Scudo Sports

54. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (2018) Presidential Cycling Tour Of Turkey

Ben amatör spor denilen yani futbol dışında hentbol, voleybol, masatenisi ve basketbolu lisanslı yapmış, başka bir kaç amatör sporu da icrs etmiş, federasyon başkanlarını tanımış, takım yöneticilerini bilen birisiyim.

Herhangi bir amatör sporda o ülkenin dünyadaki konumunu popülerliğin yanısıra devletin o branşa bakış açısı, organizasyonu, uzun vadeli yapılanması belirler.

Devlet istese amatör sporlarda çok başarılı olunabilir. E neden olunmuyor? Para mı yok? Var.
Yetenek mi yok hayır var...

Ama bu tür organizasyonlar tehlikelidir, sizin hemşeriniz elemede geçilir, sevmediğiniz adamı takıma almak zorunda kalırsınız, sevmediğiniz siyasi görüşten- etnisiteden biri daha başarılıdır size hoca olur. Bunlar bizim ülkenin yeni sorunları seğil. Eskiden beri gelen sıkıntılar bunlar.
Bu işte başarılı olmak isteyen ülkeler zaten beden eğitim öğretmenlerini buna göre eğitir, sabit olmayan gezici yetenek avcıları çalıştırır. Bilimsel yöntemlerle bu avcılar okılları gezerek tüm öğrencilerin neye yeyeneği var, hangi sporu yapması gerekir tespit eder. Bu sporlara yönlendirir.
Siz diyorsunuz ki Hakkari'de çocuk tenise yetenekli olsa ne yazar. Ama işte zaten çok yeteneklileri erkenden bursla alır ve spesifik olarak oluşturulmuş okullara verirler. Ailesi de burs sayesinde rahat eder ve çocuğunu engellemez.
Rusya'da, Brezilya'da, Çin'de , kübada vs vs daha bir sürü memlekette belli spor dalına özel okullar vardır.
İlkokul, lise vs mesela çocuk masatenisi oynuyor, bursla alırlar çocuğu, derler ki 18 yaşına kadar eğitim masrafları artı yemesi içmesi bizden. Eğer pro olamazsa da biz onu eğitimci hoca vs olarak istihdam edeceğiz. Böylece aile rahat eder.
Düşünün bir okul var öğrencilerin tamamı bisikletçi veya tenisçi. Her gün ders görüyorlar ama antrenman da yapıyorlar. Hem de ülkenin en yetenekli rakipleri ile birlikte. Gelişmezler mi?

İşte çin, Rusya, küba vs böyle çalışıyor.

Shut up legs desem hatırlar mısınız ?
Bir gün doğu almanyada ilkokula iki eğitimci gidiyor salona çocukları topluyor, kalp bandı takıyor ve hepsine trainerda sürdürüyor. Ve yetenekli olanlara ( düşük kalp ritmi, yüksek watt vs) sana yarış bisikleti hediye etsek ister misin diyorlar. Tabi hayır diyen çocuk çıkmıyor. Sonra devlet alıp yetiştiriyor. Jens voigt ve bir dolu adam efsane bisikletçi oluyor.
Hani biri dedi ya bakanlık bisiklet hediye ediyor ama çocuklar satıyor diye. Sanki devlet bilmiyor mu yani? İstes kralını yapar. Ben burada federasyon yetkililerine başkanına anlatıyorum kendisi de biliyor ama önceliği o değil.

Şimdi bizde ehliyeti olmayan F1 pilotu, masa tenisi oynamayan olimpiyat şampiyonu falan sokakta yürüyor haberimiz yok.
Var mı bizim böyle bir politikamız? Allah korusun olmaz. Ya öteki taraftan biri daha iyiyse?
Eskiden Türkiye'nin bir federasyonu x spor kulübünün oyuncularını yenen y sporcusunu milli takıma almazdı. Kampa sokmazdı. Yıllarca ayıp vs dedik. Y kulübü ve sporcusu haksızlık dedi, biz gelsek böyle yapamayız vs dedi. Geçen sene Y külübünün adamı seçimi kazandı şimdi de X sporcularını almıyorlar :)
Bizim milli takım hiç en güçlü haliyle maça çıkamadı. Diğerinin siyasi görüşü, renhi, tipi, memleketi, burcu bile farklı olsun yeter. Bunlar zaten bahane. Olay rantı paylaşmak istememekte. Beraber kazanalım yerine küçük olsun benim olsunculukta.
Her başa gelen diğerini ezer, yaygara kopunca bu birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bu günlerde diye konuşmaya başlar.
Mahalle muhtarlığından spor kulübüne, apartman yöneticiliğinden siyasete kadar hep böyledir.

O yüzden bizim turun sitesi niye kötü, organizasyon niye yetersiz, sporcularımız neden başarısız diye sormayın hepiniz biliyorsunuz. Başkasının hakkı yenirken susarsanız daha çooook hakkınız yenecek demektir.

Scudo
@Abdülkadir Ergin cok tesekkur ederim bilgilendirme icin , keske o yokuslar da dahil olsaydi etaba , sahsi fikrim , bir cok yokustan daha heyecanli olabilirdi. tabii , bizler icin seyretmesi guzel ama , gercekten cikilmasi da cok guc yerler , kabul ediyorum :)

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
konya etabını izlemeyi çok isteri ama maalesef işte olacağım

@a.valverde

Aslında ben Spil rotasını hayal ediyorum. Sabuncubeli rampası Cat 2 sınıflandırılırken Spil HC olarak geçiyor, oldukça sert rampaları. Manisa'dan Sabuncubeli tırmanışı 9 km. iken Spil çıkışı 19 km. sürüyor. Etap Bornova'dan başlayıp Sabuncubeli - Spil dağı - Selçuk olsa bol rampalı ve daha zevkli olur bence. 150 km.'de sadece spilde 1300 metre irtifa kazanılacak, toplam 2500 m. tırmanış yapılacak. Hadi sabuncu olmadı, mevcut etapta Kemalpaşa'dan sonra Turgutlu istikametine değil 21 km.lik Spil dağına tırmanacaksın, Manisa'ya bol virajlı ve sert rampalı Spil üzerinden gireceksin çok daha heyecanlı olur.

Eskişehir'den geçsinler:harika::harika::rolleyes:

• Beğen
Tepkiler: Hulki
TUR öncesinde bizimkiler boş durmuyor.Milli Takımımız TUR' a hazırlık kapsamında Romanya Turunda mücadele ediyor.İlk etabı Onur Balkan, Peter Schulting (Monkey Town) ve Simon Pellaud'nun (Team Illuminate) ardından 3'üncü sırada tamamladı.:harika:

DneOiZIXgAIwqMv.jpg

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Aşağıdaki 10 isimden 7 si Türkiye Turunda milli takımı oluşturacak:

Ahmet Örken
Onur Balkan
Nazım Bakırcı
Muhammet Atalay
Feritcan Şamlı
Ahmet Akdilek
Mustafa Sayar
Cebrail Şeker
Yunus Emre Yılmaz
Oğuzhan Tiryaki

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sam Bennett' a dişli ve yüksek profilli bir rakip geliyor:
John Degenkolb.:harika: İşte bu harika oldu.
John-Degenkolb-Trofeo-Palma.jpg

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Tour of Turkey 2012'de İzmir'deki efsanevi etabı kazanan ''Iljo Keisse'' geliyor.:harika:
Bildiğiniz gibi Iljo Keisse Quick Steps'in bahar klasiklerindeki uzun yol kaptanlarından.
20120428_ms_tot_001_600.jpg

2012 İzmir etabını izleyip hatırlayalım:Epik
Iljo Keisse, bu etabı hiç unutamadığını birçok kereler ifade etmiştir.

1. Etap Konya - Konya / 9 Ekim // 149.7 km
(link)

1.jpg
11.jpg

2. Etap Alanya -Antalya / 10 Ekim // 154.1 km
(link)

2.jpg
22.jpg

3. Etap Fethiye - Marmaris / 11 Ekim // 137 km
(link)

3.jpg
33.jpg

4. Etap Marmaris-Selçuk / 12 Ekim // 206.7 km
(link)

4.jpg
44.jpg

5. Etap Selçuk - Manisa / 13 Ekim // 136.5 km
(link)

5.jpg
55.jpg

6. Etap Bursa - İstanbul / 14 Ekim // 166 km
(link)

6.jpg
66.jpg

Konyada 1500 mt yükseklikte neresi var ? Bilmediğimden soruyorum .

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
@Çağdaş78 İç Anadolu Bölgesi genel görünüm itibari ile etrafı dağlarla çevrili yüksekçe bir çanak şeklindedir.Yani plato gibi düşünebiliriz.Konya'nın rakımı zaten 1000 metre civarında olduğu için etap profilinde gördüğümüz 1500 metrelik yükseltiye bisikletçiler sadece ve sadece 500 metre irtifa kazanımı ile çıkacaklar.

sahsi fikrim , neden Konya'dan basliyoruz ? Yani Istanbul'dan baslayip, 3ncu kopru guzergahindan Bursa yapilabilirdi. Istanbul lojistik olarak ilk gun problem olabilir derseniz , o halde , Canakkale'den baslayip , rotayi bu sekilde organize edebilirdik , neden ornegin Ankara degil de Konya ?

Bursa-İstanbul etabı Şehreküstü'den başlıyor, daha sonra otobana bağlanarak otobandan gidiyor, yani, inanılır gibi değil. Daha saçma bir rota olamazdı herhalde Bursa-İstanbul arası için. Etap boyunca bol bol şerit, bariyer, kaçış rampası vb. izleyeceğiz.

Konya'dan da geçmesi gerektiğini düşünen pek çok kişi vardı. Konya bizim en gelişmiş bisiklet şehrimiz ve Torkunun evi :) Her ne kadar bu yıl milli takım ile katılsak da, sporcularımızın her gün antrenman yaptıkları, avuçlarının içi gibi bildikleri Konya yollarında kendilerini evlerinde hissedeceklerini ve bu etabı almak için daha motive olacaklarını düşünüyorum ben de :)

Benim anlam veremediğim nokta ise Bursa-İstanbul etabında. Tamam hem köprüden hem tünelde geçirmişiz. Tamam dünyanın tek kıtalar arası bisiklet yarış organizasyonu diye lanse ettiğimiz yarışta kıta geçişi sırasında ne denizi ne İstanbul'un o güzel silüetini göreceğiz, bunun yerine siyah tünel duvarları ve ışıklandırmasını göreceğiz, buna da kabulum. Ama etap profiline neden tünel ve köprüyü özellikle işaretlemişler :acpsnr: Puan kapısı falan mı var orada?

66.jpg

Bunu gören yabancı bir seyirci veya yabancı sporcular gerçekten de etkilenecekler mi acaba? :D Turun 3. havalimanından geçmemesine şaşırdım öte yandan! :snzdglsn: Bence Yalova-İstanbul yapılıp sırasıyla Köprü-Tünel- 3. havalimanından da geçirilebilirdi! :harika:

Milli takım yarış bitirsin diye belirlenmiş etaplar. Böyle wt yarışı profiline sahip çok yarış yok.

Birkez daha sorayım :)Bursa-İstanbul etabında temi kapatacaklarından tur esnasında Peloton geçtikten sonra veya geçmeden hemen önce biz amatörler o yolu kullanabilecek miyiz ?

Genelde yıkıcı eleştiri yapmamaya özellikle özen gösteririm ama BURSA-İSTANBUL etabını yeşil perde önünde trainerda yapsalarmış daha iyi olurmuş. Millet turlarda her dikili ağacını göstermek için kırk takla atar, bizimkiler tünel ve sıradan bir köprü reklamı kasmışlar, tebrikler.

Bir Konyalı olarak çok mutluyum

Hem evimin önünden peleton geçecek, hemde işime çok yakın bir bölgeden geçecek.

Ama şunu hala aşamadık keşke bu kadar güzel yeri gösteren güzergaha organize sanayi de ilave edilise idi. (Mevlana, Ankara Yolu Türk Yıldızları Parkı, Kampüs, Stad, akyokuş, kızılören milli parkı, meram gibi ha bu arada sayın başkanın iş yerinin önünden de geçeceğiz)

Umarım bir imkan bulur peletonu yakından görme ve türk milli takımını destekleme şansım olur.

Selçuk da finiş noktası önceki senelerde şehrin merkezinde bitiyordu ama şimdi finişten önceki birkaç km geriden yol ayrımı ile meryem ana tırmanışına çıkıyorlar. Meryem Ana tabiat parkına daha önce bu yolu kullanarak çıkan kimse var mı buradan ? Finişte izlemek için en güzel yer neresidir ve hangi yolu kullanarak çıkmamızı tavsiye edersiniz bu konuda öneri ve fikirlerinizi bekliyorum :)

Dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    41,1 KB · Okunma: 13
@19tunahan93 öncesinde kullanırsın ama motorlu polislerin tacizine uğrarsın, sonrasında da kullanabilirsin ama muhtemelen çok geçmeden kademeli olarak trafiğe açılır ve pek bir şey anlamazsın.

Geri