Scudo Sports

Zincir temizlemek

Ben tertemiz yaptım zinciri. Prilli suyla köpükle vs . Yani Balata spreyi yada mazot vs ile değil . Sonrasında Zefal yazlık yağ sürüyorum çok değil. Hemen. Siyah oluyor.
Sizce neden olabilir böyle ? Normal mi ?
Tertemiz yaptım dediğiniz zinciri söküp gazyaginda bir gece bekletin simsiyah olduğunu göreceksiniz. Ayrıca ruble, aktarıcı ve aynakoluda detaylı temizlemek gerekir.

• Beğen
Tepkiler: ugurus
Scudo
Ben tertemiz yaptım zinciri. Prilli suyla köpükle vs . Yani Balata spreyi yada mazot vs ile değil . Sonrasında Zefal yazlık yağ sürüyorum çok değil. Hemen. Siyah oluyor.
Sizce neden olabilir böyle ? Normal mi ?
Bende çok yeni bisikletçiyim. Zefal ve XCP yağ deneyimim oldu. Zefal hızlı kararıyor ama kararmış olması zinciri korumadığı anlamı çıkartamayız. XCP yi de ilk sürdüm Zefal kadar hızlı olmasada karardı çünkü her bir baklaya 1 damla şeklinde sürmüş fazla yağıda silmemiş idim. İkinci sefere yağı sürdüm ve fazlasını aldım çok daha iyi oldu. Site müdavimlerinden İsa arkadaşımda abi zinciri güzelce temizledikten sonra kurutmasını yapsam bile sanırsam nemli kalıyor ve sürdüğüm XCP yağ daha hızlı kararıyor. Ben 1 gün temiz şekilde bekletiyorum ertesi gün yağlıyorum çok daha verimli oluyor dedi daha denemedim.

• Beğen
Tepkiler: ugurus
Teşekkürler arkadaşlar. Anladığım kadarı ile yanlış bi durumum yok. Bezle siliyorum iz yok yağ damlattıktan sonra beze siyah leke oluyor . Benim için sorun yoktu ama mesajlarda uzun süre kararma yapmaz vs gibi şeyler okuyunca “Kararma”kelimesine kafam takılmıştı.

temizleme , yağlama , bakım vs vs yavaştan başladım , zamanla daha iyi öğrenip tecrübe edinirim Diye düşünüyorum .
Ben böyle daha çok hoşlanıyorum .

• Beğen
Tepkiler: Hayaksisheytan
Zinciri ne kadar sürede temizleyip yağlamam gerekir?
Bununla ilgili tek belirteç baklaların birer birer hareket etmemeleri, birbirinin içine geçmeleri, kaynamaları, zorlanarak hareket etmeleri. Temizleyerek araya girmiş kirleri çıkarttığınızda, yeniden baklaların kolay esnediğini, zincirin akıcılık kazandığını, şıkır şıkır aktığını görüceksiniz. Bisikletten ayırdığınızda, kendi ağırlığıyla esnemesinden, daha kolay farkedebilirsiniz. Kendi ağırlığı, bisiklet üzerindeki yüklerden daha hassas bir terazi işlevi görür. Elinizi değdirdiğinizde bakla hareket ediyorsa iyidir, yoksa sıkışmayı siz de hissedersiniz. Aşınan baklalar bunlar olacaktır.

Tekrar bir konu açmadan buraya yazmak istiyorum, mazot aldım şimdi benzinlikten, fırça ile uygulayacağım ama, rubleye de fırça ile iyice sürebilir miyim?

Arka rubleyi veya tekeri sökmeden temizleyeceğim, janta bir poşet bağlayacağım elimden geldiğince akan yağın janta/lastiğe gelmemesi adına, bisikletim disk fren gelsede fren performansımı etkilemeyecektir.

Tek merak ettiğim, mazotu arka rubleye fırça ile uygularsam, bu mazot arka göbekteki yağlarıda uçurur mu?

Tekrar bir konu açmadan buraya yazmak istiyorum, mazot aldım şimdi benzinlikten, fırça ile uygulayacağım ama, rubleye de fırça ile iyice sürebilir miyim?

Arka rubleyi veya tekeri sökmeden temizleyeceğim, janta bir poşet bağlayacağım elimden geldiğince akan yağın janta/lastiğe gelmemesi adına, bisikletim disk fren gelsede fren performansımı etkilemeyecektir.

Tek merak ettiğim, mazotu arka rubleye fırça ile uygularsam, bu mazot arka göbekteki yağlarıda uçurur mu?

Bir çok kere mazotla zincirimi sökmeden temizledim. Rubleye ve zincire fırça ile uyguladım.
Arka göbekteki yağı uçuracağını düşünmüyorum.
Tek tavsiyem fren diskini ve balatalarınızı bir poşetle kapamanız, diskten fren balatasına yada zinciri rubleyi mazotlarken fren balatalarınıza mazotun zerresi geldiği anda balatalarınız mazotu emer kullanılmaz hale gelir.

Bir çok kere mazotla zincirimi sökmeden temizledim. Rubleye ve zincire fırça ile uyguladım.
Tek tavsiyem fren diskini ve balatalarınızı bir poşetle kapamanız, diskten fren balatasına yada zinciri rubleyi mazotlarken fren balatalarınıza mazotun zerresi geldiği anda balatalarınız mazotu emer kullanılmaz hale gelir.
Teşekkür ederim yanıtınız için, dikkate alacağım.

Edit: Allah belami verdi sanirim, 1 saat ugrastim mazotla ve fircayla, bulasik deterjani + sicak su ile mazotu temizleyip, en son suyla duruladim, oldugu kadar biyerde biraktim, hala bezle ustunden bezle gecince siyah zift oluyo. Zinciride her baklaya tek damla seklinde yaglamaya calisacaktim ama zefal dry in igne deligi kadar ucundan itfaiye hortumu gibi yag akiyo allah allah nidalariyla damliyor, en son artik yagi damlatirken zinciri cevirdim ins butun baklalar yaglanmistir. Ustunden fazla yagi kuru bezle alirken bile hala siyah zift gelmeye devam etti.

ayrica disklere pecete vs sardim ama %99,9 eminim disklerede mazotu bulastirdim, suanda fren sikmadim henuz, yarin deneyecegim bakacagim ciyaklayacak mi

anladimki biraz tecrube istiyo, oyle iki youtube videosu izleyince catir catir yapilmiyomus, ya da ben beceriksizim :)

Son düzenleme:
Teşekkür ederim yanıtınız için, dikkate alacağım.

Edit: Allah belami verdi sanirim, 1 saat ugrastim mazotla ve fircayla, bulasik deterjani + sicak su ile mazotu temizleyip, en son suyla duruladim, oldugu kadar biyerde biraktim, hala bezle ustunden bezle gecince siyah zift oluyo. Zinciride her baklaya tek damla seklinde yaglamaya calisacaktim ama zefal dry in igne deligi kadar ucundan itfaiye hortumu gibi yag akiyo allah allah nidalariyla damliyor, en son artik yagi damlatirken zinciri cevirdim ins butun baklalar yaglanmistir. Ustunden fazla yagi kuru bezle alirken bile hala siyah zift gelmeye devam etti.

ayrica disklere pecete vs sardim ama %99,9 eminim disklerede mazotu bulastirdim, suanda fren sikmadim henuz, yarin deneyecegim bakacagim ciyaklayacak mi

anladimki biraz tecrube istiyo, oyle iki youtube videosu izleyince catir catir yapilmiyomus, ya da ben beceriksizim :)
Birtane power link al. Zinciri karga burun ile rahatlıkla sokersın. Mazotu 0.5 lik Pet koy zinciri içine at çalkalayarak temizle iyice. Sonra 2. Bir pette aynısını yap. Balatalarına yağ bulasırsa ocakta yakarak temizlersin çöpe atma.

Birtane power link al. Zinciri karga burun ile rahatlıkla sokersın. Mazotu 0.5 lik Pet koy zinciri içine at çalkalayarak temizle iyice. Sonra 2. Bir pette aynısını yap. Balatalarına yağ bulasırsa ocakta yakarak temizlersin çöpe atma.

Powerlinke daha bu işlemi yapmaya başlamadan almayı düşünüyordum, şimdi iyice mantıklı geliyor :) Tavsiye ettiğiniz bir ürün var mı? Hepsiburadada baktığımda sram shimanonun ürünlerini gördüm ama ya 1 tane değerlendirmesi var ya da hiç yok. Balataları yarın deneyeceğim, eğer büyükçekmece sahilde ciyak ciyak freni öten birisi gören olursa kesinlikle ben değilim. Eğer bensem denerim dediğiniz yöntemi

Dedikleriniz tamamen doğru ancak şunu ilave etmek isterim, bu aksamların temizliği kesinlikle zincir ve ruble sökülerek yapılmalı. Cünkü ne kadar korursanız koruyun mutlaka temas etmemesi gereken yerlere sıçrıyor.

• Beğen
Tepkiler: meleagros
Powerlinke daha bu işlemi yapmaya başlamadan almayı düşünüyordum, şimdi iyice mantıklı geliyor :) Tavsiye ettiğiniz bir ürün var mı? Hepsiburadada baktığımda sram shimanonun ürünlerini gördüm ama ya 1 tane değerlendirmesi var ya da hiç yok. Balataları yarın deneyeceğim, eğer büyükçekmece sahilde ciyak ciyak freni öten birisi gören olursa kesinlikle ben değilim. Eğer bensem denerim dediğiniz yöntemi

Diski balatayı buzdolabı poşeti ile sarın. Yağ bulasırsa bulaşsın çok o değil temizlenir o. Freni denemeden yola çıkmayın tutmaz. Ses yapması önemli değil bazen kılıtlenmıyor. Decathlon ya da başka bisiklet satıcılarına bakın power link için. Rublenın temizliği zor, fırça ile yere dokuldugu kadar temızlense yetiyor. Aktarıcının pullarında katılasan yağları temizleyin rubleden önce.

Zinciri bembeyaz yapmaya uğraşma o çok zor illaki silince bi miktar sıyahlık olacak

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Salcanoherif
Powerlink eğer bisikletçi den alacaksanız aldığınız ürünün zincir tipiyle ayni olduğundan emin olun. Bisikletçi özellikle sormama rağmen ürünün üstünde yazmadigi icin benim 9s zincire 7s baklayı standart bu standart diye itelediğinde kilitli bakla benim zincire kalın olduğu için tam kilitlememiş ve yolda giderkene birden zincirimi yerde sürüklenirken bulmuştum.

• Beğen
Tepkiler: Salcanoherif

Ekonomik ürün olarak şu sayfanın en başındaki 4 üründen vites sayınıza uygun olanı alabilirsiniz: (link)

Bir not olarak, Powerlock/Powerlink/Quicklink v.b. isimlerle adlandırılan bu ürünler sonsuz sök-tak işlemine uygun ürünler değil, üreticileri tek kullanımlık olarak üretiyor ((link) ve (link)). Tabii o kadar zengin değiliz, hepimiz tekrar kullanıyoruz. Yine de her temizlikte çıkarmak ya da birkaç günde bir söküp takmak pek iyi değil.

Powerlink eğer bisikletçi den alacaksanız aldığınız ürünün zincir tipiyle ayni olduğundan emin olun. Bisikletçi özellikle sormama rağmen ürünün üstünde yazmadigi icin benim 9s zincire 7s baklayı standart bu standart diye itelediğinde kilitli bakla benim zincire kalın olduğu için tam kilitlememiş ve yolda giderkene birden zincirimi yerde sürüklenirken bulmuştum.
7s pratik bakla 9s zincire kitlenir. Tek farki, bakla rubledeyken bir alt disliye degebilir ve bu sebeple disliye tam oturmayabilir. Bisikletci pimi tam oturtamamis ondan olmus senin kaza.

Geri