@sametuslu Ben Ankara'da oturmuyorum fakat tavsiyelerim var. Kask ve eldiven kısa vadede hemen almalısınız. Gözlük de almalısınız eğer bütçeniz uygunsa onu da hemen temin etmeniz gerekecektir. Buff almalısınız çünkü araçların eksoz gazlarından ve soğuktan korunmamız gerekiyor. Özetle kask, eldiven, gözlük, buff temel bisiklet ekipmanlarıdır. Bunlar polisin ceza yazmaması için değil sizin zarar görmemeniz içindir. Bu işi adabına göre yapmak istiyorsanız yukarıdaki ekipmanları tamamlamanız şarttır.
Bu güne kadar bisiklet üstünde ceza yiyen çok az insan gördüm. Dolayısıyla bisiklet üstünde ceza yemek öyle çok sıradan bir olay değil. Ellerinizi gidondan ayırmadan(tehlikeli hareketlerden kaçınarak) sürüşünüze tam ekipmanlı şekilde çıkarsanız kimse bir şey diyemez. Ha bu arada çevre yollarına, otobanlara, battı-çıktılara bisikletlerin girmesi yasaktır bunu da göz ardı etmeyin.
Bisiklet yolları Ankara'da pek yaygın değil diye hatırlıyorum ve malesef araçlarla aynı yolda gitmek zorundasınız ama bu bir sorun değil. Yolun en sağından ortalama bir hızda(çok yavaş değil veya çok hızlı değil), ani manevralar yapmadan seyretmeniz en sağlıklısı. Dönüşlerde kolunuzu korkmadan döneceğiniz yöne kaldırın(görünürlük için iyice gösterin kolunuzu). Bu sizin hangi yöne gideceğinizi diğer sürücülere bildirir ve araçlardaki sinyal sistemi gibidir esasen. Ben bu sinyal işini hep kullanırım ve size de vereceğim en büyük sürüş ipuçlarından biridir.
Ankara'da var mı bilmiyorum pek kusura bakmayın ama Konya'da yani benim bulunduğum şehirde dağlık yollar var. Yolu asfalt ama dağların arasından kıvrılıp giden yollar. Buralarda araç trafiği neredeyse yok denecek kadar azdır ve yokuşlar, doğa harikadır. Buralarla tanıştıktan sonra şehir içinde veya şehirler arası bisiklet sürmekten uzaklaştım. Ne eksoz gazı var ne de araç tehlikesi. Size de bu tarz rotaları kesinlikle tavsiye ederim yalnız köpeklere dikkat

Yani kısaca araçlardan ne kadar uzak olursanız o kadar keyifli.
Son olarak bisiklet dünyasına hoşgeldiniz diyorum. Çok geniş bir dünya ve içinde kaybolmamak elde değil

Dikkatli sürüşler...