Scudo Sports

Asabımı bozmayın ayağınızı denk alın.

Kaba kuvvete karşı yorumlar görüyorum ama ibret-i alem olsun diye bir tanesini fena pataklamak lazım bence.

@Efe Cycler ; benim de başıma buna benzer bir olay gelmişti. Daha doğrusu gelmek üzereydi. Sakin sakin en sağdan giderken, önümü kesercesine, hızla sağımdaki sokağa dalan bir pikap oldu. Son anda frene dokundum. En fazla 2 cm ile ön tekeri arabaya çarpmaktan kurtardım. Ben ağzım dolu dolu küfür ederken, aracın daldığı sokakta çocuklar vardı karşıdan karşıya geçen. Pikap son anda frene bastı. Çocukların ve karşıdaki esnafın ödü koptu tabi. Adam araçtan insin de ağzını burnunu kırayım diye kaskımı çıkarıp fırlattım araca. Pikabın aynasını indirdim, araca doğru giderken hızlanıp kaçtı şerefsiz. Belki de esnaflarla beraber mahalle dayağı atacaktık. Kurtardı kendini.

Kısacası mahalle aralarında kendini ralli pilotu sanan genç zibidilere de dikkat etmek gerekiyor.

Scudo
@Ahsen Okyay

aynı durum 2 sene önce Zihni Şahin'in hayatını kaybetmesinden sonra yapılan eylemde de yaşandı. sırf içinde olduğu kalabalığa güvenip motorlu taşıtlarla didişenler, grubun emniyetini bozan saçmasapan hızlananlar, akrobatik hareketler yapanlar. hatta dönüşte mecidiyeköy'e birlikte gittiğim gruptan biri aman abi yapma abi denmesine rağmen defalarca kendi güvenliğini tehlikeye attı (kask takmıyordu, döküntü ve emniyetsiz bir bisiklet kullanıyordu). e bu kişilerin çoğu motorlu taşıt da kullanıyor. aynı hareketleri onlar da sergiliyor. çözüm mü? ben nerden bileyim...

@ozgur908

Ortada iki durum var: bir gerçek ve bir varsayım.
Gerçek: bisiklet sürücüsünün bir sürü hata yapması
Varsayım: bu sürücünün muhtemel (ki olup olmadığını bilmiyoruz) aracı ile de aynı değerde veya daha başka hatalar yaparak trafiği tehlikeye düşürdüğü

Bisiklet sürücüleri de çok masum değiller. Buna zaman zaman sıkışık trafikte araçların arasından geçen ben de dahilim.

@halil ibrahim duran

burada otomobil vb. sürücüleri ile şöyle bir fark doğuyor. bisikletli kendi hatası nedeniyle kaza yaptığında genelde bedelini kendi sağlığıyla ödüyor ama otomobil sürücülerinin hatasının bedelini de bisikletli ödüyor. bisikletliye bu kadar rahat bulaşmalarının nedeni bana zarar gelmez zaten düşüncesi-vicdansızlığı.

Her yerde şiddete karşıyım ama şu trafikte trafikle ilgili yerlerde şiddet baZen gerekiyor be.

@ozgur908

Yukarıdaki alıntı içerisindenki varsayımsal konuşmanıza dikkat çekmek içindi.

Sonuçta bisikletliler de dediğim gibi o kadar kurallara uyan insanlar değiller. Bazı kazalara kendileri sebep oldukları da yadsınmaz gerçek.

varsayımı bahsettiğim kişi üzerinden kurmamıştım. bisikletle ısrarcı şekilde kural ihlali yapan bin kişiden yüzünün otomobil kullanıp onun ellisinin direksiyona geçtiğinde de benzer şekilde davranış sergilemesi bence çok uç bir varsayım değil.
ehliyet alıp istanbul trafiğine çıkmak isteyen ve araç sürücülerin yayalara karşı yaklaşımına son derece tepkili olan bir arkadaşıma trafikte karşılaşabileceği senaryolardan (sıkışık trafik yüzünden aynı trafik ışığında 3-4 kez takılı kalmak ve kırmızı yanarken topuklamaya çalışmak) bahsederek birkaç kilit soru sordum. biraz düşününce gördü ki yayalara saygısızlık yapan o nefret ettiği kişiye bürünme eğilimi kendisinde var. keşke motorlu taşıtlarla muhatap olmadan pedal çevirebilsek.

Arkadaşlar sırf millete göz dağı olsun diye haksız kişiye dayak atmalı olduğumuzu düşünüyorsunuz ya hani;

Eğerki dayak atma işi umduğumuz gibi giderde karşımızdaki araç sürücüsü hem bizim gibi teke tek olduğu halde bize karşılık vermek için durdu, ve koruyucu aletsiz veya bize göre kavga için daha az donanımlı çıkdı ve ona iyi bir dayak attık diyelim, ikimizinde teke tek olup şartların eşit olduğunu sayarak bizim sporcu halimizden kaynaklı ondan daha güçlü ve daha iyi teknikler bildiğimizi varsaydığımızda yorgunda olsak kavgayı bizim kazanma ihtimalimiz %60 onun ise %40 diyelim, tabii oda bu durumda aynı düşünceyle üzerimize yürüyor ve sonunda ona dayak atmayı başardık.

Şimdi bizim ona atdığımız dayağı etrafımızda izleyen en fazla 20 insandan başka kim bilecek, ve koca büyükşehirde yada 75 milyonun içerisinde kimsenin birbirinden haberi olmadan hangi birini akıllandıracağız, hergün ehliyet alıp bir yeni trafik canavarı ortaya çıkarken..

Eğer olurda böyle bir durum yaşar ve galip gelen biz olursak ya bunu 200-300 haneli bir kasabanın köy meydanında yapmalıyızki bütün köye göz dağı olsun, yada haber kanalı veya sosyal ağ yardımıyla paylaşmamız lazımki, 75 milyonun 35 milyonuna duyuracağızda ancak o zaman millete göz dağı olur ve millet artık bisikletlinin yanından geçerken temkinli geçer diyelim ama bu çokda geçerliliği olmayan bir düşünce.. Keşke düşündüğünüz gibi olsada alt videodaki nuh demircan gibi adımızı onlara ezberletsek

Ama benim fikrimi sorarsanız, bunun yerine bisikletcileri insanlara sevdirecek şehitleri anma turumuz gibi anlamlı toplanmalar, geziler düzenlesek, veya yapılan bisiklet yarışlarını televizyonda yayınlatmayı başarsak, bütün illerin valiliklerine istekde bulunarak bisiklet üzerine yollar, haklar, vb. etkinlikler istesek bu gibi durumlarıda sosyal ağlarla paylaşsak yani kısaca halka bisikleti ve bisikletliyi benimsetmeyi başarsak, inanın insanların bize trafikdeki ve toplumdaki saygısı çok daha farklı olur..

@halil ibrahim duran
Evet işin birde o yönü var. Sonuç itibariyle oda bir insan dalgın olur, görememiştir.. Bir çok farklı insanı sebebi olabilir. O üzden ön yargılı olup direk karşı tarafa saldırmakta olmaz. Lakin göz göze gelip gözlerinizin içine bakıp hala eğlence yada başka sebeplerle üstünüze sürüyorsa hamle sırası artık bizimdir ve güzel bir hamle yapmak gerekir:krnz:

@halil ibrahim duran

Konuyu çarptırdığınızı düşünüyorum. Şiddete karşı bir eğilimim yok. Her koşulda konuşarak anlaşma taraftarıyım. Arka sokakta bıçağını çekip gasp eden kişi ile bisikletlinin üstüne arabasını süren kişi arasında ne fark var. İkiside canınıza kastediyor. Yıllarca lisanslı olarak spor yaptım ama bisikletli olarak gördüğüm saygısızlığı hiçbir yerde görmedim. Canıma kastedenlere karşı bir önlem almak ne zamandan beri ahlaksızlık olmuş.
9 yıldır aktif olarak araç kullanıcısıyım. Arabayla İzmir- Ankara arası girmediğim yol kalmamıştır. Bence trafiğe çıkan herkesin trafiğin başka dinamikleri ile de deneyim sahibi olmaları çok önemli. Bisiklet sürerken karşımdaki araç sürücüsünün yapacağı hamleyi tahmin etmek çok zor değil. Karşımdaki araç kullanıcısı bisikletle trafiğe çıkmadığı için benim yapacağım hamleyi tahmin edememesi de çok normal. Zaten işin bu kısmında anlayışlı oluyoruz. Benim derdim bisikletle seyir halindeyken aynasını gidona sürtmeye çalışan şehir eşkiyalarıyla. Yanıma gelip modifiye ettiği kornasıyla korkutmaya çalışan kişilerle. Camı açıp eliyle taciz etmeye çalışanlarla... Canımı yakanın canını yakarım herkes için geçerli bir kavramdır. Sporcu olmanın bununla bir alakası yoktur.

@Atahan Eker

Evet başka bir derdim yok ve amacım da konuyu çarpıtmak zaten!

Öncelikle size veya başka birine özel yazmadım. Benim mesajım "Asalım, keselim, dövelim, tekerini patlatalım" vb şiddet içeren şeyleri yazanlara şaşkınlığımı belirtir bir mesajdı.

Hukuk eğitimi almış bir kişi olarak koyu olarak belirttiğim yazdığınız örneklemede arada dağlar kadar fark olduğunu söyleyebilirim.
Bıçak çeken gaspçı bilerek isteyerek, sonuçlarını düşünerek bir karar almıştır, bu karar neticesi iradesi ile o eylemi gerçekleştirecek bıçak temin etmek, mağdur edeceği kişiyi seçmek, plan yapmak, tenha bir yer denk getirmek, bıçak çekmek vb tüm alt eylemleri tamamlamıştır.
Oysa ki araç sürücüsünde, dışarıdan öyle gözükse de, durum her zaman kasti değildir. Ben de bisiklet sürüyorum ve bu tip durumlarda sürücünün yanına gittiğim de özür dileyen ve görmediğini beyan eden çok oluyor. Yukarıda da yazmıştım, araçların kör noktaları çoktur ve bisiklet gerek küçük gerek ise sessiz hareket etmesinden dolayı görülmesi zor bir yapıdadır.

@Atahan Eker

Bu deneyim hemen kazanılan bir olgu değil. Araç sürmeye yeni başladığınız zamanları hatırlayın.

@halil ibrahim duran

Yazdıklarımı anlamıyorsunuz sanırım. Trafikte araç ve ya bisiklet kullanırken hiç hata yapmadığımı, mükemmel olduğumdan bahsetmedim. Canıma bilerek, isteyerek ve eğlence uğruna kastedenlerden bahsediyorum. İşin hukuksal boyutu beni ilgilendirmiyor. Bakın hukuksal boyutunu yok sayıyorum demiyorum. Eğlence uğruna arabasını tırın üstüne süren bir insana rastladınız mı? Ama ben bisikletin üzerine süreni çok gördüm.

İşin ucunda haklıyken haksız konuma düşmek var uygun dille anlatmak gerek, aklıma çok hoşuma giden yakın zamanda tanık olduğum bir olay geldi sizin paylaşımızında, Ankara Atlantis avm otoparkında bir araç (tofaş marka) bisikletli abimize göz göre göre kapısıyla çarptı, hem suçlu hem güçlü hesabı, indi ve ''dikkatli sürsene arkadaşım kaporta çökse ne olacak'' şeklinde serzenişte bulundu. Bisikletli abide de Pinarello Dogma var. Sessizce cüzdanından faturayı çıkardı, adama gösterdi ve ne dediğini duymadım lakin kısa bir konuşmadan sonra özür dileyip arabasına binip uzaklaşmıştı.

Yani henüz bisiklet deyince, çocuklara eğlensin diye alınan 200-300tl'lik bisiklet geliyor insanlarımızın aklına ve maalesef bütçene göre saygı görüyorsun bizim memlekette.

O abimiz forum üyesi ise selam olsun.

Haberlerde gördüğümüz "niye yan baktın", "cama kartopu attın", "yol vermedin" vb. aptalca nedenlerin cinayetle bitmesinin ardında yatan esas sorunu biraz araştırınca, egonun başrol oynadığını görüyoruz. Ego çok akıllı davranır, kendi çıkarına olan yönden yaklaşır ve çıkarını korumak için "adalet", "eşitlik", "can güvenliği", "onur" vb. toplum tarafından onaylanacak kılıflara bürünerek karşı tarafa her türlü şiddeti uygulama derdine girer. İçinizde şiddet uygulamak varsa, "araba üzerime sürdü, bunu kasti yaptı" demek, sadece gözünüze taktığınız egonun şiddet gözlüğünün bir yansımasıdır. Çünkü araba üzerinize gelmişse bundan sakınıp yolunuza devam etmek egonun işine gelmez.

@Atahan Eker

Galiba anlaşamayacağız.
SİZE ÖZEL BİR İTHAMDA DAHA ÖNCE DE BULUNMADIM ŞİMDİ DE BULUNMUYORUM. Yani sizin ne denli dikkatli sürüp sürmediğnizle ilgili olumlu veya olumsuz bir yorum veya analiz yapmadım. Bir önceki alıntı yaptığınız mesajımda da size vurgu yapmamıştım.

Kasten yapılan hareketi zaten farkedersiniz, farkediyoruz. Benim bunu savunduğumu veya haklı göstermeye çalıştığımı veya basite indirgediğimi daha önceki hangi mesajımdan çıkarımda bulundunuz?

Söylemeye çalıştığım şey varsa da özetle şudur:
Karşıdakini tam anlamadan sinirle hareket etmemek gerekir.
Bisiklet kullanmak bizi haklı yapmayabilir her zaman.
Ve kurallara uyulmasını istiyorsak biz de tüm kurallara uymalıyız.

@halil ibrahim duran

Ben inatla canıma kastedenlerden bahsettiğim halde benim hatalı olup olmadığımı sorgulayan sizsiniz. Ayrıca olaylara hukukcu refleksiyle yaklaşmak, bunu beklemek büyük bir ütopyadır.

Eğlence uğruna karşısındakinin yaşam hakkına tecavüz edenlere haddini bildirmek ne zamandan beri alaksızlık oldu?

@Atahan Eker

Beyefendi dediğim gibi ben siz alıntı yapana kadar size özel hiçbir şey yazmadım. Ve dediğim gibi sizinle galiba aynı sayfada değiliz.
Ayrıca, cevap yazdığım yerler açıklama yapmak ihityacı hissettiğim yerler idi; onları da alıntı yaparak belirttim. Uzun cevabınızdan alıntı yapmadığım yerlere zaten katılıyorum.

İyi günler dilerim.

@halil ibrahim duran

Genellemeyi yaparken hedef aldığınız kişilerden bi haber olduğunuzu düşünmüyorum. Zira öyleyse dediğiniz gibi aynı sayfada değiliz.

@Atahan Eker

Son olarak bu ütopya olsa da gereklidir. Hukuk herkesin hakkını korumak için vardır. İşletmeye çalışıp sonuca ulaşamamak ayrı bir durumdur, işletmemeyi seçmek ve hakkını kendi çabası ile aramaya çalışmak ayrı bir durumdur.
Sosyal hayat bunu gerektirir. Herkes hakkını kendi ararsa oluşacak tek şey KAOStur.

Geri