Scudo Sports

Arkadaşlar fren yağı için yardım(Bebek yağı kullandım:D)

bu konu benim de dikkatimi çekti bir ay önce shimano hidrolik frenli bisiklet aldım bakımını kendim yapmak isterim 50 ml yağ nasıl olur da 20 lira olur, shimano firması bu sistemleri diğer yağlardan etkilenecek şekilde sırf pisliğine özel alaşım mı yapıyo yani alternatif bulmak gerek , 20 lira ne ki diyebiliriz ama tekelcilikten uzak durmak gerek akıllı milletiz sonuçta önemli olan 1 lirayı bile boşa vermemek olay pintilik değil yani :rolleyes:

• Beğen
Tepkiler: hüseyin karakurt
Scudo
@hüseyin karakurt

bebek yağı artık yok malesef :D bir arkadaşın ısrarı üzerine yağı değiştim artık shimano var (yağa para vermedim:D )

@ender89

Hadiya :) güzel bir deney yapıyordunuz neyse bebek yağı ile toplam kaç km gitdiniz nekadar zaman içinde kaldı ve orginal yağ koyunca bir farklılık veya bir arıza belirtisi yaptı mı ?

pek bi fark yok gibi sadece uzun süre yatınca (6 saat ve üzeri)ilk başlarda azcık sıkıntı oluyordu bebek yağında azcık ısındımı baya iyiydi şu ansadece o fark var bebek yağının ısınmış durumuyla aynı gibi
ama sanki bebek yağında ayarı daha hassas yapabiliyomusuşum gibi geldi mesela ben arka kaldırıken bunu hissediyorum tam ölçüde basmak önemli shimano yu koyunca ayarlayamıyorum tutmuyo tutmuyo birden kilitliyo(bu bahsettiğim olay çok hassas böle anlattığıma bakmayın) valla dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım bu saatte bu kadar oluyo iyi günler

• Beğen
Tepkiler: hüseyin karakurt
Arkadaşlar burada (link) 1L shimano mineral yağ 15euro + 12 euro kargo =27 Euro oda= 54TL eder üç dört kişi toplanıp alırsa hem hesaplı olur hemde uzun süre yeter, kasmaya gerek yok.Şimdi sorgulayın biraz Türkiye'de neden bukadar fiyat farkı var???:cool:

bebek yağı mineral yagler yerine kullanıyor metal aksağıma zarar vermez kesinlikle tanıdıgım birkaç arkadasım yıllardır kullanıyor bir sorun yaşamadılar bende şaşırmıstım ilk başta ama iyi performas veriyor

zeytinyagı kullanana sasırmıstım ama sonra zeytinyagı pahalı cicek yagı kullan denilince dahada dumur oldum :)ama bu aklıma gelmezdi hic :)

• Hahaha
Tepkiler: Laciverdi
arkadaşlar biraz eski konu ama ben hala bebek yağımı değiştirmedim çok güzel sorunsuz işliyor ama sorun çıkar diye 2 şişe mineral yağ almıştım hala duruyor selamlar:)

önceden otobüslerin bazı yerlerinde muz kabuğu kullanıldığını duyduğumdan beri bu kadar şaşırmamıştım..bebek yağı he .helal olsun vallaha.

Hortlatayım konuyu hala kullanan var mı?

• İnanılmaz
Tepkiler: TafLan
Kısaca videoda bir sene boyunca arka frende bebek yağı, ön frende shimano mineral yağ kullanılmış. Bebek yağının aynı şekilde çalıştığını (hissiyat vb.) bahsetmiş en son olarak bir bisikletci de her iki hidrolik freni söküp contalarını mikroskop altında inceliyor ve en küçük fark olmadığını söylüyor. Gerçekten de öyle gözüküyor. Kaynama noktası gibi etmenlerden bahsedenler var bebek yağı 500 derece civarında shimano yağ ise 620 derece civarında kaynar fren sisteminin bu iki sıcaklığada epey uzak olduğu kanaatindeyim. Ve sonuç olarak ikiside mineral yağ biri kokulu, biri kokusuz. Yabancı forumlar da yarışlarda kullandığını söyleyen insanlar dahi var, 4000 mil yapıp sorun yaşamadığını idda eden insanlar da var. Kısa zamanda dört adet frenide bebek yağı ile dolduracağım bir sorun yaşarsam buraya eklerim. 1 litre yağa sırf üzerinde shimano yazıyor diye 200tl vermek bu denle alternatifler varken bana mantıklı gelmiyor.

@Kadir İLBAY herhangi bir bebek yağı oluyor mu yoksa sadece Johnson's mı olacak acaba
İthal edilen her çeşit kimyasal malzemenin fiyatı gerçekten çok arttı. Aynı şekilde tubeless sıvıları da uçtu gitti. Yurtdışında ortalama 14 euro ya satılan sıvılar burada ortalama 300 TL ye satılıyor.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@Kadir İLBAY herhangi bir bebek yağı oluyor mu yoksa sadece Johnson's mı olacak acaba
İthal edilen her çeşit kimyasal malzemenin fiyatı gerçekten çok arttı. Aynı şekilde tubeless sıvıları da uçtu gitti. Yurtdışında ortalama 14 euro ya satılan sıvılar burada ortalama 300 TL ye satılıyor.
Ben videoda kullanılan renksiz bebek yağını kullanacağım(Johnson's). onun dışında bir bilgim yok.

• Beğen
bebek yağı da aslında mineral yağından yapıldığı için uyum sağlayacaktır, ama kozmetik bir ürün olduğu için içindeki katkı maddeleri zamanla tortulaşma da yapacaktır. evde zamanında alıp hiç açmadığım bebek yağı 5 yıl sonra tekrar bulduğumda bulanık ve tortuluydu. orjinal hidrolik yağı pahalı da olsa bence almaya değer, tur bisikletimde 10 yıllık Deore LX frenlerin yağı bir defa bile değişmedi, hala ne hava var ne de kaçırma, bebe yağı olsa çoktan sorun çıkarırdı diye düşünüyorum.

bebek yağı da aslında mineral yağından yapıldığı için uyum sağlayacaktır, ama kozmetik bir ürün olduğu için içindeki katkı maddeleri zamanla tortulaşma da yapacaktır. evde zamanında alıp hiç açmadığım bebek yağı 5 yıl sonra tekrar bulduğumda bulanık ve tortuluydu. orjinal hidrolik yağı pahalı da olsa bence almaya değer, tur bisikletimde 10 yıllık Deore LX frenlerin yağı bir defa bile değişmedi, hala ne hava var ne de kaçırma, bebe yağı olsa çoktan sorun çıkarırdı diye düşünüyorum.
Seneden seneye değiştirmekte fayda var. On sene aynı yağı aktif kullanan bir fren sistemi sağlıklı çalışmayacaktır zaten yağ çıkarılırsa karardığı gözlemlenebilir. Tortu yapmasının sebebi hareketsiz kalmasındandır bence çünkü videoda ve senelerdir bu şekilde kullanan insanlar böyle bir sorun yaşamamışlar ama haklı olabilirsiniz sonuçta tamamen saf değil. Ucuz olduğu için seneden seneye 6 ayda bir dahi rahatlıkla değişim yapabilirim. Bu sebepten bahsettiğiniz şey gerçekleşecek bile olsa beş sene sabit durmayacağı için bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Hiç bir yağ beş sene kullanılmamalı zaten.
Ayrıca bahsedilen shimano yağların kapağı açıldıktan sonra onların da bir kullanım ömrü oluyor, bu mineral yağların hepsinde geçerli.
(link)
Burada mineral yağ ömrünün 1 sene ila 3 sene arasında olduğu yazılmış bebek yağı kullanmakta hala geçerli bir sakınca göremiyorum.Zaten orjinal yağın 10 sene kullanılmasında sakınca olmasaydı kullanırdım ancak en azından iki senede bir (aktif kullanımda) değiştirilmesi gerekli. Orjinal yağın kapağı açıldıtkan sonraki raf ömrü bile en fazla 3 seneyken. Senede bir değişimi yapılan bebek yağının hiçbir zararı olmaz videoda da açıkca kanıtlanmış.

Son düzenleme:
Bebek yagindan ziyade, pinti arkadaslara onerim atf direksiyon yagi. Kirmizi bir rengi var. Dot 3 dot 5 filan degil ama. Kirmizi atf yag. Yabanci forumlarda kullanan olmus bi de ben kullaniyorum. Cok pinti degilim aslinda : D
15-04990.jpg

(link)
Boyle birseydi benim aldigim litresi 10liraydi bu 15olmus
Olucu mode off

• Hahaha
Bebek yagindan ziyade, pinti arkadaslara onerim atf direksiyon yagi. Kirmizi bir rengi var. Dot 3 dot 5 filan degil ama. Kirmizi atf yag. Yabanci forumlarda kullanan olmus bi de ben kullaniyorum. Cok pinti degilim aslinda : D
15-04990.jpg

(link)
Boyle birseydi benim aldigim litresi 10liraydi bu 15olmus
Olucu mode off
Mesele pintilik değil kapitalist sistem ve marketing olaylarından nefret ettiğim için böyle bir yola başvurdum. Eğer saf mineral yağ olarak daha uygun fiyatlı bir şey arıyorsanız Total lhm plus gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bahsettiğiniz yağların kullanımı fazla tavsiye edilmiyor.

3 yıl önce 1 lt Shimano'nun yağından almıştım kaç defa yağ değişimi yaptım daha anca yarılandı.

Shimano'nun yağı olduğu yerde tortu yapmıyor fakat fren sisteminin içinde zaman geçtikçe siyah bir renk alıyor ve yoğunluğu artıyor. Arkadaşımın frenleri stabil çalışmıyordu, yağı boşalttığımızda yağ sim siyah olmuş ve çok yoğunlaşmıştı. 2 yıldır bakım yapılmıyormuş. Ben de kendi fren yağlarımı yılda bir defa yeniliyorum. Kaliperden yağı boşaltmaya başladığımda önce tortulu koyu renk sonra sarıya dönük bir renkte yağ akmaya başlıyor. Demem o ki Shimanonun yağı da sistemdeyken deformasyona uğruyor. Kullandığım set Ultegra 6870.
Kullanacağınız yağın viskozite endeksi oldukça önemli. Viskozite düşük olursa yağın yer değiştirmesi çok hızılı olur ve frenleriniz tutmaya bilir, yüksek olursa tepki süresi gecikir ve sertleşir.

Son düzenleme:
@PuncherZ haklısınız bu konuyu okuduktan sonra epey araştırdım, kesinlikle değiştirmem gerek, 10 yıl az değil. bugüne kadar sistemde sıkıntı olmadığı için göz ardı ettiğim bir konuydu, uygun malzemeleri edinip biraz youtube yardımıyla bu işe girişeceğim.

Geri