Bu foruma ilk kez girisim ve yazisim ama bayagi bir muhabbet donuyormus anladigim kadariyla. Oncelikle Sait'e tavsiyem mutlaka seyirci olarak geldiginiz ilk yarista benimle ya da Gurol ile temas kurun ve yaris organizasyonlarinda yardim edebileceginiz seviyeyi, isteklerinizi bizimle paylasin. Sizi organizasyonlarda fiili gorevli olarak gormekten mutluluk duyacagiz. Bu onerim bu forumda akli calisan, sporumuzun bir yerlere gelmesini isteyen, bu yolda caba harcamaya istekli tum arkadaslar icin gecerli.
Polonezkoy yarisinda organizasyondan ben sorumluydum. Parkurunda uzerinde bayagi bir calistik ve goruyorum ki yarisanlar seyirciler keyif almislar pedal cevirmekten sevindirici... Yaralanan arkadasimiz icin de uzuldum gercekten. Yakin arkadasinin olayin sonrasinda bana gelerek bir hayli veryansin ettigini hatirliyorum. Insan sagligi soz konusu oldugunda hele bir de sevdiginiz bir kisi yaralandiysa tepkilerin boyle olmasi da gayet normaldir.
Yaralanmayi ilk kez duydugumda hemen ambulansi yaris alanina aradan sokup bana bildirilen noktaya gonderdim. Ve bizzat yolun acilmasini saglayarak gorevimi yaptigimi dusundum. O ambulansin noktaya ulasmasi, belki yeri tam olarak anlayamamis olmasi, vs hersey olabilir. Ancak o gonderi zamaninda yapildi. Gondermeyebilirdim de... Onu da soyleyim zira yarislarda ilk sordugumuz seyler, acik yara var mi? Bu yara ne kadar acik? Yurumeyi engelleiyor mu? Bulundugu nokta.. Vesaire.. Diyecegim odur ki her dusene bir ambulans gondermis olsaydim o yarista inanin bu is yurumezdi. Ve ne yazik ki bu yapilan secimlerde de soyle bir sorun var. Bir insan yuruyebilir, ama ic kanama geciriyordur. Bilemeyiz. Yaralanmayi yasayan bile bilemeyebilir. Birakin ambulanstaki hemsireyi... Ancak ayni durum dunyada da asagi yukari bu sekilde isliyor. Yani kimse gercekten acil durum olmadikca helikopter yollamiyor. Burada yine yarisan, spor yapan kisinin kendi sorumlulugunu gerceklestirmesi, yeteneklerini iyi tartmasi ve boyundan - yeteneginden buyuk surusler yapmamasi gerekiyor. Bu da antrenmanla, sporu daha iyi ogrenmeyle ve tecrubeyle oluyor. Ulkemizdeki hicbir sporcu gercek anlamda profesyonel degil bana gore. Elit sporculari, digerlerinden ayiran en onemli ozellik, daha ciddi antrenman yapmalari, ise daha fazla zaman ayirmalari ve belki birkacindaki allah vergisi yetenek. Daha fazlasi degil ama...
Gurol'un bahsettigi uzere devlet benzer organizasyonlarda gerekli tum tedbileri aldiktan sonra bu hizmetin kontrolunu yapacak sistemleri henuz olusturmus degil. Ornegin her yarista iki ambulansin bulunmasi gerekiyor kural olarak. Bir tane geldiyse ve digerinin gelecegini ogrendigimizde (ya da bazen gonderilmedigini) biz yarislari zamaninda baslatiyoruz. Ancak ambulans yoksa kesinlikle yaris baslamiyor. Bu ambulanslar icerisinde gelen doktor, hemsire vs gorevliler kimi zaman islerinin ehli oluyor kimi zaman da olmuyor. Bu konuda Bisiklet Federasyonu ya da Yaris Organizasyonu olarak ne yazik ki yapabilecegimiz birsey yok. Ancak gerek gorevli guvenlik gucleri, gerekse ambulanstaki doktor hemsire gayet iyi biliyorlar ki ciddi bir kaza, olumcul bir kaza olsa, mutlaka ilk basta onlar sorumlu olacaklar. Ancak iste gerek sporun taninmamasi ve gerekli nitelikte gorevlilerin gorev basina gonderilmemesi, gerekse gorev savsaklamaya istekli personel bu tur durumlarla karsilasmamizi sagliyor. Bu yarista ambulans aslinda 3 agir yaraliyi hastaneye tasidi benim hatirladigim kadariyla. Sabah 60 dakika yarisinda Ertugrul bey'in dirsegi bayagi acilmisti ve et kaybi vardi. Hastaneye gonderdildi ve ambulans geri geldi. Sonra bu kalca olayi oldu ve yine gidip geldi. Sonra sanirim bir olay daha olmustu ancak icerigini hatirlamiyorum. Hicbirsey de olmayabilirdi, olumcul bir kaza da... O yuzden bisiklet lisanslarinin tam olmasini, herkesin kendi rizasiyla bu dogasi geregi riskli sporu yaptiklarini belgelemeye calisiyoruz. Bir kaza olmasi dahi gerekmiyor. Genelde 1.5 - 2 saat boyunca ortalama 180 kalp atisiyla gidilen bir spordan soz ediyoruz. Kalp krizi yasama riskimizin az oldugunu herhalde kimse soyleyemeyez oyle degil mi? ya da bayilip kafamizi bir kayaya carpmayacagimizi ya da teknik bir geciste ucurumdan (allah korusun) yuvarlanmayacagimizi. Onun icin cumartesi gunleri deneme turlari yapmanizi istiyoruz, parkuru yuruyerek de olsa gormenizi tavsiye ediyoruz. Kac kisi buna kulak asiyor? Cok fazla kisi degil emin olun...
Ben organizasyonun gonullu kisilerce duzenlendigi muhabbetine hic girmeyecegim. Hakkiyla yapmiyorsaniz, detaylari ince ayrintisini dusunemiyorsunuz daha iyi yapacaklara birakirsiniz bu isi... Olur biter.
Elden geldigince iyisini yapmaya calisiyor ve ne yazik ki ulkemizin sartlarini da gozonune alarak isi biraz da sansa birakiyoruz. Birakmazsak bu yarislar olmaz arkadaslar.
Yabanci hakemler geliyorlar. Gelen UCI hakemlerinin buyuk bolumunden cok daha tecrubeliyiz artik biliyor musunuz? Neden cunku hicbir komsu ulkede (hatta Avrupa'da) bu kadar fazla UCI yarisi duzenlenmiyor... Romen hakemler, Israilli hakemler ulkelerinde yilda ancak 1-2 yaris duzenlenen kisiler. Neden? Cunki organizasyon duzenlemek cok pahali ve ulkelerindeki bisiklet federasyonlari ve devlet onlara bu organizasyonlari duzenlerken parasiz yardim yapmiyor...
Peki onca yaris nasil oluyor? Organizatorler var. Yarislara katilirken sporculardan para toplaniyor. Bu paranin karsiligi profesyonel hizmet verebilecek ambulans ve saglik ekibi, her turlu olumsuzlugun dusunuldugu ve tedbirin alindigi parkurlar, oduller vesaire.. Orada insanlar yarisa giris parasi verirlerken acaba bu para kimin cebine gidiyor. Ya da adam bu isi yapiyor zengin olmak icin, bu parayi bizim emegimiz uzerinden yapiyor demiyor... Eminim ulkemizde bu tur girisimler oldugunda (ki oluyor-olacak) bu tur dusunceler insanlarin kafasindan gececektir. Ancak bu isin saglikli yapilabilmesi icin dogru yol budur... Harcirah sistemi degil... Gelen insan verecegi parayi bilir. Alacagi hizmet ve odulu bilir ve isler cok daha profesyonelce (iki tarafli olarak) ilerler... Sponsorlar aslinda biraz da bu tur ortamlari bekliyor.
Yabanci ulkelerde benzer yarislara federasyonlar sadece hakem - gozlemci gonderiyorlar. Zira biliyorlar ki soylenen tum bu emniyet, ambulans, vs hizmetleri ancak profesyonelce yapildikca etkin olabilir. Ve onlar insan hayatini riske atmayan bir toplum duzeninde yasiyorlar (olmasi gerektigi gibi) Bizim su anda boyle bir sansimiz yok. Devlet ve Bisiklet Federasyonu sagolsun harcirah sistemini calistirip organizasyonlarin duzenlenmesine buyuk yardimda bulunuyor, bizler gorevli calisiyoruz, sizler zevkle (ama dikkatle) parkurlarda yarismanin, duzenli antrenman yapmanin, bisikleti hayatiniza en yogun sekliyle girmesi sansini yakaliyorsunuz. Burada herkesin kendi sorumlulugunu ustlenmesi gerekiyor.
Ben harcirah sisteminin yaninda olan bir insan degilim acikca soyleyim. Bu duzenin sporcuya, organizatore gerekli sorumlulugu yukletmedigini dusunuyorum. Bir kisim insan var ki bu duzenden hayatini idame ettiriyor. Yanlis midir para kazanmak? Tabi ki hayir? Ama yolu bu degil.. Olmamli...
Dag bisikleti sporcusunun kendisine yeten, herseyi devletten, takimindan vesaire beklemeyen insanlar olmasi gerekiyor bana gore. Ve ulkemizde bu ozelliklere cok daha sahip olmalari gerekiyor. Aranizda oyle arkadaslar var ki (sizler daha iyi biliyorsunuz) cok zor sartlarda gecim sikintisi cekerken dahi en iyi malzemeyi almaya calisiiyor, bir yolunu bulup yarislara hazirlaniyor ve katiliyorlar. Genelde bu sekilde yasayan insanlarin bu tur bir sporu normalde yapmamalari gerekiyor genel ulke kulturumuze gore... Ancak iste o kultur ve genel hayat anlayisi nedeniyle sporda bir yerlere gidemiyoruz ne yazik ki...
Cok uzatmayayim. Yaralananlara buyuk gecmis olsun. Umarim bu tur uzucu kazalari cok sık yasamayiz. Ama gelecekte de mutlaka yasayacagimizi da adim gibi biliyorum. Herkes yukarida anlattigim duruma gore tedbirini almali. Yarisma riskini almali (ya da almamali) gerekiyorsa yavas giderek riski azaltmali vesaire... Geri sayfalarda Kamsiz'in ucusunu gordum dik inisin baslangicinda. Cok guzel bir dag bisikleti goruntusu.. Sahane... Eminim onlarcaniz o bosluga ucarak girmeye calistiniz. Ben de olsam oyle yapardim. Bunun risksiz oldugunu dusunen var mi? ya da bu hareketi yaparken acaba Kamsiz "ya dusersem agaca girip kafami patlatirsam diye dusunuyor mu?" ..
Dusunse yapmaz, yapamaz, ama iste dag bisikleti boyle bir spor ve icerdigi tehlike, adrenalin, saglik, kendine yetme duygusu vesaire nedeniyle gun gectikce daha fazla yapilan, taninan, sevilen, populer olan bir spor haline donusuyor.
Ankara'da gorusmek uzere... Herkese kazasiz, zevkli yarislar diliyorum.