Scudo Sports

Yollardaki Tehlikeler

Avrupa yakası sahil yolunu gidiş geliş olarak hemen hergün kullanıyorum. Asfalt yol bisikleti için çok bozuk; şeritler dar olduğu için de motorlu araçlar yakın geçiyor ve çok fazla hızlılar. Normal değil aşırı, çok aşırı, şaşılacak derecede...Bu türk insanının yapısı ve kültürü ile alakalı. Mazgallar yolun yönünde. Acaba bunları inşa edenler bunu yaparken hiç mi düşünmediler? Tabii ki düşünmediler. Genelde panelvan tipi araçlar çok yakın geçiyor. Bunun sebebini ben yine kültürel buluyorum. Bisiklet ile seyahat eden birine laf atmak, onunla dalga geçmek, korna ile bilmem; yani bilemiyorum. İçimizde tıbbi bir uzman veya tanıdığı varsa bir açıklamasını yayınlarsa çok okunur ve teşekkür edilir, tahmin ediyorum. Tekrar ediyorum arkadaşlar: Bisiklet süren bir insan nasıl bir eğlence malzemesi olabilir bazıları için, çok merak ediyorum.

Scudo
Ben de Scott hybrid bisiklet vardı pek bir problem yaşamadım istanbul trafiğinde.
Daha doğrusu her problemi yaşadım ama kafaya takmadım.
Sağdan yolda giderken park etmiş arabada aynaya bakmadan kapıyı açanlar mı istersiniz . veya sizi yok farzedip üstünüze kıran ya da sanki biz çelikten sinirlere sahibiz ya 10 cm kalana kadar dibinden hızla geçen manyaklar mı istersiniz. arabalara kilitlenip sizi kaale almayıp karşıya geçmeye çalışan yayalar mı istersiniz ( ki yemin ederim en çok yayalardan çektim ben ) yani burası türkiye deyip geçtim hep :)
lakin şöyle bir durum var olayın sosyo kültürel yanı beni daha çok etkiledi.
Beni bisikletle gören mahalleli ve hatta bakkalın bile bakışı değişti.
Ve o an anladım ki canım türkiyem ne yazık ki bu kültürden çok uzak.
6 sene almanyada yaşamış biri olarak diyebilirim ki oradaki gibi olmuyor burada.
Bisiklet yolları (sözde var olan az sayıdakilerden bahsediyorum) bile hatalı türkiyede .
Saygı, kurallara uyma, insan sevgisi, hayvan sevgisi bunlar yok türkiyemde .
konuyu saptırmış gibi olmak istemem ama ben pes ettim.
bisikletimi sattım ( ilanım hala aktif duruyor neden bilmiyorum adminler kaldırmadı ya da satılmışlar bölümüne almadı mesaj atmıştım halbuki onu da bilemiyorum ) ve sonra yol bisikleti alacaktım lakin bir düşündüm .
ve sonunda almamaya ve bisiklet sevdamdan vazgeçmeye karar verdim.
bazıları diyecektir ki pes etmekle olmuyor demek ki sen bukadarmışsın.
Ama işin gerçek yüzü öyle değil.
Dediğim gibi bisiklet sürerken türkiye gerçeklerini kafaya takmıyordum hatta ben belki arabalardan bile deli kullanıyordum. keşke videoya çekseydim de görseydiniz sahilyolu ve bağdat caddesinde nasıl kullandığımı.
ha kurallara uymamak övünülecek birşey değil ama itiraf edeyim uymuyordum. çünkü trafik, kurallara uymaz iken siz uyarsanız zarar görürsünüz.
Neyse uzatmayayım sonuç olarak sosyokültürel olarak türkiyenin bisiklet olayını kaldıramadığını farkettim .
Bisiklet sürmeye çıkıyorum dediğimde el cevap - çocuk musun ? - deli misin? -
vs bıktım açıkcası.
Haftasonu gezintilerine ise ben bisiklet sürmek demem.
o bir hobby . bisikleti arabanın bisiklet aparatına tak git sahile bisiklet yoluna sür sonra tekrar geri gel evine . 15 günde bir . :) yok ben almim satarım daha iyi .
Bu arada rahmetli Emre Akkoç ( kendisi motosiklet dehası türkiye de süpermoto şampiyonlukları olan dünya iyisi bir insandı. ) un vefatı da beni çok etkiledi.
kendisini samimi olmamakla beraber şahsen tanırdım .
Ve kendisi bisiklet üzerinde iken bir arabanın çarpması sonucu vefat etti.
youtube da "rüzgar gülü" diye aratırsanız videosu çıkar ( bazılarınız kızabilir ama inanın kimseye zararı olmayan pro bir sürücü idi )
ve motosikleti böyle kullanan şahıs gitti bisiklet üzerinde iken kendi halinde iken bir arabanın altına alması sonucu vefat etti. :(
Ve sonunda anladım ki türkiye de bisiklet kullanılmaz.
ha başka yerlerde olmuyor mu ? kazalar ölümler.
olabilir.
ama yine de bile bile lades demenin anlamı yok.
yol yol değil. kültür kültür değil. toplum anlamıyor. saygı yok. peki neden bisiklet?
Çünkü seviyorum .
ok tamam ama canımı da seviyorum .
Kalın sağlıcakla

@İskilipli

Merhaba

Köpekler ilgili sorunuza benim yorumum.

Sadece bisiklete binen sürücüler olarak hepimizin yapması gereken köpekleri pardon dostlarımızı biraz anlamaya çalışmak bir nebze daha faydalı olacaktır.

Her köpek bulunduğu mekanı İç güdüsel koruma altına almaya çalışır yani birer bekçidir ve alanı dışına kadar araba,çöp kamyonu ve biz bisiklet sürücüleri.:D güzelce kovalar ve geriye göğüsleri kabartarak dönerler.

Kovalamazlar ise sahipleri tarafından fırçayı yerler.Tekme ile veya sopa ile vurma vb.Çok şahit oldum.:(

Ben dağ bisikleti yarışmacısı ve Türkiye'nin farklı illerini köy,asfalt yollarını gezmiş , köpeklerle ilgili bir kovalama veya merhabalaşma :D deneyimine sahip biri olarak.

Dostlarımızın davranışları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaya çalışmalıyız.

YUKARIDAKİ RESİMDE KORKAK.:freak_ani

KUYRUĞU BACAKLARININ ARASINDA KORKAK VEYA SARDIRGAN.

KEYFİ YERİNDE İŞLER YOLUNDA

kısaca eğer köpekler size eşlik ederken bisikletten düşecek kadar panik yapmıyorsanız.

Şok tabancası vb. şeyler kullanmaya gerek yok.

Saygılar.

@Bora TİRKİ

Bora abi bugünkü antremanda senin sayende köpek korkumun baya bi kısmını yendim bu konudaki yazılanlarda beni baya aydınalttı sana ve herkese teşekkürler.

A.Bülent Yamaner'e kanuni yolundan da bilgi verdiği için teşekür ederim

@İskilipli

eğer yol düzse ve karşıdan rüzgar almıyorsam oldukça kısa sürüyor ama tırmanıştaysam yada rüzgar varsa beni engelleyen kovalamaca yorucu olabiliyor:)

konuyu canlandiracagim ama ne zamandir bir seyi paylasmak istiyordum, yeni baslik acmak yerine daha once acilmis mi kontrol etmek yoksa uygun bir baslik bulmak icin saga sola bakiyordum, burasi yeri sanirim.

siz bir de bisiklete binen kadinlara nasil davranildigini dusunun. butun o ustune ustune surmeler, geldiklerini gordugunuz halde dibinizde korna calmalar, pis pis siritmalar ve laf atmalar.

bu forumda yaptigim tum yorumlardan anlasildigi uzere ben bu isi yeni ogreniyorum. trafige cikma konusunda da cok dikkatliyim. eger cok trafik oldugunu dusunursem ya da bir kavsak veya karsidan karsiya gecis beni zorlayacak gibiyse inip bisikletimi tasimaktan gocunmuyorum. butun bu tecrubeleri yasarken aklimdan cikmayan, yengemin kurdugu bir cumle de asil paylasmak istedigim sey:

"Ben hizli akan bir trafigin icindeyken zaten gezi seyrinde olmuyorum, elimden geldigince oradan hizli gecmeye ve kurallara uygun bir sekilde akisi takip etmeye calisiyorum. ben bunu pedal basarak yapiyorum ve bunun icin yeri gelip ekstra guc harciyorum. buna ragmen bir sIkIsiklik durumunda o tasittaki surucunun yapmasi gereken tek sey hafifce fren yapmak, iste onun yapmasi gereken bu kadar basit ama cani pahasina caba harcamak zorunda kalan benim, cunku o kadarcik bile kendilerini yormuyorlar."

Iste Turkiye'deki durum ozetle bu. Bu ulkede kamyon binek aracinin ustune surmekten cekinmez, cunku ona zarar gelmeyecegini dusunur. diger aracta zarar gelecek olanin da insan oldugu aklina gelmez. ayni sekilde korunakli binek aracinda giden surucu de anlasilan sadece kendine zarar gelmeyecegi gercegini dusunebiliyor. iki tekerin uzerinde; belki de kaski ve dizlik, dirseklik, eldiven vb si disinda korumasiz o insanin canini 2 sn de alabilecegi aklina gelmiyor. ustelik bunu sirf dalgasini gecebilmek adina yapiyor. bu nasil bir dusuncesizliktir, akil yurutmek icin sahip oldugumuz organdan yoksunluktur, inanin anlamiyorum.

mazgal cumhırıyetı ya su ortakoy ve besıktas arasına dosenmıs mazgallar aman allahım bukadar cok mazgal döşemek yerıne bunların ham maddelerını bısıklet tasarımlarında kullansalarda daha ıyı yerlere gelırdı heralde marka uretımımız:D:D

@Nuran Atakan

fevkalede bir yorum tskler gercekten herseyın ozetı ben basımdan gecen trafık olayını anlatmak ıstıyorum:sonucu kotu oldu lakın deydi:D

ortakoyu gectım kurucesme ıstıkametındeyken taksıcı duruyum durmayım tereddutunde bulundu müşteri avında taksıcı modundaydı,ben hemen arkasında sag seritte alıyorsa alsın musterıyıde basalım gıdelım halınde beklıyorum,alamadı musterıyı bınmedıler karı koca:D tum detayları aklımda hareketlendı 20 km hızında sagdan sagdan musterı avına devam soldan gecemıyorum arabalar sık gecmekteydı.tekrar reina gece klubunun oraya dogru durdu musterıyı almak ıcın artık dedım geceyım solladım gectım kurucesme macroya dogru baktım arkamdaydı alamamıs musterı yıne gectı onume yıne olay basa dondu.tam kurucesme meydana dogru hafıf rampa var dedım bu burdan hızlanır bende hızlanayım arkasından hızlandı ama 50 mt sonra oyle bır durdukı musterıyı alabılmek ıcın kım olsa kafasını kırardı.ne bir sinyal ne bir yavaslama ben bısıkletım ya trafıkte olamam ya cocuk oyuncagı ya onun altındakı adam aracı savunması bu olay anında yanastım yanına musterı tam bınerken camı acıktı dedım sen ne yapıyorsun boylemı arac kullanıyorsun ıvır zıvırdan sonra sanamı sorcam nasıl kullanıcagımı dıyıp her lafıma karsılık vermeye basladı dedım ındır musterıyı cek saga musterııyı ındırmeden cektı kenara msterıler arabada ne oldugunu anlamaya calsıyorlar.ındı basladık itisme felan bu asıldı bana he dedım basladı ok 43 yasında bır zat neyse guzel bır kavga ettık denılemez cevre arabalardan ınenler dırek benı tutuyolardı ama yınede zararı verdım 2 hafta burundan yattı hastanede e tabı davacı dogal olarak karakol mahkemeler devam dahada adam sahte doktor belgelerı felan hazırlamayada calsıyor ceza almamı saglamak adına komıser sporcu halınden anlayan bırıydı ama bır lafı cok dokundu:

NE İŞİN VAR OGLUM SENIN TRAFIKTE:

cevap vermedım sempatısı benım yonde oldugu ıcın tutanaklar felan

ben ne dersı cıkardım bundan oncelıkle bılıyorumkı trafıkte bızler bılmeden gorunmez oluyoruz bazı yolların tek sahıplerı oldugunu dusunen taksıcılerde olunca boyle vakalar oluyor
pişman degılım bırdaha olsa bırdaha yaparım

@serdar canıbeyaz

Böyle olaylar gerçekten çok oluyor. Bende paylaşayım ramazandan 1hafta önce oldu.

Altunizade Capitol ün ordaki yanyoldan sağda usulca antremanımı yapıyordum. Adamın teki ne sinyal ne bi işaret vermeden pat diye atladı önüme. Frene asıldım ama mesafe çok azdı duramadım ve arka çamurluktan vurdum. Adam hiçbişey yokmuş gibi devam etti.

Trafik sıkışıkdı yanına gelip, napıyosun sen benim yerime hızlı gelen bi araçda olabilirdi arkada çocukların var hiçmi düşünmüyosun dedim. Yaşımın küçük olmasına güvendi heralde camdan bana vurmaya çalıştı üzerime sürdü.

Dayanamayıp küfür ettim ve devam ettim derken arkadan bana kasıtlı olarak vurdu. Arabanın önüne düştüm yinede durmadı yerde sürüklendim. Ayağa zar zor kalktım ve çantamda taşıdığım sopaya sarıldım direk arabanın tamponuna tekme attım plaka falan yerde. Arabada çocuk olmasa elimdeki sopayla tüm camları indiricektim aşağı çok daha kötüsünü yapıcaktım. Etrafta millet toplandı ve adam bilerek bisikletimin üstünden geçip kaçtı.

Şimdi diceksinizki 16 YAŞINDA Bİ ÇOCUKSUN kendinden o kadar yaşca büyük adama ne diye dikleniyosun. Ordaki durum o kadar sinir bozucuyduki anlatamam. Yapmak istemezdim kavgadan bugüne kadar kaçan biriydim ama İstanbul trafiğine girdiğimden beri bu hale geldim.

Akrabalarımdan çoğu bana çok afedersiniz enayi gözüyle bakıyor. Bisikletle şileye gittim diye geçmedikleri dalga kalmadı. İş değil bu arkadaşlar.

İnşallah birgün kabul edilir bisikletinde en az bir motorlu araç kadar taşıt olduğu...

yollardaki asıl tehlikeler bisikleti arabayla içinden geçilen bişey sanan şöförlerdir. yol müsaitmiş gibi saparlar yan yola biz önünde olsak da

• Beğen
Tepkiler: MertSayın
Bende bir kaza sonucu bisiklete binmeye veda ettirildim. 62 yaşındaydım, her gün en az 2 saat yarış bisikletine biniyordum. o kadar cevrem alışkıştı ki. kolej talebeleri o dakikalarda pencereye çıkıp bana el sallıyor, tanıdık kişiler arabalarından bana taktir eder cümleler söylüyorlardı, bu arada hatırlatayım kıbrıs ın gazimağosa ilçesinde yaşıyorum. az bir nufus var ve coğumuzda bir birimizi tanırız. biraz çalışma yaparak kendimce MAĞOSA- LEFKOŞA arasında bir sefer gidip gelmekti. epeyde ilerletmiştim, dostlarımında yardımlarıyla bunu bir eğlence şekline sokup, bu aradada yaşlı insanlarında isterlerse bu sporu yapabileceğini kanıtlamaktı. ama OLMADI, OLDURMADILAR.
Kıbrısta trafik terstir. ben soldan tamamen kaldırımın kenarından giderken, karşıdan gelen bir şöför eğitim aracı çıkmaz bir sokağa sapmak için aracı kırdı, veyanıma gelip beni altına aldı. başımda kask vardı o beni korudu, birde çok sevdiğim canım bisikletimin pedalları sanki üst üste gelerek iki bacağıma tanpon oldular. ayaklarım kırılmadı ama biri tehlikeli bir şekilde ezildi çok zor günler geçirdim ve doktorlarımın sayesinde ayağım kesilmekten kortuldu.
Bugün 68 yaşındayım artık bisiklet binmem yasak, dizlerimden hem yaşlılık, hemde kaza neticesi hafif bir sakatlık kaldı. ama çok seviyor ve bisiklete binmek istiyorum. rüyalarımda binebiliyorum ancak.
ama SAKIN GÜLMEYİN 3 tekerlekli bisikletler var ya onlardan alıp en azından sakin yerlerde binebilirim.
DEMEK Kİ İNSANLAR HAYATTA İKİ KERE 3 TEKERLEKLİ BİSİKLETE BİNERLERMİŞ
BİRİ BAŞLARKEN - BİRİ BİTİRİRKEN.

ayla abdan

@serdar canıbeyaz

Haklısın ustam sopa biraz tehlikeli ama İstanbul da en azından cebimde göz yaşartıcı sprey taşıcam. Ne hale geldik görüyosunuz. Bisiklete binmekten çok canımızı kurtarmayı düşünüyoruz.

@ayla abdan

Durumunuza o kadar üzüldümki, çok geçmiş olsun. Ayrıca söylediğiniz şey dalga geçilecek birşey değil, bisikleti bizler gibi seviyorsunuz ve binmek istiyorsunuz.

Geri