Caglarmertin kesinlikle creatin satmak istediğini düşünmüyorum. Çevresinden öğrendiklerini burada paylaşmak istemiş hepsi bu. Zaten konuya sonradan dahil olmuş gözüküyor. Neyse.
Şimdi size creatin ile ilgili geniş bir bilgi vereyim.Bu bilgiyi okuldaki çok değerli bir hocamın kitabından aldım. Kendisi Ege üni. beden eğt spor bölümünde Doç.Dr (isim vermek istemiyorum)
Creatin Monohydrate: Creatin doğal olarak amino asitten üretilir.Popular bir suplement olarak fiziksel aktif insanlar tarafından kullanılmaktadır. Yaşlı insanlarda yorgunluğu azaltmaktadır. Creatin, toz , sakız ,şeker , tablet ve jel olarak kullanılmaktadır. Kısa zaman creatin kullanımının yan etkileri bilinmemektedir.Creatin kullanımı yasaklanmamıştır. Vücut ölçülerine bağlı olarak günlük ihtiyaç 2-3 gr kadar olup normal bir diyetle sağlanabilmektedir.
Çiğ et ve balığın kg ında 3-5 gr creatin bulunur.
Sporcular tarafından yağsız kas kütlesini arttırmak, tekrarlayan veya tek yüksek yoğunluk sporlarında, ağırlık kaldırma, bisiklette sprint gibi kısa süreli egzersizlerde performansı arttırmak için kullnılır.
Son yapılan araştırmalara göre sporcuların %38 nin creatin kullandığı tespit edilmiştir.
30 sn den daha az olan tek veya tekrar edilen dinamik kuvvet gelişiminde, bisiklet sprint performansında ve izokinetik kuvvet üretiminde creatin suplementlerinin faydalığı olduğu rapor edilmiştir.
Sağlıklı insanlarda creatin kullanımının herhangi bir yan etkisi belirlenememiştir. Ancak böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı olanlar creatin suplementlerinden sakınmaları tavsiye edilmektedir.
Aşırı dozun ve uzun süreli kullanımın yan etkileri bilinmemektedir( bulunamamış...)
Creatainin nasıl kullanılacağı ile ilgili ve daha fazlası içinde özelden mesaj atarsanız zevkle bilgi veririm.
Son olarak ergojenik yardımcı olarak kullanılan amino asitleri, proteinleri,karbonhidratları, creatinleri Anabolik steroidlerle karıştırmayalım. Bir sporcunun günde 150 gr proteine 600 gr karbonhidrata ihtiyacı varsa bunu 3 tabak makarna 200 gr et bi tabak nohut 2 tane yumurtadan elde edemez.
Bu söylediklerime kimlerin ihtiyacı vardır. Yarışan yoğun antreman yapan sporcuların( her spor için konuşuyorum sadece bisiklet değil).
Yani zevk için eğlenmek için aerobik antreman yapan bisikletçiler için normal hayattaki diyetleri yeterlidir...