Scudo Sports

109 Hesabı - Sele ayarından şüphe edenlere!

Bacağı içeri ya da dışarı açarak pedal çevirmek fizyolojik sorun değil, hatalı teknik. Dikkat edip, çaba gösterip düzeltilebilecek bir durum.
Keza ciddi şekilde bike fit yapan yerler benim bahsettiğim ayakkabı kilitleri, selenin yatay pozisyonu hatta eğimi gibi ayarları da yapıyorlar.

Neyse, benim demek istediğim diz ağrısının tek sebebi sele yüksekliği olmayabilir.

Dizini dışa doğru açanlardan birisi de benim.

İki kere bike fit yaptırdım birincisi (retül) teknik ile sıkıntım olduğunu ikincisi (shimano) ise doğuştan fizyolojik olarak böyle olduğumu bunu düzeltmek için çok fazla uğraşmam gerektiğini söyledi.

Bu durumdan rahatsızım. Düzeltmek için yöntem öneri var ise alabilirim.

Scudo
Eski bir manimi koyuverem suraya :

Ben şol dunyanın neyine kandım
Deve tabanı,kaktüsü goncagül sandım
Instagramda her sırıtanı Leyla sandım
Artık ben neyleyem karbon yolu,
ayro jantı?
En iyisin tutam karbon gidonun burnuma sokam

Dağlar aştım ,komlar içun yırtındım durdum
Namert rampalarda sprintte huzur buldum
Kah ağladım,bazan güldüm,totalde süzüldüm durdum;
Artık neyleyem ben Garmin'in bozuk rotasın,
En iyisin alam karbon suluğum,
Kulak karıstiram.

Bir Kaldato varki benden içeru kıpraşır durur,
Bikaç begeni,ücbej kom icin
mabadun yırtınur.
Hemcinse agresif,karsı cinse ciftekavruk lokum kesilur
Daha ben nedem bu deri gidon bandum?
En iyisin iki eşşek baglayam

Strava tam benlik.24-25 km/sa ile gidebildiğim için bende hata yapmıyor, hızlı gidince ise yakalayamıyor.
Eğer ki hızlı gidiyorsanız size bir katsayı vereyim:boyunuzun metre cinsinden değeri
Mesela ben 171 cm yim yani ben 1,71 ile çarpacağım.
Geçenlerde kaptırmış geliyorum, strava 25 yapıyon demiş hadsiz.:tskler:Tabii ki inanmadım hemen 1,71 ile çarptım, ve tam sonuç 42,75 km/sa:harika:

bunlar hep haşortmandan :kötü:

İki kere bike fit yaptırdım birincisi (retül) teknik ile sıkıntım olduğunu ikincisi (shimano) ise doğuştan fizyolojik olarak böyle olduğumu bunu düzeltmek için çok fazla uğraşmam gerektiğini söyledi.

Eğer fizyolojik ise fizyoterapi işe yarayabilir belki. Bu konuda uzman birisi ( kim bilemiyorum malesef ) size yardımcı olabilir diye tahmin ediyorum.

Beraber bisiklet sürdüğümüz arkadaşlardan birisi sizin gibi dizini dışarı açıyordu, biz ne zaman farketsek kendisine hatırlatmamızı istedi, adama söylene söylene düz pedal basmaya zorladık öyle düzeltti biraz.

Benzer bike fit olayını bende yaşadım. Aynı yıl içerisinde 3 sefer yaptırdığım bike fit te 3 ayrı sonuç almam beni bike fit ten soğuttu. Herkes kendi fikrini katıyor sanki. Özellikle güvenimi kazanan birisi vardı. Kol ve gövde uzunluğuna aşırı dikkat etmişti. Hepsinin sele boyu da farklı çıkmıştı. Hatta orta göbekten ölçü dahi verilmişti. Aynakol uzunluğu 160 ila 180 arası. Bu 2+2 :4cm fark demek. Hiç hoşuma gitmeyen bike fit ile 109 hesabın uyuşması beni çok şaşkına çevirmişti. Bana gidon ile alakalı soru tırmanış seven birisiysem gidonu 2cm büyük al demeleri ön yargı yapmama sebep olmuş güvenimi kaybetmişti.
Şahsen bana ne ölçü gerekiyorsa onun belirlenmesi gerekir diye düşünmüştüm.

Bana gidon ile alakalı soru tırmanış seven birisiysem gidonu 2cm büyük al demeleri ön yargı yapmama sebep olmuş güvenimi kaybetmişti.
Şahsen bana ne ölçü gerekiyorsa onun belirlenmesi gerekir diye düşünmüştüm.
Bir kişinin tek bir ölçüsü - ayarı çıkmaz bisiklette. Sürüş tipinei profiline ve beklentiye göre farklı ama doğru ayarlar yapılabilir. Tırmanışa önem veren birine geniş gidon verip nefes kapasitesini arttırmak veya tt denemeleri yapacak birine 2cm dar gidon verip aero avantaj sağlamak bu ihtimaller dahilinde. Bu sebeple fit yapan kişiyle detaylıca konuşmak, ne istediğini biliyor olmak önemli.

Bu arada konuda bahsi geçen 109 hesabını deniyim dedim. Çıkan sonuç tam sakatlanmalık oldu kendi adıma :) (Yaklaşık 3 cm yüksek çıktı olması gereken yükseklikten)

@BerkEvren 3 ayrı bike fit ten sadece birisinin bu cevabı vermesi beni hata yapmaya zorlamıştı. 109 hesabını yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum. Ama Mtb bisikletim bu ölçüye değil topuk hesabına ayarlı. Kilitli pedal kullanmayınca yüksek gibi hissediliyor. Ama kilitli pedal ile kendini hemen farkettiriyor. Çünkü daha önce deneyip zorluk yaşadığı pedal çekme olayının kendiliğinden çözüldüğünü ve rahatlıkla çekme yaptığınızı farkediyorsunuz. Özellikle performans odaklı süren arkadaşlar bunun ne denli bir avantaj olduğunu çok iyi bilirler.

@BerkEvren 3 ayrı bike fit ten sadece birisinin bu cevabı vermesi beni hata yapmaya zorlamıştı. 109 hesabını yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum. Ama Mtb bisikletim bu ölçüye değil topuk hesabına ayarlı. Kilitli pedal kullanmayınca yüksek gibi hissediliyor. Ama kilitli pedal ile kendini hemen farkettiriyor. Çünkü daha önce deneyip zorluk yaşadığı pedal çekme olayının kendiliğinden çözüldüğünü ve rahatlıkla çekme yaptığınızı farkediyorsunuz. Özellikle performans odaklı süren arkadaşlar bunun ne denli bir avantaj olduğunu çok iyi bilirler.
Yol bisikleti ve kilitli pedalla ölçüm yaptım. Gerçekten olması gerekenin 3 cm üstü çıktı yani. Zorlayıp o haliyle kullansam kısa sürede sakatlarım kendimi. Bu tip ölçümleri basit çarpım ve formüllere indirgemek yerine, açılara, hareketlere bakmak daha doğru olacaktır her zaman :harika:

• Beğen
Tepkiler: Özcan ve utksn
@BerkEvren zaten kişisel ayarlara en yakın ölçülerin holmes hesabı ile yapıldığı söyleniyor. Bu da bilgili birisinin yanıbaşınızda trainer üzerinizde ölçüm yaparak deneme yaptırarak ayarlanan ölçüler. Ama maalesef öyle bisikletçiler varki 175 boyundaki müşterisine elindeki 56 kadroyu veriyor.

@BerkEvren zaten kişisel ayarlara en yakın ölçülerin holmes hesabı ile yapıldığı söyleniyor. Bu da bilgili birisinin yanıbaşınızda trainer üzerinizde ölçüm yaparak deneme yaptırarak ayarlanan ölçüler. Ama maalesef öyle bisikletçiler varki 175 boyundaki müşterisine elindeki 56 kadroyu veriyor.
Merhaba

Trek kendi resmi sitesinde 175 boy için 56 kadro tavsiye ediyor

(link)

Bu durumda kendilerine mail atıp sizi referans gösterip düzeltmelerini talep etmek doğru bir davranış sanırım?

Her bisikletin kadro yapısı farklı. dolayısı ile alacağınız bisikletin geometrisini bilmek daha yararlı. ben canyon endurace için L kullanıyorum ama aeroroad için m kullanmam gerekiyor. @BerkEvren e katılıyorum. sele ayarı bu kadar basite indirgenecek formule edilebilecek bir şey değil.

Merhaba

Trek kendi resmi sitesinde 175 boy için 56 kadro tavsiye ediyor

(link)

Bu durumda kendilerine mail atıp sizi referans gösterip düzeltmelerini talep etmek doğru bir davranış sanırım?
175 boyundaki birisine carraro 62 vermek sizce mantıklı mıdır? Bazı markalar kadro ölçülerini üst borudan veriyor. Dolayısıyla kendi listelerinde kadro boyu büyük veriliyor. Bu her markayı bağlamadığı için bizleri yanıltmasın. 175 boylu birisine 56 kadro büyük. Focus izalco 56 bana büyük geldiği için satmıştım. Boyun 178.

175 boyundaki birisine carraro 62 vermek sizce mantıklı mıdır? Bazı markalar kadro ölçülerini üst borudan veriyor. Dolayısıyla kendi listelerinde kadro boyu büyük veriliyor. Bu her markayı bağlamadığı için bizleri yanıltmasın. 175 boylu birisine 56 kadro büyük. Focus izalco 56 bana büyük geldiği için satmıştı. Boyun 178.
Tekrar merhaba,

Alıntıladığım mesajinizda carraro'dan bahsettiğinizi göremedim, tahmin edemediğim için kusuruma bakmayın benim hatam.

Her markayi bağlamıyorsa sizin tabirinizle neden markaya özel değil de genel bir tanım yapıyorsunuz?

@umutcelik çünkü üst boruyu kullanan 100 markadan ancak 5 markadır da ondan.

@umutcelik merak etme o markayı alanlar bilerek alıyor. Gerçi bir seferinde yanılıp Cube Aggre aldım. 53 kadro yazıyordu. Ancak dik boru 49 çıktı iade ettim.

Öncelikle bir spor hekimine başvurmanızı öneririm. Onlar gerekli muayene ve tetkikleri yapıp, gereken egzersizleri ve tavsiyeleri vereceklerdir.

Anlattığınız kadarıyla quadriceps iç kasınız(vastus medialis) dış kasınıza göre (vastus lateralis) daha güçsüz olabildiğinden kaynaklanabilir. Güçlendirmek için ayaklarınız yanyana omuz genişliğindeyken squat ya da leg press yapmanızı önerebilirim. Sanki yerden iki valiz kaldırır gibi. Tabi bu kasları uzun sürüşlerde de doğru çalışmalısınız, çünkü sadece kasın gücünü arttırmak dayanıklılığını da arttırmaz.

2. Diyebileceğim. Belki bu durumunuz kemik kıkırdak yapınızı da etkilemiş olabilir ve bundan dolayı değiştirmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Yine bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Menisküs problemleri meydana gelebilir.
Eğer düzeltilemeyecek bir durum varsa ayakkabıya kale çeşitli aparatlar eklenip istenen açı sağlanabiliyor.

Amacım sizi telaşlandırmak değildi. Umarım faydalı olmuştur.

Bende buna gore yapacaktım ayarımı. "Bu tür hesaplar Yol bisikleti kullanıcısı için değildir." demiş. Diğerleri için derece yada topuk gecerlı o zaman?

@osmancan71 bu hesap yol bisikleti için uygundur.
@osmancan71 bu hesap yol bisikleti için uygundur.
Bugün 122 km bir antrenmanda dizleri ağrıdığından dolayı sorun yaşayan bir arkadaşımıza 109 ayarı yaptım. 20km hıza düşen arkadaş Turu tamamlayacak hale geldi. Xelius efi bisikleti. Yorulan dizi yorulmamış hale getirmez tabii ki ancak zararın neresinden dönersen kardır.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: osmancan71
Hafta sonu bakayım dedim bu hesap benim sele yüksekliğine uyuyor.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Fidancı
Geri