Scudo Sports

Ayakta bisiklete binmek

Arkadaşlar, öncelikle şu videoya zaman ayırmanızı rica ediyorum.

Bazı ayakta bisiklet süren arkadaşlarda bu videodaki gibi bisikletin önünden bakıldığında bariz bir şekilde bisikletin sağa ve sola yattığını görebiliyoruz. Bazı arkadaşlarda ise bu durum hiç olmuyor. Ayakta sürülse dahi bisiklet ne sağa ne sola yatıyor. Bu durumda şu yanlış veya bu doğru demek gerekli midir? Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler

Scudo
@Rumi
Bisikleti sağa sola sallayarak bir ritim tutturmak lazım..Bunu da amatör bisikletçilerin yapması zor..Ben de uğraşıyorum bu konuya ama biraz kilo fazlam var..Hafif bir göbek kaldı,onu da eritmem lazım..
Kondisyonunuz da önemli..Mesela kollarınız ne kadar güçlü?Ne kadar esneksiniz?Bisiklete ne kadar hakimsiniz?

Kısa ama çok dik yokuşlarda ayağa kalkıyorum..Bazen de kendimi ayağa kalkarak zorluyorum ama nabzım çabuk yükseliyor..
Bugün de böyle biraz zorladım kendimi..
Zamanla olacak bir şey bu..Israr etmek lazım bu konuda ama dizlere de yüklenmemek lazım..

Ben şöyle yapıyorum sağ pedal bisiklet sola, sol pedal bisiklet sağa bu şekilde uçuyor otobüs arkası :D

• Beğen
Tepkiler: Rumi
@Kovalski
Otobüs veya bir başka araç arkasında gitmeyin..Kendinizi düşünmüyorsanız,yakınlarınızı düşünün..

Bisikleti yoğun sürdüğüm zamanlarda ayakta sprinte kalkıp kadroyu sağa sola yatirarak hizli bir şekilde sürebiliyorum (tabi kısa bir süre icin kondisyonum genelde hep normal-kötü arasi olur) fakat mesela 1 hafta 2 hafta bisiklet sürmediysem veya o gün bisiklet bana bir garip geldiyse yani dengem yerinde değilse aynı şekilde yapamıyorum yani günden güne değişiyor benim sürmem biraz garip olabilir ama.

@Rumi

pedala daha iyi güç verebilmek için hafif bisikleti yatırmak lazım. böylece pedala çapraz basmak yerine tam aşağı dik basıyorsunuz.

videoya bakmadım kusura bakma. benim dediğimi diyorsa taklit falan değil :)

• Beğen
Tepkiler: Rumi
@ahlaksız
yolu biliyorum ayrıca yokuş yukarı çıkarken yapıyorum bunu yavaş birşey olmuyor

@Rumi siz ayakta olmanıza rağmen bisiklet sağa sola hiç oynamıyorsa boşu boşuna ayağa kalkmışsınız ve pedala güçlü basmıyorsunuz demektir. Bisiklet sağa sola kendi oynamıyor, biz bilinçli olarak yapıyoruz bunu. Gidondan güç almak amaç. Bu sırada kol kaslarımız ciddi anlamda kasılıyor. Pist bisikletçilerine dikkat ederseniz feci şekilde kol ve üst vücut kasları olduğunu göreceksiniz. Adamlar pedala kırarcasına basıyor çünkü, ve bu da yetmiyor adamlara, pedala aşağı doğru basarken kollarıyla gidonu itiyorlar ve padala uygulanan güç artmış oluyor.
Yani şekil olsun diye yatırmıyoruz bisikleti :) Gidondan destek alarak pedala daha güçlü basıyoruz. Zaten ayağa kalkmaktaki amaç pedala abanmak. Oturarak sprint atan birini ben hiç görmedim :D Sprint de ayakta atılır, mantık aynı, 1500 watt basıyor adamlar

@Serkan Mıstınoğlu Dün akşam 1 saatlik çalışmamın sonucunda artık ayakta sprint için kalktığımda bisikletin sağa sola yattığını gördüm. Daha önceden hiç güç uygulamıyormuşum dedim. Bazı hareketleri doğru şekilde yapmayınca bariz bir performans kaybı oluyor. Teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Rumi Ayağınızda SPD yoksa eğer, tam olarak yapamazsınız bunu. Eklemem gerek bu bilgiyi. Eğer SPD varsa bisikleti çok daha iyi yatırabiliyorsunuz, anası ağlıyor adeta bisikletin, çünkü pedal ayağınızdan kaçamıyor, yapışık :D

Spor ayakkabıyla bu hareket kolay değildir, eğer siz de spor ayakkabı varsa bu zorluğu yaşamakta haklısınız. Yok eğer ayağınızda SPD varsa, bir süre daha çalışıp tam olarak nasıl yapıldığını keşfedeceksiniz zaten :harika:

Kadro sele borusu kısmından çatladığı için müptelası oldum :D sadece yolda değil, merdiven tırmanma yeteneğimin gelişmesine de çok yardımcı oldu.

Ayakta binmek aynakola zarar verir mi?

Sorumu şöyle açıklayım. Uzun bir tırmanış sonrası oturma organım oturamaz hale geliyor ve o tırmanışın inişinde ayakta süzülmeyi tercih ediyorum. Dün yaptığım 95 km'lik gezinin 60. kilometresinden sonra özellikle sol pedala basarken aynakol-göbek-pedal üçlüsünün bulunduğu yerden esneme gıcırtısına benzer sesler gelmeye başladı.

Not: 120 kiloyum, o yüzden aynakolun zarar görebileceğini düşündüm.

• Beğen
Tepkiler: Turisti
Ayakta binmek aynakola zarar verir mi?

Sorumu şöyle açıklayım. Uzun bir tırmanış sonrası oturma organım oturamaz hale geliyor ve o tırmanışın inişinde ayakta süzülmeyi tercih ediyorum. Dün yaptığım 95 km'lik gezinin 60. kilometresinden sonra özellikle sol pedala basarken aynakol-göbek-pedal üçlüsünün bulunduğu yerden esneme gıcırtısına benzer sesler gelmeye başladı.

Not: 120 kiloyum, o yüzden aynakolun zarar görebileceğini düşündüm.

Merhaba genellikle Aynakol gevşemesi, Pedal, ya da Ön Aktarıcının yağı bitmesi sonucu oluyor. Bazen de böyle sorunlar başka yerlerden de çıkabiliyor.

Örn : Fren Kabloları, Bisiklet Selesi ve borusu.

Bisiklet henüz 1000 kilometrede bile değil. Erdoğanlar Bisiklet'te kurulum yapıldı. Yağlamayı eksik yapmayacak kadar tecrübeliler diye düşünüyorum. 500-600 km'de yağ biter mi?

Aynı ses bisiklet yükte değilken, yani elimle pedal çevirirken çıkmıyor.

• Beğen
Normal sürerken fark edilmiyor Yokuş ve ya pedala fazla yüklendiğinizde geliyor KM hiç fark etmiyor ki ben aldığımdan 50KM sonra yapmaya başlamıştı.

Sök-tak yapmak lazım mı? Bisikletçiye gitmeden kendim halledebilir miyim?

• Beğen
Pedalları yağlayabilir Aynakolu daha sıkı sıkabilirsiniz. Eğer geçmez ise başka fikrim kalmıyor...

Aynakola uyan anahtarım da yok, en iyisi götüreyim Erdoğanlar'a. Ben de kesin aynakolu eğdim diye düşünüp endişeleniyordum. Teşekkür ederim.

Son bir sorum daha var. 118 kiloluk bir adamın yokuş çıkarken ayakta pedal çevirmesi, veya inerken ayakta süzülmesi pedala-aynakola zararlı mıdır?

Hatta tırmanırken gidondan da endişe ediyorum, gidona da yukarı doğru asılıyorum çünkü pedala basabilmek için.

• Beğen
@çelikyürekli hocam bisiklet böyle kırılgan bir şey değil , bisikletle ses varsa yeteri kadar temiz değildir yüksek ihtimalle. periyodik bakımları es geçmemek çok önemli.

Tourney aynakolu, salcano çelik yol bisikletinde yokuş çıkarken eğmişliğim var, bütün endişemin çıkış noktası orası.

Geri