Zincir temizlemek

Halil Emre Ozlu

Daimi Üye
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
350
Tepki
372
Şehir
Trabzon
Merhaba arkadaşlar; Çok kirlenen, toprak, kum tutan zincir nasıl temizlenir kendimce anlatmaya çalışacağım. Her türlü katkılarınızı beklerim, lütfen belirtin beraber öğrenelim...

Öncelikle zincirlerinizi fren diski temizleme spreyiyle temizleyebilirsiniz. Gayet iyi yağ sökerler. Gerçi zincir içine giren toprak, toz vs iyi çıkarmaz ama dıştan iyi gözükür.

İkinci olarak eski bir diş fırçasıyla yağ çözücü malzeme yardımıyla (benzin ya da mazot mükemmeldir bu konuda) tertemiz edebilirsiniz. Çok zamanınızı alsa da iyi sonuç verir.

Üçüncü olarak ve benim de anlatacağım, bir zincir temizleme aleti kullanabilirsiniz. Bu aletten birçok insanın haberi yok, 15 dolar gibi bir fiyata rahatlıkla alınabilir ve çok ciddi iş görür. Amacım aynı zamanda böyle bir aletin varlığını tanıtmak. (link) size de tavsiye ederim.

Aletin içine belirtilen seviyeye kadar benzin koyuyoruz. Mazot ya da yağ sökücü de olabilir. Özellikle benzin bu kadar pahalıyken iyi bir fikir olmayabilir.

Benim zincirimde epey topaklanmış pislik vardı. Size tavsiyem zincirinizi yağlarken yağı çok çok az kullanın. Aksi taktirde çok toprak tutacak, çabuk topak yapacak hatta zincirin ömrünü kısaltıp kırılmasına sebep olacaktır.

Aletin içini benzinle doldurduktan sonra, zinciri dişlisine yerleştirip kapağını kapıyoruz, sonra bisikleti sabitleyip aleti de tekere dayamak suretiyle sabitleyip, aynakolu geriye doğru çeviriyoruz. Bu süreçte aletin içerisindeki yüzlerce fırça dişli gibi dönüyor ve alttan aldığı benzini zincirin sağına soluna, önüne arkasına, her yerine yayıyor. Zincirin her yerindeki tortular aletin dibine düşüyor, tüm yağlar da çıkıyor.

Sonuçta benzinin son hali: (ayrıca aletin içindeki dişliler ve fırçalar dah net gözüküyor)
 
Scudo

Ümit Arabacı

Daimi Üye
Kayıt
16 Mart 2008
Mesaj
342
Tepki
168
Şehir
Kartal, İstanbul
teşekkürler paylaşım için bu ürün TR de varmı yurt dışındanmı aldınız ?
 

xibabla

Üye
Kayıt
16 Temmuz 2007
Mesaj
71
Tepki
55
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cannondale
Teşekkürler güzel paylaşım olmuş. Zincir temizleme aletini nereden edinebiliriz?
 

Ferhat Köse

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Şubat 2010
Mesaj
6.263
Tepki
8.463
Yaş
48
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
Delta'nın sitesinde şu an yok.erdoğanlarda mevcut ama bunun kadar olmasada pet şişeden bir benzeri yapılıyor anadolu insanının icadı olarak :) Halil bu arada paylaşım için teşekkürler.Temizlenmiş zincirin yandan değilde üstten yada alttan içini gösterir resmini eklersen cok sevinirim.MAlum zincir temizliğinde yanlardan çok içi önemli.
 
  • Beğen
Tepkiler: Halil Emre Ozlu

Halil Emre Ozlu

Daimi Üye
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
350
Tepki
372
Şehir
Trabzon
yaa haklısın Ferhat, onu çekmemişim :) bir ara atarım, üstten alttan mükemmel temizlik yapıyor ama her yerde fırça var malum :)

ayrıca aleti edinme konusunda ben reklam olmasın diye aleni site yazmadım ama yazımda burada diyen yerde gizli link var, oraya tıklayıp aleti nereden aldığımı görebilirsiniz. Bendeki alette çok fazla fırça var, kendisi epey büyük muadillerine göre ve mükemmel temizliyor. Zincir ilk günkü gibi oluyor tavsiye ederim.

(üstten 4. paragraftaki "Bendeki ürün" yazan kısma tıklayınız. (ilk resmin biraz üstünde)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse

haldun989

Aktif Üye
Kayıt
3 Ağustos 2010
Mesaj
176
Tepki
231
Şehir
izmir
İsim
Haldun SAYI
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Valla mükemmel bir alet :) gerçekten benzinle de çalışmasa çok da ekonomik olurmuş :D belki tinerde kullanılabilir. Ben genelde WD40 & OralB ikilisini kullanıyordum :)
 

sercanczo

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Eylül 2008
Mesaj
799
Tepki
117
Şehir
Ankara odtü
@haldun sayi

Benzinle temizlemeye gerek yok.Yurt dışınca yaklaşık 8-10 euroya 1 litre yağ çözücüler var.Bunları kullanmak daha mantıklı bence.Kullanıcı yorumlarında da tek sefer kullanıp dökmeyip ,1 kaç sefer kullanılabildiği de belirtilmiş.Benzinden çok daha ucuza mal olacak hemde yağ sökmek için bi temizleyici kullanmış oluruz.

@özcan parlakoğlu

Würth yağ çözücüyü bende kullanıyorum ama zincir temizleme aletine göre pahalı bi seçenek,çok çabuk bitiyo.
 

semih59

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Mart 2007
Mesaj
916
Tepki
1.426
Yaş
65
Şehir
İstanbul
İsim
Semih Saygın
Bisiklet
Scott
Herhangi bir benzin istasyonundan 2 tl mazot alıyorum bisikletimi hafif sağa yatırıyorum.Bir adet temiz ufak boy boya fırçası ile mazotu çukur bir kaseye koyup fırçayı mazota bandırıp yıkıyorum.Ruble,zincir.vitesler,ayna, ne kadar pislik varsa çıkıyor.Jant ve lastiklere sıçramasın diye gazete kağıdı koyuyorum daha sonra bir bez ile siliyorum en son bezi ruble dişli aralarına sokarak rubleyi ters yöne çevirerek bezin kenarını araları iyice temizleyip atıyorum.En son çok az miktarda yağlıyorum.Artan mazotu ağzı kapalı şişede muhafaza ediyorum:)
 

Cem Şentin

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Temmuz 2010
Mesaj
1.411
Tepki
1.268
Şehir
İstanbul
Hakikaten harika bir alet. Yeni bisikleti aldıktan sonra mutlaka edinmek ve bunu mazotla denemek istiyorum. Ama bana ayrıca uzun süre yağlama gerektirmeyen (zincirin kayış gibi olmasını elbette istemem), zincir karartmayan ve kiri, tozu iyi tutan bir yağlayıcı gerekiyor.
 
Kayıt
27 Ocak 2011
Mesaj
99
Tepki
41
Şehir
balıkesir-ankara
bende dün bu aletten almıştım.bu gün bu yazıyı gördüm,benim için yararlı bir tesadüf oldu.satan arkadaş içine gazyağı doldurun demişti ama farkeder mi acaba.yoksa gazyağı da aynı işi görür mü?
 

swat

Aktif Üye
Kayıt
15 Mayıs 2007
Mesaj
164
Tepki
31
Şehir
istanbul
Evet gazyağıda oldukça çözücü bir madde,rahatlıkla işinizi göreceği kanısındayım :)
 

Tamer KAMIŞLI

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Temmuz 2011
Mesaj
1.175
Tepki
789
Şehir
Eskişehir
Başlangıç
2008—09
Bisiklet
Sedona
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Arkadaşlar konuyu hortlatmak gibi olacak. Bu konuyu okuduktan sonra bende Erdoğanlar Bisiklette satılan ürünü aldım ve gerçekten çok yararlı bir alet. Mükemmel temizlik sağladı. Fakat ne yazık ki yağlama esnasında arka janta biraz yağ damladı. Bunu bez ile sildim ama başka bir alternatif var mıdır, sıkıntı yaşatır mı bana?
 

İsa Öcel

Daimi Üye
Kayıt
10 Haziran 2011
Mesaj
246
Tepki
67
Şehir
Samsun / İstanbul
Bisiklet
Sedona
ben eski bisikletimde benzin kullanıyordum çok da iyi çıkarıyordu. Ayrıca benzin mazot bunlar uçucu maddeler değilmi hemen kuruması gerekmez mi.
 

Sait Hislioğlu

Forum Demirbaşı
Kayıt
9 Mart 2012
Mesaj
408
Tepki
212
Şehir
Kocaeli-istanbul
ya arkadaşlar bir sorum olacak. Ben bisikletin zincirlerini hiç temizlemeden direk yağ sürdürttüm bisikletçiye. Zincirin içi falan hep psilik doluydu. Yağlattıktan sonra pedal çevirirken katur kutur ediyor bazı viteslerde. ayrıca bazen çıt çıt diye sesler geliyor. Sorun nerdedir? Temizlemek mi lazım iyice?