Scudo Sports

Antreman öncesi, sırası ve sonrası beslenme

@berkant kızık

Diyet kelimesi cok yanlis biliniyor bizde.
Kelime anlami, beslenme duzenidir.

Kilo almak icin de, kilo vermek icin de, sabit kiloda kalmak icin de diyet yapilir. Alerjimiz olan bir besin varsa, ondan uzak kalmak icin de diyet yapilir. Saglikli beslenmek icin de diyet yapilir.
Neyse, Karatay'cilar gelmedi daha onlari bekliyordum ben.

Scudo
Daha önce paylaşanlar veya izleyenler mutlaka olmuştur ancak konu ile ilgili önemli bir çalışma.

BBC'de Truth About Food adlı belgeselin 6. bölümü, tamamını da izleyebilirsiniz.

28:14'ten itibaren, antrenman öncesi karbonhidrat ağırlıklı beslenme ile protein ağırlıklı beslenmenin performansa olan etkisini ikiz sporcu çiftler üzerinde karşılaştırılıyor.

İngilizce ama oldukça faydalı bir çalışma, antrenman içerisinde bisiklet de yer alıyor ilginizi çekecektir:

Not: 28:14'e linkli olarak verdim ama dosya kabul etmedi, doğrudan atlamak için youtube linki aşağıdadır:

(link)

@İsa İhsan Akdoğan

Diyet kelimesinin anlamını Gökhan arkadaş güzel bir şekilde açıklamış.

Ben geldim :)

Onceki mesajlarimda yazdigim uzere Karatay beslenme duzeninden sahsen cok fayda gordum, bu sayede kan degerlerim duzeldi ve kilo verdim. Bu arada Karatay hoca sadece kardiyolog degil, ayni zamanda ic hastaliklari uzmanligi da olan bir prof, yani iki tane sapkasi var...

Ancak Karatay'in sporcular icin gecerli olacak onerileri simdilik yok. Ben duymadim ama "yediklerinizden daha cok yiyin" demisse buna katilmam mumkun degil. Sahsen Karatay hocanin sporcu beslenmesi konusunda detayli acikladigi hicbir yazi ya da soylesisini gormedim. Onun anladigi (ya da anlattigi) anlamda spor, max 1 saat tempolu yurumek... O yuzeden simdiki haliyle spor konusunda kendisini pek referans almiyorum...

Neticede "sucu ya da bucu" olmak kisiye birsey kazandirmaz bence. Evet normalde Karatay'i desteklerim ama konu spor olunca bu konuda farkli ve sporculara yonelik yaklasimlari tercih ederim. Sonucta bu da apayri bir bilim...

Bu arada sanki profesyonel sporcu gibi konusmusum :) Benim yaptigim duzenli fitness ve tempolu bisiklet ama beslenmedeki en ufak yanlisliga vucut inanilmaz tepki verebiliyor. O yuzden her isin uzmanina kulak vermeli ;)

@Kurtuluş E.

Yanlış bilmiyorsam eskiden kardiyoloji, nefroloji veya gastroenteroloji gibi dahiliyenin (iç hastalıklarının) alt dalı idi. Yani iç hastalıkları uzmanları "üst ihtisas" denen ikinci bir ihtisas yapıp kardiyolog olurlardı (pek çok ülkede hala böyledir). İki şapka değil de altın rengi işlemesi bol subay şapkası gibi birşey yani aslında...

"Cahil cühela (süzme cahil) ifadesini çok severim ama şu an bu ifadeyi kullanmayacağım. Daha o noktaya gelmedik. :)

Kurtuluş arkadaşın da dediği gibi Canan Karatay aynı zamanda dahiliye uzmanıdır da. Zaten dünyaya baktığımızda beslenme konusuna takılan (kitap yazan, yorum yapan) doktorların genelde kardiyolog olduklarını görürüz. Çünkü vakitlerinin çoğu tıkanan damarları açmakla geçer. Ve şu konuya gözlerini dikmişlerdir: Damarlar neden tıkanır?

Ayrıca Canan Karatay'ın beslenme tavsiyelerinin sporcuları kapsamadığı gibi bir iddia forumda derinden seslendirilmeye başlandı. :) Ama gözden kaçan bir şey var. Canan Karatay gençliğinde Amerika'da master, doktora ıvır zıvır gibi şeyler yaparken aynı zamanda basketbol takımında da basket oynamış. Sporculuğu uzun yıllar devam etmiş. Yani kadın sporcu. Spor yapmanın ne olduğunu biliyor. Sporcu beslenmesinin nasıl olduğunu biliyor. Kadın gençliğini de bu beslenme yöntemleri ile geçirmiş. Yani yazdığı şeyler bizim için yeni ama kendisi için yeni değil.

Ayrıca profesyonel sporcuların kendi antrenörleri var ve antrenörleri bu sporcuların beslenmesini kontrol altında tutuyor. Zaten çoğu sporcu sporu bıraktıktan sonra şişiyor. Neden acaba? Hani çok bilinçli besleniyorlardı?

Sorun şu ki bu forumda bazıları kendilerini profesyonel sporcu sanıp onların reçetelerini bir yerlerden edinip kendilerine uygulamaya kalkıyorlar. Ya da "öyle beslendiklerini" sanıp bir takım beslenme yöntemleri uyguluyorlar. Kendilerine uyguladıkları sürece diyeceğim bir şey yok. Ben de bazen eczaneye gidip kafama göre ilaç alıyorum sorumluluğu bana ait olmak üzere. Ama kimseye ilaç reçetelemiyorum.

Canan Karatay Amerika'da doğurduğu çocuklarını karbonhidrattan koruyarak büyütmüş. Amerika gibi karbonhidrat bombardımanı altındaki bir ülkede bence başarılı bir durum.

@Murat B.

Bir insan 6 senelik temel tıp eğitimini aldıktan sonra ileriki yıllarda birden fazla uzmanlık elde edebilir. Evet kardioloji ile dahiliye çok içiçedir ama sonuçta vaktini ayırmış o işin de uzmanlığını almış.

Forumda Canan Karatay ismi altında bir karbonhidrat hassasiyetinin oluşmuş olması bence olumlu bir durum. Bunu da eklemek lazım. :)

@Ali Uzel

Kaç yaşındasınız bilmiyorum kusuruma bakmayın da böyle hitap edeceğim.

Ya okumuyorsun ya da okuduğundan anlamıyorsun.Ben ve benim gibi hem amatör hem profesyonelce spor yapmış sporcular , kaybettiklerini almak zorundalar.Benim yediğim öğünü başka biri yese 100 kilo olur.Bu doğal çünkü yatıyorlar.Sporu bıraktıktan sonra da bu durum pek tabi oluşabilir.Çünkü aldıklarılarını yakacak bi aktiviteleri yok.Ben spor sırasında karbonhidrat mı kaybediyorum, eğer enerjide devamlılığı sağlamak istiyorsam onu derhal almalıyım.Bu kadar basit.

@berkant kızık

17 yaşında farzet. :)

@berkant kızık

Sadece sporcular değil herkes kaybettiğini almak zorunda.

Cahil ile sohbet etmek zor olur,
Kulağı sağırdır, gözü kör olur.

Size iyi günler Ali Bey

@berkant kızık

Memnun oldum. :)

"Yaşın kaç", "okuduğunu anlamıyorsun" gibi ifadeler bu forumda olmamalı. Sportmenliğe de yakışmıyor. Sporcuyum deyip arkasından saydırmak hoş değil.

@Gökhan Toros

Bu kadar çok patlamış mısır yeme zararlı. :)

@Gün A.

Bakın gayet güzel bir video paylaşılmış. Beslenme farklılıklarının etkileri açıkça görülüyor. Tereyağlı yumurta yiyip bisiklete binmeye çalışan insanların bitkinlikten düşüp nasıl kendini yaraladığını görebilirsiniz. Özellikle kilo vermesi gereken insanlar için tavsiye edilen bir beslenme şeklinin, bisiklet gibi efor canavarı bir sporda uygulanmasının zararları tartışmaya açık değildir. Videoda da pratikteki sonuçları gayet net gösterilmiş.

Ayrıca verilen cevaplara bakarak belirtmek isterim ki; kullanıcı bot beyler. Dağılın. :)

@Ali Uzel

Siz yemeyin lutfen, beni de tartismaniza katmayin. Ben izliyorum.

@Berk Karaca

Video'nun altındaki yorumları okumadığını varsayıyorum.

Sayfalardir anlatilmak istenen daha iyi ozetlenemez herhalde :D Bir sporcunun beslenmesini normal biir insan denerse ne olur ? :D (link)

@Berk Karaca

:) haklı olabilirsiniz, fakat ben hep şundan şüpheleniyordum:
(link)

@Ali Uzel

Hakli olarak bir cikis noktasi ariyorsunuz ama yok maalesef. Bir yorumda bir "100 metre" kosucusundan bahsetmis, digeri ketojenik dietin "kendi kanaatince" daha uzun vadede farkli sonuclar verebilecegini yazmis ama o da almis cevabini hemen. Ki belirtmek isterim, ketojenik beslenme karatay dieti ile iki farkli dunyadir. Birinde vucudu zorlayarak ketonlarin olusmasini saglarsiniz, digerinde ise hic boyle bir durum yok. Anliyoruz belki pek isiniz yok, caniniz sıkılıyor. Bu noktadan sonra geri adim atmak da zor, haklısınız. Yine de cevap olsun diye desteksiz zorlamayin, tadinda kalsin (çoktan kaçtı ya, neyse).

Geri