Scudo Sports

Zincir yağlama

@BF Okuru

Tamam da biz normal WD-40 sandık. :)

Scudo
mazotla temizleyince evin içi ellerim her yer mazot kokuyor :) en son mazotla temizledim, yeni aldığım ruble ve zincirin temizlik vakti geldi, balata spreyi deneyeceğim.
Yağ olarakta Weldtite TF2 Performance Lube With Teflon kullanıyorum, çok az kir topluyor, ıslak havada denemedim henüz.

@Murat B.
Taşımanız sizin yararınıza olur :)

@Berke Kazankaya
Olur böyle şeyler :)

@Eser Sevinç

bi pratik çözüm de benden gelsin... yağlı, mazotlu işlerle uğraşırken ince bulaşık eldiveni kullanın... şu cerrahların kullandığına benzeyenlerden... hem parmaklar rahat hareket ediyo hem de eller kokudan, kirden uzak kalıyo :) iyice kirlenince veya yırtılırsa falan tersten çıkarıp atıveriyorum, yenisini takıyorum.

ev içindeki kokuya çözüm diil tabi.. temizlik için apartıman kapısının önünü kullanıyorum :)

Şu WD-40 olayından sıkıldım.

(link)

Şimdi bunlar bizi kandırıyormu yoksa burdakiler birşey bilmeden sallıyolarmı??

@CandanC

Ben cif şişesine koydum, fıtı fıtı temizliyorum. Püskürtme yaparak gayet az kullanmış oluyorum.
En son rubleyi temizlediğimde kullandığım mazot çay bardağının yarısına kadar falan gelmişti.

@BF Okuru

Prolar nasıl hallediyor acaba bu durumu? Ortalama büyük tur etabı 150 km, klasikler genelde daha uzun, 200-250 km civarı. Hiç bir yarışta bisikletçinin kenara çektiğini, takım arabasından elinde yağ çözücü ile mekanikerin koşup geldiğini, ya da zincir kirlendi diye bisiklet değiştirildiğini falan görmedim de...

• Beğen
Tepkiler: sercansekkin
tansaş ve migros gibi marketlerde bile kolaylıkla bulabileceğiniz bu temizleme spreyini tavsiye ederim, fiyatı da 6lira

https://i.hizliresim.com/rYvO1a.jpg

@BF Okuru

Wd40 ın bisiklet için olan ve veriğiniz linkde yağ çözücü olduğu belirtilen modeli Türkşyede yakın zamana kadar bulunmuyordu. Geldi ise almayı isteyenlerdenim. Yukarıda bahsedilen ve bisikletforumda yıllardır adına konu başlıkları açılan, Wd 40 yağ çözücü özelliği olmayabilir. wd40.com adresine bakmakta fayda var. ( Şu an ben bakamıyorum.)

Düzenleme: Benim bilgisayarında ki Güncelleme sorunu nedeni ile benim cevabıma gelinceye kadar araya pek çok cevap ve yazı girmiş. velhasıl yazdığım da güncelliğini kaybetmiş kusura bakmayın.

Şu anda rahat temin edebileceğim Zefal Pro Lube görünüyor. Önerileriniz için teşekkürler.

@Murat B.
Arkadaşım ben bu işin bu şekilde olması gerektiğini söylüyorum, bende dahil 100km'de bir bu işlemi tekrarlamıyorum. Tur veya yarış biter bakım sonra olur. Bende kalkıp 100km'de bir durup temizle yağla demiyorum ki.
Bilmiyormusun, dalgamı geçmeye çalışıyorsun anlamadım.

@volkan Öz
O sitede bir kandırmaca yok fakat bu forumda bir çoğunun tecrübeleri var aynı zamanda sallamacada var :)

@CandanC

Evet o eldivenlerden kullanıyorum ama illa ki koku siniyor rubleye ve zincire, odanın içine alınca bisikleti bütün o da 2-3 gün mazot kokuyor, kafa ağrısı yapıyor uzun süre maruz kalınca.
Daha temiz ve zahmetsiz çözüm arıyorum, ellerimin tozlanmasından ve yağlanmasından nefret ediyorum, tavuk vs.. yerken bile ellerimin yağlanmasına tahammül edemiyorum öyle söyleyeyim hassasiyetimi belirtmek için :) Balata spreyi hiç kullanmadım ama zahmetsize benziyor :)

mazot, benzin, tiner veya gazyağı bunlar bayağı etkili oluyor temizlik için bunun dışında bulabilirseniz izopropil alkol en azından mazot ve benzin kadar ağır kokmuyor. yağlamak için ise hangi yağı kullanırsanız kullanın ama kesinlikle 2-3 dk boşta çevirip zinciri 1 saat kadar bekleyin ve sonra yağın fazlasını bez ile zincirden alın toz toplama işine bayağı bir çözüm olur.

• Beğen
Tepkiler: sedatdurgun
@BF Okuru

100 kilometreden fazla sürülecekse temizlik malzemesi ve yağ taşımanın yararlı olacağını siz söylemediniz mi? Taşıyalım ama kullanmayalım mı yani?

piskleti aldıgımdan beri 450 km oldu,sürekli asfaltta sürdüğümden heralde,yağ hala duruyor sıkıntı göremedim :D
pislenme de yok,gidiyoruz bakalım

@Murat B.

Genel olarak butun zincir markalari periyodik olarak bakim yapin der. Daha once 100km'de bir ya da 5000km'de bir yap diyen gormedim hic.
Periyodik burada ne anlama geliyor, o tartisilir. Kimisi 100km olarak yorumluyor, kimisi yilda bi kere bakim yapiyor.

Ben, yazin bisikleti yogun olarak kullandigim donemde haftada bir komple bakim yapiyorum. Buna yikama, komple zincir temizligi ve gerekirse vites ayarlari vs. giriyor.
Yine bu donemde, ozellikle yagmurlu suruslerden sonra bu islemi tekrarliyorum.
Ayda bir butun gobeklerin bakimini yapiyorum. Bol yagmur yediysem daha kisa araliklarla yapiyorum bunu.

Diger konuya gecersek;
En verimli zincir temizligini, evdeki malzemelerle su sekilde yapiliyor.

- Pedali geriye dogru cevirerek zincirin ustune komple bulasik deterjani dokuyoruz. Cok olmasina gerek yok. Yaglarmis gibi.
- Bisiklete binip, sokagin sonuna kadar gidip geliyoruz. Bu arada butun vitesleri tek tek dolasiyoruz. 2dk surmek yeter.
- Eve donunce bir adet firca ile zinciri guzelce fircaliyoruz. (eski dis fircasi, tuvalet fircasi, bulasik fircasi, her sey olur)
- Janti cikartip rubleyi guzelce fircaliyoruz, bulasik deterjani ile. Arka aktariciyi, aktarici dislerini, aynakol dislerini vs. de fircaliyoruz.
- Bol su ile duruluyoruz hepsini.
- Eski bir bez ile iyice kuruluyoruz butun parcalari.
- Bisiklet zincir yagi ile yagliyoruz. Ne motor zincir yagi, ne WD40, ne gress, ne makine yagi ne de baska bir sey. Normalde her pim uzerine bi kucuk damla tavsiye edilir. Aktarici pivotlarini da cok az yagliyoruz.
- Yine sokagin basina kadar gidip geliyoruz vitesleri gezerek.
- Fazla yagi bir bez ile temizliyoruz.

Toplamda yarim saat kadar suruyor butun islem.
Bulasik deterjani yerine yag sokucu kullanirsaniz daha verimli olur ayrica. Fakat yag sokuculer genel olarak hem size hem de dogaya zararlilar. O nedenle cok gerekmedikce kullanmama taraftariyim ben.

• Beğen
Tepkiler: sercansekkin
Geri