makaram
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 4.557
- Başlangıç
- 1995—96
- Bisiklet
- Merida
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
@Voltaire attırıcı dişlilerinin ("jockey wheels" deniyor) üstündeki o yağın işlevsel bir mahzuru yok. fakat o dişlilerin akıcı dönüp dönmediğine baksanız iyi olur. bir elinizle zinciri tutarak dişliyle temasını kesin, diğer elinizle de dişliyi döndürün. eğer sürtünmeli dönüyorsa attırıcının kafes kısmını açıp (dişlilerin merkezindeki alyandan açılıyor) dişlinin yatağında kurumuş gres varsa temizleyin.
(link)
Kickstarterda 300k dolar yatırım alan zincir temizleme projesi. Makul gözüküyor.
Arkadaşlar 4-5 yıldır önce pis zinciri ve dişlileri bildiğimiz marketlerde satılan “ıslak mendil” ile silyorum.
Hele zincir en basiti:
Zinciri ıslak mendille etrafını elinle sardır. Ve pedalı boşta ters yöne döndür. Islak mendil siyahlaştıkça yeni ıslak mendil ile devam et.
Dişlilerinde arasına ıslak mendili geçir ve boşta dönecek yöne yavaş yavaş iki elle ıslak mendili sürt ve siyahlaştıkça mendili yenile.
Ayda bir temizlik 15 dk da bitiyor.
Ama uzun süre temizlenmediyse 1 saat gider.
Sonra Shimano svı yağ ile zincirin “dişliye geçecek tarafına” yani aynakol ile gergi dişlisi bölgesinde üste zincir bilyalarına birkaç damla Shimano yap.
Böyle vitesleri değiştirirek ve pedal çevirerek Ve ara ara zincire Yağ damlatmaya devam ederek tüm dişlilere Yağ gelmesini sağla.
Saat gibi çalışıyor saat. Ve çok sessiz ve çok rahat vites geçişi oluyor.
Islak mendili deneyin yağı çok iyi çözüyor.
En çok kullandığım BIM in ıslak mendili.
İçinden 5-6 tanesi temizliğe yeter.
makaraların olduğu yerimi soruyorsun dostum @Voltaire
temizle...ben yaptım...ben yöntemimi söyleyim illaki itiraz edecekler yine..😁..
@Voltaire bisikleti ters çevir tekeri çıkar. makaraların ortasındaki alyan vidaları sökünce parlak plakada ayrılıyor..makaraları çıkar pullarını filan kaybetme..artık elinde ne varsa gazyağı wd40 temizle..diş fırçasıyla yaptım ben...sonra makaraların içlerine, pullara gres sür tekrar topla...mis gibi olur @necmeddin in dediği gibi..ama dikkat et makaraların dönüş yönleri var ve alt üst makara farklı biri tansiyon makarası o alta gelecek..temizleyip greslersen ses filanda kalmaz...malzemen varsa yap...yoksasökmeden wd40 filan sıkma içteki yapıda eritirsin..gres olmalı kardeşim..sıvı yağ olmuyor oraya...
İşlemi yaparken altına küçük bir kova mesala yoğurt kabı koyabilirdiniz ilave gazetede serseniz yırtardınızBen ilk temizliği 350 km de yaptım. Pek bir deneyimim yoktu ama okuduklarımdan ve izlediklerinden anladığım kadarıyla; würth balata temizleyici ve ikea bulaşık fırçası ile giriştim. Temizleyiciyi zincir, ruble, aktarıcı ne varsa sıktım ve ters pedal çevirken ruble üzerinde fırçalama yaptım. Sonucu oldukça başarılıydı ancak balkon zemini akan yağ sebebiyle perişan oldu onu temizlemekle daha çok uğraştım bir daha asla evde yapmam sanırım.
@Voltaire kolonyayla yüzeysel temizlersin sanırım...içeriye kaçırmadan..zorlayarak ıslak mendilde alabilir o kalıntıyı..