Peribacaları’nda pedal sesleri...!!! (işte "İronman.1"in en son gezi bombası)

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Yalanımız yok; bacalar: peri bacası ve pedal sesi de SPD nin asil “klick” sesleri… Biz bu bacaları daha önce de gezdik.. Bir sefer de “bisikletforum.com” için gidelim dedik.. Buraya kendi aramızda “ Saklı Kapadokya” da diyoruz.. ama artık saklamıyoruz.. buyrun Kapadokya ikizi.
(not: resimlerimizin her hakkı saklıdır.. izinsiz kullanılmaması rica olunur ;) )

Ekip ve teknik bilgiler.
Ekip: dede(ironman.2), heybetli rudi, ironman.1
Tarih:16,04,2006 (saat: 06:00 ile 15:00 arası, molalar v.b. dahil)
Toplam km: 140 km. (evden-eve, gidiş-dönüş)
Rakım farkı: yaklaşık 1900 mt.(yalanımız olmasın)

ÖNEMLİ NOT: MERAKLISINA AYRINTILI ANTİK YOL BİLGİLERİ FOTOLARDAN SONRA, EN ALTTA.

Ekiple sabah 06 sularında Tarihi Meram Köprüsü’nde buluşup, yola koyuluyoruz..

Resim A:


Seydişehir-Antalya yolunda yaklaşık 45 km. kadar seyahat ediyoruz..
Resim B:


Daha sonra Kilistra(Gökyurt) ayrımından doğuya doğru yöneliyoruz..
Resim C:


Karşımızda tırmanmanız gereken öyle yüce dağlar var ki, hem kendimize hem de size tırmanmak için moral olsun diye durup poz veriyoruz.. :cool:
Resim D:


Topladığımız moralin, çekeceğimiz çilelere faydasının olmadığını görüyoruz.. :eek:
Resim E:


Su-ter içinde 70 km yol ve dünyanın irtifasını tırmandıktan sonra size göstereceğimiz dağ-taş manzarasını görünce hemen “bu da ne yaaaaa, bunlar için mi teptiniz bunca yolu”.. diyeceksiniz.. deyin deyin.. son gülen iyi güler.. o ilk bakışta kimsenin beğenmeyeceği dağın taşın içinde belki binlerce insan, 2000 yıl önce, öyle harika günler yaşamışlar ki.. işte ayrıntıları.. (ehehehehe: bu benim son gülüşüm, buyrun maceramızı siz de neşeyle okuyun..) :D

Önce işte sıradan zannedilen bir dağ-daş manzarası
Resim f:


Tarlaların kenarındaki heybetli tüm kayaların içi nerdeyse tamamen oyulmuş ve tahıl deposu olarak kullanılmış. :eek:
Resim g:



Ve o da ne ? kayaların arasındaki ilk medeniyet işaretlerini görmeye başlıyoruz.. Sanki bir televizyon koltuğu.. o kadar rahat ki .. arkanızı sağlam bir yere yaslamışsınız hissi veriyor.. hiç gıcırtı veya ayaklarında sallanma yok bu koltuğun.:D
Resim ı:



Ve süpriiiiiiiz.. işte bulduk.. :D Antik Kilistranın toplu konut yapıları..
Resim j:


Evler resmen triplex villa.. içerden taş merdivenleri var..
Resim k:


Dedem balkonda hava alıyor..
Resim l:


Antik Kilistra’dan başka bir manzara ve peri bacası.. (“Davulönü” mevkii)
Rehberlerimizle beraber..
Resim m:


Evlerin içten görünümü. Taştan çek-yatlar.. buzdolabı yerine kiler.. vb..
Resim n:


Aşağıdaki oda: belki inanması zor ama “konferans salonuymuş”.. (Bilimsel ayrıntıları dip notta ısbatlıdır)
Resim n1:



Şırahane:
Resim o:


ÖNEMLİ NOT: HEMEN AŞAĞIDAN DEVAM EDECEKTİR..
 
Scudo

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
YUKARININ DEVAMIDIR..
(resimlerin her hakkı saklıdır.. izinsiz kullanılmaması rica olunur.:D )

Kilise ve içten görünümü(kapının üzerinde haç kabarması mevcut):
Resim p:



Kilisenin lojmanı: altta oturma odası, üstte yatak odası.. Bize rehberlik konusunda yardımcı olan Ahmet ve Mustafa, kendilerine okul masraflarına yardımcı olmak maksadıyla yaptığımız ufak maddi katkıdan sonra yöre hakkında öyle çok şey anlatmaya başlıyorlar ki, biz bile ne kadar çok şey bildiklerine hayret ediyoruz.. Ayrıca bu iki rehber bize şehrin tüm odalarını uygulamalı olarak da gezdirdiler.. (yolculuk bizi yormadı ama tüm şehri oda oda gezme işi oldukça yordu)
Resim q:


Kilisenin avlusundan görünen şehir manzarası süperdi.. (resimdeki bisiklet sayın Papaza ait değildir.. şahsımın olup karıştırılmaya lütfen.. )
Resim r:


“Katırini” mevkiindeki antik su sarnıcı: (bu sefer Obruk gezimizden kazandığımız tecrübeyle aydınlatma aparatlarıyla giriyoruz sarnıca)Maalesef sarnıcın tabanı define avcıları tarafından yer yer köstebek yuvası gibi kazılmıştı.. buna üzülüyoruz..
Resim s:


Burasıda hem sarnıç olarak kullanılmış. Hem de serin olduğu için zamanının soğuk hava deposuymuş..(bizim heybetli rudi bu depoda antik buzhane elması aradı ama bulamadı, kendisine “herhalde o zamanlarda burda antik bir rudi daha varmış, elmaları o yemiştir diye espri yapıyoruz.)
Resim t:


Aşağıdaki güncel Gökyurt köy evi hoşumuza gitti. Misafir ederler mi acaba diye düşündük..
Resim u:


Sonra öğrendik ki, köyün misafirler için “köykonağı” varmış.. Yöre mutfağından örnek olarak burada “alıç, yaban eriğinden turşu, ahlattan komposto, gılabbadan meşrubat” yapılmaktaymış.(Canınızı çektirmek gibi olmasın ama, şahsen ben çoğunun tadına baktım).
İşte misafir perver Anadolu insanının “köykonağı”
Resim v:


Karnımız doyunca biraz gezintiye çıktık..
Aynı zamanda lisanslı bir yarışçı da olan rudi bana hitapla:
İron abi: “Ben, kendimi yarışlarda hep yarış atı gibi hissederim.. ve bu hiç hoşuma gitmez.. şurda hazır bağlı bir at varken, bekle de onu bir geçivereyim” dedi..
Ben de: “Rudi, rudi.. marifet dişine göre rakip bulmakta değil.. asıl iş kendini yetiştirmekte”..dedim ve finiş fotosunu çektim..bakın bağlı olan at bile hala Rudinin nerdeyse bir boy önünde.. (rudi bu espirimin kusuruna bakmasın)
Resim y:



Köyün GPS koordinatları:(çok net çıkmamış, kusura bakılmasın)
Resim gps:


Köyde karşılaştığımız hayvanlar.. tayın asaletine, oğlağın kakülüne, bülbülün sesine, köpeğin de inadına hasta olduk(çok sevdik)..:) (bülbül kendi çirkin sesi güzel olan ses sanatçısı gibiydi.. o muhteşem ötüşün bu çalının en ucundaki gri renkli minik kuştan çıktığını tam 5 kişi 15 dk. vadiyi adım adım aradıktan sonra keşfettik.. ve sizin için X11 zoom dan sonra görüntüleyebildik..
Resim x:


Köy çıkışı karşımıza dikilip yolun ortasında bizi durduran o köpek(yukardaki resimde görünen)dakikalarca bizi yolumuzdan alıkoydu.. sonunda merkepli bir dede yardımımıza yetişti.. ben dedeyle samimi olmaya çalışarak onun nezaretinde köpeğin yanından kazasız belasız ve hayvanla tartışmadan geçmeye çalışıyorum.. bakın köpekten korkmayan(?) diğer arkadaşlarım da beni nasıl takip ediyor...
Resim merkepli dede:



Bana arkamdan sözde cesaret veren korkusuz(?) arkadaşlarım:(dedemi tenzih ederim, geriyede bir rudi kaldı zaten:D )
Resim ekip:



Sonunda köpeğin yolumuzu niye kestiğini anlıyoruz.. meğer köpek bir sürü korucusuymuş.. yolun dönemecini geçince karşımıza çıkan manzara..
Resim sürü:



BİTTİİİİ.

Ama bir sorum var.. aşağıdaki resimde, kim daha heybetli poz vermiş.. 2000 yıllık heybetli kaya ambarı mı? Yoksa yeni yetme teknoloji harikası mı?

(Cevap: Bence 2000 yıl gecikmeyle de olsa işte gerçek medeniyetler kucaklaşması bu olsa gerektir.. yani bu durumda kimin heybetli olduğunun ne önemi var? )Resim 2000:




MERAKLISINA ANTİK GEZİ NOTLARI
(VAKTİ OLANIN OKUMASINI KESİNLİKLE TAVSİYE EDERİM)

Bizim gittiğimiz yol olan, Konya-Antalya asfalt yolunun 45km'den güneye dönülerek 25 km'lik stabilize bir yolla da Kilistra'ya ulaşmak mümkündür. Diğer bir seçenek ise: Kilistraya (Gökyurt) 40 km'lik Konya-Hatunsaray asfalt yolundan güneydoğuya yönelen 30 km'lik Gökyurt asfalt yolu ile de gidilebilir.
Kilistra antik kenti Konya'nin güneybatısında Konya Meram ilçesi, Hatunsaray beldesine bağlı Gökyurt köyündedir.

TARİHÇE
Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Kilistra'da Hellenistik ve Roma çağında (İ.Ö. 2. yy-İ.S. 3. yy) yerleşimin başladığı tespit edilmiştir.
Kazı esnasında doğu şırahanede eşik taşı olarak bulunan Roma devri bir devşirme mezar yazıtında Kilistra adının geçtiği görülmüştür.
Kilistra Bizan devrinde (İ.S. 8-13 yy) yoğun bir şekilde Kapadokya benzeri kaya oyuğu yerleşmelerine sahne olmuştur.
İncil'de söz edilen Aziz Paulos'un seyahatleri sırasında uğradığı Anadolu kentlerinden Lystra aynı zamanda ünlü Kral Yolu üzerinde olup İkonion (Konya)-Pisidia Antiocheia (Yalvaç) arasında bulunmaktadır. Listra'dan Yalvaç'a giden haberci Paulos Kilistra'ya da uğramıştır. Haberci Paulos'un mektuplar gönderdiği Timoteos da Lystralıdır.
Kazı çalışmaları esnasında temizliği yapılan Sümbül'ini Kilise'nin bulunduğu mevkiye halen yöre halkının "Paulönü" demesi Aziz Paulos'un adının yaşatıldığının kanıtıdır.
Roma devrinde Hristiyanlığı kabul etmiş Lystra halkının Paganist (putperest) kitlelerin ve yağmacıların yoğun saldırılarına dayanamayarak çevresinde bulunan ve saklanmaya elverişli dağlık kesimler seçtikleri görülmektedir. Kurulan bu saklı kentlerden en önemlisi Kilistra'dır.
Gökyurt köyünün halen yaşayan halkı Kilisra antik kenti üzerine yerleşmiştir. Bizans döneminde yerli halkla Anadolu'ya gelen Türk'lerin birlikte yaşadıkları bazı bulgularından anlaşılmaktadır. Osmanlı döneminde ise daha çok hayvancılıkla uğraşan konar-göçer aşiretlerin iskan edildiği etnolojik bulgulardan tesbit edilmiştir.

GÜNLÜK YAŞAM
Gökyurt köylüleri tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Arazinin yapısal özellikleri nedeniyle tarım kısmen hayvan gücüyle sürdürülmektedir. Bu nedenle köyde katır, eşek ve at tarım ve hayvancılık amacıyla kullanılmaktadır.
Köyde bol miktarda kabak yetiştirilmekte olup, düğünlerde kadın sofralarında kabak yemeği ikramı gelenek halinde devam etmektedir.

Yöre mutfağında alıç, yaban eriğinden turşu, ahlattan komposto, gılabbadan meşrubat yapılmaktadır. (Canınızı çektirmek gibi olmasın ama, şahsen ben çoğunun tadına baktım). Bağcılık yaygın olup, yoğun pekmez üretimi vardır. Klasik yöntemle bal üretimi köy ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.
Üretimde kadınlar da tarlada, hayvan bakımında, ve ahır işlerinde katkıda bulunmaktadırlar. El ve örgü işlerinin köklü bir geçmişi vardır.

KİLİSTRA NASIL GEZİLİR?
Kilistra antik kentine araba ile Lystra (Hatunsaray) yönünden gelen ve halen taş döşemeleri yerinde korunmuş, köyün doğusunda yer alan Kral Yolu izlenerek Devrek Mevkine ulaşılır. Devrek mevkinde kentin griişini kontrol altında tutan gözetleme kulesi karakol yapısı gezildikten sonra kentin içine ulaşan antik yol izelenerek Konacak mevkiindeki tipik kaya oyuğu anıtsal antik mezarlar ve mezarların yer aldığı kayalığın batı eteğindeki toplantı salonu ve diğer sosyal amaçlı yapılar görülür. Bisikletle ise Meram/Bulumya mevkiinden manzarası daha güzel olan patika dağ yollarından da ulaşılabilir.. (biz bu yolu tercih ettik)
Buranın güneyinde yer alan Haç Planlı Şapel (Sandıkkaya) içten ve dıştan yekpare kayaya oyulmuş benzeri az, enteresan bir yapıdır. Şapelin çevresinde tamamlayıcı yapılar bulunmaktadır.
Buradan batıya devam eden Kral Yolunun diğer girişine ait ikinci gözcü kulesi, ikinci karakol ve sarnıç ile geç devirde testi ve çanak yapımında kullanılan "Kapçı İni" gezilir. Buradan köy merkezinde yer alan Köy Konağı'na ulaşılır. Köy Konağı'nda yiyecek içecek vb. zorunlu ihtiyaçlar temin edilebilir.
Köy konağının batısında yer alan su sarnıcı (Katırini) Söğütlü deresindeki çifte şaraphaneler (Şırahane) ve bunlar su yolları gezildikten sonra Köy Konağı güney-batısında bulunan ve köylülerce "Paulönü Mevkii" denilen yerde Sümbül Kilisesi'ne gidilir. Vadi içinde doğa ile tarihin içiçe yaşandığı Paulönü mevkiinde yeşilin her tonu izlenebilir.
Buradan Ardıçlı Tepe'nin kuzey yamacında bulunan büyük su sarnıcına doğru giderken nekropol alanındaki anıtsal kaya mezarları görülür.
Büyük su sarnıcı (Katırini) üç nefli, görkemli bir kaya yerleşme olup kentin en ilgi çekici yapılarındandır. Su sarnıcının kuzeyinde Söğütlü Deresi içerisindeki çifte şırahaneler ve bunların su yolları yapıları olarak görülmeye değerdir.

MİMARİ
Kilistra antik kenti erken Bizans devrinde doğal kaya oluşumuna paralel beş ayrı mevkide kurulmuştur. Kaya oyuğu yerleşimi şeklindeki kentin kuruluşunda ve yapılaşmasında gizlilik esas alınmıştır. Geriden bakıldığında doğal bir kaya gibi görünen yerleşme yerlerinin iç kısımları geniş mekanlar halinde oyulmuş, aydınlatma ve havalandırma kamufle edilmiş mazgal açıklıklarla sağlanmıştır.
Mimaride dini yapılara (şapel ve kilise) sosyal amaçlı yapılara (mesken, sarnıç, çeşme, şaraphane...) savunma ve güvenlik amaçlı yapılara (gözetleme kulesi, garnizon ve sığınaklar) rastlanmaktadır.
Yaşayan kentsel doku topoğrafik yapıya uygun olarak yamaç evler tarzındadır. Hal, mimaride hazır bulunduğu ana kayaya oyularak yapılan eski hacimleri fonksiyonunu değiştirerek kullanmaya devam ederken; kendi yaptıkları yapılarda ise kayadan keserek ve yontarak elde ettiği biçimle taşları ana malzeme olarak kullanılmıştır. Yapılan temelden çatıya taştan olup, geniş hacimli ve düz damdır.

DOĞAL GÜZELLİKLER
Volkanik tüf kayaların oluşturduğu peri bacalarını andıran kaya oluşum köyün yer aldığı vadi boyunca devam etmektedir. Vadi adeta bir taş ormanını andırmakta, yerleşim alanındaki seyir teraslarından panaromik görüntüler vermektedir. Yerel karakterdeki bitki örtüsü ile kaplı yörede yeşilin her tonu dört mevsim görülmektedir. Bu bitki dokusu Toros yamaçlarında görülen zengin maki türleridir. Dişbudak, alıç, ahlat, yaban eriği (Yonuz eriği) iğde ve kuşburnu ile yoğun meşe ormanları, ceviz, badem vb. meyve ağaçları harika bir doğal manzara sunmaktadır. Orman dokusunda yaban hayatı tüm çeşitliliğiyle sürmektedir.
Maki grubu içinde köylülerce "Gılabba" adı verilen taneli salkım halinde yetişen bodur ağaç tipinde yabani üzüm türü bir bitki de sağlık amaçlı tüketilmektedir. (Gilabori-Viburnum opulus).

KONAKLAMA
Gökyurt turizm olgusun benimseyen, geleneksel Türk konukseverliğini yaşatan şirin bir köydür.
Köyde grup konaklamasına elverişli bir Köy Konağı vardır. Köy Konağı eski Halkevi binası restore edilip üstüne bir kat daha eklenerek modern hale getirilmiştir.
Köyde her türlü sağlık hizmeti sunan sağlık ocağı bulunmaktadır.

Haydi kalın sağlıcakla..
Rabbim, nasip kısmet ederse başka maceralarda buluşmak dileğiyle..
Bol pedallı güzel günleriniz olsun...
 

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Forumda kendinize ait bir tarz oluşturdunuz. Hem görüntüler hem yorumlarınız için teşekkür ederim. Zevkle takip ediyoruz sizleri ...
 

gugus

Daimi Üye
Kayıt
17 Mart 2006
Mesaj
242
Tepki
146
Bizler kucuklugumuzde peri bacalari icinde oyun oynardik... ehhh Memleket be...:eek: Ozlemimiz icimizi siizlatti! Ellerinize sagilik ustalarim!
 
T

Tuğrul

Misafir
Mesut Bey,sayenizde forumumuz coğrafya ansiklopedilerine benzedi.
Verdiğiniz bilgilere,hoş anlatımınıza ve National Geographic tarzı fotoğraflar için çok teşekkür ederiz.

Selamlar & Sayılar
 

noktalivirgul

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Aralık 2005
Mesaj
439
Tepki
246
Şehir
ISTANBUL
mesut abi ayağınıza dilinize sağlık 15 gün için de arabayla antalya ya gelecekte bu yazı ve bilgiler çok makbüle geçti.yenilerin de buluşmak üzre.
 

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Mayıs 2005
Mesaj
2.276
Tepki
1.166
Bommba Resımler hayy maşallahh ayagınıza kuvvet..

Bıtmez bu TÜRKIYEE gezz gezz...

Cok merak edıyorum Süleyman ŞATIR abmizle akrabalık dercesı ne acaba..:D

Saygılar
 

Serkan Taşdelen

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Şubat 2006
Mesaj
2.660
Tepki
4.806
Şehir
Türkiye
Süper gezi ya. Anlattığınız bilgiler ve çektiğiniz fotoğraflar çok güzel. Ellerinize ve ayaklarına sağlık. Sevgiler...
 

A.Bülent Yamaner

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Şubat 2005
Mesaj
1.173
Tepki
309
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Scott
Ülkemizin gezilip görülecek yerleri gerçektende bitecek gibi değil.
Bunlardan birisini daha resimlerine bakarak ve yazdıklarınızı okuyarak tanıma fırsatını bize verdiğiniz için size çok taşekkür ederim.
 

tayfur

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2005
Mesaj
1.621
Tepki
1.025
Şehir
İstanbul
gerçekten güzel bir gezi. gerçi başlığı gördüğümde içimden: ¨ anamm adamlar konya'dan çıkıp ürgüp'e gitmişler. vışş!¨demedim değil.
 

Admin

Yönetim Kurulu
Kayıt
5 Eylül 2004
Mesaj
1.737
Tepki
2.903
ellerinize sağlık.bizleride bu güzelliklerden mahrum etmediğiniz için,değerli paylaşımlarınız için.
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya


ehehehe :D
içinden geçenleri açık yüreklilikle dile getirdiğin için teşekkürler.. :)
eğer öyle dedirttirebildiyse; başlığım amacına ulaşmış demektir.. ;)
valla Konya'dan kalkıp, taaa ürgüp-göremeye gideceksin... sonra orda fotoğraf çekinecekmişim diye her bulduğun deliğe girip, her gördüğün hayvanın peşinden gezineceksin.. tüm bunlardan sonra da aynı gün geç kalmadan eve geri döneceksin.. üstelik te tüm günü yollarda yedikten sonra (toplam bir gün yeterse tabii) eve gelince geç kaldığın için bir de hanımdan fırça :)Skull-175 ) da yemiyeceksin.. :D :D :D
tekrar ehehehe, bu işler bizi aşar ... :eek: ; :p ;:D
sizlerden bekleriz..
 

Süleyman Şatır

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2005
Mesaj
1.151
Tepki
2.733
Şehir
Fatih / İstanbul
Mesut Bey merhaba...

Yine çok güzel bir gezi gerçekleştirmişsiniz... Tebrikler... Şu anda biz de yollardayız... Trakya'yı dolaşıyoruz. Cumartesi günü dört kişi yola çıktık. Çatalca, Çorlu, Çerkezköy, Saray'dan geçerek Lüleburgaz'a geldik, ama daha çok köy yollarını seçerek... Bugün Lüleburgaz'da bir İnternet Cafe'de siteye girince, resimlerinizi gördük ve yazınızı okuduk... Biz de yollarda olmamıza rağmen çok imrendik... Tekrar tebrikler...

Ancak bizim seyahatimiz sizin gibi hızlı değil... Bizim kadroda Fikret Alb. 75, Necati Bey 67, Alaattin Bey 64 yaşında, en gençleri benim... Dolayısıyla bizim tur biraz gezi modunda geçiyor... Şimdi Lüleburgaz'da bize forumdan C. Turhan (Cahit Turhan, 41 yaşında) ve Rahman (Rahman Karataş, 29 yaşında) katılıyor ve kadromuzun yaş ortalaması biraz düşüyor... Ama yine de büyüklerimizin hızına uymak zorundayız... Sabah Edirne'ye doğru devam edeceğiz... Görüşmek üzere...
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya


Süleyman Abi, bence sizin seyahatlerinize yavaş denemez, olsa olsa daha çok yaşamak denir. Çünkü; siz sadece gezi yapmıyor, yollarda hayatın tadını çıkararak yaşıyorsunuzdur..

Gezi notlarımızı beğendiyseniz, bu sizden aldığımız "feedback"lere dikkat ettiğimiz içindir..

saygılar, hürmetler.. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Süleyman Şatır
Kayıt
14 Nisan 2006
Mesaj
2
Tepki
5
Mesut çelebi Sen Bu Işi Biliyorsun çeşke şartlar Iyi Olsaydida Bende Gelseydim Dedim Ama çok Yakinda Whistler 611 Fuul Xtr Li çelik Pedal Sizinle