Scudo Sports

Zincir temizliği

@Voltaire evde mutfakta kullanılan yağ sökücülerin birisi ile fırçayalarak temizleyebilirsiniz. ama sonrasında iyi bir durulama ve kurutma gerekiyor. duruladıktan sonra bir gün bekletin kendi kendine kuruyor. sivas zaten sıcak ve nemsiz memleket. iyi ve çabuk kurur.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Scudo
@Voltaire attırıcı dişlilerinin ("jockey wheels" deniyor) üstündeki o yağın işlevsel bir mahzuru yok. fakat o dişlilerin akıcı dönüp dönmediğine baksanız iyi olur. bir elinizle zinciri tutarak dişliyle temasını kesin, diğer elinizle de dişliyi döndürün. eğer sürtünmeli dönüyorsa attırıcının kafes kısmını açıp (dişlilerin merkezindeki alyandan açılıyor) dişlinin yatağında kurumuş gres varsa temizleyin.

@Voltaire hiç bir şey olmaz vakit geçirmiş olursun, çok kirli değilse kendin yap temizliğini tabi. Dış fırçasının bir tanesi iyi iş görüyor iki tanesi harika iş görüyor. Kirini tozunu aldıktan sonra iyi bir bezle sil hafif bir yağlama mis olur.

@HakanAydn abi boşluk yoksa vd 40 yada sprey yağ benzeri bir şey varsa, yedirmeye çalış sağından, kıyısından köşesinden. Aparat olmadan zor sökersin. Söksende içinde bir dünya bilye var. Daha önce sökülme ve toplanma işini görmediysen girme o işe hiç.

• Beğen
Tepkiler: HakanAydn
@Voltaire attırıcı dişlilerinin ("jockey wheels" deniyor) üstündeki o yağın işlevsel bir mahzuru yok. fakat o dişlilerin akıcı dönüp dönmediğine baksanız iyi olur. bir elinizle zinciri tutarak dişliyle temasını kesin, diğer elinizle de dişliyi döndürün. eğer sürtünmeli dönüyorsa attırıcının kafes kısmını açıp (dişlilerin merkezindeki alyandan açılıyor) dişlinin yatağında kurumuş gres varsa temizleyin.

Biraz zor oldu ama zinciri tutma işini yaptım 😊 Çark sıkıntılı görünmüyor ama üzerindeki o yağ katmanlaşmış gibi ve can sıkıcı çünkü zincirde bazen bazen katlanır gibi oluyor. Dediğiniz gibi temizlemek için alyan da gerekiyor. En iyisi köklü bir temizlik yaptırmak!

@necmeddin bu ses göbekten mi gelir yoksa freehubdan mı acaba, karar veremedim..ama sanki freehub..hal böyle olunca wd40 sıksam içindeki olası yağda gider...burda gres mi likid yağmı var acaba..likidse sorun yok akıtırızda gresse bomboş kalır...

• Beğen
Tepkiler: CNC
@Voltaire temizlik sonrası sadece aktarıcının dişlilerinin merkezleri ve zinciri yağlayın. Aktarıcı dişlileri ve rubleyi yağlamaya gerek yok.

(link)

Kickstarterda 300k dolar yatırım alan zincir temizleme projesi. Makul gözüküyor.

Arkadaşlar 4-5 yıldır önce pis zinciri ve dişlileri bildiğimiz marketlerde satılan “ıslak mendil” ile silyorum.
Hele zincir en basiti:
Zinciri ıslak mendille etrafını elinle sardır. Ve pedalı boşta ters yöne döndür. Islak mendil siyahlaştıkça yeni ıslak mendil ile devam et.

Dişlilerinde arasına ıslak mendili geçir ve boşta dönecek yöne yavaş yavaş iki elle ıslak mendili sürt ve siyahlaştıkça mendili yenile.
Ayda bir temizlik 15 dk da bitiyor.
Ama uzun süre temizlenmediyse 1 saat gider.
Sonra Shimano svı yağ ile zincirin “dişliye geçecek tarafına” yani aynakol ile gergi dişlisi bölgesinde üste zincir bilyalarına birkaç damla Shimano yap.
Böyle vitesleri değiştirirek ve pedal çevirerek Ve ara ara zincire Yağ damlatmaya devam ederek tüm dişlilere Yağ gelmesini sağla.

Saat gibi çalışıyor saat. Ve çok sessiz ve çok rahat vites geçişi oluyor.

Islak mendili deneyin yağı çok iyi çözüyor.:)
En çok kullandığım BIM in ıslak mendili.
İçinden 5-6 tanesi temizliğe yeter.

Dosyalar

• FE3702C2-686F-4A61-9E29-983793BC3165.jpeg
    FE3702C2-686F-4A61-9E29-983793BC3165.jpeg
    120,4 KB · Okunma: 64
  • 80B3DC32-9AEC-469D-A9FA-873C87912383.jpeg
    80B3DC32-9AEC-469D-A9FA-873C87912383.jpeg
    145,6 KB · Okunma: 63
  • DDC94C4D-597F-4BAF-B75D-4B02043FD5AB.jpeg
    DDC94C4D-597F-4BAF-B75D-4B02043FD5AB.jpeg
    123,9 KB · Okunma: 66
  • 2CE708E7-FB04-43EA-A72C-59C0C72CA441.jpeg
    2CE708E7-FB04-43EA-A72C-59C0C72CA441.jpeg
    156,5 KB · Okunma: 66
  • EDDCF85C-2745-4ABC-AEF6-CE1F62095CA9.jpeg
    EDDCF85C-2745-4ABC-AEF6-CE1F62095CA9.jpeg
    119,6 KB · Okunma: 65
Son düzenleme:
Arkadaşlar 4-5 yıldır önce pis zinciri ve dişlileri bildiğimiz marketlerde satılan “ıslak mendil” ile silyorum.
Hele zincir en basiti:
Zinciri ıslak mendille etrafını elinle sardır. Ve pedalı boşta ters yöne döndür. Islak mendil siyahlaştıkça yeni ıslak mendil ile devam et.

Dişlilerinde arasına ıslak mendili geçir ve boşta dönecek yöne yavaş yavaş iki elle ıslak mendili sürt ve siyahlaştıkça mendili yenile.
Ayda bir temizlik 15 dk da bitiyor.
Ama uzun süre temizlenmediyse 1 saat gider.
Sonra Shimano svı yağ ile zincirin “dişliye geçecek tarafına” yani aynakol ile gergi dişlisi bölgesinde üste zincir bilyalarına birkaç damla Shimano yap.
Böyle vitesleri değiştirirek ve pedal çevirerek Ve ara ara zincire Yağ damlatmaya devam ederek tüm dişlilere Yağ gelmesini sağla.

Saat gibi çalışıyor saat. Ve çok sessiz ve çok rahat vites geçişi oluyor.

Islak mendili deneyin yağı çok iyi çözüyor.:)
En çok kullandığım BIM in ıslak mendili.
İçinden 5-6 tanesi temizliğe yeter.

Arka attırıcının (resimde gönderdiğim yer) orada arkadaşın dediği gibi gres benzeri bir yağ kullanılmışa benziyor. Orayı nasıl yapıyorsunuz?

makaraların olduğu yerimi soruyorsun dostum @Voltaire

temizle...ben yaptım...ben yöntemimi söyleyim illaki itiraz edecekler yine..😁..
@Voltaire bisikleti ters çevir tekeri çıkar. makaraların ortasındaki alyan vidaları sökünce parlak plakada ayrılıyor..makaraları çıkar pullarını filan kaybetme..artık elinde ne varsa gazyağı wd40 temizle..diş fırçasıyla yaptım ben...sonra makaraların içlerine, pullara gres sür tekrar topla...mis gibi olur @necmeddin in dediği gibi..ama dikkat et makaraların dönüş yönleri var ve alt üst makara farklı biri tansiyon makarası o alta gelecek..temizleyip greslersen ses filanda kalmaz...malzemen varsa yap...yoksasökmeden wd40 filan sıkma içteki yapıda eritirsin..gres olmalı kardeşim..sıvı yağ olmuyor oraya...

temizle...ben yaptım...ben yöntemimi söyleyim illaki itiraz edecekler yine..😁..
@Voltaire bisikleti ters çevir tekeri çıkar. makaraların ortasındaki alyan vidaları sökünce parlak plakada ayrılıyor..makaraları çıkar pullarını filan kaybetme..artık elinde ne varsa gazyağı wd40 temizle..diş fırçasıyla yaptım ben...sonra makaraların içlerine, pullara gres sür tekrar topla...mis gibi olur @necmeddin in dediği gibi..ama dikkat et makaraların dönüş yönleri var ve alt üst makara farklı biri tansiyon makarası o alta gelecek..temizleyip greslersen ses filanda kalmaz...malzemen varsa yap...yoksasökmeden wd40 filan sıkma içteki yapıda eritirsin..gres olmalı kardeşim..sıvı yağ olmuyor oraya...

Teşekkürler abi. Önceki mesajlarda belirttiğim gibi elimde ne gres ne alyan ne diğer temizleyici yok; sadece diş fırçası ve zincir yağı var 😊 En iyisi hiç bulaşmamak...

@Voltaire kolonyayla yüzeysel temizlersin sanırım...içeriye kaçırmadan..zorlayarak ıslak mendilde alabilir o kalıntıyı..

WD-40 tabii ki faydalı bir ürün ama bisikletin orasına da sıkayım burasına da sıkayım dersek zarar görürüz.

@HakanAydn abi bisikletin önceki sahibi göbeklere ince bir yağ kaçırmış ya da basınçlı suyla yıkamış olabilir. Hatta WD-40 sıkmış bile olabilir:)

Bisikletin üstündeyken değil de, jantları kadrodan ayırıp, göbekleri elinizle yavaş yavaş çevirerek bakın isterseniz. Elinizle tıkırtı/sürtünmenin durumunu daha net hissedersiniz.

• Beğen
Ben ilk temizliği 350 km de yaptım. Pek bir deneyimim yoktu ama okuduklarımdan ve izlediklerinden anladığım kadarıyla; würth balata temizleyici ve ikea bulaşık fırçası ile giriştim. Temizleyiciyi zincir, ruble, aktarıcı ne varsa sıktım ve ters pedal çevirken ruble üzerinde fırçalama yaptım. Sonucu oldukça başarılıydı ancak balkon zemini akan yağ sebebiyle perişan oldu onu temizlemekle daha çok uğraştım bir daha asla evde yapmam sanırım.

• Beğen
Tepkiler: erman35
@Cem Coşkun bayram sonrası aklımda...dediğin gibi, kesin su tuttu ya da çözücü birşeyler sıktı...bisikletçiye götürebilirim de aslında, açıp temizlesin...
@ArVoGu fırça temizliği dış mekana göre maalesef..

• Beğen
Tepkiler: ArVoGu ve CNC
@HakanAydn abi gress olması lazım ordaki yağın.

• Beğen
Ben ilk temizliği 350 km de yaptım. Pek bir deneyimim yoktu ama okuduklarımdan ve izlediklerinden anladığım kadarıyla; würth balata temizleyici ve ikea bulaşık fırçası ile giriştim. Temizleyiciyi zincir, ruble, aktarıcı ne varsa sıktım ve ters pedal çevirken ruble üzerinde fırçalama yaptım. Sonucu oldukça başarılıydı ancak balkon zemini akan yağ sebebiyle perişan oldu onu temizlemekle daha çok uğraştım bir daha asla evde yapmam sanırım.
İşlemi yaparken altına küçük bir kova mesala yoğurt kabı koyabilirdiniz ilave gazetede serseniz yırtardınız

@Voltaire kolonyayla yüzeysel temizlersin sanırım...içeriye kaçırmadan..zorlayarak ıslak mendilde alabilir o kalıntıyı..

@Voltaire
Ben o gergi dişlisini ve üstteki aktarıcı dişlisini ıslak mendille iki parmağım arasına alıp, zincir boşta yönünde döndürüyorum birkaç tur.
Sökmeye gerek yok. Aradaki metal ile dişli arası kısma da Islak mendil sokup iki elle ileri geri yapıyorum mendili.
Bkz benzer şekilde ayna kol temizlik fotosu.
Mendilin sıvısı zaten pisliği akıtıyor. Ama sıvısı azalınca mendili yenilemek lazım.:)

Islak mendille temizliği balkonda hatta yere gazete serip evin içinde yapabiliriz. Çünkü ortalık batmıyor.
Tek eksi yanı 10-15 tane mendil parçası çöp oluyor.:)

Edit: gres yok. Fotoğrafını koydum Shimano sıvı yağ var. Yol tozuyla birleşince gres gibi görünüyor.

Son düzenleme:
Geri