Scudo Sports

Arkadaşlar okulu bırakmak istiyorum.

Türkiye de okumak garanti para fakat özel sektör de kurtlar sofrası ve adamın canını çıkartana kadar çalıştırıyorlar karar senin ben öğretmenim mutluyum başka meslek olsa değil bisiklete binmek tv izleyecek vaktim olmazdı, tabi eğer çok para kazanan birisi yada zengin ailesi olan birisi ise istediğini yapabilir...

Scudo
@mehmetsunu

Mehmet abi ben memurum. Inan, bizim meslekte özel sektör çalışanlarının canını alıyor, bense kamunun mesai düzeni içerisinde hem aileme hem spora hem de sivil toplum kuruluşlarına vakit ayırabiliyorum ve çok mutluyum hamd olsun.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Moslov diye bir adam bunlara çok kafa yormuş biri.
akademik ünvanı ne bilmiyorum ama derslerde okutuluyor. ''kendini gerçekleştirme'' ile ilgili bir çok varsayımdan yola çıkarak çeşitli araştırmalar yapmış. bir insanın kendini tamamlaması için gerekenleri tanımlayan bir piramit yapmış. bildiğimce yazayım
1. fizyolojik ihtiyaçlar: yeme, içme, uyuma, barınma... fizyolojik ihtiyaçlarını tamamlayamadan mutlu olamazsın. karnın açsa sanat düşünemezsin. uykusuzsan spor zevk vermez. hayatı sürdürmek için en temel ihtiyaçlarımız burada başlar.
2. güvenlik ihtiyaçları: sağlık, emniyet, iş... eğer sağlık problemin varsa endişe içindesindir. işin yoksa güvenlik ihtiyacı istersin. ailene bir zarar gelecek düşüncen varsa kaygı duyarsın. dikkat edersen bütün ihtiyaçlar en temelden başlayarak ilerliyor.
3. aidiyet ve sevgi ihtiyaçları: dostum tek başına bir insan kendini gerçekleştiremez. insan sosyal bir varlıktır. bir yere bir şeylere ait olmak ister. aile temel bir ihtiyaçtır. sevmek ister sevilmek ister
4. saygı ihtiyaçları: toplum tarafından yakınların tarafından saygı duyulmak istersin. sürekli dalga geçilen insanlara bir bak. bişeyleri eksik değil mi sence? kabullenilmek veya takdir görmek sadece istek değil aynı zamanda ihtiyaçtır. ''ben saçımı süpürge ediyorum o eve geç geliyor. bütün gün işte canım çıkıyor eve geliyorum suratsız bir karı'' laflarının altında bu yatar.
5. kendini gerçekleştirme: son adım. kamil insan olma. gerçekçi idealleri gerçekleştirme veya bu yolda olma olarak da açıklayabiliriz. hayattan yana bir kaygın yoktur. kendin için ve başkaları için bir şeyler yapmak istersin. artık kavramları doğru ayırt edebiliyorsundur.
anladığım kadarıyla 1500 TL'lik işe girebilirsin ve bunun için sevmediğin bölümü bitirmek istemiyorsun. yol ayrımındasın çok zor andır. bana da olmuştu. ben iki işten birini seçecektim. süper kahramanlar gibi yüksek bir yere çık ve düşünmeye başla :D
eğer bölümünü seviyorsan devam et okula. fakülte kendinin geliştirmek için kültür birikimi sağlar. sen fark etmesen de.
bölümünü sevmiyorsan ve 1500 tl sana aile kurmaya yetecekse bırakabilirsin. Maslov piramidinin ikinci aşamasını tamamlayabiliyor mu o para?
''sorun para değil ben ikinci işte de sevdiğim işi yapmayacağım zaten'' diyorsan milyonlarca senin gibi düşünen insanın olduğu Türkiye'ye hoş geldin.
bu durumda sakın okulu bırakma hobilerine sarıl, boş zamanın takını çıkar ve üniversiteyi 3 yıl daha okuyarak bitir.
kendimi senin yerine koyunca yoruldum, çay içmeye gideceğim

@Onur Ali İmren

Onur Ali hayatta her şey her an olabiliyor o yüzden geleceğimizi çok iyi düşünmemiz gerekiyor. Benim vaktim sürekli sporla alakalı olarak geçti ve hep beden eğitimi öğretmeni olmak istedim. Fakat okula girerken millilikten giriş yapamıyarak antrenörlük bölümünü tercih etmek durumunda kaldım şu an bende senin gibi bir nevi istemediğim bir branştan mezun olucam hemde hayatımda ilk kez 4 sene önce tanıştığım bir branş. Bırakmam için bir sebep düşünürsem fakat bunun üzerinden giderek farklı şeyler yapmaya çalışıyorum didinmeden olmaz. Eğer gerçekten okulu bıraktıktan sonra diğer seçiceğiniz bölümde kendinizi geliştirebilirseniz ilerlerseniz bırakın geçin. Fakat sürekli aynı nokta kalıcaksanız mühendisliği bırakmamanızı öneririm. Sonuçta ülkemize yeni fikirler yeni bilim insanlarına ihtiyacımız var. İyi düşün bu dönem zaten bitti sayılır yarı yıl kaldı sonuçta. Birde başkalarına danışırsan olmaz bi kısmı bırak bir kısmı bırakma der sen kendin için hayırlı olanı kendin seç :)

Hayatda en sevdiğim ve en çok korktuğum iki kelime var.
Biri İYİKİ ,diğeri KEŞKE. Biri mutluluk getirir,diğeri bir ömür boyu insanın içini kemirir.Herşey senin vereceğin karara bağlı...
Dilerim doğru kararı verirsin.

Okulu mutlak surette bitirmelisin, mühendis olarak sana tavsiyem bu olur. 4 senelik böylesine kallavi bölümden elde edebileceğin kültür birikimini kolay kolay elde edemezsin. Özel konularda akademik çalışmaları olan hocalarla iyi geçin fikir alışverişi yap, muhakeme yeteneğin güçlenir. O zaman da seçeneklerini çoğaltıp huzurlu/mutlu bir yaşam sürebilirsin. Başka hobiler edinip farklı konulara odaklanıp rahatlamayı deneyebilirsin. Ya lisede bırakacaktın ki o virajı geçtin, ya da 4 senelik okul bitireceksin; arada kalmak sana pek birşey katmaz.

• Beğen
İyi bir tahsil olmadan vasıfsız eleman olarak üniden çıkarsan daha fazla çalışır, daha az para alırsın. Haliyle spor yapacak vakit doğru dürüst bulamazsın. Çalışma hayatı dışardan göründüğü gibi değil. Bende aşçılık yapıyordum ama bıraktım. Sabah 10:00 Akşam 23:30; 5-6 haftada bir anca hafta içi bir gün izin. Diğer mesleklerde pek farklı değil. Maddi nedenden herkesin okuyamayacağı veya sürdüremeyeceği bir yerdesin. Sürdürüp iyi bir tahsille iyi bir kademede iş bulmak spor için sana daha fazla zaman sağlıyacaktır.

Fikirlerinizi çok kez okudum, zaman ayırdıgınız için tüm samimiyetim ile minnettarım.
Anlıyorum ki ülke psikolojisinde bir korku var. Bende de var olan. Bir arkadaş tembel demiş. 2 yıldır çalışıyor, okuyor ve spor yapıyorum. Kabul etmem tembelliği. Piramidi biliyorum evet ben bölümümü seviyorsun belki halen de seviyorum ama sogutuldum. Her şey boş geliyor.

Arkadaşlar benim hayalim; teknik eleman olarak telekoma girmek, egeye tayin istemek. Bu yol en güzel yol doğa ile buluşmak için. Fazla insandan kurtulmak için. Tüketim çılgınlıgından görgüsüzlükten mekanikleşmekten kurtulmak için. Bu dediğim olacak. Bir şekilde olacak. Ünvanlara takılmam. Sadece gittiğimde saygı gorebilecgim yeteri kadar kazanabileceğim bir iş ve zamanım olacak bir şekilde tabii. Bir gün muğla da elektrik faturası ödemeye gitmiştim içeride insan yoktu çalışanlar sigara içiyor ay haziran.. Huzurluydu :) ergenlikmi yaşıyorum halen, doğrum bu mudur bilmiyorum..

Tekniker diyorsunuz da çevrede 4 tekniker var en azı 1500 alıyor. Benimle yaşıt aynı bölümden arkadaşım 3000 alıyor, herif ev aldı ya ev. Ben bisiklete parca alıyorum.. Ha benim için önem arz etmiyor ama korkutuyorsunuz beni.

Discovery cihazımdan gönderildi

Meslekdaşmışız. :)

Depresyonda olma ihtimaline karşı bir psikiyatriste görünmeni tavsiye ederim. Ciddiyim. Hayatınla ilgili kararlar söz konusu. Depresif bir ruh haliyle kararlar alıp hayatını batırabilirsin. Küçük bir ihtimal ama şansa bırakmaya gelmez.

Bu bir yana, eğitim sadece para için değildir. Parası olduğu halde doktora yapanlar var, neden? Mehmet Ali bey çok güzel özetlemiş ve bana söyleyecek bir şey bırakmamış aslında. Yine de ben de bir şeyler ekleyeyim.

Eğitim, homo-sapiens'den insan üretme işidir, insanı rafine etme sürecidir. Her ne kadar Türkiye'de eğitim yerine öğretim verilse de, ortam ve muhatap olduğun insanlar, hocalar vs. dolayısıyla dolaylı eğitim alırsın üniversitede. Sonuçta hayata bakışından, hak-ödev bilincine kadar, müzik-şiir-yemek gibi rafine zevklerinin gelişimine kadar pek çok alanda değiştirir seni.

Para için okuma, eğitim için oku. "O da ne ki, yenir mi ki" dersen, okul sana göre değil demektir - okuma o zaman. :)

Zordur karar vermek. Once sunu soyleyeyim eski sozdur:
"Gencler dusunebilseydi, yaslilar yapabilseydi"
Gencken "hadi len" derdim bende buna :) Gerci insan oldugu degil hissettigi yastadir felsefesi hosuma gider. Bir zamanlar senin yaslarindayken olanlar yasadiklarim 60 yasindaymisim gibi yoruyor, bunalimdan cikamiyordum. Herseyi birakip bir koyde kucuk bir ev ve toprak bulup kavrulup gitmeyi koymustum kafama. Zaten sirf istedigim bolum ve istedigim sehir olsun diye 4 yil universite sinavinda 2 tercih yaptim. Gitmekten vazgectigim sirada sirf anacigimin hatirina sinavlara girmeye devam ettigim icin kazandim. Okurken bir staj raporunu calistigim icin 1 hafta gec vermek durrumunda kaldim, sene tekrarı yapacaksin dediler biraktim. Buyuk kardesimle kapistik, gitmis ayni universitede yukek lisans yaptigi icin hocami bulmus konusmus halletmis mecburen devam ettim. O zamanlar her seyi cok bildigimi sanirdim. Simdi ise bilecek ne kadar cok sey oldugunu ne kadar azina vakıf oldugumu cok iyi biliyorum. Gencligimde beni bunaltan, yoran yasadigim tecrubelerin aslinda pek de kafaya takilmayacak seyler oldugunu simdi biliyorum. Hersey yasamamiz gerektigi icin yasanir ve verdigi tecrubeler ile ileride hic dusunmedigimiz anda hayatimiza yon verecek bir firsata donusebilir.
Sporsuz yasayamam sanirdim, ayak bilegimi basketbolda kirdim, meniskusumu futbolda dagittim, elimi bisiklette kirdim, kulagim dalista sakatlandi. Simdi keyfine yuzme ve bisiklet var sadece estigi zamanlarda kondisyon icin hafif capta kultur fizik vb.
Uzun lafin kisasi hayatin ne zaman ne getirip ne goturecegi belli olmaz. Elinde zaten tekniker diplomasi var; bir is garanti! Birak bir de muhendislik diplomasi olsun cunku yolu yarilamissin bu konuda. Sen al diplomani istersen git yine tekniker ol ya da dagda coban ol. Birgun sartlar gerektirir veya karar degistirirsen cikarirsin sandiktan muhendislik diplomani ya da hep orada kalir. Ama girdigin ortamlarda, yaptigin gorusmelerde sen en pejmurde halinle bile gitsen mezuniyetinle ispatlayacagin derecen avantaj ve saygi getirecektir sana.
Ben pek takar miyim bu tip etiketleri? Hayir... Ama ileride aile kurarsan goreceksin; esin olmasa da cocuklarin icin onemlidir babalarinin imaji. Ayakkabi bile boyuyor olsan, mutlu da olsan onlar ayrica ovunur seninle "babam aslinda muhendis, ama durust ve prensipleri olan adam boyle yasamayi tercih ediyor".
Dedigin gibi hersey para degil. Ama egitim de parayla bir yere kadar satin alinacak ve parayla olculemeyecek bir sey. Ne diplomalar goruyoruz sahibi adam degil. Ne adamlar goruyoruz felsefesi universiteye sigmaz asar gider. Ornek istersen al sana Neyzen Tevfik.
Fakat hayat bazen sagligindan, bazen fiziksel kondisyonundan, bazen cebinden alir veya ustune daha guzelini koyar. Ya da "o mu bu mu derken" bir kamyon gecer ustunden bulutlardan yukselirken "ulen daha soyle bir sey yapacaktim" dersin. Okumaktan okuldan bilgiden egitimden zarar gelmez. Sen su yariladigin okulu bitir, diplomani at cebine, ne istiyorsan onu yap yine derim ben... Merak etme 2-3 yilda senin yasindayken cok fazla sey icin gec kalinmiyor bunu 40 - 50 yasina gelince fark ediyorsun.
Dedik ya ""Gencler dusunebilseydi, yaslilar yapabilseydi"
Bu soz genclerin aptal oldugu gibi bir anlama gelmez yasanan tecrubelerle pek cok seyi ileride ne kadar farkli yorumlayip oyle karar vereceginizi anlatir ozunde. Yoksa gencler boyle piril piril olmasa dunya bu kadar farkli bir yere donusurmuydu yillar gectikce :)
Benimkini de yaslilik belirtisi say. Cenemiz klavyemiz duser uzatiriz lafi boyle. Sen herkesi dinle yine bak kafana gore :)

@Tahir Keskin

Sevgili kardeşim memur olmak burada 30 yıl ne uzarsın ne kısalırsın manasında. Gencimizde eğer bir cevher varsa neden kendi yeteneğini öldürsün. Zaten çalışma hayatına girdiğinde 65 inden önce emekli olamayacak. bari kendi işini kursun, kendi işinde çabalasın.

İleriyi de düşünerek hareket etmek lazım maddi manevi. Aileni geçindirebilecek seviyede bir işe sahip olabileceksen ve bu iş mutlu olacağın, sevdiğin işse ona yönel. Okulu bırakmana gerek yok. Okul biter bitmez bu işe giriş yine mühendislik yapma. Yarın birgün bakarsın şartlar değişir ve o çok sevdiğin, mutlu olacağını düşündüğün işte pürüzler çıkar ve elindeki diplomanın adına hürmeten bir işe girebilir, uçurumdan yuvarlanmadan hayatına iyi kötü devam edebilirsin. Karar senin...

• Beğen
Eğitim dediğimiz sadece okullarda alınmıyor bana göre,o sebeple hele ki bu sistemde bu ülkede kendi adıma çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Çok çok kaliteli hocalarım var hatta birinin kitabında ufak bir yardım bile etme durumum var. (tabii yardım denemez bile o kadar bilgili bir insanın yanında..)

Arkadaşlar ben yine çok teşekkür ederim,üşenmeyip yazdığınız için. Ben kolay kolay pes eden bir tip değilim. Uğraşmayı severim. Kendimce bir yol çizeceğim..
Kendi mesleğim ile ilgili bir yere gireceğim. Duyduğuma göre mühendis adayları için belli işler yapılabiliyor. Deneyeceğim. Ben aslında severdim mesleğimi.
Bu şekilde bir kez daha deneyeceğim.. evet 2-3 sene bir ömür dediğiniz süre zarfında küçük gibi görünüyor ama önemsiz de değil. Bunu da eklemek isterim :)

Çok teşekkür ederim tekrar..

Abdullah bey çok güzel bir şeye değinmiş, kendini eğitmek için okumak önemli. Zaman içerisinde buhran dönemleri yaşayabilir insanlar, kendini açmazlarda da görebilir, Abdullah beyin dediği gibi bir uzman ile görüşmende fayda olabilir. Ben daha önce gittim bir kaç defa, bu kesinlikle balatayı sıyırdığın manası taşımaz. :D Senin gibi sorunları başkalarının yaşadığını ve atlattığını görmüş olursun, konuşmak ve fikir almakla rahatlar seni soğutan her ne ise sorununu aşabilirsin.
Ayrıca diploman olduktan sonra Turan beyin dediği gibi daha az (fiziksel) çalışıp daha çok para kazanabilir duruma geleceksin ki spora daha çok enerji ve vaktin kalacak.

Belki evlenmek isteyeceksin 1500 TL senin minimum gereksinimlerin için yeterli olabilir ama aile kendinden önce sevdiklerini yaşatmak demek; daha iyi yaşamalarını isteyeceksin; ama elinde (maalesef etiket kapasite olarak anlaşıldığı için) diploman olmadığı için muhtemelen taşeron bir firmada (yaptıkları iş çok kutsal olsa da karşılığı az olan) belli bir işçi sınıfı üzerine dahil olamayacaksın.

Diplomanı aldıktan sonra standartları daha yüksek bir işte çalışırken sevdiğin başka alanlarda da kendini geliştirebilirsin.
Ben devlet memuruyum ve işimin fotoğrafla hiç alakası yok. Yaşım 34 (oldu üç gün önce) seneye fotoğrafta yüksek lisansa başlayacağım.
Diploma senin asgari şartın olsun. Bugün bile işe alırken diploma+dil+doktora vs aranıyorsa on sene sonra nelerle karşılaşacağını düşün.

Hele teşeronda çalıştırılırsan ilk sallantıda işinden olabileceğini de unutma.

Ben dahil buraya yazan kimse ders verme amacında değil; lütfen yanlış anlama. Bir şekilde gördüğümüz veya yaşadığımız tecrübeleri aktarıyoruz.

Umarım hayatında güzel şeyler ile karşılaşırsın.

Kesinlikle çok memnunum yazılanlardan,inceliğiniz,dile getirme şekliniz çok çok güzel. Dediğiniz,dedikleriniz yanlış değil gerçekten..

@Onur Ali İmren
İstanbulda ortalama bir evin kirası için 750lira desek, geriye hayatını idame ettirmek için 750lira kalır, muhtemelen hayellerini gerçekleştirmek için bu para yetmeyecektir ki evlenip yuva kurduğun zaman ne demek istediğimi daha rahat anlayacaksın. Asgari ücretle geçinenler var ama mecbur oldukları için geçiniyorlar, hakettikleri ücretle çalışmadıklarını düşünüyorum, özel bankalara yeni mezun olup giren birçok kişi asgari ücret maaş alıyor ya da büyük mağzalarda-işyerlerinde haftada 6-7gün çalışanlarda asgari ücret ile çalışıyorlar ki hakettikleri ücretin o olmadığını düşünüyorum. Şimdi onlara şunu sorsan; "elinizde mühendis olma imkanınız var ama siz sadece tekniker olmayı düşünür müsünüz" diye verilecek cevabı sen düşün. Eğitimci olduğumdan bütün öğrencilerime hep eğitimlerini sonuna kadar devam ettirmelerini tavsiye ederim. Eğer ki maddi yönden bir sıkıntın yoksa okulunu bitirmeni hatta erasmusla-fullbright ile vs birçok programla 1-2 sene yurtdışına gidip yl-doktora yapıp gelmeni şiddetle tavsiye ederim ki o zaman sana sunulacak fırsatları bir gör. Ayrıca yaşın itibariyle tabiki bisiklet gibi şeylerle ilgilineceksin bırak ev işini 30lu yaşlarına gelince düşünürsün, artık ev almak eskisi kadar zor değil düğününde takılanlarla 5-10da para koyar hiç yapamazsan kredi çeker ya da toki-koperatif gibi bir seçeneği değerlendirirsin. Memleketin kalifiye mühendislere ihtiyacı var, birçok alanda treni kaçırdık ama nano teknoloji olsun, elektrikli araçlar olsun bunun gibi birçok alanda genç beyinlere ihtiyacı var bu ülkenin.

• Beğen
Sen bu idealist halinle teknisyen de olsan mühendis gibi çalışırsın... Teknisyen maaşı alırsın.
İnşallah senin kafanda bir amirle (mühendisle) çalışırsın.

Çalışma hayatında "Dediğimi yap, yorum yapma" diyen bir mühendis çıkabilir karşına.
Ortalığı böyle mühendislere bırakma.

Ben teknisyenim. DGS ile geçmek için çok uğraştım. Bir şekilde olmadı.
Toplam kapasite meselesi, bu sende varmış.

4 yıllık bir fakülte bitirmek istiyordum. Sonradan işletme bitirdim. Ama hala teknisyen olarak çalışıyorum.
Bilgi birikimim çok fazla olmasına rağmen daha fazla para kazanmak için tek eksiğim şu an mühendislik diploması. (Eksik olan mühendislik diploması sadece "daha fazla para kazanmak için", yoksa memnunum şu anki halimden şükür.) Mühendis mühendis çalışırken teknisyen teknisyen çalışırkenkinden daha fazla yorulmazsın, endişelenme o kadar, her işin kendine göre zorluğu var.
2-3 sene geç başla hayalini kurduğun hayatına.
Akıllı ol. :)
Sonra dağlara mı çıkarsın, bayırlardan mı yuvarlanırsın sen bilirsin...

Teşekkür ederim fikriniz için. İstanbul da kalmayacağımı söylemiştim. Bir çok insan benim gibi olmadığı için evet kesinlikle muhendis olmalı der. Bu tamamı ile hayat beklentileri ile paralel.
Arkadaşlar bu konu zor benim için. Ve korkularım ile hareket edeceğim sanırım. Zor da olsa uzunca bir sürede olsa okumaya devam edeceğim. Bir arkadaşımız demişti.. Keşke deme diye. Keşke demeyi hiç sevmem. Sırf bu korkum sebebi ile ve önümde diploma gibi saçma bir engel olmasın diye (çok doğru görmemek ile ) devam edeceğim. Hepinizi meşgul ettim düşündurdum, çok minnettarım. Sağolun..

Sen şu anda "ben" diyorsun. Biraz sonra "biz" olacaksın. Şu anda vereceğin kararlar ileride eşinle ve çocuklarınla ne kadar alım gücüne sahip bir geleceğiniz olacağını direkt olarak etkileyecek. "Alım gücünü ne yapayım. alacak fazla birşeyim yok benim. üstümü örtsün karnımı doyursun yeter." diyorsan eğer önünde kocaman kalın bir duvar var ve gözlerin kapalı duvara doğru boşa almış gidiyorsun demektir. elbet çarpacaksın o duvara sağı solu yok bu işin.

Şu anda sürdürmekte olduğun eğitim sonucunda olması daha muhtemel daha fazla alım gücüne sahip olacaksın. Bu nedenle belkide yapmak istediklerini çok daha rahat yapabilecek. aynı zamanda beraber yaşadığın sorumlu olduğun insanların da hayallerinin bazılarını daha rahat gerçekleştirebilecekler.

"Az ücrete yeter fazlasında gözüm yok benim. az alırım çok boş vaktim olur dağda bayırda gezerim" deyip şu anda elinde olan muhtemel daha iyi bir meslek ile daha iyi bir gelecek fırsatını bir kenara bırakmak gibi bir "in to the wild" tribine girmişsin :)

Elinde bulunan fırsatı sonuna kadar değerlendir. Daha sonra "denedim ama olmadı. dersin. için rahat olur.

seni tanımam etmem şu anda mühendisim ve işimin başından mesai saatimin ilk saatinden vererek yazıyorum bunları sana... bir yıl çalışıp 10 gün tatilde nerelere pedallasam diye düşünüp duruyorum sürekli.
hayat böyle malesef.

reklam olsun diye değil sadece hislerimi daha iyi anlattığım bir yazı yazmıştım geçenlerde onu paylaşmak istedim seninle.. çalışmaya devam ettikçe de böyle hissetmeye devam edeceğim.

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=126334

yazımın başlarında haydar dünem gibi konuşmuşum hahaha :)

• Beğen
Okuduğun bölümü de sevmiyorsun. Seçtiğin bölümde belli ki çevrenin etkisi olmuş. Sevdiğin bir bölümü seçmiş olsan okuldan çıkmazdın.

Geri