Scudo Sports

Yüksek kadans her derde devaymış

@Ismaildmr
dişli oranlarınız nedir acaba? yokuşlarda 100 kadans ilginç biraz :D

Scudo
Ben yüksek kadans yapamıyorum ciğerlerim yanıyor nefesim kesiliyor. mesela arkadaşlarım rampa çıkarken deli gibi pedal çeviriyor ben onlardan daha az çeviriyor fakat daha hızlı gidiyorum. Onların viteslerini kullanırsam pedal boşa dönüyor düzde de aynı. Yaş ve kilo ile bu kadans olayı alakalı sanırım 120 kilo ve 45 yaşındayım

@dost acı söyler

Yaş ile kadans arasında bir korelasyon olmadığına sizi temin edebilirim. Sadece kilo verisi de yetersiz. Boy, vücut kitle indeksi, vücut ergonomisi, kondisyon, vs. birçok değişken var.

Ama ben asıl sizin yokuşlarda pedalınızın boşa dönmesine takıldım. Bu nasıl bir yokuştur? Ya da gerçekten yokuş mudur? Veya mevcut eğim ile sizin yokuş tanımlamanızda bir maraz var. Ben bilemedim...:)

Yüksek kadansa alışmak için en uygun yer %5 ve daha yukarı eğimlerdir.
Pedala uygulanan güç daha az olur ama bacak kasları ve dizlerin sağlığı için mutlaka zamanla bu yüksek döngüye alışılıyor.Zaten kendi gelişiminizi gördükçe, vites kombinasyonlarına göre kadansı çeşitlendirebiliyorsunuz...
Önemli olan zaman içinde ortalama kadansınızın dakikada minimum 80 in altına düşmemesine dikkat etmek..Kadans sensörlü bir sayaç mutlak edinilmeli..

• Beğen
Tepkiler: lightningstrike
@Punctum şöyle açıklık getireyim balıkesiri bilenler bilir sağlam rampalar vardır Bigadiç dönüş rampası, demirkapı rampası, Edremit çevre yolu rampası, şapçı rampası karagedik rampası Dursunbey rampaları. bunların en kısa olanı 2-3 km en düz olanında %6-7 eğimli. Ben bu rampaları 38 x 28 ortalama dişli oranı ile çıkarken arkadaşlarım 26 x 32 ile çıkmakta. Mesela birinci vites olan 28 x 32 çıkarsam sanki pedal boşa dönüyor gibi hissediyorum çeviriyor çeviriyorum ama bisiklet yol almıyor gibi hissediyorum. dağ yolu olmadıkça ön küçük dişliyi kullanmıyorum.gerçi o aralar müthiş kondisyonum vardı düzenli antrenman yapıyordum onunda etkisi olabilir. Her hafta 150+ km ve 1500-2500 irtifalı turlar yapıyorduk

@CeRKeZ
Kadansa odaklaninca disli haliyle yokusta biraz agirlasiyor..28 ayna 28 ruble..ama yokus cikma hizim 12 km..ben genelde 80 anca yapiyorumdur diye dusundugum icin 100 120 arasi bir hizda pedal cevirdigimi anlayinca aslinda isi dogru yapiyormusum sevincine kapildim..12 km hizda surekli ciktigim yokustada kadansimi kontrol edecegim..ama duzdekinden farksiz cevirdigime eminim..ha ne olur 110 120 olmazda 95 100 arasi olur..ben bu ara dusuk tahvilli dislileri kullaniyorum..su kadansi bir oturtayim..dizimde yan agrim var o yuzden hizli cevirmeyi amacliyorum..hatta megarange dislim var onu takacagim.

@dost acı söyler

Ayvalık'lıyım :) Balıkesir'i de bilirim :)

Ben sizin yol bisikleti kullandığınızı varsayarak yazmışım. MTB dişli oranları ve kadansı tabii farklı olur.

• Beğen
Tepkiler: dost acı söyler
@CeRKeZ hocam dun sayim yaptim yuzde 3,,,5 arasi yokusta 28x28 disli orani ve 12 km hiz ile 90 rahat cevirebiliyorum..nefes nefese kalmadan 90 cevirebiliyorum..ben bile sasirdim kendime..tabi asiri dik yokusta gene ceviririm ama disli orani dahada agirlasmasi.lazim..mesela megarance 36 t gibi..

hep düşük devirde sert vites ile hız yapmaya çalışıyordum, yüksek kadans deneyeyim biraz da

decathlonda (ya da piyasada rahat bulabileceğin en ucuz) tavsiye edeceğiniz kadans da ölçen hız göstergesi var mıdır?

@Ozan_ozaN
Korkutmak gibi olmasın ama düşük devirde sert vites sadece ilerleyen zamanlarda dizlerinizin sizden hesap sorma ihtimalini güçlendirir... Kadans sensörlü cihaz olarakda Decahtlonda değilde ikinci el olarak bütçenize uygun ıgpsport 10 yada 50 serisi bakmanızı öneririm, 250 300 TL arası seyirlerde ayrıca Strava ile uyumlu, tercih tabiki sizin..

• Beğen
Tepkiler: Ozan_ozaN
@bilalfidanboy
estağfurullah
benim ki cahillikten, iyi ki burası var ve tecrübeler paylaşılıyor. bu sayede öğreniyoruz.

igpsport şu an bütçem elvermiyor ama 2.el düşünmemiştim, bakayım bakalım

Zaten kadans sensörlü cihazlar tr de 500 den aşağı sıfır olarak yok gibi hatta belkide dolar kuru yüzünden yoktur, sigma 16.12 ler var o fiyatlarda, ama ıgpsport dediğim gibi bulursanız ant uyumlu olduğu için ve ek olarak nabız sensörü de desteklediği için işinizi fazlasıyla görecektir... Hayırlı akşamlar

• Beğen
Kadans ölçer aleti çinden alsan 15 dolardan başlıyor birde cihaz alman lazım ya bryton yada yukarıda belirtmiş arkadaş ıgpsport cihazından alman lazım yok bana daha ucuz lazım diyorsan bulamazssın bulsan bile sorunlu cihazları satarlar.
Dersen dizlerim 300 350 liralık cihaz kadar değerli değil o başka mesele gücüm yetmiyor dersen bisikletinde hızlı gitmeye çalışmadan bol pedal çevirerek bu sorunuda çözebilirsin.

(link)
telefonla beraber kullanılabilir sanıyorum

• Beğen
Doğru kadansı tutturmanın ucuz yolu: telefona metronom uygulaması yükleyip ona göre çevirmek. Denemedim ama bu konuda zorlananlar için işe yarayabilir.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Sigma BC 16.12 sts cad modelini ikinci elden 130 Tl ye aldım. Fena değil, çok profesyonel olarak yapmiyorsaniz. büyük paralar vermeye gerek yok bence.

• Beğen
50 devir altı sağlık açısından sakıncalı dediniz. Peki bu devirleri ortalama olarak mı hesaplıyoruz. Mesela diyelimki dakikada 40 pedal çevirdik, ikinci dakikada da 60 pedal çevirdik. Yani o sağlık açısından sakıncalı olan ilk dakikadaki devir miktarını bi sonraki dakikada 60 yaparak telafi etmiş oluyor muyuz?

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
7 kilometrelik mesafede 19 dakikada 1012 pedal çevirdim. Ortalama dakikada 53 devir. Bacaklara bi zarar olmaz galiba. İdare eder. Edit: Dönüş 25 dakika sürdü ve 1200 küsur pedal çevirdim. Ortalama 51'e düştü.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Geri