı gelmiş. Bir yere kadar kara düzen ile ilerleyebildim.

İdeal kilom 72 olması lazım diyor makale ve sistemler.
Ben 82 ye düştüğümde çevremdekiler bu kadar düşmek sana yakışmadı demişti. Gerçekten de yüzümde ki kemikler çıkmıştı. Korktum mu ne sonra 85-87 lere çıktım. Uzman zamanı gelmiş. Bir yere kadar kara düzen ile ilerleyebildim.
Benim de ideal kilom 70kg fakat ben o kadar kiloya hiç bir zaman düşmek istemem. Gerçekten tam bir zarganaya benziyor insan. Çevremde tanıdığım bisiklet kullanıcıları var bir kaçı gerçekten çok zayıf muhtemelen 65-70kg civarlarında ve gerçekten çok düşük kilo tam bir iskelet yığını olarak gözüküyor ve hiç hoş durmuyor. Tabii bu sporu profesyonel olarak yapıp yarışlara katılanlara saygım sonsuz ve onlara lafım yok. Lakin benim gibi kendi çapında bisiklet sporunu yapmayı seven amatör kullanıcılar için o kilolara kadar düşmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Sonuçta herkesin hedefi ve kullanım alanı farklı. Fazla kilo başa bela.
Ek not: Benim için çevremdekilerin benim görünümün hakkında düşündükleri zerre umurumda değil. Herkes kendisini nasıl iyi hissediyorsa o yönden gitmelidir. Tabii etrafımdan sürekli iltifatlar alıyorum ve insanın hoşuna gidiyor, gitmiyor değil.

Benim de ideal kilom 70kg fakat ben o kadar kiloya hiç bir zaman düşmek istemem. Gerçekten tam bir zarganaya benziyor insan. Çevremde tanıdığım bisiklet kullanıcıları var bir kaçı gerçekten çok zayıf muhtemelen 65-70kg civarlarında ve gerçekten çok düşük kilo tam bir iskelet yığını olarak gözüküyor ve hiç hoş durmuyor. Tabii bu sporu profesyonel olarak yapıp yarışlara katılanlara saygım sonsuz ve onlara lafım yok. Lakin benim gibi kendi çapında bisiklet sporunu yapmayı seven amatör kullanıcılar için o kilolara kadar düşmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Sonuçta herkesin hedefi ve kullanım alanı farklı. Fazla kilo başa bela.
Ek not: Benim için çevremdekilerin benim görünümün hakkında düşündükleri zerre umurumda değil. Herkes kendisini nasıl iyi hissediyorsa o yönden gitmelidir.

Ya çevrem dediğim annem, eşim :)
Benzer düşüncelere sahibiz. Takip edeceğim sizi. Bakalım kilolar nereye kadar düşecek. 1 ay sonra görüşelim 😅 Şuan 87 kg dayım.

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Benzer düşüncelere sahibiz. Takip edeceğim sizi. Bakalım kilolar nereye kadar düşecek. 1 ay sonra görüşelim 😅 Şuan 87 kg dayım.
Challenge'a ben de katılabilir miyim:) şu an 90ım hedef 85 ama 1 ay erken 3 ay sonunda olabilir:)

Challenge'a ben de katılabilir miyim:) şu an 90ım hedef 85 ama 1 ay erken 3 ay sonunda olabilir:)
tabi hocam, bende 1 ayda düşemem 7-8 kilo. Yine sağlıklı bir şekilde 3 aya bölmek daha iyi olur.

• Beğen
Son bir buçuk haftadır diyetteyim. Normal de gelecek ay tartılayım dedim fakat dayanamadım geçen pazar tartıldım tam 90kg geldim. Artık her hafta pazar günü tartılacağım. Haftada 250-350 gram versek yeter. 😅

Hafta da bir gün diyeti bozmak kendini ödüllendirme amaçlı gayet motivasyon kaynağı oluyor benim için. En azından cheat day günü geldiği zaman insan kendisini ödüllendirmiş gibi hissediyor. Çok önceden aşırı derecede sıkı diyet yapmıştım senelerce ve psikolojik açıdan gerçekten yıpranmıştım ama karşılığını almıştım tabii.

Şuan ki diyetim hardcore bir diyet değil lakin günlük 1800kcal almaya çalışıyorum en fazla.

3-5 ay idealdir.

• Beğen
Son bir buçuk haftadır diyetteyim. Normal de gelecek ay tartılayım dedim fakat dayanamadım geçen pazar tartıldım tam 90kg geldim. Artık her hafta pazar günü tartılacağım. Haftada 250-350 gram versek yeter. 😅

Hafta da bir gün diyeti bozmak kendini ödüllendirme amaçlı gayet motivasyon kaynağı oluyor benim için. En azından cheat day günü geldiği zaman insan kendisini ödüllendirmiş gibi hissediyor. Çok önceden aşırı derecede sıkı diyet yapmıştım senelerce ve psikolojik açıdan gerçekten yıpranmıştım ama karşılığını almıştım tabii.

Şuan ki diyetim hardcore bir diyet değil lakin günlük 1800kcal almaya çalışıyorum en fazla.

3-5 ay idealdir.

Geçen sene bisiklete başlamadan önce ve bu kış şeker diyeti uyguladım. 21-21-40 gün şeklinde. Onun dışında yeme içmeme çok dikkat etmedim ama abartmadım da tabi ki, baya kilo verdim. Bisiklet sürmeye başlayınca şekersiz olmaz ama:)
Bir de ilk şeker diyetine başladığımda 3 ay MMA ve Muay Thai'ye gitmiştim onun da baya etkisi oluyordu:) ders sonunda sürüne sürüne çıkıyordum:)

Geri