Scudo Sports

Yüksek kadans her derde devaymış

Scudo
hakan beyin yazısını çok önceden okumuş ve bir çok kişiye tavsiye etmiştim. nabız kadans ilişkisi için yeniden baktığımda gördümki konu sabit konu olmaktan çıkarılmış. eğer hakan beyin itirazı yoksa bence bu konu sabit konu olarak kalmalı ve daha sonra ihtiyacı olan arkadaşlara kolaylıkla bu konuyu görebilmeli.
selamlar
 
Öncelikle belirteyim konu muhteşem olmuş. Gerçekten de çok çok faydalı oldu teşekkürler. Konuyla ilgili bir kaç sorum olacak.

Düz ve boş bir yol bulmak baya bir zor bu yüzden spor salonunda *Spinning bisikletlerden var onlarla bu tarz çalışmaları yapıyorum. Öncelikle bu bisikletler uygun mudur?

Interval çalışmayla, yüksek kadans çalışmasının kombinasyonu sizce nasıl olur?

Normal bisikletle çok fazla kendimi kasmadan ama biraz yüklenerek 15 sn. kadans sayıp 4le çarptım. Bir kaç kez yaptım ortalama 60-70 gibi bir sonuç çıktı. Yazıyı okuduktan sonra bir kaç gündür şöyle bir çalışma yapıyorum: Salonda spinning bisiklet de önce 5 dk 30km/s hızda bir tempoyla ısınıyorum. Daha sonra 30 sn. yüksek devirli tempolu sürüş yapıyorum sonra 60 sn. normal bir devire iniyorum. Bu şekilte 15 dk. kadar çalışıyorum. Bisikletin km saatinde devir sayısı arttığı zaman hız 50-55 km/s aralığında oluyor. Normal tempoya düşünce 15-25 oluyor. Vücut geliştiricilerin de çalışma programlarında set aralıklarında min. 60 sn. dinlenme oluyor 60-30-60-30... çalışma hem çok soğumadan tekrar yapımını hemde kasları dinlendirerek yıpranmamalarını ve sonuç olarak da iyi verim alınabilecek bir çalışma gibi geliyor bana. Acaba siz ne düşünürsünüz? Neler önerirsiniz? Teşekkürler. :) Birde şimdi aklıma geldi belirtmemde fayda olabilir. 93'lüyüm ve profesyonel sporcu değilim ama profesyonelmiş gibi çalışmaya çalışıyorum yaklaşık 2 aydır yoğun antreman yapıyorum.

* Spinning bisikletler: (link) (Spinning seyansları oluyor onlar ayrı açma germe hareketleri vs. bir takım farklı egzersizleri yaparken aynı zamanda bisiklet sürüyorlar. Ben sadece bisikleti kullanıcam :D )
 
Hakan Yazman adlı arkadaşın yazısını okuduktan sonra denemeye karar verdim; yazdan beri bisiklete binmemiştim,yazıyı okumadan ise 2 yada 3 defa sürmüştüm.
İlk gün biraz uzun sürdü yol çünkü büyük vites ve yüksek kadans beni zorladığından düşük vites ve yüksek kadans( önceki sürüşlerime göre tabiki:)) sürmeye dikkat ettim,bacaklarımı zorladı bayağı ama birkaç sürüş sonra yavaş yavaş vitesleri yükseltmeye başladım ve tur sonlarında dizlerimdeki ağrı yerine dizlerimin üzerindeki kasların ağrımaya ve buna bağlı olarak güçlenmeye başlandığını söyleyebilirim.

Kısa süreli deneyimlerim olumlu ve yakın bir zamanda kadans ölçerli bir km saati alıcam sanırım en azaından ne kadar ilerlediğimi görebilirim.
 
Üstad çok teşekkürler, diz ağrı sebebimi arıyordum bende :) Eline sağlık...
 
Kadansın önemli olduğunu biliyordum ama bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum paylaşım için teşekkürler.
 
Yazı eski bir yazı ama yeni üye olduğumdan yeni gördüm çok teşekkürler bu değerli bilgi için.
 
bilgilendirme için teşekkürler. ben de bu gün denemeye başladım
 
hakan bey böyle bir bilgiyi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.
 
ben de bugün ilk defa kadans çalışması yaptım.
mesafe : 16km
süre : 45dk
ort.hız : 21km/h
ort.kadans : 84

bu değerler nasıl?

tabi bunu durmaksızın yapmadım. yarısında durdum ve mola verdim. şu an bacaklarımda herhangi bi yanma hissetmiyoru(belki yarın belli olacak). tek sorun bi süre sonra dalak şişmesi yaşadım :)
 
Uzun zamandır bu konu ile ilgili doyurucu birşeyler bulmaya çalışıyordum. Tavsiyeleriniz ve geri dönüşler beni oldukça heyecanlandırdı. Yarın ilk iş olarak bu sistemle antremanlara başlayacağım.

Yanlız bukadar önemli ve değerli bir bilginin forumda sabitlenmemesine son derece şaşırdım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Sabit konu olmasını talep ediyorum.
 
Uzun aralıklarla bu konu karşımıza çıkmakta.Yüksek kadansın faydaları saymakla bitmiyor(!) Adeta her derde deva(!)
Tamamen profesyonel sporcular üzerinden yürütülen bazı çalışmaları % 100 doğru ve herkes için geçerliymişçesine kabullenmek yanlış.Yüksek kadansın önemini biliyor ve yadsımıyoruz ancak bu,bir sporcunun düşük kadansla daha başarısız olacağı,ya da düşük kadansla fizyolojik olarak olumsuz etkileneceği anlamına gelmez.

Profesyonel bisikletçilerde sıklıkla izliyoruz bu durumu.Pelatonda aşağı yukarı kadanslar eşit ancak ne zaman ki yol şartları ağırlaşıyor,% 10-15 lik tırmanışlar başlıyor,kimi sele üstünde düşük vites yüksek kadans,kimi ayakta yüksek vites düşük kadans gidiyor.

Kadans,kalbinizle akciğerlerinizle,kas gurubunuzla ve performansınızla ilişkilidir.Yolun % 70'ini ortak vites kombinasyonuyla gidebilirsiniz ancak sonucu belirleyecek olan şey bireysel datalarınızdır.Burada konu ile ilgili güzel başlıklar var.

(link)

Tour de France 1997 şampiyonu Jan Ullrich ile lance Armstrong'un kadans seçimlerine de yer verilmiş.Bir çok makalede,kadans seçiminin sporcunun fizyolojik özelliğine göre belirlenmesi gerektiği vurgulanırken,yüksek kadansı bir çok amatörün bile adeta takıntı haline getirmesi hiç doğru değil.

Şimdi fiziğe girmeden özetleyelim:Düşük vites yüksek kadansla,kaslarınıza daha az yük biner.Bu teorik olarak laktik asit birikiminin ve yorgunluğun daha uzun sürede gerçekleşmesi demek.
daha yüksek vites ve düşük kadansta kaslarınıza binecek yük,kadans başına görece daha fazla olacağı için,teorik olarak laktik asit birikimi ve buna bağlı yorgunluğun daha erken gerçekleşeceği varsayılabilir.
Bütün bunlar sporcu özelinde değişebilir.Vo2 değerleri,kas birikimi belirleyicidir.Her sporcu kendi fizyolojisine göre bir sürüş stili belirler.Bunu büyük küçük tüm turlarda görmek mümkün.Bilmem anlatabildim mi.
 
Sevgili Derya abi nereyi anlatıyorsunuz anlıyamadım :) yüksek kadansı kullanmadığı için yüzlerce belki binlerce bisikletçi dizlerini sakatladı, kaslarına liflerine zarar verdi, yüksek kadansı kullanan kimse zarar görmedi aksine sakatlıkları iyileşti, daha uzun mesafeler katedebilmeye başladı daha sağlıklı bir bisiklet hayatına sahip oldular ve bisikletten daha çok zevk almaya başladılar. verdiğiniz linklerde de zaten sonuca bağlayınca benim anlattığım şeyleri söylüyorlar en optimal kadansın 80-100 arası olduğuna kanaat getiriyorlar ki benim yazımda da bunlar hep anlatıldı (belki okumuşsanız) .
Ulrich ve Lance a gelince, düşük kadanslı çeviren Ulrich Fransa Turunu 1 kez kazanmıştır (o da zaten son turunda Dopingden dolayı spordan men edildi) , Lance Armstrong ise en ağır görülen çeşitli kanserlerden çıkıp tam 7 kez kazanmıştır, bu da belki hangi sistemin daha başarılı olduğuna kanıt olur tek başına, bireysel zamana karşılardan birinde Lance çok daha geç çıktığı Ulrich e yetişerek adeta onu ezerek yanından geçmiştir rüzgarıyla sallamıştır tabiri caizse, ha belki Ulrich de bu sistemi kullansaydı daha başarılı olabilirdi, zira bisiklet dayanıklılık sporudur ve yüksek kadans dayanıklılıkla çok alakalıdır, zaten sistemi uygulayan herkes bisiklet üzerinde daha uzun süre gidebildiğini görmekte...
Söylediğinizin aksine özellikle acemiler daha çok dikkat etmeli bu konuya çünkü gün geçmiyorki bisiklete yeni başlayan biri dizini sakatladığını sıkça duyuyoruz.
Evet bu yazımın bisikletçiliğimize en faydalı yazılardan biri olduğunu düşünüyorum ve sayısız insana faydalı olmuştur... Kapatmadan önce geçenlerde Korgun arkadaşımdan gelen maili sizle paylaymak istiyorum
-----
"Yüksek Kadans Her Derde Deva İmiş" yazınız benim için bir miat olmuş ve yazıyı okuduktan sonrada etraftan gelen acaip yorumlara kulağımı kapamamı sağlamış bisikletle olan dostluğumu arttırmıştır. En çok takıdığım nokta trainer üzerinde ne kadar süre kalmam gerektiği idi. Şimdi daha net düşünebiliyorum. Hemen bir program hazırlıycam kendime Çok teşekkürler yaptığınız yorumlar açtığınız konular bisiklete binenler için hayati önem taşımakta. Lütfen kendinizi bizden esirgemeyin.
-----
Hakan Yazman
 
bende yüksek kadansla pedal çevirmenin faydalarını gören biriyim. kısa sürede pedal basma performansım gayet gelişti.
 
Geri