Bakıyorum ki forumda yine cevap ihtiyacı doğmuş ve
@cahitakin isimli üye bize bir takım fikirlerimizden ötürü tacizci, cinsiyet ayrımcısı yaftası vurmuş.Ayrıca
@cahitakin 'ın mesajından aynen alıntılıyorum : " yollu kelimesinin "yol bisikleti kullanan kişi" anlamına geldiğini, cinsiyetçi bir ima taşımadığını öğrenmiş olduk. " ve bu mesajla yollu kelimesinin cinsiyetçi bir ima taşımadığını öğrenmiş.Şimdi yanlışları müsadenizle düzeltiyorum.
I - Cinsiyet ayrımcısı demek : " Bireye erkek veya kadın olduğu için farklı tutum ve davranış içinde olma. " olarak Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer bulmuştur.
Burada açıkça bellidir ki ben bayan üyeye kesiinlikle herhangi bir "insan" dan farklı muamele uygulamadım, konu açamaz demedim, bisiklete kadın binemez demedim.Bunun dışında kadın olduğu için herhangi bir hakarette, kötü bir imada yada herhangi bir onur kırıcı davranışta bulunmadım.Fikir özgürlüğü çerçevesinde kendi fikrimi paylaştım.
II - Ayrıca birde " tacizci " gibi ağır bir kelime kullanmışsınız.
Yine Taciz kelimesi TDK sözcüğündeki anlamı ile " Tedirgin etme, rahatsız etme. " olarak tanımlanmıştır.
Benim herhangi bir mesajımda forumun kadın üyesini rahatsız edecek, tedirgin edecek her hangi bir cümle, kelime bulamazsınız çünkü yok.Ben gayet düzgün bir üslup ile arkadaşı uyarıp, hatalarını söyleyip fikrimi belirttim.Bu durumda ya siz bu kelimenin anlamını bilmiyorsunuz yada iftarada bulunuyorsunuz.Bu konuda özür borçlusunuz.
Şimdi sırada mesajınızda belirttiğiniz üzere - mesajınız - " yollu kelimesinin "yol bisikleti kullanan kişi" anlamına geldiğini, cinsiyetçi bir ima taşımadığını öğrenmiş olduk. "
Yollu kelimesinin anlamına geldik.Burada yine TDK sözlüğüne bakıyoruz, Yollu kelimesinin anlamları : YOLLU : 1. Yolu herhangi bir nitelikte olan : " Bozuk yollu bir mahalle." 2. Çizgili : " Sandığığın altında mor yollu beyaz bir iplik çul seriliydi." - O. Kemal. 3. Hızlı giden (taşıt) " yollu gemi " 4. mec. Kuralına uygun : " Bu hiç de yollu bir iş değildi. 5. mec. Herhangi bir nitelikte, biçimde : " ilk teklifimde direnir yollu konuşmaya başladım.” –F. R. Atay. 6. a. Argo Kolayca elde edilen kadın. 7. argo Parası olan.
Şimdi görüldüğü üzere “ Yollu “ kelimesinin YEDİ (7) farklı anlamı var ve bu anlamlardan 2’si argo.Argolardan birinde “ kolay elde edilen kadın “ ve argo biçimde parası olan anlamına geldiğini görüyoruz.
Toplam 7 farklı anlamdan argo olanın aklınıza gelmesini kendi zihin yapınıza bağlıyorum.Ayrıca gördüğünüz gibi “ yollu “ kelimesi 3. Anlamında hızlı giden taşıt anlamınada geldiğini açıkça görmekteyiz.
Ama ne hikmetse bu kadar anlam arasından sizin aklınıza argo olanlar geliyor ve bu yüzden bize tacizci, Cinsiyetçi gibi çirkin yaftalamarda bulunuyorsunuz.
AYRICA DAHA ÖNEMLİ KISIM ŞİMDİ BAŞLIYOR…
Bu mesajda geçen tek başına “ yollu “ kelimesi değil atılan mesajı aynen alıntılıyorum :
İçinde yollu kelimesi geçen mesajdan alıntı… --- ALINTI ---
hayir abicim . Esasinda karbon yollular selam veriyorlar, fakat karbon yoldaki gıpraşımları absorbe ettiği gbi ayni zamanda eger sahibine kıl olmuş ise selaminida absorbe ediyor hahahttps://www.bisikletforum.com/file:///C:/Users/Sener_/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gifnedense aklima kerem diye bi arkadas geldi. Beni aniyor galiba
Mesajda : yollular demiyor.Mesajda “ KARBON YOLLULAR “ yani –lular (sahip olanlar) yani karbon yol’a sahip olanlar anlamı çıkıyor.
Bisikletforum.com gibi bir bisiklet sitesinde KARBON YOLLULARDAN YADA ÇIKAN ANLAMIYLA KARBON YOLA SAHİP OLANLAR’dan
Yollu kelimesinin sözlükte 6.anlamı olan argo anlamı çıkarmanız ya mesajları tam okumamanızdan yada zihniyetinizden kaynaklanıyor.
Görüldüğü üzere bizi tacizci, cinsiyetçi olarak yaftaladınız fakat dediğim gibi ya mesajlardan tam anlamıyla haberiniz yok, okumadanız yada zihniyetiniz kötü herkesi kendiniz gibi zannediyorsunuz üstelik orada yollu değil “karbon yollu” kelimesi geçerken.Bunun neresinden bakarsak bakalım HAKSIZSINIZ VE BİZİ TACİZCİ, CİNSİYETÇİ olarak yaftaladığınız için özür dilemelisiniz.
Üstelik konuda taraf olan kadın şahıs yanlış anladığı konuda iğrenç insanlar diye hakaret etmesine rağmen 1 kelime bile bu konu hakkında yazmamışsınız.Adeta süslü kelimeler arasında bize TACİZCİ, CİNSİYETÇİ diyerek şov yapmış ve esasen siz CİNSİYET AYRIMINDA bulunmuşsunuz ki bu durumda sizin tabirinizle Cinsiyetçi siz olursunuz.Tekrar söylüyorum ki cinsiyetçilik yaptığınız, bize tacizci ve cinsiyetçi diye yaftaladığınız için ÖZÜR DİLEMELİSİNİZ.
Şimdi birkaç satırda konu sahibi hanımefendi için :
Kendisi bizzat konuya şu mesajı yazarak
--- MESAJDAN ORJİNAL OLARAK ALINTI ---
@aludra07:
önemli değil, ortam çok gergin şuan burada. benim de kusuruma bakmayın biraz fazla abartmış olabilirim. sinirlerim çok bozuk, son bir kaç gündür. mesajlaşma dahi olsa, ben biraz duygusal açıdan kırılmaya alınmaya müsait gibiyim bu nedenle. tekrar kusura bakmayın..
Görüldüğü üzere kendisi kusurama bakmayın abartmış olabilirim demiş ve birkaç gündür sinirlerinin bozuk olduğunu duygusal açıdan kırılmaya müsait olduğunu belirterek kusura bakmayın demiş.
Burada hiçbir problem yok fakat konuya bunu yazdıktan sonra bakıyoruz ki hanımefendi şöyle yazmış :
--- ORJİNALDEN ALINTI --- Ekşisözlük.com’da aludra isimli yazardan alıntıdır.
geçen gün, bisikletimle ilgili yaşadığım hukuksal bir sorun nedeniyle başvurduğum, insanlardan yardım ve öneri istemek için üye olup konu açtığım forumdur kendileri.
yardımcı olmaya çalışan, çok sevimli insanlar çıkmadı değil. eğer olur da burayı okurlar ise çok teşekkür ediyorum tekrar.
lakin buradan 4-5 üye, bayan olmamdan dolayı rahatsızlık duymuş olacak ki, baya bir eleştiri yedim. bayan olmasaydı bu kadar cevap alır mıydı tü kaka diyenler mi dersin, troll kesin diyenler mi dersin,
seç beğen al. ben başedemedim, hevesim kaçtı yahu.
diyordum tam, aldık bisikleti. eh öğrenirim artık yavaş yavaş bir şeyler buradan, keyifli forumlar falan yaparız. yok arkadaş bu ülkede kadın olmak zor. bu ülkede forumlar bile dandirik.
neyse ki hala ekşi var.
Ekşisözlük’te ise ne abartmış olabileceğinden, ne son birkaç gündür bozuk sinirlerinden nede duygusal açıdan kırılmaya müsait olduğundan bahsetmemiş ayrıca kusura bakmayın dediğinden hiç bahsetmemiş.
Hele yanlış anladığı bariz olan mesaj yüzünden forum üyesine “iğrenç” diye hakaret ettiğinden ve yardımcı olan bir arkadaşa ukala bir biçimde “ yazma zahmetinde bulunmasaydınız. “ dediğinden hiç bahsetmemiş.
Sözlüğe ise 4-5 üyenin bayan olduğundan rahatsızlık duyduğunu ve bu yüzden “ “ baya bir eleştiri yedim “ demiş.
Öncelikle bayan olduğu için değil. Karbon yol bisikleti sahibi anlamındaki “ karbon yollu “ kelimesini argo anlamıyla anlayıp yazan üyeye “ iğrenç insan” diyerek hakaret ettiği için eleştirdiğimi herkes biliyor kendi dahil.
Fakat bundan nedense hiç bahsetmemiş ve Bayan olduğumdan rahatsız olmuş olacaklar ki deyip hiç olmayan bir şeyi buraya aksettirerek hakkımızda karalama yapmış bu yüzden özür dilemeli…
Ayrıca bu güne kadar bisikletforum’da hiç kimse bu konuda şikayet etmemiş iken neden bir kadının forumda olmasından kim niye rahatsızlık duysun ? Bundan farklı olarak hatırladığım kadarıyla forumda fixie (bisiklet türü) konusu olan bir kadın moderatör mevcut.
Son olarak
@Mehmet Altuğ mesajda malum yollu kelimesi değiştirilsin demişsiniz fakat mesajda yollu değil karbon yollu yazıyor yani karbon yol’a sahip anlamına gelen karbon yollu.Burada yanlış bir yazım yok bence değiştirilmemeli ama yinede değiştirilmiş.Ben sizin fikrinize saygı duyurorum ama böyle düşünüyorum.
Yani burada Scott yollu bir bisikletçi desek yine mi yanlış anlaşılacak ? yada Scott yol kullanıyorum demek hatalı mı ? –bence hatalı olmasına bir sebep yok –
Sonuç olarak …
Kendimi savunmam gerekiyordu ve savundum.Eğer buraya kadar okuduysanız teşekkürler.
Not: Kelime anlamlarını yazdığım sözlük Türk Dil Kurumu’nun Türkeçe Sözlüğüdür.
@ozgur908
ORADA YOLLU DEĞİL " KARBON YOLLU " YAZDIĞINI ANLAMANIZ İÇİN KAÇ KERE YAZMAMIZ GEREKECEK !
Yukarıdaki mesajımda " yollu " kelimesinin 7 farklı anlamını yazdım.Bence 7 farklı anlamdan argo olanlar aklınıza geliyorsa problem sizin düşünce yapınızdadır.
Ayrıca dalga geçer üslupla yazmanız hoş olmamış.Ortada ne hakaret nede hakaret için dilenmiş özür yok ayrıca kimse sizin yazdığınız gibi " özür bile diledim hihihihi " YAZMADI ..!
43 Yaşında bir insan lügata bakamaz mı ? ayrıca bilgi sahibi olmadan fikir sahibide olmayın lütfen.Murat abi Almanya'da yaşayan bir gurbetçi abimiz.Yıllardır günlük hayatında Almanca kullanan biri Türkçe bir kelime için elbette lügata bakar.Bakabilir bunda ne var ?!
Cümlenin gelişi Karbon Yollular iken ve selam vermek ile devam ederken argo anlam çıkarmanız sizin ayıbınız hem anlayamamışsınız hemde " onu geçtim cümlenin gelişinden zaten anlamın ne olduğunu çıkaramadınız mı? " diyerek ahkam kesiyorsunuz.