Ben de ilk kez bu hafta sonu kullandım. Kendi deneyimlerimi yazayım.
- Bende TACX Blue Motion vardı, yani SMART OLMAYAN, manyetik bir trainer. Şimdiye dek televizyon karşısında belirli süre takılıyordum. Amaç yok hedef sadece süre ve nabızdı.
- Garmin Edge 510 ile gelen hız ve kadans sensörleri ile Decathlon dan aldığım ANT+ uyumlu kalp ritm ölçerim var.
- Arkadaşla birlikte ebayden tanesi 34 USD ye Garmin ANT+ USB Stick aldık.
- Stick gelir gelmez Zwift e ücretisiz üye oldum. Maalesef ücretsiz üyelikte 40 km veriyor ve ben 2 sürüşte bunu doldurdum. Artık ayda 10 USD ödemem gerekiyor.
Peki ne yaptım ve deneyimlerim ne
- İlk başta ben de yukardaki mesajda yazan arkadaşlar gibi yokuş olunca sertliği manual arttırır düz yolda ya da yokuş aşağı azaltırım diyordum. Ancak sistem öyle işlemiyor.
- İlk deneyimim FTP testine girmek oldu. Burada size bir watt değeri veriyor ve belirli süre o watt değerini tutturmanızı istiyor. Benim trainer smart olmadığı için watt değerini kadans ve hızdan hesaplama yoluyla alıyor. Bu nedenle trainer ın sertliğini arttırırsanız daha az watt üretiyorsunuz bu durumda da sistem amacına ulaşmıyor. Eğer SMART trainer olsaydı o sertlik değerini de hesaplamada kullanabilecekti program ancak manual trainerda bunu yapamıyor. O nedenle manual trainerda bence en mantıklısı en düşük ayarda tutup bisikletin vitesi ile güç ayarlamak.
- Kadan ve hızdan hesaplama ile güç bilgisi aldığı için siz vitesi yükseltip kadansı arttırarak hedeflenen güce ulaşmaya çalışıyorsunuz.
- FTP bittikten sonra zaten sırılsıklam olmuştum. Yaklaşık 65 dk sürdü
- Ertesi gün de 55 dk lık bir antremana katıldım. Yine benzer mantık güç hedefine ulaşmaya çalışıyorsunuz.
Diğerleri ile yarışmak şu aşamada benim için mantıksız. Aynı zamanda bir oyun grafiği olması, yokuş yukarı yokuş aşağı gidişler vb... benim sistemim için son derece anlamsız. Bütün bu grafik atmosferi ve karşılıklı yarışma havası bence SMART Trainerlar için geçerli. Triner ım SMART olsa son derece anlamlı olabilirdi.
O nedenle bu konuyu araştırarak Trainerroad a da şans vermeye karar verdim. Bu akşam da onu deneyeceğim. Trainerroad da 3D bir grafik atmosferi yok, antreman programında belirli sürelerde belirli power hedefleri veriliyor, ona ulaşıyorsunuz. Mantık aynı yani.
Zevkli mi - SMART Trainer olmadıktan sonra bence 3D grafik atmosferin hiç bir esprisi yok. Sonuçta o yokuşu ben trainerda hissetmiyorsam kaşıma yokuş görüntüsü konulmasının anlamı kalmıyor.
Etkili mi - Evet, sonuçta bir hedef ve o hedefe ulaşmak için bir gayret var.
Açıkçası SMART Trainer araştırmaya başladım, wiggle dan gümrüğü ödeyip getirtmek bile aklımdan geçenler arasında. Cycleops Classic Powersync ve TACX Bushido hedeflerim arasında ama bu orta vadede bir olay olur.
Trainerroad denemem ardından onu da yazarım.
STRAVA dan Zwift kayıtlarımı görebilirsiniz.