Araba çarparsa (hukuken) yapmanız gerekenler. (rehber)

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Velonews'in makalesini elimden geldiğince size aktarmaya çalışacağım. Araba çarpması durumunda bisikletteki hasarı karşılatmak için yapılması gerekenler hakkında bir yazılarına rastladım.

Başlıyoruz...


bikecrash.jpg


---Araba çarpması durumunda hukuken yapmanız gerekenler---

Bir düşünün; Her zamanki rutin antrenmanlarınızdan birini yapıyorsunuz, eve oldukça yaklaştınız. Bir kavşak, size yeşil yanıyor ve haliyle pedal kesmediniz ve yeşil ışıkta geçtiniz. Harika! 3 dakikaya evdesiniz.

Aniden kavşaktan sanki siz görünmezmişsinizcesine üzerinize doğru gelen arabayı farkettiniz... Size çarpıp yolun dışına kadar atıyor. Fakat mucizevi bir şekilde yara almadınız ve bisikletinize doğru yöneldiniz. İşte tam o anda size kesilmiş faturayı farkettiniz.. Maşanız yamulmuş, kadronuz ortadan ikiye ayrılmış, jantlarınızın ikisi de yamulmuş.

Ve sürücü tabi ki özür dilemekte. Hemen arabasından fırlar ve özür diler! "Kusura bakma, seni görmedim!" diyerek açıklar durumu. İyi durumda olduğunuza emin olduktan sonra (en azından biryerinizi kırmadığınıza) ona iyi olduğunuzu söyleyin. Eğer iyi biriyse size masrafınızı ödemeyi teklif edecektir, iyi birine benziyor evet, numarasını alın.

Kulağa tanıdık geliyor mu? Benim başıma geldi. Ve çok kez de duydum "verdiği numara yanlış" veya "telefonlarını açmıyor" veya "ödemeyi reddediyor" veya "aniden önüme çıktı ben ne yapabilirdim!" gibi.

Peki bu araç sürücüleri neden kıvırıyor? Aslında bu bilindik bir şey. Size telefonunu verdiğine pişman olan sürücü o an kazanın nasıl olduğunu düşünmeye başlıyor ve o an fark etmediğiniz bir sakatlığınızın olabileceğini (bunu da onun karşılaması gerektiğini fark ediyor) ve tam o an kafasının içinde binlerce dolarlık tilki dolaşmaya başlıyor, olasılıkları bir bir düşünmeye çalışıyor ve sigorta oranlarını düşünüyor... Ve sigorta oranları için korkmaya başlıyor. Ve bir gecede duyguları tamamen değişiyor! Bu onun hatası değildi! Neden cefasını o çeksin değil mi?

Peki şimdi ne yapacaksınız? Sigorta bilgilerini bilmiyorsunuz. Tanık yok. Adama ulaşmanız mümkün değil. Kazanın polis kaydı yok. Belki de ona güvenip plakasını bile almadınız. Ne kadar berbat bir durum. Bisikletiniz de pahalı olduğunu hesaba katarsak, bittiniz...

Neyse ki bu önlenebilir bir durum. Bu berbat duruma düşmemeniz için kaza sonrası ne yapmanız gerektiği konusunda size yardımcı olayım.


Kazadan sonra yapılması (ve yapılmaması) gerekenler:

1- Polisi arayın
Bu, her zaman geldikleri anlamına gelmez. Belki de siz yaralanmadığınız için gelmeyi reddedecekler veya gelmeyeceklerdir. Fakat yaralanmadığınıza emin misiniz? Nereden biliyorsunuz? Diz, omuz ve bilek yaralanmalarının tam olarak belirginleşmesi 2 günü alabilir. Peki ya kafa darbeleri ve beyin kanaması? Benzer bir kazayla başlayıp, bisikletçinin "iyiyim" deyip evine gittiğini ve birkaç gün sonra ağrı şikayeti ile hastaneye gittiğine çokça tanık olduk. Polise iyi olduğunuzu söylemek yerine iyice düşünün. Onlara oldukça hızlı çarpıştığınızı ve bir hastane kontrolüne ihtiyacınız olduğunu söyleyin.


2- Asla "Birşeyim yok" deyip geçmeyin
Sonradan ortaya çıkan bir sağlık probleminde, kaza sonrası sürücüye emin bir şekilde "iyiyim, birşeyim yok" beyanı verdiğiniz için sigorta şirketi tedavinizi karşılamayı reddedebilir. Eğer kaza sonrası illa birşey söylemek için kendinizi mecbur hissediyorsanız, emin olmadığınızı söyleyin. Ve doktor kontrolü istediğinizi mutlaka belirtin.



3- Sürücünün Sigorta(trafik ve kasko) - Ehliyet - Kimlik bilgilerini alın
Eğer polis gelmezse, sürücü size hasarınızı karşılayacağını söyleyip tüymeye çalışacaktır muhtemelen. Şunu unutmayın: onu tanımıyorsunuz. Bir lafına güvenecek kadar tanımıyorsunuz onu. Plakasını alın, ehliyet bilgilerini ve Trafik - Kasko poliçe bilgilerini alın. Telefonunu alın. İsterseniz emin olmak için hemen bir çağrı atın. Her şeyin fotoğrafını çekin! Kimliğinin, ehliyetinin, Trafik - Kasko Poliçe bilgilerinin, kaza yerinin, bisikletinizin, aracının, aracın plakalarının, aracın hasarının.

Mutlaka karşılıklı olarak Trafik Kaza Tesbit Tutanağını doldurun ve karşılıklı imzalayın.

(link)

Bu uygulamalar artık mobil telefonlardan da yapılıyor. Uygulamalar için bu linki inceleyebilirsiniz.
(link)


4- Görgü tanığı bulmaya çalışın
Olayı gören olabildiğince çok insanın bilgilerini ve telefonnunu alın. Tanıklıklarına ihtiyacınız olabilir.


5- Hemen doktora gidin
Eğer doktor birşeyiniz olmadığına kanaat getirirse harika. Fakat herkese iyi olduğunuzu söyler ve doktora gitmezseniz ve bir süre sonra ağrı şikayetiniz olursa bunu sigorta(kasko) şirketine açıklamanız oldukça zor olacaktır ve ağrılarınızın sebebinin kaza olmadığını savunmaya çalışacaklardır.

6- Kanıtları kaybetmeyin
Belki bisikletinizi hemen tamir ettirmek isteyeceksinizdir. ASLA! Bisikletinizi tam olarak kaza sonrası göründüğü gibi muhafaza edin (kaza sonrası çekmiş olduğunuz fotoğraflardaki gibi). Bir bisikletçiye götürün fakat tamir ettirmeyin. Sadece bisikletteki hasar hakkında uzman görüşünü alın. (tamir maliyeti) Bisikletinizi kazadan sonraki gibi saklayın, sigortadan paranızı alana kadar.

Önemli bir not daha:
Tecrübeyle sabittir ki, Trafik Sigortası şirketleri kendi müşterinin arabası bir bisiklete çarptığında, eğer bisikletçi yaralıysa olaya daha duyarlı hale gelirler. -Küçücük bir yara dahi olsa- Tersine, sadece maddi hasarlı bir bisiklet-araç kazasında Trafik Sigortası şirketleri olayı görmezden gelebiliyor veya ödeme yapmayı reddedebiliyor. Tutup da yaralı taklidi yapmanızı söylemiyorum. (bu dolandırıcılığa girer) Bırakın da buna doktor karar versin.

-Bob Mionske

Orjinal link:
(link)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Umarım asla bunlara ihtiyacınız olmaz. Kazasız pedallar :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Güncelleme: Sayın Murat KILIÇÇÖTE'nin katkılarıyla yazı ülkemize daha uygun hale getirildi.(3.madde) Trafik Kaza Tesbit Tutanağı ve bunu online olarak yapabileceğiniz uygulamanın linki eklendi, "kasko" yerine "Trafik - Kasko Poliçe bilgisi" kelimeleri kullanıldı.
 
Scudo

Suat Şahin

Aktif Üye
Kayıt
28 Temmuz 2015
Mesaj
108
Tepki
54
Şehir
İstanbul
İsim
Suat Şahin
Bisiklet
Kron
çeviri için teşekkürler. Ama Ülkemizde kaza sonrası ne kadar haklı olsan bile araç sürücüsünün kendisi %100 haklıymış gibi üste çıkmaya çalışıyor. Çünkü bisikletlileri hep görmezden geliyorlar.
 

BetitoXXY

Üye
Kayıt
11 Ağustos 2015
Mesaj
51
Tepki
53
Yaş
44
Şehir
İstanbul
İsim
Beytullah
Merhaba,

Böyle bir konu açılması düşüncesi olmuştu bende, siz erken davrandınız. Bunu bizim şartlarımıza göre düzenlemek lazım, mesela 3. madde bu ülkede zor görünüyor. Araç sürücüsünün bu yazıdaki gibi olumlu yönde davranacağını tam olarak düşünmüyorum. Forumda avukatlık mesleğini icra edenlerin de bu konuya yorum katmasının doğru olacağını düşünüyorum.

Çeviriniz için teşekkürler.
 

enqinHLC

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2015
Mesaj
802
Tepki
892
Yaş
32
Şehir
İzmir / İstanbul
İsim
Engin
Bisiklet
Beldesan
@Serkan Mıstınoğlu Ülkemizde ne kadar işe yarar bilemiyorum fakat trafikte bisiklet veya araç olması farketmez her zaman bu şekilde önlemli olmalıyız. Tek fark bisikletliyken daha riskli kazalar yaşamamız. Dikkat şart her zaman. Kaza tutanağınıda maddeler arasına alabiliriz.
 

alierkanimrek

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Kasım 2008
Mesaj
413
Tepki
339
Şehir
Antalya
Bisiklet
Carraro
Bildiğim kadarıyla yaralanma varsa polis çağırmak kanunen şart, sadece maddi hasar varsa kaza tutanağı imzalanıp, olay fotoğrafları, ehliyet, ruhsat ve sigorta fotokopilerini almak yeterli.
 

skaymaz

Aktif Üye
Kayıt
9 Nisan 2015
Mesaj
110
Tepki
93
Yaş
39
Şehir
KAYSERİ
İsim
SAADETTİN
Bisiklet
Cube
Güzel paylaşım.
 

promuro

Üye
Kayıt
7 Nisan 2015
Mesaj
84
Tepki
44
Yaş
35
Şehir
İstanbul
İsim
Murat A.
Bisiklet
Carraro
Elinize sağlık, güzel yazı.
 

Serkan.Ç.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Mayıs 2012
Mesaj
942
Tepki
764
Şehir
Cennet
Bisiklet
Mosso
@alierkanimrek

ek olarak şunu da belirteyim yaralanmalı kazalarda tutanak sakın imzalamayın o an gelip imzalatmaya çalışıyorlar.
sakin olaki olayın şoku ile imzalamayın bırakın ambulans gelsin polis gelsin
 
F

Ferhat Fırat

Misafir
Bu kadar mı güzel anlatılır. Emeği geçenlerin eline sağlık.
 

baykuş97

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Mayıs 2015
Mesaj
678
Tepki
866
Yaş
45
Şehir
istanbul
İsim
ilhan beyoğlu
Bisiklet
Trek
@Canince siz gene de polisin gelmesini bekleyin. olay yerinin fotoğraflarını çekin. çekebiliyorsanız size çarpan arabanında; plakasını size çarptığı yeri de fotoğraflayın... ya da videoya çekin. ( sanki telefonda konuşuyormuş gibi yaparak gizlice videoya alabilirsiniz) polis gelincede elinizdeki foto ya da video kanıtlarını göstererek şikayetçi olun... vücudunuzda yaralarınız varsa en yakın hastaneye gidip adli rapor tutturun, gerekiyorsa iş göremezlik raporu alın... polis geldiğinde şikayetinizi dikkatte almayıp resmi işlem başlatmazsa eğer... elinizdeki adli rapor (hastane size adli raporun bir nüshasını vermeyebilir. rapor no sunu alabilir ya da onu da fotoğraflayabilirsiniz.) ve diğer delillerle savcılığa başvurun.. hiç bir şey yapamıyorsanız bile hastaneye gidip adli raporu muhakkak tutturun...

bu arada bu konu başlığını açan arkadaşa da teşekkürler...
 

kanbozli

Daimi Üye
Kayıt
21 Haziran 2011
Mesaj
324
Tepki
224
Şehir
İstanbul-Eyüp
İsim
Emre Y.
Başlangıç
1993—94
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Ülkemiz için geçerli bir makale değil ama bilgi amaçlı bakırköyde kırmızıda geçen bayan özür dilemek şöyle dursun erkek arkadaşı ve hanzo yardakçıları mağduru ve ailesini dövdüğü bir ülkede yaşıyoruz..

Kazasız belasız sürüşler.
 

Lykiafogu

Üye
Kayıt
14 Ağustos 2015
Mesaj
48
Tepki
43
Şehir
Istanbul
İsim
Berkay
Bisiklet
Lapierre
@Serkan Mıstınoğlu Çeviri ve paylaşım için teşekkürler. Allah kimsenin başına vermesin, bunları herkesin bilmesi gerekiyor :harika: