İlginç muhabbetler olmuş
Trajikomik insanlar vardır:
- Bilimin sağladığı tüm nimetlerden faydalanır; sağlığı, gıdası, eğitimi, barınması, güvenliği ve yaşamının tüm alanları bilim sayesindedir ama bu kişi bilime düşmandır, bilim metodolojisine inanmaz, bilimle açıklanan konuları aşağılar, bilinmezciliğe, doğa üstüne, ruhlara, inlere cinlere, büyülere vb. şeylere sarılır. Çünkü bilim sonsuz derinliktedir, daldıkça daha çok uğraşman gerekir, saksıyı hep çalıştırman gerekir. Ama zordur, emek ister, disiplin ister. İşin kötüsü çevrendekilerin umurunda değildir bilim. Herkes hayatını yaşarken sen neden bilimle uğraşasın veya aklın yoluna saygı duyasın? Bu insan kendiyle tezat trajikomik insandır. Bu hayatın anlamını çözememiştir halen.
- İnsanlığın bu akıl seviyesine gelmesinin tek nedeni sosyalliktir. Sosyallik ahlak ilkeleri sayesinde var. Yani, bu insan şu an sokakta rahat rahat yürüyorsa, filmini izleyip karnını doyuruyorsa, bu, ahlak ilkelerine herkesin uymasından kaynaklanır. Ahlak ilkeleri insanların genlerinde bulunur. Her insan insanlığın bu sosyal dayanışmasına borçludur. Ancak, bakıyorsun bu kişiye, ahlak anlamsız diyor, sosyallik anlamsız diyor. Nasıl olsa öleceğiz diyor, güçlü olan kazanır diyor. Trajikomik insandır bu. Hani baba parasıyla büyüdüğü için hiç sorumluluk almamış olan gençler gibi, har vurup harman savuranlara benzetirim ben bunları.
Şimdi avlanmak bana da kötü geliyor ama şu sorularıma da cevap bulamıyorum:
- Domuz avlayana bakışınız olta atıp balık avlayanla da aynı mı? Eğer değilse aradaki fark ne? (bana ihtiyaç demeyin gözünüzü seveyim; trollerle balık avlayanlar zaten getirip satmıyor mu bu balığı, onu alsın)
- Yukarıdaki cevap evet ise, balık avlayanı düşman ilan ederken trolleriyle yüzbinlerce balık avlayanlar neden dikkat çekmiyor? İhtiyaç mı? İhtiyacın doğru karşılandığından nasıl emin olabiliyorsunuz? İsrafın oranı yanında bireysel avlananlar devede kulak ise eğer?
- Kuş veya domuz avlayan bireyleri mercek altına almak güzel de, çok büyük çiftliklerde çeşit çeşit hayvanları yetiştirip sonra öldürüp ürünlerini satan işletmeler ne ifade ediyor? Ya peki büyükbaş hayvanların metan gazı nedeniyle ekolojiye olan olumsuz katkısı ne anlama geliyor?
Sanki yine, elindeki ürünü satmak isteyen kişinin istediği fiyatı acımasızca eleştirip de çok büyük firmaların fersah fersah karlarını normal karşılayanlara benzemiyor mu bu olay?