Scudo Sports

Yurtdışı Alışverişlerde Gümrük İşlemleri

Hazır konu açılmışken ben kendi bildiğim yöntemi söyliyeyim.

Yolcu yanında getirme;
İster uçakla gelin ister kendi aracınızla. Yanınızda bir adet bisiklet getirebiliyorsunuz. Aldıgınız yerden tax free formu doldurursanız, ve bu formu ülkeden çıkarken gümrüğe ibraz ettiğinizde nakit olarak 15 % civarında vergiyi iade alırsınız. Yani hem Türkiyeye vergi ödenmiyor, hemde bisikleti aldığınız ülkeye. Bu alınabilecek en hesaplı yol.

Scudo
Öncelikle merhaba,
ilk gönderim ne yazık ki bisiklet ile ilgili değil, kargo olayları hakkında.
Yurtdışından sipariş ettiğim spor malzemeleri(slackline) gls ile gönderilecekti fakat gls frankfurttan sonra turkish cargo ile havayoluyla gönderiyormuş. ben turkish cargo ile geleceğini bilmiyordum sadece türkiye dağıtıcısı olarak mng kargo gözüküyor. ürün 30 euroyu geçtiği için zaten gümrüğe takılmasını bekliyordum. ürün dün gelmiş ve de takılmış. bugün beni mng kargodan arayan yetkili turkish cargonun ardiye ve muayene ücreti altında, vergi hariç 300-350 lira arasında bir masrafı olacağını söyledi. gümrük vergisinin 3 gün içinde ödendiği taktirde ardiye veya başka bir masrafa tabi tutulmuyoruz diye biliyorum. turkish cargoyu arayıp 3-4 yetkili kişiye bunu anlatıp, böyle bir hakkım olduğunu dile getirsem de turkish cargonun terminale girdiği anda ardiye ücreti uyguladığını, ilgili kanunu bildiklerini fakat uygulamadıklarını söyledi. istersem bir avukatta tutabileceğimi belirttiler. ürün daha gümrükte incelenmedi, ama ardiye ücreti geleceği kesin. ne zaman incelenir dediğimdeyse pazartesi dediler. şimdi sorum şu: eğer ki pazartesi de incelenmezse 3 iş gününü geçiyor. o zaman bu yasal hakkımı da kaybediyor muyum? sonuçta perşembe geliyor ama gümrüğün incelemesi 3 günü geçiyor.
eğer ki pazartesi incelenirse, 3 iş gününü geçmezse ardiye masrafını ödemek zorunda mıyım? adamlar direk avukat tutabilirsin dedi. ne yapmalıyım sizce? bilginiz varsa çok sevinirim.
teşekkürler

Yurtdışı gönderilerinin vergi alınmayan limiti 30 euro mu 75 euromu dolar için rakam değişiyormu ?

bende merak ediyorum, nasil bir surec isledi. Benzer durumlardan oturu y.disindan bir sipariş vermeye çekiniyorum bende ama her zaman TR mağazalarda (online yada fiziksel) üründe bulamıyoruz, gümrük birligi vs deniliyor, son kullanıcıya yarayan bir kismi yok mu ?

Gümrük Vergisi : 99.0 TL
Damga Vergisi : 0.6 TL
Gümrüğe Sunma Ücreti : 4.0 TL
Yurtdışı İade Ücreti : 0.0 TL
TOPLAM : 103.6 TL

114£ alıs verıs yaptım yurt dısından kargo ucretsiz cıkan vergı bu sekilde

@C.Koc 30 euro

• Beğen
Tepkiler: C.Koc ve Karbon
Banggood adlı siteden 39.56 dolara kamera almayı düşünüyorum. Ayrıca gümrük vergisi vb. gibi masraf çıkar mı ? Çıkarsa ne kadar ?

@clubber
İngiltere’den alıcaksanız %20 vergi Avrupa’dan alıcaksanız%18 vergi kısacası yöntem şöyle;
39.56x0.20=7.912 $
₺ ye çevirirsek 3.85 ten toplam 30.4612 ₺ yapar kısaca 31.5 ₺

Bir arkadaş için için soruyorum :) Çin'den (Aliexpress) Karbon kadro siparişi versek fiyatını biraz düşük yazsalar (50 Dolar) vergisi neye göre hesaplanacak?

Merhabalar arkadaşlar. 1500 euro üstündeki yurtdışından gelen ürünlerle ilgili gümrük ve vergi mevzuatını tam olarak bilen var mı acaba? 1500 euro ve üstü bir ürün alsak bize maliyeti ne olur?

@Sıradan Çinko Pil
Bazen ürün doğrudan gümrükten geçiyor . Karbon olduğu için hafif olacağını varsayarak kutusu nispeten büyük olsa da belki hiç takılmaz . Kutu üzerindeki fiyata bakıp gümrük vergisi çıkartabilirler. 35 dolar üzerine yüzde 20 gibi . Ya da fiyatın kasten düşük tutulduğuna kanaat edebilirler ki bu durum hakkımda bilgim yok . Fotoğraf makinası gönderip aksesuar yazıyorlar mesela ama kutuyu açıp fotoğraf makinası çıktığında nasıl bir işlem gerçekleştiğini bilmiyorum.
Sonuçta fiyata göre alacağınız bir risk bu .
Tamamen şahsi görüşüm hiç takılmama oranı yüzde 50 (Etikete aksesuar yada yedek parça yazdırabilirseniz tabi fiyatı da dediğiniz gibi yazarlarsa )
İkincisi 50 dolar üzerinden gümrük vergisi ödemeniz ki 40 tl kadar olacaktır . Diğer son seçenek en istenmeyeni muhtemelen değer biçilip üzerinden vergi ödeniyordur sonuçta yasaklı ürün listesinde değil.Böyle tekil alımlarla çok uğraştıklarını sanmıyorum .

• Beğen
Tepkiler: Kadir KARADEMİR
@Sıradan Çinko Pil gümrük memuru ürünün gerçek fiyatı ile fatura tutarı arasında çelişkiye düşerse sizden kredi kartı ektreniz üzerinde yapılan ödeme satırını işaretlemenizi isteyebilir.

Benim başıma geldi ama benim yaptığım alışverişte satıcının yazdığı tutar ile ödediğim tutar arasında fark yoktu :)

ilk senaryodaki yaptırım nedir onu bilemiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Kadir KARADEMİR
@Fuubar

1.500 euro üstünde kişisel ithalat yapılamıyor, ticari ürün gibi ithalat yapılıyor. Bir sürü evrak gerekir. Kişisel olarak yapamazsınız şirket gerekir. O hevesten vazgeçin.

@Fuubar 1500 Euro üzerindeki alımlar ticari emtia olarak görülür. Gümrük işlemleri yapanlar bilgi verebilir

Gümrükler Gen. Md. sayfası

(link)

Geri