@Murat B.
Genel olarak butun zincir markalari periyodik olarak bakim yapin der. Daha once 100km'de bir ya da 5000km'de bir yap diyen gormedim hic.
Periyodik burada ne anlama geliyor, o tartisilir. Kimisi 100km olarak yorumluyor, kimisi yilda bi kere bakim yapiyor.
Ben, yazin bisikleti yogun olarak kullandigim donemde haftada bir komple bakim yapiyorum. Buna yikama, komple zincir temizligi ve gerekirse vites ayarlari vs. giriyor.
Yine bu donemde, ozellikle yagmurlu suruslerden sonra bu islemi tekrarliyorum.
Ayda bir butun gobeklerin bakimini yapiyorum. Bol yagmur yediysem daha kisa araliklarla yapiyorum bunu.
Diger konuya gecersek;
En verimli zincir temizligini, evdeki malzemelerle su sekilde yapiliyor.
- Pedali geriye dogru cevirerek zincirin ustune komple bulasik deterjani dokuyoruz. Cok olmasina gerek yok. Yaglarmis gibi.
- Bisiklete binip, sokagin sonuna kadar gidip geliyoruz. Bu arada butun vitesleri tek tek dolasiyoruz. 2dk surmek yeter.
- Eve donunce bir adet firca ile zinciri guzelce fircaliyoruz. (eski dis fircasi, tuvalet fircasi, bulasik fircasi, her sey olur)
- Janti cikartip rubleyi guzelce fircaliyoruz, bulasik deterjani ile. Arka aktariciyi, aktarici dislerini, aynakol dislerini vs. de fircaliyoruz.
- Bol su ile duruluyoruz hepsini.
- Eski bir bez ile iyice kuruluyoruz butun parcalari.
- Bisiklet zincir yagi ile yagliyoruz. Ne motor zincir yagi, ne WD40, ne gress, ne makine yagi ne de baska bir sey. Normalde her pim uzerine bi kucuk damla tavsiye edilir. Aktarici pivotlarini da cok az yagliyoruz.
- Yine sokagin basina kadar gidip geliyoruz vitesleri gezerek.
- Fazla yagi bir bez ile temizliyoruz.
Toplamda yarim saat kadar suruyor butun islem.
Bulasik deterjani yerine yag sokucu kullanirsaniz daha verimli olur ayrica. Fakat yag sokuculer genel olarak hem size hem de dogaya zararlilar. O nedenle cok gerekmedikce kullanmama taraftariyim ben.