Scudo Sports

7-8 Agustos Uludağın zirvesine gidiyoruz

@uzaktr

Naaptın abi :)Evereste yada buzullarla kaplı bir yere çıkmıyoruz.Bu tarz bere polarlı bandanalar kalın şeyler filan zirve yürüyüşü için gereksiz.Ancak gece uyurken soğuk olacağını düşünürsek o zaman kullanılabilir.Ancak uyku tulumlarının da yeteceğini düşündüğümden yine bunlara gerek kalmayacak.Birazdan zirveye giderken ne giydiğim hakkında bilginiz olması için bir kaç foto ekleyeceğim :)

Scudo
Dinçer sende maden yolu fotoğrafları var mı? Ben merak ettim. 500 metrenin kısa ama dik bir yamaç ile asıldığnı yazmıssın. Oldukça ilginç geldi. Acaba oranında bir fotoğrafı var mı?

Çok mu şey istiyorum? :D

@Dinçer ÜNSAL

Herkesin bünyesi aynı değil ki yahu!!!!? ..Donmayalım orada.. Daha çok bunlar gece için gerekli zaten. Bünyeler tırmanısa basladığı gibi canlı olmayacak. :D

@uzaktr

evet ondan haklısın:)Şimdi eklicem fotoğrafları.Ablam baya bi abartmış montla fln :D Ama o kadar fazlası gereksiz tabi.Rahatsız eder.
Buradaki püf nokta açıkta bir yerinizin kalmaması.Yani rüzgarın teninize gelmemesi.Hatta koruyabiliyorsanız yüzünüzü bile korumalısınız.

• Beğen
Tepkiler: metin1973
Merhaba arkadaşlar,
Gezi planınızı ve bu 3 sayfada yer alan yorumlarınızı okudum. Geziyi yapacağınız tarihte bir işim olmadığı takdirde sizlerle Uludağ'a tırmanıp konaklamanızda eşlik etmek istiyorum. Fakat zirveye daha önce trekking amaçlı çıkmış biri olarak bisikletle oraya çıkmanın ve aynı rotadan dönüşün daha da zor olacağını düşündüğüm için zirve tırmanışına katılmayı düşünmüyorum (amacım sizleri de bundan cayırmak değil tabiki:)).

Daha önce zirveye bisikletle bir kaç defa çıkan arkadaşlarımın da bulunduğu bir Uludağ gezisinin linkini paylaşmak istiyorum öncelikle. Bu gezide bir kaç sene evel İstanbul'dan ( vasıta ile ) ve Eskişehir'den ( bisikletle ) Bursa'ya gelen bisikletseverlerin buradan da katılan arkadaşlarımızla gerçekleştirdiği zirve tırmanışı yer almakta. Sizin tur planınızı da okuyunca hemen aklıma bu gezi geldi. İçinde mutlaka yararlanacağınız püf noktalar olduğu kanaatindeyim:
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=14558

Tabiki tedbirli olmanın faydası büyük ama bu linkteki fotoğraflardan da görebileceğiniz üzere arkadaşlarım sıradan bisiklet kıyafetleri ile yani tayt, forma ve spd ayakkabılarla (spd'lerle tırmanmaktan memnun değillerdi) bu gezilerini gerçekleştirdiler. Kalın kıyafetlere gece boyunca ihtiyaç olur zira hava çok soğuk oluyor. Fakat zirveye normal yaz koşullarında çok üşütecek bir hava olmadığı için sadece güneşten koruyacak hafif kıyafetlerle de çıkabilirsiniz, taşıma problemi olmaz derseniz de tırmanışa uygun ayakkabılar sizi rahat ettirecektir.

Dikkatinizi çekmek istediğim önemli bir nokta da "kapı geçişi tırmanışı" diye anılan, keşişin evi veya küçük zirve olarak bilinen yere ulaşma esnasındaki yol, zirve tırmanışı sırasında belki de en çok zorlayıcı kısım olacaktır.
http://img394.imageshack.us/img394/3990/img0313fs2.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/765/img0321gu6.jpg
http://img186.imageshack.us/img186/166/img0316mw1.jpg

Fotoğraflarda da görüldüğü gibi ayakta durmanın bile zor olduğu, gevşek zemini bulunan ve tamamı kayalardan oluşan bu dik bölümde bisikletleri de taşırken fazlasıyla dikkatli olmakta fayda var ve dönüş yolunda tekrar bu çıkıştan geri inip kamp alanına dönülecek olması işin düşündüren kısmı.( benim gelememe sebebim aynı zamanda)
[ bu arada tekrarlıyorum sizleri bu niyetinizden caydırma gibi bir düşüncem asla yok aksine durumu artı ve eksileriyle göz önüne serip ona göre önceden doğru tedbirlerin alınmasına yardımcı olabilmek, sonuçta bunu daha önce birçok kişi gerçekleştirdi]

Yardımcı olabileceğim başka konular varsa burada konuşalım yine. Umarım bir aksilik çıkmaz ve sizlerle bu turda birlikte olabilirim.

Sİzin kıyafetlernize baktığım zaman ..yazdıklarımda haklı gibi gorünüyorum. NE olursa olsun tedbiri elden bırakmamak gerekli. Orası bizim yasadığımız bir yükseklik değil . Eğer çıkabilir isem yanımda malzemelerim olacaktir. :)

Yanınıza tabiki koruyucu kıyafetler almakta yarar vardır elbette bunun sisi, rüzgarı veya geçe kalma gibi durumları da olabilir. Her türlü hava şartına hazırlıklı olmanın bi zararı olmaz.

@mehty

Bisiklet ile oraya gitme konusunda fikir değisir mi bilmiyorum ama oraya gider iken düşmek demek görünen resimler üzerinden mutlaka ciddi yaralanmaya sebep olabilir heleki ikinci resimin olduğu yerde yorum yamak bile istemiyorum. Ama minumum kırıklar olacaktır. Bende belimden ötürü oraya bisiklet ile gitmek istemiyorum. Zira görünen oki oraya bisiklet ile gitmek bisikleti sadece bizler için külfet haline getirecek. Treking vari bir yolculuğu tercih ederim her şekilde.

Ve uzunca yazdığım mesajımdada oraya bisiklet ayakkabıları ile gidilmez demistim.. Her sporun kenid kuralları vardır ama dağcılkta yada tırmanısta bu kurallar asla esnetilemez. Tabi oraya bisiklet ile çıkmakda ayrı birsey ama yolu olmayan bir yer için orada bisiklete ihtiyaç yok. Heleki verdiğiniz linkteki resimleri gördükten sonra ben tamamen dağılmış durumdayım. Bir gün çıkış için ikinci gün ise tırmanıs için gerçekten oldukça büyük bir efor ve kondisyon gerekiyor. İyi dinlenmek ve beslenmek de gerekiyor. Bu tura katılmıs arkadasları basarılarından dolayıda kutluyorum. HELAL OLSUN.

Acaba diyorum şimdi... Bende yapabilir miyim? :D

Ve umarım zamanın olurda turada katılmak gibi güzelliğin olur. Verdiğin ve moral için kendi adıma tesekkür ederim. İnan bana gaza geldim. :in:

@uzaktr

hocam yazdıklarınıza tamamiyle katılıyorum, eğer ikimiz de bu gezide olursak bahsettiğiniz şekilde kamp alanından bisikletsiz de zirve tırmanışını gerçekleştirebiliriz bir ikinci grup olarak. çünkü çoğunlukla bisikleti sırtlanmış olacağız, sadece keşiştepe ile zirve tepe arasındaki bölümde lastiklerin yarılma riskiyle çok kırıcı bir parkurda sürme imkanımız olacak ve tabi bu çıkışın bir de dönüş kısmı... benim bursalı arkadaş grubum bu dönüşü göller bölgesinden bursa'ya inen yine aşırı kırıcı bir araziden bisiklet üzerinde çeşitli zorluklar ve zahiyatlarla tamamlamışlardı fakat çıkılan rotadan geri dönüş güzergahı nasıl olur, alternatif var mıdır onu bu yolu kullanan birisine danışmak gerekli.

düşme konusuna gelirsek de umarım kötü bir hadise yaşanmaz çünkü böyle bi arazide durmak da çok zor olabiliyor. çıkan arkadaşlarımdan birinin kapı geçişinde düşme tehlikesi atlattığını ve 3-4 metre aşağısındaki arkadaşının son anda tutup daha da ilerlemesinden kurtardığını biliyorum. (tabi spd'ler buna sebep benim tahminim)

bu arada zirve deneyiminin bursa'dan katılanlara nazaran daha çok harcayacağınız emeğe ve yola fazlasıyla değeceğine şimdiden garanti verebilirim.. düşünmesi bile tekrar heyecanlandırıyor beni

• Beğen
Tepkiler: Cool_uzak
@uzaktr

Bülentim o zirve çıışı değildi ve hiçbirimiz o gün zirveye çıkmadık. Kimimiz daha yukarıdan döndük kimimiz daha aşağıdan. Onun için alınmana gerek yok. :)
Bu sefer zirveye çıkacağız ve mutlaka çıkacağız. Bazen bisiklet bizi taşıyacak, bazen biz bisikleti. Eğer Schwalbenin sırtı ve yanakları güçlndirilmiş lastiklerinden alamazsak ki tanesi 40 € o zaman bizim bisikletleri taşıdığımız mesafe artar. Zorlayarak lastiği yarıp feribota kadar bisikleti taşımaktansa riskli bölgede taşıyıp yolun devamında bisiklete binmenin keyfini süreriz. Acaba kiralık lastik bulabilirmiyiz? :D

@uzaktr

Herşeyi tartışacağız ve gerekli en az malzeme ile gideceğiz. Örneğin fenere gerek yok çünkü neredeyse hepimizin bisikletinde bulunan ön aydınlatma ışıkları yerinden sökülüp el feneri olarak kullanılabilir.

• Beğen
@Dinçer ÜNSAL

Bak çay dedinde aklıma geldi. Sıcak içecek işini nasıl halledeceğiz. Ateş yakıp cezvede ısıtsak ısten cezve hal kalmaz. Acaba gazlı kamp ocakları ve yedek tüplerinden mi alsak?

• Beğen
@uzaktr

Bence arzu eden bisikleti kamp alanında bırakarak treking yapar ve zirveye çıkar yada nereye kadar isterse oraya kadar gider. İsteyen bisikletle kah sürerek kah trekingle çıkar. Yalnız daha önce Dinçerinde sözünü ettiği ve buradaki fotoğrafta net olarak görünen Keşiştepeye yapılacak 500 metrelik oldukça dik tırmanışta bisikleti taşımak oldukça zor. Birde buun inişini düşünürseniz o dahada zor. Acaba bir yere kadar bisikletler ile çıkıp o noktada bisikletleri bırakarak treking yapmak mantıklı olur mu? Allahın dağında bizim kilitli bisikletleri kim gelipte alırki diye düşünüyorum.
Elde bisiklet çıkanların dikliği keşiştepe çıkışına göre daha az başka bir yoldan inmesi daha mantıklı olabilir. Örneğin Cumalıkızıktan Uludağa bir çıkış olduğunu duydum. O noktaya inilebilirse muhteşem olur. Kendimizi bir anda Bursanın tarihi bir köyünde bulup fotoğraf çekimi yaparız. Tabi bu arada dağdan köye gelirken bir şelale varmış onuda görmüş oluruz.

• Beğen
@Dinçer ÜNSAL

Dinçer bu fotoğraflar hangi ayda çekildi. Belki havaların henüz ısınmaya başladığı bahar sonu, yaz başı olabilir. Çekemediğin fotoğrafları bu sefer hep birlikte el birliği ile çekeriz.

@Orhan Kılıç

30 Ağustos 2006.Bayrağın nedeni bayram oluşu.Yoksa 3.ye çıkıyorduk zaten :)

• Beğen
@uzaktr

Arkadaşlara fotoğrafları ekledikleri için çok teşekkür ederim.
http://img186.imageshack.us/img186/166/img0316mw1.jpg
o dik tırmanışın fotoğrafları bunlar.Yaklaşık yarım saat sürüyor oraya tırmanması.Elle gideceğimiz birkaç yerden birisi...

Eğer hava durumu güzel olursa ve de zirve gezisi olursa benim oraya gideceğim tek alet bisiklettir.Şimdiye kadar 4 kez yürüyerek çıktım.Artık farklı birşeyler yapma zamanı geldi.Bir kez daha yürüyerek çıkmanın anlamı yok benim için.Bisikletle çıkmak isteyen benle gelir.
Zaten büyük bir ihtimal o gün zirve patikasını bilen 2 kişi olacak ve önerisini de yapış.İsteyen onunla yürüyerek çıkar.(Sakın bu sözlerimden arada bir rekabet yada çekişme olduğu anlaşılmasın.Eğer 2 grup olursak diğer grupla da tüm bilgilerimi paylaşacağıma emin olabilirsiniz, ki zaten o arkadaşın da yeterince bilgisi vardır;)En azından birbirimizi tamamlamış oluruz.)

Bu arada zirveye bisikletle çıkmak gerçekten zor.Ama yürüyerek çıkmanın da çok çok kolay olduğu söylenemez.Her halükarda aynı patikalar üzerinden gideceğiz ve o yollarda yürümek bile çok tehlikeli; maharet ister.Zemin arkadaşların dediği gibi gevşek.Bastığın taşlar hem sivri hemde oynuyor.Taşa baktığında hangi taşın oynayacağını anlayacak düzeyde olman gerekiyor.Yoksa bastığın taşın dönüp ayağına çarpması sonucu çok ciddi ve istenmeyen yaralanmalar ve burkulmalar olabilir.

@uzaktr

Ben onu oraya bir espiri olsun diye koymuştum.:)Rahatsız olacağını bilseydim kesinlikle koymazdım.Keşke değiştirme imkanım olsa da değiştirebilsem...Sakın arkasında farklı birşey arama...;)

• Beğen
Tepkiler: Cool_uzak
@mert yazgan

Benim de geceyi Uludağ'da geçirme konusunda sıkıntım olabilir.O yüzden bende cumartesi çıkıp akşam dönebilirim.Pazar hava aydınlanmadan tekrar dağa çıkıp zirve tırmanışını yapmayı planlıyorum.
Sende böylece inişte yalnız kalmazsın, daha iyi olur;)

Geri