Scudo Sports

Zincir yağlama

@özcan yılmaz

Bezle kurulamak yetmez bu durumda.
Balata spreyi baklalarin arasina girecegi icin, yaglamadan sonra yeni yagi da cozecektir.
Bu durumda, gozle zincir temiz gorunse de, olmasi gerektigi yerlerde yeterince yag olmayacagi icin, zincir olmasi gerektiginden daha hizli asinacaktir.

Bol su ile durulamak gerekir bu nedenle, balata spreyinden sonra.

• Beğen
Tepkiler: sedatdurgun
Scudo
@Abdülsamed AKBULUT

WD40'ın özelliği pas sökücülük ve oksitlenme karşıtlığıdır. Ayrıca barut, duman isi gibi artıkları temizler. Silah, motosiklet motor gövdesi gibi asla oksitlenmemesi gereken yerlerde kullanılır. Zira oksitlenme silahlarda ufacık bir yerden başlayarak hem içte hem dışta yayılarak büyür. Silahların özellikle iç kısımları daima yağlı bırakılmalıdır. Bu yüzden WD40 ile yağ bazlı TEMİZLEME yaptıktan sonra tekrar orijinal yağı ile yağlanır. Çünkü WD40 uçucudur. İçeriğinden ötürü plastik yüzeylerde kullanılmaz, zarar verebilir.
Motosiklet zincir yağlarını bisikletlerde tavsiye etmiyorum. Yüksek ısı ve kilometreler için yapıldığından bisiklette zamanla kir toplayabilir.
Bana göre temiz görünüm için en iyisi kuru ortam için olan bisiklet zincir yağını alıp yaz-kış kullanmak. Kışın biraz daha fazla yağlama yaparsın hepsi bu.

• Beğen
Tepkiler: poet ve Mondschein
Arkadaşlar merhaba internette ve forumda araştırdım ama net bir cevap bulamadim zincir ve ruble temizlik ve yağlanmasi ne kadar sıklıkla yapilmali hafta fırsat buldukça 3 kez bisiklete binen biriyim her çıkışımda en az 40 en fazla 80 km yapıyorum.Bu duruma göre sizin görüşunuz nedir zincir yağlama sıklığı konusunda ?

genelde 200km de bir temizliyor, yağlıyorum. çok sık yağlamaya gerek olduğunu düşünmüyorum.

tabii , sürdüğünüz ortama göre bu süreç değişir. hava ve yol sartlarina vs..gibi.

Selam,
çoğunuz izlemiştir ama gene payaşayım: tüm bisiklet 15 dakikada nasıl temizlenir? (link)

Merhaba arkadaşlar geçen gün bir bisiklet aldım zincir bakımı yapmak istiyorum şimdi ben mesela su aşagıdaki yağdan kullansam olurmu yada dişli yağı yada tavsiye edeceğiniz başka bir yağ var mı?

(link)

(link)

yada bunun gibi birşeymi alayım

(link)

tavsiyelerinizi şimdiden bekliyorum

@alperK

İkinci bağlantı şanzıman yağı zaten. Motor yağı kadar kötü olmasa da şanzıman yağının da iyi bir seçenek olduğunu düşünmüyorum; fazla ince olduğu için yeterince yağlamayacaktır, veya vıcık vıcık olup çok fazla toz toplayacaktır.

@Murat B.

vites kutusunda dişli olduğundan bisiklet çekiş sistemine yakın bir sistemdir,biz kendimizde fabrikada üretim makina zincirlerinde şanzuman yağı kullanmaktayız.

Selamlar.

Zincir temizleme konusuyla ilgili kitaplar dolusu tutacak yazışmalar oluyor. Eğer profesyonel bir bisikletçi değilseniz, yani yarışmıyorsanız, bu konunun bu kadar önemli olmasına şaşırıyorum. :) Önceki bisikletimi bir yıldan fazla süre zinciri hiç yağlamadan kullandım. En son hiçbir sorun yoktu ve sattım. Az da kullandığımı söyleyemem. Özellikle bahar ve yaz aylarında bol bol sürdüm. Ama yağmur-çamura hiç girmedim.

Şimdi ise pratik bir yol buldum. Yağmur-çamurda kullandığım için, pislendikten sonra tüm bisiklet ile birlikte zinciri de ıslak alkolsüz mendil ile siliyorum. Kurumasını bekleyip Btwin zincir yağından sürüyorum. Geçinip gidiyoruz. :)

Hoşça kalın.

@Aytaç ÖZGÖREN

Merhaba. Bisikletimin zincirini bir yıl hiç yağlamadım diye yazmışsınız. Acaba şimdi yağlamanızın sebebi nedir. Bir elektronikçi ve mekanikçi olarak ben bunca yaşıma kadar yanlış mı biliyordum. Acaba doğrusu zinciri mümkün olduğunca temiz tutmak ve kirlendiginde marketten aldığımız ıslak mendil ile silmek mi? Bu durumda 2-3 paket ıslak mendili arabaların motorlarına sokarsak tıkır tıkır çalışır gibi geliyor..
Mekanik akşamların tek bir düşmanı vardır o da SÜRTÜNME KATSAYISI. Yer yüzünde bu katsayıyı düşürmenin bilinen en etkili yöntemi yağlamaktir. Birleşik ve tümleşik tüm mekanik akşamlar sürtünmeden dolayı aşınırlar. Diye biliyordum. Onca bilgi tecrübe yanlışmış..

Eski model İphone' dan yazılmıştır..

@Emre Örsel

Aynen ben gittim abi bana yarım litre mazot lazım zinciri temizleyeceğim dedim pet şişeye doldurdu aldım.
Çok kullanmaya gerek yok en ufak temasta bütün kiri söküyor mazot. 3 kere kullandım daha yarıya gelmedi.

@SerkanH

Tecrübemi paylaşmak istedim. Doğrusunu söyleyecek kadar iyi bilmiyorum. Bunca yaşınıza ve onca tecrübenize rağmen bir yorumla kendinizi yanlışlamanızın doğru olmadığını düşünüyorum.

Temizlemek ve yağlamak gerekir tabii ki. Ancak bu konuya harcanan zahmete değmeyebilir diye düşünerek paylaştım.

arkadaşlar ben hepsini denedim ve kendim mekanikçiyim.
wd40 : pas,kir, toz, oksit bunları temizler ve yağlar ama fazla uzun ömürlü değildir. ilk sürüşünüzde hemen kurumaya ucmaya başlar. aşınmayı önlemez.

balata spreyi : bol keseden hiç bitmicekmiş gibi sıkarsanız alayını temizler parlatır ama yağlama yapmaz yapmadıgı gibi demiri hemen paslandırmaya başlar 10 dakika geçmeden demirdeki kuruluğu ve hatta kahverengiye dönmeye çalışmasını bile görebilirsiniz.

mazot: mukemmel bir temizleme yapar ayrı zamanda içinde olan yağdan dolayı yağlamada yapar ama temizledikden sonra yaptığı yağlama wd40 ın yaptıgı yağlama kadar basitdir. aşınmayı önlemez.

benzin: buda mükemmel bir temizleme ve baş ağrısı yapar ucucu oldugu için hemen kurur ve temizlikden sonra yağlama yapmak gerekir.

normal makina yağı: temizledikden sonra yağlaya bilirsiniz ama fazla uzun süreli ve temiz kalmıyor hemen toz toprak çamur oluyor ve zincirin araları tozla kapanıyor.

motor katkı yağı: bunuda kullandıkdan sonra temizlemezseniz makina yağı gibi toz toprak sarıyor pislik yapıyor. ama yagı zincire sürdükden sonra temiz bir bezle kurularsanız yapısındaki teflon kaplama sayesinde aşınmayı önlüyor toz toprak olayıda minuma iniyor.

zefal dry lube bu yağı şuan kullanmakdayım temiz kalıyor yağlı kalıyor sanki mum tabakası gibi ince bir tabaka varmış gibi oluyor en çok bundan memnun kaldım. ama malum kış ayına girdik oda fazla dayanmıyor. yağmurlu havalar için olanından almadım deneyemedim, onun hakkında bişey diyemicem. bunlar hep benim tecrubelerimdir. belki fikir verir diye paylaştım.

temizleme şeklimde: ek yerine şu ataç deniliyor galiba zincir baklalarından aldım. onu açıp zinciri tavaya koyuyorum ve benzinle fırça yardımıyla yıkıyorum. sonrada kompresörle aralarına hava tutup kuruluyorum. aynı şekilde rubleyide söküp tavada yıkıyorum, ve onuda havayla kurutuyor temizliyorum. Aynakoluda kapağına delik açtığım pet şişesine koydugum benzinle yıkayıp havayla kurutuyorum ve hepsini monte edip çevirerek yağlıyorum sonuç harika.

Bizim dikiş makinasının yağı var. Onu sürsem sorun olur mu ? Kaliteli bir markanın yağı

sıkıntı olmaz sür. ama toz toplaması biraz farklı olacak. çamur gibi olur. ince yağ olursa daha iyi

@chnkrmz Dikiş makinası yağı olduğu için toz toplayacağını zannetmiyorum , zaten dikiş makinasının içini az çok tahmin ediyorsundur (elektronik dikiş makinası) içindeki dişliler v.s çok çok ince. Yağda ince :)

ozaman sıkıntı olmaz. :)

• Beğen
Tepkiler: E.E
Geri