Scudo Sports

zincir değiştireceğim ama kaç bakla olmalı? yanlış bakla sayısı neleri etkiler?

Mert C.

Forum Bağımlısı
Tepki
403
Bisiklet
Salcano
normalde üstündeki zincirin bakla sayısını sayıp aynı sayıda bakla ile takmak en basit cevap olurdu ama daha önce 2 kez zincirim koptu ve bakla eksiltildi. sadece birer bakla eksiltildi diye biliyorum ama kesin olarak emin değilim. şuan yanlış saymadıysam 109 bakla var. hg93 alacağım, 116 bakla ile geliyor. 5 bakla eksilteceğim sanırım. ruble ile aynakol arasındaki mesafeye göre vs. ölçülerek hesaplanması mümkün mü bunun?

eksik veya fazla bakla ile kullanmanın ne gibi olumsuz etkileri oluyor? zincir bir tık daha gergin oluyor eksik bakla ile ama asıl yük bisikleti sürerken, özellikle de yokuşta biniyor zincire. bakla sayısı gerçekten etkiliyor mu herhangi bir şeyi? vites geçişlerinde bir problem yaratmadı eksik bakla ile kullanmak. hatta zincir biraz daha gergin olduğundan kadroya daha az çarpıyor, merdivenden, yüksek kaldırımlardan inerken vs. zincir atmıyor. 2 eksik baklayla ben daha az sorun yaşadım şahsen.

Scudo
Şurada Calvin Jones abimiz güzel bir şekilde anlatmış:
İki yöntem anlatıyor, ilki zor ikincisi kolay olan, sonuçlar aynı.

İnternette bu tarz şeylerle alakalı belki yüzlerce video var ama bu adam kadar temiz anlatana hiç denk gelmedim. Hatta sırf onun hatırına wiggle siparişine park tool marka birkaç ürün ekledim, vites ayarlamalarını falan çok güzel anlatıyor adam.

ön aynakol büyükte arka dişli en büyükte olacak şekilde zinciri tak. Arka aktarıcını yere dik olacak kadar (belki biraz daha fazla olabilir) gerginleştir ve zincirin iki ucunu denk getir fazla olan baklaları sök.

Gecen hafta 4000 km'den sonra zincirim koptu, yeni zincir aldim 116 lik arkadaslarin verdigi 2 video'da anlatilan hem on hem arka en buyuk disliye takip gerdirdikten sonra 2 node ileriye atma yonetimine gore ayarladim mis gibi oldu. Denedim %100 calisiyor ?

Gecen hafta 4000 km'den sonra zincirim koptu, yeni zincir aldim 116 lik arkadaslarin verdigi 2 video'da anlatilan hem on hem arka en buyuk disliye takip gerdirdikten sonra 2 node ileriye atma yonetimine gore ayarladim mis gibi oldu. Denedim %100 calisiyor ?
Ben de son zincir montajını bu hesaba göre yaptım. Sorunsuz oldu. Her türlü dişli oranında kusursuz doğru sonucu veriyor. Herkes böyle yapsın macera aramaya gerek yok :)

Cevap verilmiş ama şöyle bir site var; (link) Dişli oranlarına göre sizin için hesaplıyor, burda dursun.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
hazır zincir konusu açılmışken benimde bir sorum olacak. Geçenlerde zincir değiştirirken yanlış saydığım için bir bakla eksik kesmişim sonra fark ettim ve bir bakla ekdim fakat eklediğim bakla takılıyor sizce bu sorun giderile bilir mi ?

hazır zincir konusu açılmışken benimde bir sorum olacak. Geçenlerde zincir değiştirirken yanlış saydığım için bir bakla eksik kesmişim sonra fark ettim ve bir bakla ekdim fakat eklediğim bakla takılıyor sizce bu sorun giderile bilir mi ?
Baklayı eklerken zincirden çıkan küçük pimi mi kullandınız?

@areklim Zinciri kapattıktan sonra (pimi geçirdikten sonra) makara baklanın iki sacı arasında sıkışık kalır. Sonrasında bu saclar birbirinden az bir miktar uzaklaştırılarak makara rahatlatılır, siz rahatlatmadınız muhtemelen. Ben zinciri kapattıktan sonra sekman pensesi ile pim geçirdiğim baklanın karşılıklı iki sacını birbirlerinden çok az bi miktar (yarım milimetre kadardır) uzaklaştırarak o baklayı rahatlatıyorum. Aynı şeyi kargaburunla da yapabilirsiniz. Tabi kargaburunda iki kolu sıkmak değil, iki kolu ayrı ayrı tutarak yanlara doğru açmak gerekir. Daha sade nasıl anlatılır bilemedim. Youtube'da zincir açma kapama ile ilgili videolarda bu dediğim olaydan bahsediliyodur muhtemelen. @Spartiat Sen daha basit ve anlaşılır anlatabilirsin belki?

• Beğen
Tepkiler: areklim
@areklim Zinciri kapattıktan sonra (pimi geçirdikten sonra) makarayı rahatlamadınız muhtemelen. Ben zinciri kapattıktan sonra sekman pensesi ile pim geçirdiğim baklanın karşılıklı iki sacını birbirlerinden çok az bi miktar (yarım milimetre kadardır) uzaklaştırarak o baklayı rahatlatıyorum. Aynı şeyi kargaburunla da yapabilirsiniz. Tabi kargaburunda iki kolu sıkmak değil, iki kolu ayrı ayrı tutarak yanlara doğru açmak gerekir. Daha sade nasıl anlatılır bilemedim. Youtube'da zincir açma kapama ile ilgili videolarda bu dediğim olaydan bahsediliyodur muhtemelen. @Spartiat Sen daha basit ve anlaşılır anlatabilirsin belki?
teşekkür ederim

Hocam o şekilde montaj yapmak çok riskli. O pim diğerleri kadar sağlam olmuyor ve takarken fabrikasyon şekilde hizalanmıyor. Eğer zinciri uzatacaksanız şu resimdeki parçayı kullanarak yapın.
kmc-missing-link-detail.jpg

zaten powerlink kullanıyorum ondan önceki baklayı saymayı unutmuşum :(
Ben geçmişte bir kere sizin gibi uzatma yapmıştım ve tam o noktadan kısa bir süre sonra kırılmıştı. Powerlinkten iki kere kullanmak çok sorun olmaz.
Ne alaka yahu?

Zincirden çıkan pim tekrar kullanılmaz. Kullanılırsa yeteri kadar sağlam olmaz.

8 li sistem için en çok bakla kaçlıdır. Bana en az 128-130 lazım. Böyle bir zincir yoktur galiba. İki tane alıp birleştirmemi gerekiyor. İki tane powerlink mi birleştirmek lazım. E-bisiklet için sağlam bir zincir ne önerirsiniz.

Son düzenleme:
@fark

İstediğiniz gibi bir zincir var ancak yurt dışından sipariş etmeniz gerekiyor.

(link)

Ben KMC E8 kullanıyorum. Onun bakla sayısı istediğiniz gibi değil.

• Beğen
Tepkiler: Fark11
Geri