Scudo Sports

2012 Londra Olimpiyatları

@Derya Keçeci

http://www.atletik.org/izresim-nurituran-sermet.jpg
Sermet Timurlenk , gençlerdeyken Sebastian Coe'ya nal toplatırmış . Sonra Sebastian Coe , 1980 Moskova'da kahraman oldu . Sermet Hocamız ise herhalde ekmek derdindedir , bizim gibi

Bizim gençlik ise hafta içi okul , hafta sonu dershane , mayoz - mitoz bölünme , RNA , DNA nedir , şirden , börkenek vs ile uğraşıp dururlar . Sonuç sıfır , ananda babanda para varsa özel üniversiteye gidersin yoksa ya Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine yada askere gidersin

Scudo
Bir kaç gündür fırsat bulup konuya yazamıyorum bir kaç defa da yazdım tam olmadı diye geri sildim kısmet bu akşama imiş.

Öncelikle bu genetik olayının muhakkak bazı noktalarda etkisi var ama bu kadar genç nüfusun olduğu bir memlekette dünya çapında sporcu çıkmaması kesinlikle genetikten değil diye düşünüyorum.

Birkaç sayfa önce de yazmıştım beden eğitimi derslerinde önümüze futbol topu atılıp hadi çocuklar siz top oynayın diyerek kantinde çay sigara yapan öğretmenlerin öğrencileriyiz(Derya abi sakın üstüne alınma ama bu tip meslektaşların ile yıllarca eğitim aldık sende kabul edersin) anne babalarımız ise köylerinden büyük şehirlere ekmek derdi yüzünden göçmüş çocuklarına daha iyi eğitim ve sosyal yaşantı verebilmek amacıyla yıllarca çalışıp para biriktirip ev alma çocuklarına gelecek kurma derdindeydiler.Bizler onlara göre çok daha rahat şartlarda hayatımıza sporu aldık bizim çocuklarımız bizden daha fazla yapacaklar yavaş yavaş bu işler artacak.

Yine yazmıştım bir arkadaşımın çocuğu basketbol bursu sayesinde 10 bin liralık özel okulda 1500 liraya okuyor bunlar çok güzel gelişmeler giderek artacak ve sporda başarılar da gelecek.20 yıl öncesi ne olimpiyat izlenebiliyordu televizyonlardan ne diğer şampiyonalar. mahallede bir kişide kalite bir top olurdu herkes onun peşinde koşardı.Giderek imkanlarımız artıyor ve başarı eninde sonunda gelecektir diyorum.

Ülkemizde kişi başı gelir gelişmiş ülkelerin seviyesine çıksın gençlerde üniversite veya gelecekte ne iş yapacağım kaygısı kalksın bakın nasıl spor yapıyorlar.kendi çocuğumdan örnek vereyim iyi bir üniversite için iyi bir lise şart iyi bir lise için de sbs sınavı şart bizim dönemimizde sbs her yıl yapılıyordu başarılı olabilmek adına çocuk 6 ncı sınıftan itibaren her gün düzenli olarak ders çalıştı hafta sonları dershaneye gitti günde bilmem kaç soru çözdü.başardı mı başardı ama bu 3 yılı (11-14 yaş arası) bu işlerde heba oldu yani gelişmiş toplumlarda yeteneği veya çok isteği olduğu spor dalına başlama yaşı.Bu saatten sonra rahat bıraktık ama 3 yıl günde minimum 200-500 soru çözen haftada bir kitap bitiren bir çocuk doğal olarak hiçbir spor dalına aşırı derecede ilgi göstermiyor spor onun için sadece bir oyun ve rahatlama aracı olarak kalıyor.Böylede devam edecek.

Eskişehir bisiklet gurubu adı altında ne gençler ile pedal çevirdim ilgilenilse cidden iş çıkaracak çocuklardı ama ne oldu lise son sınıfa doğru birden yok oldular neden üniversite sınavı derdi başladı.Bu işler böyle gittiği sürece yani eğitim ,iş gelecek kaygısı devam ettiği sürece bu başarısızlıklar normal arada bir kaç kişisel patlama başarıları görürüz hiçbirinin arkası gelmez.

Ülke olarak ne zaman zenginleriz işte o zaman bir şeyler filizlenmeye başlar.Bu ülkeyi zengin yaparlar mı orası da meçhul bizim insanımız bu tüketim ile zenginler mi orası da çok meçhul.

Kıssadan hisse spor ve olimpiyat diye başladık ama herşey birbirine bağlantılı. eğitim ,ekonomi, spor ,politika ,yönetim hangisi doğru ki bu memlekette gençleri suçlayalım.Bence bu başarısızlıklarda en masum gençler. en azından bu imkanlar ile ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar.Bu kadar insanın izlediği bir organizasyonda sonuncu olacağını bile bile o podyuma ,sahaya ne bileyim ringe, platforma çıkmak kadar cesaret isteyen başka bir şey yoktur diye düşünüyorum....

Arkadaşlar nedir genetik olan biliyor musunuz? İnanç, tutku ve azim. Bunlar olduktan sonra o kişiyi kimse tutamaz, (doğum ve diğer herşey normal ise). Sokrates der ki her insan doğmadan önce herşeyi biliyordu fakat doğduklarında unuttular, Öğretmenliğin amacı da onlara bunu tekrar hatırlatmaktır.
Bizim insanımız emin olun çalıştığında birçok şeyi başarabilir. Türk insanında mesela Bisikletçilik için(pro olarak uğraşanlar için), çoğunda yeterli tutku var ok, inanç dersen biraz şaibeli, çalışmak azim... yook. Disiplin nedir ne değildir bilmiyoruz. Herkes kafasına göre antrenman yapıyor. Buna girmek okayanusa atlamak gibi olur, neyse başka bir başlıkta.
Ahmet Akdilek e bir sroun bu zamana kadar ne kadar zamana karşı antrenmanı yaptın rüzgar tünelinde veya normal koşullar da diye. Emin olun çook azdır, rüzgar tünelinde ise hiiiç. Zmaana karşıyı hafife alıyorsanız eğer çok yanlış, çoğu zaman yüksek eğimli tırmanışlardan daha fazla efor gerektiren artık nabzın yüzde yüzü geçtiği Bisiklette hiç bir yardım almadan sadece tek başına elinden geleni yapman gereken branşıdır. Bradley e bugün sorsam bana " zamana karşını mükemmel hale getirmek istiyorsan rüzgar tüneline ihtiyacın var, bu olmasa bile bu eksiği kapatacak şekilde en az 2 yıl bunun üzerine uzmanlaşman lazım"" derdi. Genetik diyip işin içinden çıkmakkkkkkkkkkkkkkk çok kolay arkadaşlar yapmayın. Bunu yapıp sadece kendinizi, milletinizi aşağılıyorsunuz, inancınızın olmadığını net olarak gösteriyorsunuz. Ahmet kaybetti, amaan nasılsa genetik adamnın genleri yavan filan mı demektir bu. Neyin kafasını yaşıyoruz abi, ahmetin kemalin sanki 2. 3. ollimpiyatı adam buna nasıl hazrlanıcağını mı biliyor. Bir günlük uzun yarışları koşmak, zamana karşıda iyi derece yapmak genetik değil belki yıllar sürecek disiplinli ve doğru çalışmalar ister. Sporcunun en başta tutkulu, inançlı ve azimli olması gerekir. Bisikletçilik tutku, net kararlılık, yüksek irade gücü, azim ve full time doğru çalışmanın harmanlanıp ve maddi manevi destekle(altyapı) ve de braz şansın(sakatlık vesaire) uygulamaya konmasıyla başarının gelebiliceği bir spordur. Ve yıllar gerektirir. Sporcu geçmişi olmayan bir genç, 18 yaşında antenmanlarına başlayıp bir sene sonra olimpyata katılamaz en doğru antrenlamla belki 21-22 yaşlarında mümkün olabilir. Su da var, eğer ahmet yetenekli biri olmasaydı ki bu benim için tutkuyla, azimle, imkanlarla ve fırsatları değerlendirmeyle ilgili bir durum, olimpiyatın "o" sunu göremezdi. Devletin düzenledği yol yarışları maks 160 km mi nedir, adamlar buna alışkın onlar napsın, şimdi daha fazla çalışmaları gerektiklerini düşündüler okadar. Ayrıyetten PERFORMANS zor iştir, çok ciddi fedekarlık, tutku ve irade gerektirir. Türkler tembellikten ve doğru antrenman yapmamaktan müzdarip. Kazanan insan binlerce kez kaybetse de asla denemekten vazgeçmeyen onun uğruna çalışan insandır. Bu arada, burayı okuyan ve konuşmaları ciddiye alan gençlere ilham vermek yerine bu kadar genetiği çok öne çıkaran bir tutum içinde olmak sadece kendimize zarar vermektir. Zenciler beyazlardan genetik olarak üstün bu doğru, çünkü kalça üstü kaslarının yoğunluğu, ve ortlama olarak knalarındaki vo2 miktarı biraz daha fazla. VO2 yi artımak için irtifa antrenmanı gerekir. Bisiklette zaten popo kasları çok az kullanılır. Cem kardeşime tamamen katılıyorum. Neyse iyi forumlar.. :)

Genetikle ilgili bir şey söyleyeyim:

Eddy Mercx'in oğlunu düşünün(Axel Mercx) genetik olarak şampiyon bir babadan olma.Genetik çok önemli ise oğlununda az bir çalışmayla olimpiyatlarda boy göstermesi lazımdı.Demek ki genetik %5,çalışma %95. En azından bisiklet sporunda genetik faktörlerden çok azim ve kararlılık daha önemli.Bu sporda çalışmayana ekmek yok,her gün pedallayacaksınız.Tanıdığım kişiler var sabah 7'de evden çıkıp akşam 9'da eve giren,gün boyu pedallayan.Sezon haricinde turlara gidiyorlar ve 45 kg tur bisikletiyle 34 km/s ortalamayla 90 km yol yapıyor bu dediğim kişiler.Tur bisikletiyle adamı ben yol bisikletiyle kaçmama ragmen,koparamadım.Şimdi bu adama karşı ne yapacağız?Bilgisayar başında oturarak mı geçeceğiz?

Ya da annesi veya babası bisiklet sporcusu bir insan bulup,yarıştıralım mı?Ne de olsa genetiği ezer adamı.

Yapmayın Allah aşkına.

Dayanıklılık sporlarında genetik birinci planda değil . Dayanıklılık geliştirilebilen bir yetenek . Fakat iş sprint yeteneğine gelince çok değişiyor . İyi bir sprinter olmak için annenizi ve babanızı seçmeniz gerekiyor...

@kkazim
Çok değerli saptamalar yapmışsınız! Lüksemburg' un nüfusu 500.000 kadar. Bir kaç tane Fransa turu kazanan var. Rusya ve daha önce Sovyetler Birliği' nin nüfusları 143 - 290 milyon, ama hiç kazanan çıkmadı. (Giro kazanan var)
Herhangi bir dalda başarının nedenleri hepimizin vurguladığı gibi çok yönlü. Hangi yönünün daha çok önem taşıdığı, veya daha doğrusu bu nedenlerin önem derecelerine göre bir sıralaması yapılabilir mi?
Başka bir soru da; bu nedenlerden birinin zayıflığı, diğer nedenlerin gelişmesi üzerine bir etki yapar mı?

@Sertaç EKİCİ

şaka yapıyorsunuz herhalde !?
babadan genlerin aynen çocuğa geçmesi pratikte imkansız denecek kadar düşük bir ihtimal. trilyonlarca gen anne ve babadan harmanlanıp çocuğa geçer üstelik babada o esnada çekinik olduğundan devrede olmayan milyonlarca gen çocukta aktif hale gelebilir. Çocuğun ebeveynleriyle aynı aktif genleri paylaşması olacak iş değil.

Bu demek değildir ki ebeveynlerdeki kaliteli genlerin hiç faydası yok. Tüm atalarının sahip olduğu genlerin faydası olur, genetik olarak şanslı atalara sahipse çocuğun da kaliteli genlere sahip olması mümkün. Büyük bir şampiyon potansiyelini oluşturan gen kombinasyonunun tekrar edileceği anlamına gelmez ama bu.

Genlerin etkisi %90 ve üzeri yüklenmelerde ve arkasından gelen dinlenme sürecinde görülür. Korkunç bir tempoya ne kadar süre dayandığınız, sakatlanma ihtimaliniz ve sonraki gün ne kadar dinlenmiş kalktığınız kaderinizi belirliyor. Yoksa sağlık problemi olmayan herkes 24 saat bisiklet sürebilir. Daha yeni 50 yaş üstü kategorisinde 24 saat rekorunu kırdı Seana Hogan. Yaptığı mesafe 717.93 km. Bizde bu konuda koparılan komik gürültüleri düşünürseniz sporun geri kalanında da gülmeye devam edeceğimizi farkedersiniz.
Sporcuların para ve hayat garantisi problemi çözülürse çok geride kalmış ülkeler bile dışarıdan bilgi ve tecrübe transferiyle yarışta yer alabilir. Bilgi ve tecrübe yaratamadığı ve yetenek seçiminde ustalaşamadığı için istisnalar hariç zirveyi zorlayamaz ama orada yer alır, madalyalar alır, kürsüyü zorlar vb.

Oscar Pistorius...
Başarma hırsı,güç,çalışma,hırs,genetik:),özgüven vs. adını ne koysak acaba? Akla gelen her güzel sözcük bu insanı tanımlamakta yetersiz kalıyor.

(link)

@Okan Örs

İyiki kazanamadı ... O adam yarışı kazansa idi dünyadaki çok üst seviye atletlerde çok radikal değişiklikler görebilirdik...

• Beğen
Tepkiler: Derya Keçeci
Bir de seyirci olayı var . 2020 İstanbul'da Olimpiyatlar olsa tribünleri böyle doldurabilecek miyiz ? İşte Çim Hokeyi ve Kano Kayak . Memleketimizde olmayan bir spor dalları

http://www.london2012.com/mm/Photo/sport/General/01/32/77/52/1327752_M01.jpg

http://www.london2012.com/mm/Photo/sport/General/01/31/98/99/1319899_M01.jpg

Bizim gibi her türlü sporu izlemekten zevk alan insan sayısı yeterli olur mu ki acaba ? Sporla uğraştığımı söylediğimde direk "Basket mi Futbol mu ?" diye soran zihniyetten ne beklenir ki ? Keşke imkanım olsa da bisiklet haricinde Tenis ve yüzmeyle de uğraşabilsem

@Derya Keçeci

Bunların bir de kafanıza soda şişesi atabilen biraz daha evrimleşmiş(!) olanları bile var. Hayatınızı tehlikeye atıyorlar ve bundan hiç anlayamadığım bir şekilde haz ve zevk alıyorlar. Böyle yaşam formları ve heryerdeler. Cidden her an her yerdeler. En son sahil yolunda akşam evime dönerken başıma geldi birkaç gün önce. Allah belalarını versin.

@Aytaç Biber

Bunlar nasıl tipler , çözemiyorum . Aynı şeyler bizlerinde başına geliyor . Ülkenin her yerinde , her karış toprağında böyle tipler var . Nasıl bir ruh yapısıdır ? nasıl bir psikolojidir , nasıl bir manyaklıktır , bu yüzden bisikletten soğuyorum . Yavaş yavaş jübilemi yapacağım . Baş edilecek gibi değil , her yola çıktığımda bir olay

Şahsi fikrim.. Türkiyenin olimpiyatları kaldıracak ne alyapısı vardır neder baska birseyi. Aday olmamız bile yüzsüzlüktür. Yok onlar iki kere yapmıs biz neden yapmayalım git bi bak neden iki kere yapmış o adamlar. Okullara spor salonu yapmakla futbol sahası acmakla olimpiyat oyunları düzenlenmez bunu bi kere akıllara sokmak lazım. Hele ki İstanbul'da Olimpiyat düzenlemek ? düşünemiyorum. Ha yapılır yapılmaz değil ama ona olimpiyat denir mi bilemem. Ağlanacak halimize güleriz sonra. Spora sporcuya gereken saygının gösterilmediği bir ülkedeyiz arkadaşlar bırakın saygıyı hakarete uğradığımız bir ülkedeyiz 8yılda bu zihinler değişmez.

@Cem Unden

geçen ay 275 km lik iznik turumun 230-250 nci km civarı karpuz kabuğu atan(başıma isabet için atıldığı kesin idi ama denk gelmedi) tofaş kuş serisi aracı yazmıştım .Uzun zamandır yaşadığım tek olay ama psikolojimi altüst etmişti doğrusu.Bunlar hakikatten her yerde var bunlardan kurtuluş da imkansız gözüküyor.Birde şehirler arası yol kenarlarına içtikleri zıkkımın şişesini atanları Allaha havale ediyorum .Nasıl bir zihniyettir anlamış değilim.

@ferhat köse

Ben Haziran ayının sonunda 3 kişinin sözlü tacizine uğradım . Tek suçum tayt giymek . O sırada patlak lastiği değiştirmeye çalışıyordum . Araya sıcaklar ve oruç girdi de kendimi biraz bisikletten çektim . Tekrar yollara ne zaman çıkarım , Allah bilir . Sonbahar ve Kış , evde trainer ve roller'a devam . Pek tadım kalmadı , anlayacağınız

Yanımda çakı taşıyordum artık onu taşımayı da bıraktım . Elimden bir kaza çıkacak , katil olacam diye korktum artık . Onun yerine bayıltıcı gaz aldım .

@ferhat köse Arabayla giderken karpuz yemek , yediği karpuzu başka bir insana fırlatmak , Nasıl bir manyaklık bu

O değil de geçtiğimiz haftalarda okumuştum, şimdi aklıma geldi. Ülkemizde spora bakış açısının özeti.

(link)

Bu zihniyet varken biz boşa konuşuyoruz...

@Cem Unden

Şu an mecliste olimpiyat şampiyonu bir güreşçimiz var oysaki değil mi.Ben bu güreşin de atasporu olduğuna pek inanmamaya başladım başarılı olunan dönem sanki milleti gaza getirmek uğruna yapılan bir propaganda gibi geliyor.Başarısızlık varken kimse atasporumuz diyemiyor.
@Cem Unden

Sağdan soldan gelen laf atmalar içinde şunu söyleyeyim Cem kimseyle böyle bir mevzu için tartışmaya, gaz sıkmaya ,çakı taşımaya gerek yok kulaklığın sesini biraz yükselt duyma konuşulanları.Öbür türlü ona gaz sık buna çakı çıkart sonu gelmez bunların.Arabada karpuz yemek ise cidden üzerinde düşünülmesi gereken bir durum ama konuyu sanırım tıp yerine zooloji uzmanları araştırmalı diye düşünüyorum.

Sıcaklık ve ramazan için ise gece çok zevkli tavsiye ederim. dün gece çıktık bizim çocuklar ile Ankara yoluna. hava şartları mükemmeldi bir arkadaşın 2 yerinden lastiği patladıgı için 50 km yol anca yapabildik sağlam 7 km tırmanış yaptık kısa günün karı diyerek mutlu bir şekilde eve döndük.ben sürekli çıktığımdan sıkıntı yok mesaiyede git gel hergün 25 km yol yapıyorum ama bizim gençler anladı ki (özellikle tırmanışta) bu merete her zaman binmez isen 10 günde çok şey alıp götürüyor senden.

Geri