Zordur karar vermek. Once sunu soyleyeyim eski sozdur:
"Gencler dusunebilseydi, yaslilar yapabilseydi"
Gencken "hadi len" derdim bende buna

Gerci insan oldugu degil hissettigi yastadir felsefesi hosuma gider. Bir zamanlar senin yaslarindayken olanlar yasadiklarim 60 yasindaymisim gibi yoruyor, bunalimdan cikamiyordum. Herseyi birakip bir koyde kucuk bir ev ve toprak bulup kavrulup gitmeyi koymustum kafama. Zaten sirf istedigim bolum ve istedigim sehir olsun diye 4 yil universite sinavinda 2 tercih yaptim. Gitmekten vazgectigim sirada sirf anacigimin hatirina sinavlara girmeye devam ettigim icin kazandim. Okurken bir staj raporunu calistigim icin 1 hafta gec vermek durrumunda kaldim, sene tekrarı yapacaksin dediler biraktim. Buyuk kardesimle kapistik, gitmis ayni universitede yukek lisans yaptigi icin hocami bulmus konusmus halletmis mecburen devam ettim. O zamanlar her seyi cok bildigimi sanirdim. Simdi ise bilecek ne kadar cok sey oldugunu ne kadar azina vakıf oldugumu cok iyi biliyorum. Gencligimde beni bunaltan, yoran yasadigim tecrubelerin aslinda pek de kafaya takilmayacak seyler oldugunu simdi biliyorum. Hersey yasamamiz gerektigi icin yasanir ve verdigi tecrubeler ile ileride hic dusunmedigimiz anda hayatimiza yon verecek bir firsata donusebilir.
Sporsuz yasayamam sanirdim, ayak bilegimi basketbolda kirdim, meniskusumu futbolda dagittim, elimi bisiklette kirdim, kulagim dalista sakatlandi. Simdi keyfine yuzme ve bisiklet var sadece estigi zamanlarda kondisyon icin hafif capta kultur fizik vb.
Uzun lafin kisasi hayatin ne zaman ne getirip ne goturecegi belli olmaz. Elinde zaten tekniker diplomasi var; bir is garanti! Birak bir de muhendislik diplomasi olsun cunku yolu yarilamissin bu konuda. Sen al diplomani istersen git yine tekniker ol ya da dagda coban ol. Birgun sartlar gerektirir veya karar degistirirsen cikarirsin sandiktan muhendislik diplomani ya da hep orada kalir. Ama girdigin ortamlarda, yaptigin gorusmelerde sen en pejmurde halinle bile gitsen mezuniyetinle ispatlayacagin derecen avantaj ve saygi getirecektir sana.
Ben pek takar miyim bu tip etiketleri? Hayir... Ama ileride aile kurarsan goreceksin; esin olmasa da cocuklarin icin onemlidir babalarinin imaji. Ayakkabi bile boyuyor olsan, mutlu da olsan onlar ayrica ovunur seninle "babam aslinda muhendis, ama durust ve prensipleri olan adam boyle yasamayi tercih ediyor".
Dedigin gibi hersey para degil. Ama egitim de parayla bir yere kadar satin alinacak ve parayla olculemeyecek bir sey. Ne diplomalar goruyoruz sahibi adam degil. Ne adamlar goruyoruz felsefesi universiteye sigmaz asar gider. Ornek istersen al sana Neyzen Tevfik.
Fakat hayat bazen sagligindan, bazen fiziksel kondisyonundan, bazen cebinden alir veya ustune daha guzelini koyar. Ya da "o mu bu mu derken" bir kamyon gecer ustunden bulutlardan yukselirken "ulen daha soyle bir sey yapacaktim" dersin. Okumaktan okuldan bilgiden egitimden zarar gelmez. Sen su yariladigin okulu bitir, diplomani at cebine, ne istiyorsan onu yap yine derim ben... Merak etme 2-3 yilda senin yasindayken cok fazla sey icin gec kalinmiyor bunu 40 - 50 yasina gelince fark ediyorsun.
Dedik ya ""Gencler dusunebilseydi, yaslilar yapabilseydi"
Bu soz genclerin aptal oldugu gibi bir anlama gelmez yasanan tecrubelerle pek cok seyi ileride ne kadar farkli yorumlayip oyle karar vereceginizi anlatir ozunde. Yoksa gencler boyle piril piril olmasa dunya bu kadar farkli bir yere donusurmuydu yillar gectikce

Benimkini de yaslilik belirtisi say. Cenemiz klavyemiz duser uzatiriz lafi boyle. Sen herkesi dinle yine bak kafana gore