Scudo Sports

yorulmamak için Creatine

@Mesut Girgiç

Mesut Bey zaten herzamanki gibi doğru olan açıklamasını yapmış .

İlave olarak 50 li yaşlardada dilediğinizce bisikletinizi alıp 200-300 km yol yapmak istiyorsanız vucudunuza allah göstermesin ciddi hastalık harici herhangi bir tablet , toz ,kapsül ,ampül sokmayın derim.

İlaç endüstrisinde 5 yıl çalışmışlığım var , Zira o tabletleri basabilmek , kapsüllerin içerisine micropelletleri doldurabilmek için etken maddelerin yanına boya yapımında kullanılan kanserojen hammaddeler dahi koyulmaktadır.Bir taraf tamir edilirken diğer taraf alarm vermektedir.

Forumda bir kaç kişin bile olsa dikkatini çekebildiysem mutlu olurum.

Ha diyorsanız ben yorulmak istemiyorum o vakit tekrar , tekrar , tekrar aynı mesafeyi gittiğinizde zaten bir süre sonunda yorulmazsınız.

Tüm forum sakinkerine sağlıklı bol oksijenli günler diliyorum.

Tolga Gürgün

• Beğen
Tepkiler: candede
Scudo
Biz Hindistana giderken bunlardan bir 10 kutu alalım bari. :)
Şaka , şaka. :)

Açıklayıcı tüm bilgiler için teşekkürler.
Kullanmadım kullanmayacağım.
Mantığımızın söylediği genelde bilimin söylediği ile tutuyor zaten.

Bu konu üzerinde düşünürken geçen gün şu bilgileri hatırladım.

Yorgunluk hissi bir organizmanın savunma mekanizmasıdır. Bir motor yüksek hararet yaparsa fan müşiri devreye girer ve bir pervane motoru soğutur. İnsan organizmasında da benzer işlev yorgunluk hissiyle yerine getirilir.

Antrenman çalışmalarıyla yorgunluk hissini geciktirebilirseniz bunun hiç bir zararı yok, ancak dışardan alınacak kimyasallarla bu hissi geciktirebilirseniz vucudunuzu sınırlarının ötesinde zorlamış olabilirsiniz...

Yorgunluk hissinin bir hapla geciktirilmesi, yaşlanmanın bir hapla ötelenmesi yada iptali, bir hapla kolaycacık fazla kilolardan kurtulmak, bir hapla ders çalışırken performansın artırılması vs vs vs derken.. bir hapla hapı yutmayalım lütfen.. :) :) :)

Benim görüşüme göre amino asit, creatin, binbir türlü uyarıcılar ve performans arttırıcılar (!) genel bir spor ve sağlıklı hayat ilkesine en çok zarar veren şeyler, ne yazıkki bu tür ilaçlar endüstri haline gelmiş suplement üreticileri tarafından her türlü reklam pompalaması ve türlü türlü yalan vaadlerle satışı sağlanıyor, bu tür şeyleri hiç kimseye önermiyorum...

• Beğen
daha fazla antrenman = daha fazla mukavemet = daha fazla mesafe = daha az yorgunluk

dip not: 2+2=4

• Beğen
okudugum bilimsel dergilerde enerji veriyor diye lanse edilen cogu maddenin creatin, phosphagen gibi maddeler, kullanımı bıraktıktan sonra inanılmaz halsizlik yaptıgıdır. buda arkadasların anlattıgı gibi kullanılan enerji metabolizmalarından kaynaklanır. bisiklet triatlon gibi dayanıklılık sporlarında ise yaramaz.

2 saat davul çalıyorum gecede banada faydası olur bunun alayım bari

Vucudunuzun limitli olan yorulma suresini farketmeden asmak...

Ve bu creatine denilen zimbirtida okudugum kadariyla bunu sagliyor...

Hayatta yapmayacagim birsey...Yapana da helal olsun diyorum ''motorun omrunu goz gore gore kisaltmak'' bu olsa gerek:)

Saygilar...(Ha bu arada gunde ortalama 20-30 km bisiklete biniyorum ve ne yazikki(!) sigara kullaniyorum ve bir yorgunluk yok...Demekki bu is istikrara bakiyor:))

Iyi gunler:)

• Beğen
Tepkiler: Pelin
@Alican

İstikrar konusunda her kes sizin kadar iradeli ve şanslı olamayabilir. Ben inanıyorum ki siz, sigara içmezseniz süper ötesi olursunuz. ;) :)
Sizin hem sigara içip hem istikrarlı bisiklete binmenizi fren pabuçları sürten bisikletle günde 30 km. yol yapmanız gibi düşünüyorum. :) Kurtulun şu ömrünüzü frenleyen ve törpüleyen nesneden.
Selam ve sevgiler.

Creatine Hakkında aydınlatıcı bilgi arkadaşlar.

Kreatin Monohidrat

Kreatin Monohidrat (Creatine Monohydrate), tüm memelilerin vücudunda olan bir maddedir ve arginin, glisin ve metionin amino asitlerinden karaciğer, böbrekler ve pankreasta üretilen bir amino asit türevidir. Amino asitler ise bilindiği gibi protein moleküllerinin yapı taşlarıdır. Kırmızı et ve balık gibi pekçok hayvansal gıda kreatin içerir. Bununla beraber gıdalardaki kreatin miktarı küçüktür. 1 kg biftek sadece 1 gr kreatin içerir. Halbuki yoğun bedensel aktivite veya spor yapan bir kişinin günlük ortalama kreatin ihtiyacı 5-6 gr olup, bunun tamamının yiyeceklerden karşılanması hemen hemen olanaksızdır. Yiyeceklerden karşılanmaya çalışılsa bile beraberinde aşırı yağ ve kalori alımı da söz konusu olmaktadır. Bu yüzden sadece ek gıda ürünleri vücuttaki yağ ve kalori miktarını artırmaksızın, vücudun ihtiyacı olan kreatin miktarını karşılayabilirler.

Doğal Kas Güçlendirici Kreatin, vücudun enerji üretmek için kullandığı yakıt olan ATP üretimine yardımcı olan ve aynı zamanda ani ve yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılayan bir maddedir (Protein). ATP, vücutta özellikle beyzbol , futbol, voleybol, hentbol, koşu, yüzme, bisiklet, dağcılık, güreş, boks ve halter vb. gibi sporları yaparken yoğun şekilde kullanılır. Kreatin sportif performansı artırır. Kreatin en fazla kas veya adele dokularında birikir ve kasların özellikle sportif faaliyetler (koşu, ağır kaldırma vs.) esnasındaki ani enerji ihtiyaçlarını karşılamak için ATP (Adonosine TriPphosphate)’nin yakılmasına yardımcı olur. Amerika’da çeşitli sporcular üzerinde yapılan testlerde 28 gün boyunca düzenli kreatin alan sporcularda yağsız kas miktarında ve kaldırılan ağırlıklarda, kreatin kullanmayan fakat aynı egzersizlere katılan sporculara göre ortalama %51 oranında artış gözlenmiştir. Kreatin kullanımının insan için güvenli olduğuna ait sayısız bilimsel araştırma vardır. Yine yakın zamanda bir okul takımında yapılan, 28 gün boyunca bir glikoz, taurin, sodyum ve potasyum fosfat çözeltisi içinde günde 15,7 gr kreatin (oldukça yüksek bir doz) alan oyuncularda, süre sonunda yapılan kan testlerinde tüm parametrelerin normal limitler arasında olduğu ve karaciğere olumsuz bir etki olmadığı gösterilmiştir.

Kreatin, 1832 yılında bir Fransız bilim adamı tarafından keşfedildi. Fakat 1923 yılına kadar vücuttaki kreatin’in %95 inin kas dokularında biriktiği bilinmiyordu. Kreatin’in vücut üzerindeki etkileriyle ilgili bir rapor 1926 yılında “The Journal of Biological Chemistry” dergisinde yayınlandı. Uzunca bir süredir kreatin’in etkisinin bilinmesine rağmen, onun sportif performansı artırmak için ilk gerçek kullanımı 1992 Barcelona (İspanya) Olimpiyatları’nda yapıldı. 1996 Yaz Olimpiyat’ında madalya alan sporcuların ise ¾ (Dörtte üç) ‘ünün kreatin kullanması için iyi bir sebep vardı: Çünkü işe yarıyordu, hatta çok işe yarıyordu.

Öyleyse nedir bu Kreatin? Onun vücudumuzda karaciğer, böbrekler ve pankreasta doğal olarak üretildikten sonra kan akışıyla kaslarımıza taşınan ve kaslarımıza enerji sağlamak için kullanılan bir bileşik olduğunu biliyoruz. Kaslarımıza ulaştığında “Kreatin Fosfat” ‘a dönüştürüldüğünü ve bu yüksek güçlü metabolit’in kasların son enerji kaynağı olan ATP’leri üretmek için kullanıldığını da biliyoruz. Üstelik diğer performans artırıcı steroids ve ilaçlardan farklı olarak; %100 doğal olduğunu ve çoğu yiyecekte de doğal olarak bulunduğunu, bu yüzden de hiçbir sportif faaliyette ve uluslararası müsabakalarda yasaklanmadığını da biliyoruz. Aksi taktirde et ve balık yenmesinin de yasaklanması gerekirdi. Pek çok yiyecek, özellikle ringa, somon ve tuna balığı ile biftek bir miktar kreatin içerir. Bununla beraber en iyi kreatin kaynağı “Kreatin monohidrat” ‘tır.

Kreatin 2 hafta içerisinde yağsız kas miktarını önemli miktarda artırır. Aynı zamanda yoğun egzersiz performansının gelişmesinden ve enerji seviyesinin artırılmasından da o sorumludur. Yapılan araştırmalarla; kreatin’in enerji seviyesini, dayanıklılığı, kuvvet ve dayanma gücünü artırdığı ispatlanmıştır. Üstelik, kreatin yağsız kas miktarını artırırken yağ kaybını da hızlandırmaktadır.

Kreatin’e kimlerin ihtiyacı vardır?

İlk önce kreatin’e, daha fazla enerjiye ve yağsız kasa gereksinimi olanların ihtiyacı vardır. Daha sonra, vücudunu forma sokmak isteyenlerin, yağsız kas miktarını artırmak isteyenlerin ve fazla yağ kütlerinden kurtulmak isteyenlerin kreatin’i kullanmaları tavsiye edilir. Son olarak, yoğun fiziksel aktivite gerektiren bir işte çalışanlar, fiziksel stres ve uzun süreli yorgunluğa maruz kalan kişiler ve kreatin’in inanılmaz sonuçlarından hoşlanan veya bu sonuçları arzu eden kişiler onu rahatlıkla kullanabilirler.

Kreatin ne kadar dozda alınmalıdır? Ve herhangi bir yan etkisi var mıdır?

1. kullanım yöntemine göre; ilk hafta kaslarınızın kreatin’le doldurulması gerekir. Bunun için 1500 mg’lık tabletlerden günde 4 defa 3 tablet (Toplam Doz: 18 gr) yemeklerden önce (yemek aralarında) ve egzersizden sonra herhangi bir asidik olmayan meyve suyu ile birlikte alınır (genellikle üzüm suyu tavsiye ediliyor ama zorunlu değil). Daha sonraki haftalar günde 1 veya 3 defa (En az 4 saat arayla) 3 tabletle devam edilir. (Toplam günlük doz: 4,5 – 13,5 gr)

2.kullanım yöntemine göre ise; ilk hafta kaslarınızın kreatin’le doldurulması işlemi atlanarak doğrudan günde 1 veya 3 defa (En az 4 saat arayla) 3 tabletle (Toplam günlük doz :4,5 – 13,5 gr) başlanır ve devam edilir. Daha fazla doz almanıza gerek yoktur.

En iyi sonucun; egzersiz veya sportif faaliyetten yaklaşık 1,5 saat önce karkonhidrat esaslı bir yiyecek ile beraber alındığında ortaya çıktığı da gözlemler arasındadır. En iyi yönü de, kreatin’in herhangi bir inceleme veya araştırmada aleyhine bir yan etkinin rapor edilmiş olmamasıdır. Kreatin tamamen güvenli ve etkilidir. Kreatin kesinlikle hiçbir zararlı veya toksik madde içermez.

Kreatin devamlı mı yoksa periyodik olarak mı kullanılmalıdır?

Bazı araştırmalar kreatin’in periyodik olarak kullanılması gerektiğini belirtirken bazıları da devamlı kullanılabileceğini belirtmektedirler. Buna göre;

1-Yukarıda açıklanan 1.kullanım yöntemine göre ilk hafta kaslar kreatin’le doldurulur ve 2-3-4 ve 5. hafta günlük 4,5-13,5 gr’lık dozla devam edilir (Toplam 6 hafta). Daha sonra hiç ara verilmeksizin istenilen süre kadar bu kullanım şekli tekrarlanır.

2- 1. veya 2 kullanım yöntemine göre 6 hafta kreatin kullanımına devam edilir sonraki 2 hafta için kreatin alımı tamamen durdurulur ve 9. haftadan itibaren kullanıma tekrar başlanır.

Kullanım Önerisi: Gıda takviyesi olarak, ilk 7 gün için egzersizden önce ve sonra olmak üzere, günde 4-6 defa 3 tablet meyve suyu veya diğer tatlandırılmış sıvılarla alınabilir. Daha sonra destek kullanımı için, günde 1-3 defa 3 tablet alınabilir. Her doz arasında 3-4 saat süre bırakınız. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Ürün Kodu
Ürün Adı Vakumlu Ambalaj Birim Fiyatı

(YTL)

D-49 Kreatin Monohidrat / Creatine Monohydrate (1500 mg) 100 Tablet 49,95

Fiyatlara %8 KDV ve Posta/kargo ücretleri dahildir.

Diğer Doğal Ürünler

CLA (Aspir Çiçeği Yağı) (Vücut yağlarını azaltmak ve yağsız kas miktarını arttırmak için)

Doğal Kas Güçlendirici (BCAA): Kasları güçlendirmek ve egzersiz performansını arttırmak için

Referanslar:

1-Greenhaff, PL. Creatine and its application as an ergogenic aid. International Journal of Sports Nutrition. 1995; 5 (Supplement):S100-10.

2-Greenhaff, PL et al. Influence of oral creatine supplementation on muscle torque during repeated bouts of maximal voluntary exercise in man. Clinical Science. 1993;84:565-71.

3-Balsom, PD et al. Creatine supplementation and dynamic high-intensity intermittent exercise. Scandinavian Journal of Medicine and Sports Science. 1993;3:143-9.

4-Redondo, DR et al. The effect of oral creatine monohydrate supplementation on running velocity. International Journal of Sports Nutrition. 1996;6:213-21.

5-Burke, LM. Effect of oral creatine supplementation on single-effort sprint performance in elite swimmers. International Journal of Sports Nutrition. 1996;6:222-33.

6-Odland, LM. Effect of oral creatine supplementation on msucle (PCr) and short-term maximum power output. Medicine and Science in Sports and Exercise.1997; 29: 216-9.

KAYNAK SİTE: (link)

• Beğen
@Mesut Girgiç

Cok tesekkur ederim Mesut bey...Guzel yorumunuz icin...
Saniyorum basariyorum kurtulmayi..Az kaldi:D
Ondan sonra gayette frensiz bir omrum olabilecek...Umarim...

Iyi gunler:)

Merhaba Arkadaşlar;

Creatin konusunda bir yazıyı siteden alıp koyarak bilgilerimizin tazelenmesine çalıştım ama şunu hiç bir zaman unutmayalımki; YORGUNLUK HİSSİ VÜCUDUN SİGORTASIDIR.
Dengeli beslenmek; vücudun ihtiyacı olan besinleri zamanı içinde almaktır. Evet ağır sporlarda ek besinler alınabilir. Bu tür besin alımında, bu işin uzmanı insanlardan yardım almakta yarar var. Antrenman ve beslenmenin azı kadar çoğuda zararlıdır.

Sevgiyle hoşça kalın.

Bu tür suplementlerde satış için en çok kullanılan laf "vücutta doğal olarak bulunan xxxxx" veya " xxx vücutta doğal olarak üretilir, bulunur" masum kullanıcı da "ne güzel zaten doğal olarak varmış alabilirim" der, tabii bu şekilde herşey güllük gülistanlık olmuyor :). Şöyle bir örnek verelim, erkeklik hormonu (veya örneğin adrenalin, epinefrin hormonu) da vücutta doğal olarak üretiliyor ama vücuda bunları dışarıdan verdiğinizde neler olduğunu bilmek istemezsiniz daha doğrusu bir süre kullanıp bıraktıktan sonra. Vücutta bu hormonları her an ölçen sistemler vardır ve bu ölçme sayesinde gereği kadar üretilirler, dışarıdan hazır geldiği zaman (vücuda konduğu zaman) ne olduğunu siz tahmin edin, Evet üretimi durdurulur, daha da kötüsü üretilmediği için üretilme yeteneği azalır. Hiç kortizon tedavisi görmüş bir insanla tanıştınız mı ? Kortizonun en ufak bir zerresi bile vücutta müthiş bir sağlık patlaması yapar, adeta sihirli değnek değmişçesine bir çok sorun düzeltilir ya sonrası? Vücuttaki oksidatif sistemler öyle zarar görürki, kişi ömür boyunca müthiş kilolu ve diyete mahkum bir insan haline gelir. Amino asit almak da, kreatin almak da, spor performansını arttırmak için hormon almakda insanın kendisine sağlığına yapacağı büyük bir kötülüktür, bunları alarak vücudumuzun bunları üretme yeteneğini köreltiriz...

Doktorlara birşey sormanızı tavsiye etmem. Bisiklet kullanırken dizimde ağrı var diye gitmiştim. O zaman bisiklete binme kardeşim!!! gibi bir cevap aldım... Ya da bastırın parayı özel gidin.. Spor hekimliğine....

@Yiğit

Forumda bu konular hakkında çok konuşuldu, bisiklet kullanırken diz
ağrılarının sebebi ve çözümünü Hakan Yazman bey'in imzasındaki
Linkden bulabilirsiniz.
Bir doktor geçiştirmeye çalıştı diye genelleme yapmak yanlış olur,
Sporun sağlığa zararlı olduğunu iddia eden doktor da var (ne yazıkki),
en ufak ağrıda aylarca sporu yasaklayan da, ne yazıki böyle istisnalar var.

Sporla ilgilenen (spor hekimi sıfatı gerekmez) hekimlere danışmak,
doğru tavsiyeler almak açısından daha iyi olur. Deneyimli sporcu ve
antrenörler de bilgi sahibidir bu konularda.

Aslında motosiklete binsek performansımız oldukça artar. Sağlığımıza da bisikletten daha zararlı değil. ;)

Bence bu tip ek besinler konusunda hatırlanması gereken şudur. Yapılan araştırmalar göstermiş ki vucutta doğal olarak üretebildiğimiz gerekli maddeleri direk ve düzenli almaya devam edilirse, vucut, o maddelerin üretiminde tembellik etmekteymiş. Yani düzenli creatin alımına girerseniz bir süre sonra yediğiniz biftekten creatin alamıyorsunuz.

Benzer bir örnek, demir eksikliği olmadığı halde kan yapsın diye demir alınmasıdır. Oysa demir eksikliği yoksa zaten ekstra almanın yararı değil zararı var.

Bir de ticari boyutları çok büyük olan bu sektörün (yani markette satılması serbest olan tüm ilaçlar/tozlar vs) boyalı reklamlarına kanmamak lazım.

@M. YeniçeriKesinlikle doğru. Aynı şekilde ağrı ve acı da vücudun sigortasıdır. Bu yüzden ağrı kesiciler doping maddesidir.

@Yiğit

@Atacan

Sevgili Atacan ın yorumuna tamamen katılıyorum.

Bir musluk bozuk çıktı diye su içmekten vaz mı geçmek gerekir..??? Bir doktorun kapasitesi bisikleti anlamaya yeterli değilse anlayanı bulacaksınız... Anlayanı bulmak her zaman parayla olacak diye bir şart da yok. Aramasını bilen bulmasını da bilir.
Bisiklete binen yada binmeyen pekçok bisiklet ve bisikletçi dostu doktor var ülkemizde.
Nihayetinde tıp fakültelerinde bisiklet sporunun ayrıntılarıyla ilgili eğitim verilmiyor zaten...

arkadaşlar bu konuyu okurken şaşırarak birazda ibretle okudum. aslıda herzaman yakındığımız bir konu olan bilinçsiz ve uzman kişilerden alınmayan ilaçların ve buna benzer maddelerin insanlarda ne gibi problemler yol açtığını hep birlikte okuyoruz ve görüyoruz. Bahsedilen vetartışılan konuda hem kreatin hemde amino asitlere değinilmiş ve insanların sadece psikolojikrahatlama adına bu maddeleri kullandığı açığa çıkmıştır. bir arkadaş yazmış benkullandım salonda ve yorulmadım die kretin insanda yorcunluğu önleyen bir madde değildir. daha çok fosfojen sistemde işe yara ve orada kullanılır. yani hız çabukluk gibi özelliklerde kulanılır. biz spor yapmaya başladığımız anda 10 yada15 sn. civarı fosfojen sistemde daha sonrada karbonhidrat sistemden enerji alırız işte kreatin fosfat da fosfojen sistemin geri dönüşümü sırasında etkili olduğu ve bu alana yönelik kullanılması gerektiği ortaya çıkmıştır. creatin fosfat eğer dediğiniz gibi karbonhidrat sistemde kullanılsa ozaman ADP yi ATP ye çevire bilir belkide daha az yorulmayı yani daha geç yorulmayı sağlayabilirdi ama biz karbon hidrat sistemde atpyi glikoz ve glikojenden alıyoruz.
bu glikozlar ADP yi ATP ye çevirip enerji yenilememizi sağlıyorlar.
Kreatin fosfat ise fosfojen sistemde yani kısa süreli siprintlerde çabukluğu bir miktarda olsa etkileyebilir.

azizin söyledikleri çok doğru.

creatine bisiklet sporunda yarar sağlamaz. ancak 100 metre koşusu, amerikan futbolu, ağırlık kaldırma antremanları gibi dayanıklılığa değil kısa süreli güce dayanan aktivitelerde işe yarar.

yapım gereği, ilgilendiğim konunun uzmanı olmasam da pratikte, teoride ıncığına cıncığına kadar öğrenmek isterim. omuzum sakatlanana değin salonda ağırlık çalışmaktaydım düzenli olarak, bu sırada bu arkadaşlarımın kullandığı maddelerin çok araştırmasını yaptım.

creatine hakkında ve diğer süplemanlar hakkında ticari sitelerdeki bilgiler inanılmaz yanıltıcı, ben mümkün olduğunca, ulaşabildiğim kadarıyla ciddi tıp makalelerini araştırıp okumaya özen gösterdim. sonuç olarak creatine'in ciddi placebo etkisi olduğu(yani creatine sanıp başka bi toz yesen de psikolojik olarak güçlendiğine inanacağın), bunun dışında da hiç de azımsanmayacak bir kısa süreli güç kazandırma özelliği olduğu. azımsanmayacak derken, ciddi sporla uğraşan gerçekten bi yerlere gelmiş insanlar tarafından azımsanmayacak, yoksa amatör sporcular için pek önemli bir etki değil.

yan etkilerine gelirsek, creatine vücutta su tutturur ve vücut ağırlığımızı arttırır, bu sebeple bisiklette yarardan ziyada zararı olacaktır. bu yan etkiyi bizzat test ettim acaba nedir diye 3 hafta creatine kullandığım sürede. placebo kontrollü deney yapamayacağımdan kendi üzerimden, etkinin nereden kaynaklandığını tam bilemesem de az da olsa ağırlık antreman performansımın arttığını da gözlemledim. Fakat, bu tip suplemanlar hakkında geniş ve gerçekten ciddi deneyler yapılmıyor, bilinen yan etkisinin olmaması yan etkisi yok anlamına gelmeyebilir sadece az deney yaptık anlamına gelebilir. zira, amerika da ilaç olarak değil gıda maddesi gibi satılmakta ve ürünlerin kutularında uyarı olarka bu belirtilmektedir.

özetle, bisiklet gibi dayanıklılık sporları için placebo etkisinden ve 1-2 kg su tutmanızı sağlayarak sizi ağırlaştırmaktan başka hiçbir işe yaramayacak olan bu maddeyi kullanmayınız. güç sporları ile uğraşan arkadaşlar için de ufak performans farkları, özellikle karaciğerlerini atacakları risklerden önemli değilse bu maddeyi kullanmasınlar.

Geri