Scudo Sports

109 Hesabı - Sele ayarından şüphe edenlere!

Ahmet Fidancı

Extrem Yol Grubu - Extrem Dağ Grubu - İZMİR
Tepki
846
İsim
Ahmet Fidancı
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Diz kapakları ağrıyan ve antrenman sonrası yürümekte zorluk çeken bisiklet sporcusu sayısı hiçte azımsanacak kadar değildir. Bu ağrının saatlerce pedal çevirmenizden kaynaklandığını sanırsınız. Oysa bu yanlış sele yüksekliği ayarladığınız için pedala sadece basma yapmanızdan ve dizinizin her pedal çevirdiğinizde daha fazla baskıya maruz kalmasından kaynaklanır.
Kaslarınızın ağrıması gerekirsen diz kapağınız ağrıyorsa işte yapmanız gereken en önemli ayar;
109 hesabını defalarca dile getirmeme rağmen bir çok arkadaşımın halen kendince doğru bildiği ayarı kullandığını farketmedim değil. Hatta çok biliyorlar.
0.883 ile çarplamar, topuk hesabı ve 15-30 derece gibi terimler dillerde dolaşırken bir süre sonra hepsinin tutarsız sonuçlar verdiğini görmek mümkün. Bu tür hesaplar Yol bisikleti kullanıcısı için değildir. Eskiden kalpiye kullanan, tabansız deri ayakkabı giyen sporcuların yerini artık karbon tabanlı, kilit mekanizmalı ayakkabı giyen daha istekli ve arzulu sporcular aldı. İşte bu değişim daha profesyonel, daha verimli kullanımı sağlayan bir hesap çıkardı ortaya. Aynakol uzunluğu, kal ve ayakkabı altı kalınlığı gibi etki edecek her şeyi dikkate alan bu hesaba biz 109 hesabı diyoruz. Peki nedir bu hesap, nasıl yapılır ve uygulanır?
Bisiklet antrenmanınızda kullandığınız kilit mekanizmalı ayakkabı giyilerek bacak iç boyu düzgün bir ölçüm ile alınır. Bacak boyu 1,09 ile çarpılır. Çıkan sonuç sizin pedal üzeri sele üzeri ölçü ayarınızdır. Son resimde mezro ile gösterildiği şekilde ayarlamaya dikkat edin. Holmes yöntemi kullanan Feetbike ölçümlerinde de bu ölçünün net doğruluğu defalarca test edilmiş ve onaylanmıştır. Bu ölçü sürüş esnasında pedalı çekmenizi de kolaylaştıracağı için öncekine göre performansınızın arttığını göreceksiniz. Yıllarca düşük sele kullanmış sporculara ilk başta garip gelebilir. Ancak bir süre sonra yıllarca yaptıkları hatanın farkına varırlar.
1,09.jpg
bacak boyu.jpg
Blogs-fietsonderhoud-en-montage-IMG_2378.jpg

Scudo
buna bir ekleme yapmak isterim: 1,09 hesabı hakikaten benim kullandığım sele yüksekliğini tam veriyor ama bacak boyumu ayakkabımı giyip öyle ölçtüğümde, çıplak ayak yere basarak değil. Burada 2cm kadar bir fark var.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Fidancı
@Pawcraft tabii ki. Bu hatayı yapan çok fazla. Evinde ölçüyor çıkarken ayakkabı giyip ayar yapıyor, ayakkabı etkenini unutuyor. Bende yazıda bu konuya değinmiştim. Şu şekilde; "Bisiklet antrenmanınızda kullandığınız kilit mekanizmalı ayakkabı giyilerek bacak iç boyu düzgün bir ölçüm ile alınır. "

@Pawcraft tabii ki. Bu hatayı yapan çok fazla. Evinde ölçüyor çıkarken ayakkabı giyip ayar yapıyor, ayakkabı etkenini unutuyor. Bende yazıda bu konuya değinmiştim. Şu şekilde; "Bisiklet antrenmanınızda kullandığınız kilit mekanizmalı ayakkabı giyilerek bacak iç boyu düzgün bir ölçüm ile alınır. "
Kilitli ayakkabı kullanmayan yol bisikletçileri ölsün mü? :D

@Veto8 SPD pedalın kallin altına gelen düz alandan ölçüyorsun. Diğer taraf resimde görüldüğü gibi boru hizasından sele ortasına gelen en üst nokta.
@specific Tabii ki onlarda ayakkabıları ile bacak boylarını ölçüp ayar yapabilirler. Spd uyarımızın sebebi bu konunun atlanarak çıplak ayakla ölçüm yapılması. Dolayısıyla sele aşağıda kalıyor 2cm civarında.

@Ahmet Fidancı Bu değerli bilgi için Teşekkür ederiz Ahmet bey. Az önce ayakkabımı giyip hemen iç bacagımı ölçtüm ve 109 ile çarptım. Seleyi 2 cm daha yükselttim :) Geçen yıl evde ayakkabısız halde üzerine çıkıp, dizim hafif kırık olacak şekilde ayarlamışım.. Bugun iş çıkışı ufak bir antreman planım var, bakalım ortalama ne olucak :) Heleki yeni karbon yol bisiklet alma arefesindeyken.. Bu bilgi işimi görücek

MTB için tavsiye edebileceğiniz bir metod var mı?

Bisiklet antrenmanınızda kullandığınız kilit mekanizmalı ayakkabı giyilerek bacak iç boyu düzgün bir ölçüm ile alınır.

4:34'de GCN bile iç bacak boyunu ölçerken ayakkabılarını çıkarıyor :kötü:

109 hesabını defalarca dile getirmeme rağmen bir çok arkadaşımın halen kendince doğru bildiği ayarı kullandığını farketmedim değil. Hatta çok biliyorlar.

GCN'yi kastetmiş olsanız gerek. Bilmiyorlar işte boşverin siz onları!

Neyse... Bu üslubun üzerine bir de gidip yanlış bilgi vermeniz çok değişik olmuş :snzdglsn: Başarılarınızın devamını diliyorum :D Burası bir forum sonuçta, gayet de kendimizden emin bir şekilde yanlış bilgi verebiliriz. Çok takılmamak lazım :harika:

@Serkan Mıstınoğlu bir GCN olmaya biliriz. Ancak 109 hesabı bizim uydurduğumuz birşey değil. Bu yazı da 20 yıllık yurt dışı antrenörlük kariyeri olan bir hocamıza ait. Grupta ismini yazsamda burada garip karşılandığı için ismini yazmadım. Bizzat ayakkabı ile ölçmemiz gerektiğini kendisi söylüyor. Üslüptan ziyade bilginin kesinlikle yanlış olduğundan eminsen sen çıplak ayakla ölçü alıyorsun demektir :D . Sen yinede dene. Birşey kaybetmezsin.
:)
Ayakkabısız bacak boyu ölçerek 109 hesabını uzun süre denedim. Ancak 2 cm den daha çok selenin aşağıda kaldığını ayakkabılı ölçü ile bisikleti kullanınca anlıyorsun. Çünkü pedalı itme ve çekme rahatlıkla yapıyorsun. Ayrıca sele düşük olmadığı için diz kapağı yada sele yüksek olmadığı için diz arkası ağrısı olmuyor.

4:34'de Jr'ın ayağı görünmüyor ki :D

Son düzenleme:
Merhaba,

Diz ağrısına sele yüksekliğinin etki ettiği bir gerçek ama tek sebep değil. Selenin yatay pozisyonu, ayakkabılar pedala kilitlendiğinde içeri ya da dışarı doğru dönük olması hatta pedal basarken dizlerin duz değil de açık ya da kapalı olması bile etki edebiliyor.

@umutcelik sayfadan bir alıntı ile ekleme yapayım.
Ekran Alıntısı.PNG

Ne Trolü @Serkan Mıstınoğlu . İsmim yazıyor baksana. Bu yazıyı yazan Abdullah Zaimoğlu ismi ile paylaşım yapıyor. Diğer yazılarını da oku. Doğru bildiğimiz bir çok şeyin yanlış olduğunu iddia eden bir abimiz. Belli ki çok bilgili ve demirbaşsın :D terimlere takılmayacak tecrübeye de sahipsin. Yinede tekrarlıyorum bir şey kaybetmezsin. Yazılarını oku. Muzun antrenman esnasında yenmemesi gerektiğini, uyku haline sebep olduğunu yazıyor. 15 dk bir yudum su içmemenin uyuşukluğa sebep olduğunu yazıyor. Ayak uyuşukluğunun nabzı yükselttiğini, uyuşma esnasında ayak parmaklarını daire çizerek kımıldatırsan uyuşukluğun 30 saniyede geçeceğini ve nabzının %5 oranında düşeceğini iddia ediyor. Gerçi bunlar GCN'de yok. Yalandır yalan :D :D

@umutcelik sayfadan bir alıntı ile ekleme yapayım.218410 dosyayı görüntüle
Bacağı içeri ya da dışarı açarak pedal çevirmek fizyolojik sorun değil, hatalı teknik. Dikkat edip, çaba gösterip düzeltilebilecek bir durum.
Keza ciddi şekilde bike fit yapan yerler benim bahsettiğim ayakkabı kilitleri, selenin yatay pozisyonu hatta eğimi gibi ayarları da yapıyorlar.

Neyse, benim demek istediğim diz ağrısının tek sebebi sele yüksekliği olmayabilir.

Bu arada benim soru güme gitti

• Beğen
Tepkiler: metin küçük
Ne Trolü @Serkan Mıstınoğlu . İsmim yazıyor baksana. Bu yazıyı yazan Abdullah Zaimoğlu ismi ile paylaşım yapıyor. Diğer yazılarını da oku. Doğru bildiğimiz bir çok şeyin yanlış olduğunu iddia eden bir abimiz. Belli ki çok bilgili ve demirbaşsın :D terimlere takılmayacak tecrübeye de sahipsin. Yinede tekrarlıyorum bir şey kaybetmezsin. Yazılarını oku. Muzun antrenman esnasında yenmemesi gerektiğini, uyku haline sebep olduğunu yazıyor. 15 dk bir yudum su içmemenin uyuşukluğa sebep olduğunu yazıyor. Ayak uyuşukluğunun nabzı yükselttiğini, uyuşma esnasında ayak parmaklarını daire çizerek kımıldatırsan uyuşukluğun 30 saniyede geçeceğini ve nabzının %5 oranında düşeceğini iddia ediyor. Gerçi bunlar GCN'de yok. Yalandır yalan :D :D

Hacı abi, haklısın. Buraya yazdıklarının hepsinin doğru olduğuna, bunları yapmayanların cahil olduğuna, o abimizin kesinlikle doğruları bildiğine ben de emin oldum tekrar okuyunca. Allah senden razı olsun. Ama içime yine de bir hüzün çöktü. Hadi biz şimdi doğruları öğrendik senin ve abimizin sayesinde. Bilmeyen cahiller ne yapacak? Bak misal şu arkadaşa acıdım ben direk:
ZHUPA-Eugert001p.jpg

Sen git willier takımına gir ama bırak antrenmanda bile muz yenilmemesi gerektiği bilgisini bilmeyi, git yarışta muz ye :ssrtcbya: Kalp krizi geçirecek beyin kanaması geçirecek haberi yok. Aman Abdullah bey görmesin çok sinirlenir. Bu arada fotoğraftaki cahil arkadaş Reggio Emilia isimli bir sporcu. 2017'de Giro koşarken çekilmiş fotoğraf. Yani bu cehaletle bu yarışı koşuyor kanım dondu yeminlen.

Tekrar teşekkürler hacı reyiz üstad. Güneş gibi aydınlattın :snzdglsn: Parti kur oy verelim

Video paylaşımı yapmak ve boş boş karşılık vermiş olmamak istedim ama video forumda gösterilmiyor. Muzun içeriğinde bulunan minerallerin uzun sürüşlerde dalgınlığa sebep olduğu, bununda ciddi kazalara neden olduğu bilgisini anlatıyordu.
Antrenman esnasında ne tüketilmeli?
Bir çoğumuz enerji içeceği, meyveli soda, kola ve meyve suyu gibi içecek çeşitlerini tüketiriz. Ancak konu enerji desteği olunca bisikletçinin aklına hemen muz gelir.
Oysa muz bisikletçinin tüketmemesi gereken meyvelerin başında gelmelidir. Çünkü muz içerdiği tiramin vasıtasıyla baş ağrılarına yol açtığı gibi migreni de tetiklemektedir. Sabah yola çıkmadan yada ilk dakikalarda yediğinizde içeriğinde bulunan triptofanın etkisi ile insanı uyku haline sokabilir. Biliyoruz ki profesyonel yarışçılar dahi uyuma, yani uyanık dalgınlık halini yaşarlar ve anlık ataklarla geride bırakılırlar yada kazaya sebep olurlar.
Aramızda bir Doktor varsa bu Tiramin ve Triptofan kelimelerini açarsa sevinirim.

Son düzenleme:
  • Beğen
  • Hahaha
Tepkiler: BarkinD ve yavz0r
Farklı fikir ve yöntemlere açık olmak güzel bir şey. Diğer taraftan sorgulamamayı da kesmemek, biri öyle yapıyor ya da biri öyle söylüyor diye hiç bir şeyi kesin doğru olarak kabul etmemek lazım.
Profesyonellerin her yaptığı bizim için doğru olmayabilir. Yüklü bir antrenman yedikten sonra toleranslar falan çok değişiyor.

Ayar yöntemini iki şekilde de deneyeceğim, hangisiyle rahat edersem öyle devam ederim.

Geri